Søk i stiler
 

Gi slipp på fortiden!


Bokanmeldelse av Harald Rosenløws "Yatzy", som ble utgitt i 2004.
Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:18.01.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Yatzy
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Harald Rosenløw Eeg har virkelig fått med seg mye i Yatzy. Om hvordan det er å bo i fosterfamilie. At det ikke alltid er like lett å slippe seg fri, at man må være seg selv, men likevel ha en viss standard som man skal oppfylle. Sist men ikke minst har han også fått med seg at det er ikke like lett å gi slipp på fortiden slik som du gjerne tidligere har trodd? Harald Rosenløv Eeg ble født i Tønsberg i 1970. Han er nå bosatt i Oslo og har gitt ut åtte bøker. I tillegg til forfatter er Eeg også musiker, noe som betyr veldig mye for han. Han er utdannet cand. Philol. Ved universitetet i Oslo, og har bl.a. jobbet som kateketvikar. Harald Rosenløw Eeg har opp gjennom årene fått flere priser for sine bøker, der han blant annet har fått kultur- og kirkedepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur, og Brageprisen for barne- og ungdomslitteratur i 2004 for Yatzy.  

       

Yatzy handler om Dag Vidar, også kjent som Daggy, en 15 åring som akkurat har flyttet inn i ny fosterfamilie. Her blir han møtt med smil og glede av hans nye familie, men det er likevel vanskelig å tro at dette er helt sant. Han har litt problemer med å oppføre seg slik som han egentlig ønsker; å være en snill storebror og gi noe igjen til moren og faren. I tillegg til alt dette møter han også en jente som han på en måte interesserer seg for. Daggy er oppi alt dette også ”hjemsøkt” av alle de vonde minnene som sitter dypt inne i han og ikke vil gå vekk.

 

Selve oppsettet i boken er veldig greit. Kapitlene er korte og konsentrerte og det er ingenting som er dratt ut og blir kjedelig i boken. Selv klarte jeg så vidt å legge fra meg boken om kvelden, men da jeg til slutt sovnet med boken på nesen, måtte jeg nesten bare gjøre det. Innholdet i boken er veldig bra, det skjer nye ting nesten hele tiden, men hovedtemaet er der likevel. Så det nye som skjer med Dag Vidar er har hele tiden noe å gjøre med det at han har flyttet i fosterhjem og at alt er nytt. Slutten på boken er både avslørende og oppklarende i ett. Du får vite hva som skjer, men samtidig en slags konfrontering om hva som har skjedd tidligere i livet til Daggy, uten at det står ordrett.

 

Yatzy er en ungdomsroman og passer derfor best til ungdom. Den er veldig lettlest og er skrevet på en ungdommelig måte. Du lærer noe om hvordan ungdommer i fosterhjem har det, der du får se hvordan de tenker i slike situasjoner. ”Mamma skyter haka frem og ser ut som den perfekte tenåringsmutteren med bein i nesa, ei som veit å sette grenser, ei som tar ting ved røttene, ei som ikke firer på krava. Alle de egenskapene som antagelig må til for å få ha meg på besøk.” Boken hører helt klart til i denne målgruppen, og du blir veldig lett ”hektet”.

 

Boken har fått tittelen Yatzy fordi om kveldene spiller Dag Vidar og hans nye lillebror Gustav alltid Yatzy. En kveld når de spiller skal Daggy egentlig ha hus, men ender opp med fire like og en annen. Gustav protesterer og sier at det ikke er et hus, men når Daggy truer han skifter han fort mening. Etter dette er hus alltid tre like og to like, eller fire like og en annen.

 

Denne boken er veldig bra ved at selv om den er litt forutsigbar på hva som kan komme til å skje, sier den absolutt ikke hvordan det kommer til å skje. Det er små hint innimellom, men siden det skjer så mye på den måten at det ikke handler om en spesiell ting hele tiden, er det vanskelig å gjette seg frem til det. Det er en veldig spennende bok ved at du lurer mye på hva som kommer til å skje med Dag Vidar, og ikke minst hva det er som har skjedd tidligere i livet hans som er så traumatisk. Så på den måten er det en psykologisk roman. Hvorfor oppfører Dag Vidar seg sånn til dette temaet, hva er det som gjør han slik? Det er gripende ved at du blir revet med i boken og ikke klarer helt å slutte å tenke på den når du har sluttet å lese.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Årvoll-jenta
25.03.2015 17:04

Bra!
21
anbefalinger
Super-bra bokanmeldelse, har masse informasjon. Du har virkelig reflektert innholdet i boka. Jeg fikk lyst til lese boka!


30.04.2007 16:39

Bra!
18
anbefalinger
Du har misforstått hvorfor tittelen er Yatzy!
Det er fordi alle har likt utgangspunkt, og alle har sjansen. Les side 150 tror jeg  Razz :-P


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews