Søk i stiler
 

Avhengig


Om narkotika.
Sjanger:NovelleLastet opp:11.07.2000
Språkform:NynorskForfatter:Anonym
Tema:Narkotikahistorier
Verktøy:UtskriftTone byrja med narkotika som 15 åring. Ho var på fest. Fekk kanskje litt for mykje å drikke. Ein fyr ho kjende, Tobben, kom bort til ho. Han spurde om ho hadde problem. Ho fekk såvidt snøvla fram eit nei, før ho sokk ihop. Torbjørn bar ho inn på ein sofa i nabo rommet. Der tvinga han i ho ei flaske vatn, slik at ho kvikkna litt til. Han virka veldig oppriktig og ærleg. "Eg har noko som hjelp mot hovudverken din" han gav ho nokre pillar. Tone viste godt at ho ikkje burde ta imot. Men ho stolte såpass på Tobben at viss han sa at det ikkje var farleg, så stolte ho på det. Det var første gongen Tone prøvde narkotika.

 

Sidan den gong, har det berre gått nedoverbakke for ho. Tone hadde alltid vore god på skulen. Ho sto på med leksene og jobba godt i timane. Ho låg mellom 4 og 6 i alle fag. Brått forandra alt seg. Det hente ofte at ho somna i timane. Ho hadde ikkje lenger den same given og stå-på viljen. Karakterane hennar sokk brått frå firarar og femmarar til einarar og toarar.

 

I ettertid verkar det rart at ingen mistenkte at narkotika var inne i biletet. Det var ikkje berre skule arbeidet som vart ei byrde, Tone hadde alltid vore ein særs aktiv sportsutøvar. Ho var med på både fotball, turn, langrenn og judo. No blei desse mindre og mindre viktige. Meir og meir av fritida gjekk med til ville festar og nattklubbbesøk. Få veker etter at ho prøvde extacy for første gong, sette ho si første sprøyte. Det var ein herleg rus, ho følte seg glad og fri. Så godt humør var det lenge sidan ho hadde vore i.

 

No fekk ho eit nytt problem, pengar. Extacy, hasj og marihuana var billeg dop, å samanlikne dei med heroin, er som å samanlikne Lada og Mercedes. Tidlegare var det nok å bruke vekepengane, men no måtte ho ty til andre midlar for å skaffe gryn. Her var overgangen frå den uskuldige jenta med god oppvekst til ein vaneforbrytar.

 

Ei kvithåra gammal dame kom gåande langs vegen, ho hadde nett vore i banken for å hente pensjonen sin, 6824 kroner til å dekke det mest naudsynte. Tone lista seg innpå ho bakfrå. Ho treiv til seg veska og la på sprang. Dette var berre toppen av isfjellet. Seinare tok ho til med både utpressing og vepna ran. Ho kjøpte ein billeg pistol av ein kompis som kjende miljøet.

 

Etter kvart som tida gjekk fekk Tone problem heime. Mor og far lurte på kva ho brukte alle pengane sine på og kvar ho var heile dagane. Tone sa at ho var hjå bestevennina si, eller rettare sagt den forhenværande bestevennina si. Mor til Tone trudde ikkje heilt på denne forklaringa, for ho hadde ikkje sett noko til Beate, som ho heitte, på fleire månadar.

 

Dagen etter fekk Beate telefon frå mor til Tone. Beate fortalde at ho ikkje hadde snakka med Tone på fleire veker, og at Tone vanka i eit heilt anna miljø enn det ho vanka i, rettare sagt rundt Oslo S...

 

Det var då foreldra til Tone verkeleg byrja å lure. Kvifor hadde ho ikkje fortalt dei det som det eigentleg var ? Var det noko ho prøvde å skjule ?

 

Då Tone endeleg kom heim, i tretida om morgonen, prøvde dei å konfrontere ho med det dei nyss hadde funne ut. Dei lukkast ikkje så godt. Tone var "stein". Tove Og Jan, som foreldra heitte, fekk mildt sagt sjokk. Tove måtte sette seg ned, ho klarte ikkje lenger å stå på beina. Ho stirra måpande på dottra, medan tårene trilla hjå dei begge. Det vart stillt som i grava. Plutseleg "eksploderte" Jan. "Kva har vi gjort mot deg, som er så gale at du må dope deg ?!!! Er det noko i vegen med deg ??? Du kan då ikkje vere narkoman, dei idiotane har verken skikkelege foreldre eller nokon som bryr seg om dei !!! Viss du ikkje tek deg alvorleg saman, kan du berre dra deg til helvete ut av mitt hus !" Jan smellte att ytterdøra så heile huset rista.

 

Tone og mora vart einige om at dei skulle prøve å få ho inn på eit rehabiliteringssenter for ungdom. Dei fekk plass ved Fjellsjø Senter. Tone var ikkje for vel innskriven, før ho fekk panikk. "Eg vil ikkkje vere her! Eg vil heim!!!" Ho byrja å gråte. Etter nokre timar slo abstinensen ut for fullt. Ho vart liggjande på golvet å riste, fraus og svetta om kvarandre. Abstinensen reid ho som ei Mare.

 

Nokre dagar seinare reiste Tone heimatt, ho orka ikkje meir. Ho flytta inn hjå ei venninne i sentrum. Ho fall straks tilbake til gamle synder.

 

Eit nytt heroin-offer. Ho gjorde ein stor tabbe, ho let ikkje kroppen gradvis venje seg til stoffet, ho fortsette med dei gamle dosane.

 

TONE FRØSETH vart berre endå ei lita annonse i VG.

 

"Ung jente funnet død på offentlig toalett i Oslo. Trolig en heroin-overdose. Politikerene spør seg selv når dette skal ta slutt.................."

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

serr bruker
09.05.2017 10:32

Bra!
10
anbefalinger
burde ha mer komma ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ingrid
23.11.2005 20:43

Bra!
6
anbefalinger
Det var en virkelig person? Så trist! Men siden du legger ut novellen her regner jeg med at jeg kan komme med litt kritikk også Smile :-\)

Begynnelsen var god, en del av slutten var god, men noe i midten ble litt bare fortelling synes jeg. For eksempel går hun fra femmere til toere, der virker det som om du prøver å snart komme til slutten, og det er litt negativt. Jeg syns en bra novelle følger "show, not tell", men det er selvfølgelig det vanskeligste! Smile :-\) For eksempel skriver du "abstinensene kom" "bare for å bli ferdig der" for å si det på den måten. Ta deg heller tid, beskriv hvordan hun oppfører seg ev. hva hun tenker og føler, fremfor å skrive det sånn i en setning.

Men nå tror du jeg syns novellen din var dårlig, det syns jeg absolutt ikke! Som begynnelsen, hadde resten blitt som den ville det vært supert! Så jo, jeg syns den var bra, men prøv heller å skildre, skal den være en sekser er det noe av det som trengs. Men jeg ser at du kan det innimellom, det gjelder bare å få det til gjennom hele. Så du kan få det til, stå på videre og lykke til! Bra novelle. Smile :-\)

Per
05.05.2004 19:08

Bra!
3
anbefalinger
Veldi bra novelle! Du burde bli en forfatter!


21.04.2004 13:06

Bra!
2
anbefalinger
Halloen der!!! Dette er en veldig god novelle... Inspererende, rørene og kan være en sann hendelse..... Du burde bli forfatter....
Lykke til videre!! =O)
Hjertelig hilsen Merethe 14 år...

Amalie
07.05.2004 16:55

Bra!
2
anbefalinger
Du har skreve ei god novelle Smile :-\)

Rita
19.10.2004 15:21

Bra!
2
anbefalinger
dette var en kjempe god novelle... du burde bli forfatter...  Wink ;-\)

morfAr
10.11.2004 17:31

Bra!
2
anbefalinger
maiskorn så bra d va...VERsegod!

Marte
25.11.2004 14:11

Bra!
2
anbefalinger
utruli bra.. Smile :-\)

karina
07.12.2004 21:51

Bra!
2
anbefalinger
den va d nå fali kjent me jah!!!!!!!!!!!! bra læll!!!!!

Andrea
04.04.2005 16:55

Bra!
2
anbefalinger
bra novelle, veldig godt skrevet, men kanskje litt klisjèaktig?

tezze
25.05.2005 19:54

Bra!
2
anbefalinger
sinnsykt bra!! bra innlevelse!!
du burde bli forfatter!!!

jente 14
04.05.2006 10:26

Bra!
2
anbefalinger
drit dårlig azz  Sad :-\(

Linnea :)
24.05.2004 19:52

Bra!
1
anbefalinger
Heisann! kjæmpebra novelle du he skreve... lykke te vidre med skrivinga!

corny
15.08.2004 10:17

Bra!
1
anbefalinger
dette var sterkt, jeg håper at jeg selv en dag kan skrive sånn, jeg vil gjerne bli forfatter.. kjempegod

Mina
14.10.2004 16:35

Bra!
1
anbefalinger
Dette er vel ikke ilfeldigvis ikke tatt fra en ekte artikkel? For jeg har hørt noe som er veldig likt.. Bare at ejg har hørt tha real story.. Uansett bra novelle..

sour power
24.06.2005 19:33

Bra!
1
anbefalinger
sykt bra novelle!! ønska ej kunne skrive slik!! utruli bra assa!!

arne
07.03.2006 18:22

Bra!
1
anbefalinger
Bra slutt!

Maay;D
19.04.2006 14:22

Bra!
1
anbefalinger
Kjæmpe bra d der. Du burde bi førrfatter Wink ;-\) Løkke te videre;D

jente 16
18.05.2006 14:06

Bra!
1
anbefalinger
du burde ikk tenke på å bli forfatter! dette var no mer en artikkel enn en novelle.. det var som et refferat fra livet til en pers istede for en novelle om ett liv.. litt følelser og lignende inni her så hadde d blit bra! men d ver et bra refferat då! :/

flyttsame
24.05.2006 00:01

Bra!
1
anbefalinger
Bra flyt i diktet ditt!!

gutt 14
23.01.2007 16:37

Bra!
1
anbefalinger
en helt grei novelle Very Happy :-D

Jente15
05.02.2007 23:13

Bra!
1
anbefalinger
Detta var en bra novelle. Vi skal skrive om det å være ung, i hvilken som helst sjanger, og denne novellen har virkelig hjulpet meg. Den har på en måte kommet med ideer om hva jeg kan skrive om.

Du burde seriøst bli forfatter!

Kristina
17.02.2007 13:34

Bra!
1
anbefalinger
Det var helt greit. Litt mange stavefeil, og grammatikk noen plasser, men utenom det var det bra fortelling. En novelle var det ikke. Du forteller lite om hva personen føler. Kansje mye fakta. Men stå på.

Katrine
24.05.2007 21:18

Bra!
1
anbefalinger
Veldig bra novelle..  Wink ;-\)
Fortsett sånn..  Smile :-\)

Malin
19.05.2014 09:22

Bra!
1
anbefalinger
Et viktig tema som tas opp, og som (desverre) mange kjenner seg igjen i. Som nevnt over skulle jeg ønske du skildret mer, i stedet for å referere.  Smile :-\) Men en fin novelle, som jeg ville gitt karakteren 5.

Roger
19.11.2008 15:28

Bra!
0
anbefalinger
Heilt ok. Men den går litt vekk ifra novelle sjangeren. I ei novelle er kort tidsrom , skildring og ein raud tråd gjennom teksten viktig. Mulig litt klisje ja, ellers ok.

lærar
17.04.2018 14:45

Bra!
0
anbefalinger
Jeg er en lærer og denne historien var veldig bra!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.023 sec - 1 pageviews