Søk i stiler
 

Konkurransepreget idrett


Har motivet for å drive idrett forandret seg fra å ha det gøy til å bli berømt og tjene penger? En artikkel med mange ulike sider av idretten.

Sjanger:ArtikkelLastet opp:13.02.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Sport generelt
Verktøy:UtskriftI det siste har idretten blitt mer og mer konkurransepreget. Før i tiden drev en med forskjellig idrett for å ha det gøy. Men nå? Nå er det for pengene, berømmelsen eller kanskje det er noen som gjør det for adrenalinet? Uansett, idretten er ikke lenger det den en gang var. Målet er nå blitt, å vinne, å bli best.

 

Bruk av dop for å bli best

Flere og flere ungdommer/lag eller voksne begynner å bruke dop(forbudte stimulerende virkemidler) for å spille bedre i en kamp eller konkurranse. Mange ganger lykkes idrettsutøverne med dette. Noen få ganger blir idrettsutøverne tatt for juks. Da kan de bli utestengt over lang tid fra all idrett.

 

Årets tema er barne- og ungdomsidretten

 I år er hovedtemaet: barne- og ungdomsidretten. Før var det veldig mange aktive og de spilte for eksempel fotball ofte. Den nyeste generasjonen vår, har blitt mer og mer ”slapp”, for å si det rett ut. Årets mål er å få barna til å bli mer involvert i sporten. Det er ganske få barn som fortsetter med sporten inn i tenårene. Grunnen til dette er vel at det blir mindre og mindre tid for en idrett. En annen grunn for dette kan vel også være på grunn av trenerne bestemmer seg for å toppe laget. Å toppe et lag vil si og lage 1. og 2. lag. Der de beste kommer på 1.laget og de litt mer ”dårlige” spillerne kommer på 2.laget. Noen andre trenere er kanskje enda mer brutale og lager ett lag og så sparker denne treneren de andre ut av laget. Hvis en spiller blir kastet av laget, skjønner jeg at den personen heller vil slutte på laget enn å bli ydmyket slik. Dette vet jeg selv fordi jeg spiller fotball aktiv på Åsane Fotball. For en tid tilbake ville trenerne våres slutte som trenere og da dannet vi et lag av tre andre lag; Åsane 91, Åsane 92 og Flaktveit/Åsane. Vi begynte med et uttak, og etter 9 treninger, hadde treneren våres dannet et 1. lag og et 2.lag. men siden vi er i 1.divisjonen måtte treneren ha såpass mange spillere så han ”sparket” alle de på 2.laget ut av Åsane, så det ble bare et 1.lag. Dette synes jeg var svært brutalt gjort. Jeg kom på 1.laget, men trenger en trener å ”sparke” mange av fotballaget som bare spiller for å ha det gøy?

 

”Trygghet + Mestring = Trivsel.”

I år har det vært et seminar rundt i Norge, som heter ”Stor idrett begynner alltid i det små”. Dette går ut på det jeg nevnte i sted. Idrett er en aktivitetsglede som gir inspirasjon til fysisk aktivitet ut hele livet. Barn må få et bedre idrettstilbud.

 

 ”Stor idrett begynner alltid i det små” sitt slagord er ”Trygghet + Mestring = Trivsel.”

 

Mange positive sider med idrett.

I idrett er det mange positive sider. Det er for eksempel den gode helsen du får. Veldig mange spiser sunt fordi den sporten de driver med, medfører at de må det. Når du driver med idrettsaktiviteter, får du veldig mange nye venner. Det kan være lagkamerater eller venner til lagkamerater. Det kan også være personer du blir kjent med på en stor cup eller lignende. En annen positiv side er vel at du får penger for å gjøre jobben du elsker. Det er ikke mange som får det. For eksempel Martin Andresen på SK Brann, får 3 millioner i året for å spille fotball, og det er bare for Brann, han spiller også fotball på landslaget.

 

Også noen negative sider med idrett.

Noen av de største idrettsutøverne er vel berømmelsen en stor negativ side. Mange blir forfølgt, truet på livet og andre lignende ting. En annen stor negativ side er skadene. Utrolig mange blir skadet på for eksempel en fotballbane. For eksempel Dagfinn som du kan lese litt mer om nedenfor.

 

Dagfinn Enerly

En kjent fotballspiller fra Norge, heter Dagfinn Enerly. Dagfinn spilte på Fredrikstad i 2005. I sesongens siste kamp den 29. oktober, kolliderte Enerly med Øyvind Hoås, en spiller på samme lag, og brakk nakken. I dag er Enerly lam fra halsen og ned. Han har begynt å klare å bevege muskulaturen i armene igjen, men beina kan ikke beveges i det hele tatt. Dagfinn vil aldri kunne spille fotball igjen, kanskje aldri gå. Dagfinn reiser nå rundt i mange byer og land for å vise hva som kan skje i løpet av en kamp på 90 minutter.

 

Fair play år 2006

Skadestatistikken i eliteserien i fotball er svært høy. For høy. I året som har gått har det vært et såkalt ”Fair play” år. Dette er lagd for å få mer ærlig spill. Men mindre filming, frispark og skader. Årets fair play lag i eliteserien i fotball ble Brann. Dette ble bestemt etter hvilket lag som har minst gule og røde kort og hvem som har spilt finest.  

 

Muligheten for plass i Uefa-cupen går til klubben som er best på fair play, som ikke allerede er kvalifisert for e-cupspill i sesongen 2007/2008. (UEFA – Det europeiske fotballforbundet) Men siden SK Brann allerede er kvalifisert til mesterligaen eller uefa-cup neste år, får da Fredrikstad som ligger på 2.plass muligheten. Alle fotballag har hatt fairplay år. I hvert fall av de som spiller 11’er fotball.(elleve personer på banen i stedet for syv, og mye større bane og mål, spilles også over lengre tid)

 

Sluttkommentar:

Jeg synes alle som kan burde drive med idrett. Det er veldig gøy, du får mange venner og du får sjansen til å bli utrolig god i noe. Når det gjelder doping, skjønner jeg ikke poenget. Hvorfor ødelegge det du har? Ødelegge livet ditt? Når du allerede er god nok til for eksempel komme i toppserien, trenger du ikke å bli enda bedre ved hjelp av dop. Det kan jo være du blir avhengig av dopen. Jeg synes så utrolig synd på Dagfinn Enerly. At han aldri får spille fotball eller gå igjen. På grunn av en enkel kamp. På grunn av en enkel kamp må han sannsynligvis sitte i elektrisk rullestol mesteparten av livet. Jeg håper at når Enerly reiser rundt i forskjellige byer, får idrettsutøverne opp øynene og slutter da å være så voldelig.

 

Årets råd: Begynn med en idrett og ha det gøy!

 

 

Kilder:

http://pub.tv2.no/nettsiden/fxt/ntf/article7444212.ece


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

mohammed
26.11.2017 13:34

Bra!
46
anbefalinger
ALLAHU AKBAR

Kritisk
26.11.2017 13:39

Bra!
27
anbefalinger
Vist du er 12 år gammel, er denne teksten godt skrevet i hendhald til ditt nivå, vist du går i 8 klasse eller oppover, var denne teksten for å si det mildt elendig.....


07.03.2007 00:55

Bra!
5
anbefalinger
Synes dette er veldig bra skrevet, har kanskje hatt et par litt mer kritiske kommentarer til stilen tidligere, men nå har jeg altså tatt meg tid og lest gjennom den en gang skikkelig. Du kan virkelig ha en framtid som avis reporter dersom du jobber litt mer med dette her. Men, jeg kan gi deg et lite hint om hvem jeg er. 2 ting. 1: 5118 (Sikkert Litt Kjent For deg) 2: A!

Hemmelig Beundrer!

gg
26.11.2017 13:43

Bra!
3
anbefalinger
Smile :-\) lol dårlig

Alexander
01.12.2009 13:50

Bra!
2
anbefalinger
bra artikkel !  Smile :-\)

lærer
27.11.2017 16:56

Bra!
1
anbefalinger
Dette var ikke så bra, men godt forsøk..


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews