Søk i stiler
 

Nynorsk, djevelens verk


Kåseri om nynorsk. Latterligjøring av den, og dens tilhengere. Vi trenger ikke nynorsk.
Sjanger:KåseriLastet opp:07.02.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Bokmål/nynorsk
Verktøy:UtskriftDei sameinte nasjonane, verdsveven, saltknask, kvefs, å eve seg, å kvarte, å sjode. Forsto du noe av dette her. Nei det er klart du ikke gjorde, hvorfor det? Det er nynorsk så klart.

Ivar Aasen fant ut i sin tid at Norge trengte et språk til, eller som han kanskje ville sagt det: ”Vi må ta tilbake det norske språket”, og da mener han vel noe slikt som at det som de fleste oppfattet som norsk, det var ikke norsk. Nei, det var dansk, og det kunne vi ikke skrive, vi er jo Nordmenn. Norge hadde vært i union med Danmark og dermed tatt mye av språket deres. Det at skriftspråket etterhvert var blitt dansk, var en følge av flere tiår under flatlandsindianernes herredømme. Det at vi etterhvert fikk et skriftspråk som var tilsmusset, vanæret og ødelagt av våre naboer var ikke noe som skjedde over natten. Det tok tid, akkurat som da britene, franskmennene, spanjolene og portugiserne begynte å utforske og erobre både Nord og Sør-Amerika. Etter mange års kriger, okkupasjon og herredømme snakker de nå engelsk, fransk, spansk eller portugisisk og ikke et eller annet urdu språk.USA er verdens mektigste land, og har vært en supermakt over lengre tid. Det at de snakker engelsk, i likhet med australierne og britene, har hatt sin betydning for at Engelsk er verdensspråket i dag. Og bra er det, jeg tror nemlig at det kunne blitt vanskelig å lære Soux –isk, Irokesisk, Apach –isk eller Mohikansk allerede i 3.klasse

Hvert språk eller en eller annen organisasjon som majoriteten ikke ønsker, har sine naive, blåøyde og dumme beskyttere. I dette tilfellet er det Nynorsk fanatikerne som lever og ånder for et nesten utdødd og foreldet skriftspråk. Hadde det bare vært disse rosenrøde og tannløse nasjonalistene som hadde kjempet denne saken, hadde de ikke rukket å trekke sverdet utav sliren før bakken hadde rast under dem og de hadde blitt gjenforent med sin far. Men de har en stor beskytter i Den Norske Stat. Av en eller annen absurd grunn ble Nynorsk-folket og staten enig om at staten skulle kjempe deres sak. Statens representant må ha vært ruset på noe sterkere enn kamilllete, for han ville ikke gjort en slik avtale dersom han visste at han ga sin hjelpende hånd til Gamle Erik.

Stadig vekk er de ute på slagmarken og kriger, med Noregs Mållag i spissen. De kjemper og sloss for at Nynorsk skal tvinges på folk nesten hvorhen de går, enten de vil det eller ei. Men det er klart at de fleste ikke ønsker å ha noe med Nynorsk å gjøre, og møter den derfor med krass og hard motstand. Men Noregs Mållag og deres allierte vet å gjøre livet surt for seg selv. Det er en gruppe mennesker som ønsker et annet skriftspråk enn 99.74% av den resterende norske befolkning. De har sammen med Norsk Mållungdom et latterlig lite medlemstall på 12 000. Det tilsvarer 0.26% av dem som bor her i landet. Så stor støtte har de. De skulle ha samlet seg i klubber over hele landet, der det måtte finnes noen av deres egen art. Og hver fredag samlet seg for å skrive Nynorske brev og noveller og ha høytlesning av ”The best of Ivar Aasen”, mens de danser og svinger seg til Odd Norstoga. Men istedenfor har de valgt en krig de er dømt til å tape. Det blir som 3. divisjons laget Torquay mot Champions League vinner Manchester United, meg mot sjakkgeniet Magnus Carlsen, i sjakk, tidligere miljøvernminister Hareide mot Irene som brakk armen på Thomas Giertsen eller David mot Goliat, bare at det denne gangen er David som mister hodet.

Det at et språk er under utvikling, skulle jo bare mangle. Det ser vi overalt i verden og i alle land. Den språklige utviklingen skulle vært like naturlig som all annen utvikling. I og med at de som støtter Nynorsk er en utdøende rase, kjemper Noregs Mållag for livet ved å viske giftige og slue ord i øret på de som sitter i regjering, slik at Øystein Djupedal hopper når leder for Norsk Mållag, Hege Myklebust, sier hopp!

Denne aggressive krigføringen fra Noregs Mållag, der de skal infiltrere alt som er av litteratur, skilt, Tv, internett og den offentlige sektoren med ”tvang” og mot folks vilje blir som når ”Olav Den Hellige” skulle tvangskristne Norge på 1 000 tallet. Med sverdets egg tvang han Norges innbyggere til å la seg døpe mot sin vilje. Vi kjenner historien, og vet at Norge ble kristent etterhvert, men Noregs Mållag kan ikke støtte seg på den statistikken. Det vil nemlig komme en tid da alle har fått nok av Ivar Aasens etterkommeres sure nedbør i det norske samfunn, og ta den makten som er oss tilgitt i egne hender. Da stemmer vi de veike nynorsk sympatøren Venstre ut av Stortinget, og får på plass noen med marg i beina som kan holde ut djevelens listige angrep.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


28.07.2012 22:58

Bra!
4
anbefalinger
Dette er faktisk mitt kåseri. Artig å se at noen har plukket den opp.
Til Tor: Denne fikk jeg fem på, av en norsklærer som er stor forkjemper for Nynorsk.
Dette er ikke drittslenging, dette er et kåseri, og virkemidlene til et kåseri, er satire.

Kukoman
05.02.2014 09:18

Bra!
3
anbefalinger
Dette suger jevlig. Fåkk deg. Nynorsk er kult som fan

:)
14.05.2007 19:44

Bra!
1
anbefalinger
Et kåseri lizm?

Tor
19.06.2008 05:36

Bra!
1
anbefalinger
Hjelp! Hva fikk du den på den? Dette er jo bare drittslenging.

Kvalme fyr
09.01.2020 15:49

Bra!
0
anbefalinger
10/10


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews