Søk i stiler
 

Sokratisk samtalekunst


Sokratisk samtalekunst - Den Sokratiske talemøte
Sjanger:AnnetLastet opp:11.07.2000
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Filosofi
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Det var viktig for Sokrates å snakke med folket. Dette fordi han prøvde å finne frem til sikre definisjoner på begrep. Sokrates var overbevist om at det fantes en samtalekunst som førte til sannheten, og at du derfra kunne finne en sikker definisjon på den sannheten. Han ville også få folket til å tenke selv hva som var sannheten og selv se at de hadde mangelfull kunnskap. Måten han vekket interessen til folket på kaller vi den sokratiske samtalekunst.

 

Sokrates hadde en enorm evne til å komme i kontakt med mennesker. Han kunne gå opp til noen slenge ut en kommentar om vær og vind for så å få et svar. Og nå hadde han allerede dan kontakten han trengte for å starte en samtale og styre den inn på det emne han ville. Men det var mangen som viste om dette mennesket som snek seg opp til deg og begynte og snakke med deg. Så det er nok ganske sannsynlig at det ofte tok litt tid før han fikk igang en langvarig samtale. Så vist du skulle ha en samtale med han var det tre ting du måtte ha, nemlig god tid, god tålmodighet og godt humør. For vist han først var igang var det nok ikke lett å stoppe han.

 

Han kunne foreksempel stille seg opp ved en hesteveddeløpsbane og vente til det passende bytte kom gående. Så kunne han f.eks spørre om hvem som var dagens favoritt. Mannen ville svare et eller annet navn og Sokrates ville spørre “Er det en god hest?” og mannen ville svare javist. Så ville Sokrates spørre mannen hva som var en god hest og mannen ville gi Sokrates en definisjon. Sokrates ville drøfte definisjonen, kansje få mannen til å virke som en komplet idiot for så å forkaste teorien og få mannen til å innse at dette ikke var noen god definisjon. Mannen ville selvfølgelig prøve og finne en ny definisjon og Sokrates ville gjerne si noe som: Husk, poenget med en god definisjon er å finne det som er felles for alle hester, og som gjør en hest til en hest og ikke en ku. dersom du sier at en hest er noe brunt som løper fort da vil konsekvensen være at mangen ting kunne være hester, nemlig alt som er brunt og løper fort. Sånn ville samtalen fortsette helt til de ble for slitne eller for sultne til å fortsette, eller den personen som ble spurt ble sur og gikk bort. Sokrates på sin side kom aldrig frem til en definisjon han var fornøyd med.

 

Denne måten å snakke på kostet til slutt Sokrates livet. Han ble stillt for retten for å “ha ført ungdomen på ville veier” og da han isteden for å forsvare seg prøvde og gjøre det samme med dommerne ble de så sur at de dømte han til døden. Og han døde da han noen uker senere møtte drikke gift.

 

Den Sokratiske talemøte:

 

1. Søkte etter sikre definisjoner
2. Snakket med fremmede mennesker om alt og ingenting
3. Førte samtalen der han ville
4. Spurte etter en definisjon
5. Testet definisjonen og forkastet den
6. Spurte etter ny definisjon
7. Testet definisjonen og forkastet den
8. Punkt 6 og 7 om og om igjen
9. Personen går eller Sokrates sier at de ikke vil finne en sikker definisjon på det begrepet
10. Sokrates ikke fornøyd

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Brage
19.09.2004 05:45

Bra!
1
anbefalinger
jøv Sokrates var veld den først som ble offrett av Demokratiet.inntresant nok bare det.
likhets trekk med andre oldtimere, jesus ,JEPP begge to skrev ingen ting,begge bli offre,+de var flink å tale og hadde sine desippler.
Platon skrev opp tanker til Sokratesog jesus slipper jeg å nevne.
de hadde aldri noen kone og SOkrates bode hjemme oss mama hmm.
nå må jeg soveslutter her kommer til bake senere kule greier med filosofer
Jeg liker best de Tyske-Marks CARL alt så,
avslutter med et SOkrates sitta før jeg sovner.
HVIS DU FØLGER MITT RÅD,TENKER DU MER PÅ SANNHETEN ENN PÅ SOKRATES``
ok nå har jeg så STOISK ro at jeg må sove zzzzzz


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews