Søk i stiler
 

Kristendom-Marx, Kierkegaard og Freud.


Kristendom-Marx, Kierkegaard og Freud.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:11.07.2000
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Filosofi
Karl Marx
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookSøren Kierkegaard

 

Levde fra 1813-1855. Kierkegaard hadde et slags selskap de gjestene var oppdiktede personer, de ga uttrykk for sine tanker om livet. Kierkegaard ga ikke ut bøkene sine med sin forfatterunderskrift, fordi han ville at leserne skulle tenke selv. Hans store forbildet var Sokrates. «for det er evnen til velge som gjør oss til enkeltmennesker»,sier Kierkegaard. Kierkegaard mener det er tre «stadier på livets vei», det er det estetiske stadium, etiske stadium og det religiøse livet.

 

Estetiske stadium det er der du følger det du har lyst til istedenfor å gå å drive dank. Du hater plikter og ansvar, dette viker du helst unna. En «estetiker» er en som er litt moderne og henger ikke etter. Dette vil si «å velge nytelsen».

 

Etiske stadium der gjør du alt du er forpliktet til og du tar hand om dine nærmeste. Du vil så gjerne bidra med noe på jobben eller i idrettslag. Du vil så gjerne hjelpe alle. Dette vil si «å velge nytelsen».

 

Det religiøse livet vil si å velge troen, du opplever livet veldig spesielt. Tilgivelse, trøst og håp vet du innerst inne at det finnes hos Gud. Tro og fornuft er to store kontraster. Fordi han viste at religion ikke var det samme som fornuft. Troen og Kjærlighets forhold bygges ikke på logikk, men på lidenskap. Kierkegaard var kristen . når han nærmet seg døden kastet han voldsomme angrep imot kirken og prestene. I dag er Søren Kierkegaard en av verdens mest leste filosofer.

 

Karl Marx

 

Han levde i årene imellom 1818 og 1883. Han bodde i London fra 1849 til han døde. Marx var lidenskapelig opptatt av å forstå sammenhengen i menneskenes historie. Han så at mennesker ble dømt til et liv i elendighet. Det er mange som tror at det har vært de rike som har holdt historien oppegående. «filosofene har bare tolket verden forskjellig. Det det gjelder er å forandre den». Marx skal ha fått stor betydning for som filosof, journalist og politiker. Men egentlig var han en samfunnsforsker og historiker.

 

Utviklingen blir styrt av hverdagslige økonomiske forhold. Produksjonsmåte vil si at noen har makt og eiendommer og resten er fattige «slaver». Klassekampen er den viktigste drivkraften i historien , det vil si at det er kamper mello0m de mektige og undertrykte. Marx bidrog på en avgjørende måte til utviklingen av den sosialistiske arbeiderbevegelsen.

 

Sigmund Freud

 

Han levde fra 1856 til 1939. Når Karl Marx var død var Sigmund Freud en ung og nyutdannet lege i Wien i Østerrike. Noen av pasientene hans fikk uforståelige plager og medisinene funket ikke på disse plagene. Freud og en annen lege kom fram til at det måtte være et alvorlig sår i sjelen vår. Symptomene var hodepine, lammelser og synsforstyrrelser. «sjelen (pasienten) hadde glemt, men kroppen husket.»Den psykoanalytiske metoden går ut på å bruke frie assosiasjoner til å få fram tanker og fantasier. Dette gikk ut på at pasienten lå på en sofa og fortalte alt som «slo» han. Freuds tanker om feilhandlinger var at hvis vi glemmer noe viktig eller ikke kan finne noe vi har lagt ifra oss, og forsnakket oss. Dette vil si det ubevisste. Freuds tanker om drømmer, en drøm er et menings fylt uttrykk for det ubevisste. Barnet har en ubevisst lengsel om å kvitte seg med den av foreldrene som er av samme kjønn. Men samtidig er barnet redd for at dette skal skje, dette kalte Freud ødipuskomplekset. Freud prøvde å lage et slags kart over sjelen vår, han beskrev kartet som et hus med tre etasjer. 1.etasje inneholdt ting duer forpliktet til å gjøre. 2. etasje sansene ,viljen og fornuften og du vil velge å tenke langsiktig og legge planer. 3.etasje deterdet du ønsker å gjøre og har behov får. Sigmund Freud mente med sublimering at 1, 2 og 3 etasje i fellesskap kan oppnå lyst ved å gjøre det vi har lyst til, dette blir rettet mot høyverdige mål………

 

Vurdering:

 

Sigmund Freud var den mest virkelighetsnære for meg. De tre etasjene hans gjorde inntrykk på meg fordi jeg og tror det er sånn……

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

miranda
01.09.2004 17:44

Bra!
0
anbefalinger
hallo!dette var en enkel side om filosoferne, men jeg savner mer info om selve personen...ikke som filosof , men om personen...forstår du?

anonym skoleelev
15.09.2004 18:35

Bra!
0
anbefalinger
Hei, jeg savner mere informasjon om de forskjellige filosofene... Både som person og filosof! Jeg skal skrive en biografi om disse tre filosofene, men det er ikke lett med så lite info.. håper dere vil gjøre noe med dette og kanskje legge til litt mer fakta..

M.V.H en ungdomsskoleelev som skal skrive en biografi om disse personene!!! c",)

Anonym
18.09.2004 11:54

Bra!
0
anbefalinger
Mangler litt om Sigmund Freud. f.eks huset hans, familien hans,....


10.11.2004 17:54

Bra!
0
anbefalinger
Hva mener Karl marx om det å være menneske??

Siksika
16.01.2005 18:10

Bra!
0
anbefalinger
tror det er ikke mye informasjon om filosofene her!!!!
dere burde gjøre noe med det!!!!

skoleelev
06.09.2005 18:05

Bra!
0
anbefalinger
dere burde skaffe mere stoff om f.eks: sivilstand(gift,enslig,barn).... personlighet, hva han var opptatt av/ hvilke spørsmål han stilte seg,tro/menneskesyn og bøker han har skrevet


10.01.2006 22:46

Bra!
0
anbefalinger
hei. jeg synes dere burde ha litt mer om klassekampen fordi det var det jeg søkte på.... lol hehe =P

tissemann
10.01.2006 22:47

Bra!
0
anbefalinger
hei hei


en nerd
24.10.2006 18:53

Bra!
0
anbefalinger
'' 1.etasje inneholdt ting ''duer'' forpliktet til å gjøre''.
'' 1.etasje inneholdt ting du er forpliktet til å gjøre''.
liten feil der...

hva?
21.05.2008 21:14

Bra!
0
anbefalinger
hva tenker du/dere hvis noen sier Karl Marx, og viser deg et grovtengnet hus?? svar fortest! Very Happy :-D

hm..
04.05.2009 15:49

Bra!
0
anbefalinger
Du burde ha hatt med Freuds psykodynamske teori og psykoanalysen.. (ID, superego og ego vet du) Også bør du reflektere litt dypere enn som så, hvorfor gikk det med de tre etasjene inn på deg? Fordi du tror det er sånn.. Men hvorfor det?


17.11.2009 21:40

Bra!
0
anbefalinger
trenger en presentasjon om Sigmund Freud men power point.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews