Søk i stiler
 

"Victoria" av Knut Hamsun


Logg av boka "Victoria" av Knut Hamsun.
Sjanger:ReferatLastet opp:25.01.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Victoria
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookBoka starter med en beskrivelse av møllerens sønn, Johannes, som er hovedpersonen i boka. Da er han enda bare 14 år, men mangler ikke fantasi. Han har mange ideer og påfunn som er resultater av opplevelser som en «lavere stående» møllerens sønn. For eksempel ville han bli fyrstikk maker når han ble vokse; «... Når han blev voksen, vilde han bli fyrstikkmaker. Det var så deilig farlig, han kunde få svovel på fingrene så ingen torde hilse på ham. Det vilde stå megen respekt av ham blant kameratene for hans uhyggelige håndværk.»

 

Han elsket naturen, og brukte varme sommer dager på å gå rundt å se på alle fuglene han kalte sine. Han kunne alle deres skrik, og ga dem nå å da deigkuler fra farens kvernhus. Han utforske skogen han allerede kjente så godt, fra vært tre til vær stein. Hans spesielle sted var oppe i granitt bruddet. Der hadde han stilt opp steiner som rundt en prest og hugget bokstaver og tegn i dem. All slags forunderlige ting foregikk her oppe, men bare i hans eget hode.

 

Han ville også bli dykker, gå ned i havet, til en ukjent verden av underlige skoger og slott av koral.

 

Men fantasiene ble som alltid avbrutt av gjøremål. Han har fått i oppgave å ro Victoria, en pike 4 år yngre en han selv, og Otto, hennes fars, venns sønn, over på en øy ute i fjorden. Der vill de samle fule egg, mens Johannes får i oppgave å passe båten.Han kommer seg inn på øya, men Otto vill ikke la han være med. Men han får Victoria litt på egen hånd å spør om hun vill komme opp i steinbruddet samme dag.

 

Hun kommer, og Johannes forteller at «risen» (som opprinnelig bare finnes i hans eget hode) har bedt han komme å jobbe for seg, i under verdenen, men at han sa nei takk. Så snakker Victoria litt om Otto, noe som gjør Johannes temmelig sjalu. Så han sier at han har lyst til å dra med risen allikevel. Han lover å komme tilbake til Victoria en gang, uten prinsessen han skal få i lønn nede i risens rike.

 

Johannes dro, men ikke til risen. Han drar til byen for å gå på skole. Den fattige familien han kommer fra holder han der sommer og vinter, for ikke å bruke penger på reise.

 

Vi møter Johannes først når han er 18-20 år. Han har vendt tilbake til sitt barndoms hjem med et damp skip, og møter Victoria og foreldrene hennes på kaia. Hun kjenner han ikke igjen, for han har blitt en stor å sterk mann med dun på overleppa. Hun hilste ikke på han før hun viste hvem han var, og da gadd ikke Johannes hilse mer. Men han tenkte på hvor høy hun er blitt. Hun var blitt deiligere en noen sinne, og øyenbrynene hennes møttes nesten på midten. Øynene var blitt, mørkere. Mørke blå.

 

Han kom hjem og hilste på foreldrene sine, før han gikk av sted igjen for å besøke kjente steder, han ble overasket over at slottsherren hadde hugget mye av skogen sin, men det var fordi han var penge lens.

 

På vei tilbake tok han en sti, satte seg på en sten, og så kom Victoria. De snakket litt, hun ønsket han velkommen hjem, og lurte på hvor lenge han ville bli. Ut ferien svarte Johannes. Praten gikk over til diktingen hans, og hun forsnakket seg å sa; tenk om du ville skrive et dikt til meg en gang. Nei hva er det jeg sier. Der kan De se hvor lite jeg skjønner meg på det.

 

Det hun ikke viste var at alle diktene han hadde skrevet, var til/om henne.

 

Neste dag skulle Ditleif over til øya, og ba Johannes om å ro seg over. På brygga detter en liten pike i hvit kjole i vannet. Johannes hopper på impuls utti, og redder den lille piken. Styrmannen på skipet hadde også hoppet utti, men på nøyaktig samme sted som piken falt. For han viste jo ikke om strømmen under vannet som Johannes viste om. Han fikk en klokke, og en hatt som takk.

 

Ditleif var skuffet over at turen til øya ble avlyst, men Victoria som akkurat var kommet sa at nei, Johannes måtte hjem å skifte nå. Men i stede gikk han opp i steinbruddet, og koste seg med dagens begivenhet og hvor imponert Victoria måtte være. Han kunne ikke stoppe å tenke på henne, og alt han ville gjort for henne.

 

Så reiste Johannes til byen og skolen igjen. Det gikk et år og litt til med dikting, lekser og fundering på hva kjærlighet er. Så møter han Victoria igjen, som også har kommet til byen. Sjenerte begge to, prater de til slutt med hverandre. Han ser at hun bærer en ring, og hun sier hun har godt seg bort. Johannes følger henne til kammerherrens hus, hvor hun bor nå. Før de kommer dit, overtaler Victoria Johannes til å sette seg ned på en benk, å han spør om ringen. Så klarer han ikke holde seg lenger, men buser ut om hvor godt han liker henne, og at alle diktene han har skrevet er til henne. Så viser hun han diktene hun har klippet ut av avisen og bærer med seg på brystet. Etter mye kjærlighets snakk fra Johannes, og en tilståelse om at han elsker henne, går de videre til hennes oppholds sted. Der innrømmer hun at hun elsker han og hun kysser han.

 

Etter noen dager med sanseløs forelskelses virring, treffer han henne utenfor teateret. Hun er sammen med Otto, kammerherrens sønn. Og han bærer løytnants uniform.

 

Han drar deretter til kammerherrens og går å venter på Victoria der. Men når hun kommer piler han sin veg, og kommer tilbake når hun har gått inn. Så går han utenfor huset i en time, før hun kommer ut til han. Han er skuffet får at hun avviste han på teateret, og vill ha bekrefta det hun sa når hun kom med innrømmelsen sin om at hun elsker han. De krangler litt, så går hun inn, og han en skikkelig omvei hjem. Der ligger det et brev å venter. En invitasjon til selskap hos Seiers. (Jenta han redda fra å drukne var Camilla Seiers, og er nå 15 år) Først skriver han et nei takk brev. Så kommer han til å tenke på at Victoria vill komme til være der, og skriver et ja takk brev. Mye på trass av at han ikke vill gå å hjemme seg for Victorias skyld. Ikke lenge etter sender Victoria et brev til han, og ber om at han skal komme. Da tar han endelig avgjørelsen. Han sender et avslag brev.

 

Så kom høsten. Victoria var reist hjem, og Johannes skrev på sin store bok. Han arbeidet hardt, vinteren kom å hans største verk var endelig ferdig.

 

Dagen etter betalte han rommet sitt, leverte boka, og reiste utenlands.

 

Neste høst kom det enda en bok fra han, fra fjerne land. Ikke før våren året etter der hørte noen fra han. Foreldrene hadde fått et brev hvor det sto at han skulle komme hjem så fort den siste boka hans var ferdig.

 

Så kom han hjem igjen, og det første han gjør er å gå rundt til gode gamle steder. Så opp til steinbruddet, hvor Victoria dukker opp, å sier hun skal plukke blomster.

 

Men i stede blir begge rådville og sjenerte. Til slutt går Johannes, men før det spør Victoria han om han vil komme i et selskap om ikke lang tid. Han var usikker. Hun fristet med en overraskelse. Til slutt sa han ja. Men da han hadde gått, satte Victoria seg bare rett å slett ned på steinen han hadde sittet på. Hun kom hjem uten blomster.

 

Johannes gikk å tenkte mye på denne overraskelsen. Og når dagen endelig kom, viste det seg å være to.

 

Den første, og ikke så positive overraskelsen, var at hun skal gifte seg med Otto. Den andre var at hun hadde invitert Camilla på festen. Hun var nå blitt sprudlende glad, noe som smittet over på Johannes. Han ble veldig glad i henne.

 

Dagen etter hadde Otto vært på jakt, og han hadde blitt skutt i en jakt ulykke. Slottet var i sorg, for Otto skulle redde dem fra pengemangelen deres.

 

Før hun dro, spurte han Camilla om hun ville gifte seg med han, når hun blir 18 neste år. Og det ville hun.

Victoria innrømmer enda en gang at hun elsker han, men denne gangen knuser hun hjerte hennes, som hun gjorde med hans. Han fortalte henne at han var forlovet.

 

Ikke lenge etter inntreffer en tragedie. Slottsherren, Victorias far, tar livet av seg selv, ved å brenne slottet og han selv inni det.

 

Så fulgte Johannes etter Camilla til byen en uke etter. Han er på det gamle rommet sitt, og skriver igjen på en ny bok. Så kommer Camilla, og forteller om den flotte fyren hun møtte i et selskap dagen før. Richmond, som er mye yngre en Johannes. Hun forelsker seg i han i stede, og forlater Johannes for han noen dager senere.

 

Så en dag møter Johannes Camilla igjen. Hun er sammen med sin mor, far og Richmond. De forteller at Victoria danset så fælt at hun falt om på golvet dagen før, og måtte bæres hjem. Den neste han møter er en forfatter kollega. Å han sier at Victoria er død. Han har også med et brev til han fra henne. I det forteller Victoria at hun hadde elsket han helt til siste åndedrag. Boka avslutter med «Adjø min elskede»


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

åge
17.01.2014 11:27

Bra!
455
anbefalinger
ord deling- fule egg

Glinus
17.01.2014 10:52

Bra!
396
anbefalinger
Jeg synnes at derre tarr mase ord delling på fule eg

palle
17.01.2014 11:27

Bra!
391
anbefalinger
Fule egg, bra gramatik

nico
17.09.2007 00:10

Bra!
49
anbefalinger
Beklager, men dette er veldig dårlig gammatisk norsk, særlig når det gjelder orddelingsfeil. Trisk å se at ingen kan skrive riktig. Du har fått med mye innhold, men det er ingen gode overganger fra en situasjon til neste. Dermed blir det desverre et veldig "hakkete" språk, som er tungt å lese. HUSK: 1. ordeling finnes ikke i det norskespråk 2. og / å-feil (å lese og skrive; og vær så snill, ikke begyn en setning med: og, eller, men ,for) og nei, ikke drit dere ut, victoria er en av knut hamsuns beste romaner. dette er latterlig..

Meg
07.05.2012 16:20

Bra!
24
anbefalinger
Er jeg dum, eller heter det "orddelingsfeil" med to D-er?

elev
23.09.2007 11:30

Bra!
22
anbefalinger
bra referat, det var til god hjelp  Very Happy :-D men det var en del skrivefeil

B
04.10.2009 16:24

Bra!
16
anbefalinger
"Trisk å se at ingen kan skrive riktig." Noen som ser ironien i dette?
"HUSK: 1. ordeling finnes ikke i det norskespråk" Norske språk skrives i to ord... Orddeling altså også med to d-er. Og det er ikke de eneste feilene. Hvordan skal det gå med språket vårt, når selv de som rakker ned på andres feil skriver feil selv? (Bortsett fra meg da Wink ;-\) ) Victoria er selvsagt en bok av Hamsun! Smile :-\)

Nerd
02.06.2008 22:24

Bra!
15
anbefalinger
ORDELINGSFEIL! alt som sies sammenhengende, skal skrives sammenhengende! Jeez...


09.10.2007 18:33

Bra!
14
anbefalinger
Du er ikke noe bedre selv, som ikke klarer å skrive egennavn med stor bokstav. Noen ganger har du ikke stor bokstav etter punktum.

Elev
27.03.2008 15:47

Bra!
11
anbefalinger
Sorry azz Knut hamsun er kjedelig så da ble det litt kjedelig hahah Razz :-P Men du skrev jævla fett lizzom^^ Keep it going Wink ;-\)

Silje
22.05.2008 17:04

Bra!
11
anbefalinger
Merci beacoup! dette hjalp meg massemasse! takk for at du i det heletatt gadd å legge det inn her Wink ;-\) bra med masse detaljer til meg som ikke har lest boka, men som skal skrive om den Smile :-\)

LOL
15.02.2011 13:18

Bra!
11
anbefalinger
Jeg må le av den SYKT unødvendige diskusjonen, og dere som prøver å rette orddelingsfeil men failer så det griner. Sorry as, men før man retter andre burde man kanskje lære seg å skrive riktig selv... Men jeg skal nå ikke blande meg, men man skal også tenke på at den som skrev denne teksten kanskje har dysleksi eller noe. Men jeg må si jeg reagerer litt på dere som leker smarte... Og hva faen skjedde med den siste kommentaren? Man er ikke en "morrapuler" selv om man ikke skriver grammatisk korrekt  Surprised :-o I hvert fall ikke sist jeg sjekka  Confused :-\?


15.06.2011 10:31

Bra!
9
anbefalinger
Det smerter meg å se så mange skrive så feil. Til tross for det er teksten meget informerende og forståelig, selv om den består av visse feil. Dette reddet garantert min muntlige eksamen i norsk. Mange takk.

Tale-Marie
26.03.2012 17:20

Bra!
9
anbefalinger
hei!
jeg synes det var veldig bra skrevet og det hjelp meg veldig med oppgaven min. jeg fikk faktisk 5+, og jeg må si at du er den kilden jeg brukte mest så takk skal du ha. jeg brydde meg ikke noe om grammatikken, og det burde ikke du heller. det du har skrevet her er utrolig bra og takk igjen

Lettet
13.09.2009 18:33

Bra!
8
anbefalinger
Å, tusen takk Very Happy :-D dette hjalp veldig til en oppgave! nå slipper jeg å lese boka, veldig bra gjenfortalt! Smile :-\)

Petteroh
20.05.2010 21:39

Bra!
8
anbefalinger
Artig at dere som klager på orddelingsfeil og skrivefeil skriver "Ordelingsfeil" eller
"Skrive feil". Dere er latterlig.


06.05.2008 14:46

Bra!
7
anbefalinger
alttså dette var dårlig, dette var et dårlig referat. referat skal som oftest være korte, og ikke inneholde replikk, og bare det mest viktigste skal være med. dette referatet skulle vært nesten 3 ganger så kortere, og du har med mye som ikke er viktig, så sorry, dette ville nok blitt karakter 2+ eller 3/2

()|_@\/
26.05.2008 14:55

Bra!
7
anbefalinger
Jeg synest innholdet er kjempebra men du burde se over grammatikken: "Fule egg"?
Men alt i alt, Kjempeflott jobbing. Dette får jeg SÅ bruk for til en eventuell muntlig eksamen!  Very Happy :-D TAKK!

Jerry
11.02.2009 15:38

Bra!
7
anbefalinger
Tusen takk for at du gadd å legge ut. Jeg trengte det utrolig for jeg har en presentasjon om den boka og har ikke lest den feridig...DEN VAR BRA.

en takknemelig jente
20.09.2009 19:38

Bra!
7
anbefalinger
har lest heler boka, fordi jeg har et foredrag med frist til Mandag altså i morgen. men hadde glemt det meste av innhold så dette hjalp utrolig mye !;D tusen hjertelig! Very Happy :-D

123
27.10.2011 19:17

Bra!
7
anbefalinger
Du får denne boken til å høres veldig kjedelig ut.. Dette er en fantastisk roman, med mange av de vakreste skildringene og metaforene jeg har lest på lang tid. Og btw, et referat skal være kort og konkret, men du roter deg bort med uviktige detaljer flere ganger per avsnitt.  Smile :-\)

Lotta
09.10.2008 19:28

Bra!
6
anbefalinger
Hvet noen NÅR dette finner sted sånn sirkus??  Smile :-\)

lisa
06.02.2009 14:09

Bra!
6
anbefalinger
nei knut hamsun skrev victoria^^ har lest den og den er kjedelig..

Tess
08.06.2009 23:01

Bra!
6
anbefalinger
Bra referat, noko skrivefeil, Knut Hamsun ble fødd for 150 år sia, kan ikkje samanlikne han med dagens forfattarar. Eg likte boka godt, han var god til å skrive.

blid og fornøyd
10.06.2009 10:32

Bra!
6
anbefalinger
takk skal du ha  Smile :-\) dette hjelper på eksamen  Smile :-\)


12.06.2012 17:16

Bra!
6
anbefalinger
nico, syntes vel ikke akkurat du er riktig person til å uttale deg om skrivefeil. Hvis du ser over hva du har skrevet, så ser du kanskje at du har endel skrivefeil selv.


28.02.2013 16:25

Bra!
6
anbefalinger
Hvem er Camilla vi har ikke fått noe hint om hvem Camilla er ?? Er det hun han reddet fra å drukne den gangen ??

hemmelig elev
09.02.2009 17:27

Bra!
5
anbefalinger
dette var veldig bra og til nytte!!

en del skrive feil!

Mads
10.02.2009 17:25

Bra!
5
anbefalinger
Ja, det var veldig greit satt opp, og hjalp meg til å forstå bokens innhold, som jeg ikke har lest enda.
Desverre var det en del skrivefeil, og til slutt bestod hver setning av 17 hun-er og han-er.

Martin
08.05.2009 11:51

Bra!
5
anbefalinger
Denne loggen yter ikke boken full rettferdighet, for boka er mye bedre en du får den til å høres ut. "Å gramatikk feil er ikke tolerert her", og du bruker litt lite variasjon i pronomene, det var minst 15 "han"er og "hunn"er i vær setning. men bra start og bra innholdsreferat

Eh..
01.11.2009 18:56

Bra!
5
anbefalinger
Døde hun ikke av tuberkulose??


29.11.2010 19:48

Bra!
5
anbefalinger
Hva er virkemidlene

Elev
06.06.2011 20:47

Bra!
5
anbefalinger
Har lest denne boka og den virker ikke like bra ut som når jeg første gang las sammendraget. Historien var litt kjedelig og ikke noe for meg. Det er vel andre folk med andre meninger


07.05.2013 09:28

Bra!
5
anbefalinger
Jeg er enig med ali !

Unicornflakes
26.09.2013 12:24

Bra!
5
anbefalinger
Er det mulig å slutte å kommentere så mye på grammatikken? Man kommer uansett ikke her for å skrive av direkte, så hvis du forstår hva som er skrevet, gjør det til ditt eget og hold kjeft. Det er sikkert heller ikke veldig kjekt å ha lagt ut en tekst på nettet, for så å få den oversvømt av kritikk.

Omskaffoll
06.05.2008 10:02

Bra!
4
anbefalinger
Du kunne jo ikke skrive selv, DU er latterlig. Innholdet var ganske bra, burde kanskje sitert mer. Endel skrivefeil, det må jeg si. Men så vet jeg ikke om du kanskje har dysleksi eller bare sliter med norsk gramatikk. Men dette var bra, du hjalp meg litt med oppgaven min nå  Wink ;-\)


09.01.2015 10:22

Bra!
4
anbefalinger
veldig dålig ok

jn
21.01.2015 19:23

Bra!
4
anbefalinger
han prøver bare å hjelpe

Rikke
08.05.2015 09:05

Bra!
4
anbefalinger
Det heter ikke ordelingsfeil eller hva enn dere måtte skrive, men særskrivingsfeil.


07.05.2013 09:10

Bra!
3
anbefalinger
?

Iselin
23.01.2014 20:50

Bra!
3
anbefalinger
Everyone's a critic...

Pizzabolla i brun saus
20.02.2016 20:02

Bra!
3
anbefalinger
Teksten har mykje fagleg innhald som hjelp meg mykje, men maglar rettskriving

blyat
30.10.2018 20:02

Bra!
2
anbefalinger
Tror ikke han bryr seg nå som det er gått 9 år.
11, fakstisk, her i framtiden.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.023 sec - 1 pageviews