Søk i stiler
 

Rasisme


Dette er en stil om raismen. Den tar for seg apartheid, rasismen i USA og Hitlers rasisme.

Skrevet i 9. klasse (tentamensoppgave).

Sjanger:ArtikkelLastet opp:08.01.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Rasisme
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookDet store spørsmålet om rasisme er (hva er Rasisme?). Ikke mange vet helt hva rasisme er men rasisme er for eksempel at noen blir mobbet for de er svarte i huden. Mange tror at rasisme skjer bare med svarte men også med hvite, indere, muslimer, homofile, handikappede osv. Rasisme er f eks at noen syns at rasen sin er best.

 

Hvor foregår rasisme?

Rasisme foregår egentlig overalt men det er forskjell på hvor stor den er. Nesten alle er litt smårasister f eks vitsen om svensken, negeren, inderen eller homoen kan være litt rasisme. Men det er noen som tror på en perfekt rase som kan i verste fall drepe fordi de er ikke helt som dem. Hitler drømte om en perfekt verden og drepte Jøder, Homofile, handikappede osv.

 

Hvorfor er rasisme og hva kan vi gjøre med det?

Rasisme kommer sikkert for at noen er sjalu på noen og tar det igjen med å mobbe den personen sånn att den føler seg mindre viktig. Jeg tror Hitler var litt sjalu på Jødene fordi på den tiden var jødene suksessfulle og rike og de eide store fabrikker. Han drepte 7 millioner jøder. Vi kan stoppe rasisme kanskje med å stoppe andre med å mobbe. Hvis du ser noen blir mobbet kan du gå i veien og beskytte den som blir mobbet.

 

Hitler

Hitler var sikkert sjalu på jødene derfor satt han dem i konsentrasjons leirer. Han lagde nazismen som skulle være det perfekte folket. Ennå er det etterkommere etter Hitler som tror på et bedre folk. De kalles ny nazister.

 

Benjaminsaken

Et godt eksempel på Rasisme i Norge er Benjaminsaken. Benjamin 15 år hadde vert på kino da noen ny nazister kom bort til ham og drepte ham. Heldigvis ble de tatt og de sitter nå i fengsel. I 2003 kom Benjaminsprisen som gis bort til skoler mot rasisme.

 

Rasisme i USA

Det er ennå mye rasisme i USA men det var enda mer før. Rasismen var veldig høy helt til 50 tallet. Det var lover om at svarte ikke fikk sitte på offentlige benker, det var noen restauranter de ikke fikk gå på, alle svarte måtte sitte fremme i bussen og de måtte reise seg hvis det var fult i bussen og noen hvite måtte sitte. I 1995 nektet Rosa Parks å reise seg og havnet da i fengsel. Over 1000 folk mister livet av rasisme hver dag.

 

Apartheid og rasismen i Sør-Afrika

Når sør Afrika var styrt av Storbritannia, var sør Afrika delt inn i forskjellige områder. Dette skjedde på slutten av 19hundretallet. Indere, hvite og negere måtte bo på hver sine plasser. Apartheid betyr å skille folk. I sør Afrika hadde svarte ingen stemmerett. I 1913 kom det en lov gjorde att svarte bare kunne eie land på plasser som var avsatt for dem. I 1923 måtte svarte ha ett spesielt pass for å bo i byene. I 1912 kom ANC og de kjempet for å få forandring i sør Afrika. Etter andre verdenskrig fikk Sør Afrika en større grad for rasisme. De hvites nasjonalparti vant valget i 1948. Det var de som startet Apartheid. Målet med Apartheid var å skille mellom rasene i sør Afrika. Da kom det lover som forbød svarte og hvite å gifte seg. Da var det egne benker for bare hvite i parken og svarte måtte ha egne busser til egne skoler. Alle svarte måtte jobbe på fabrikker, gruver og fabrikker som var eid av de hvite.

 

ACN

Acn var de som ledet motstanden mot Apartheid. De lagde protestmarsjer og gjorde sivil ulydighet. Men dette førte til at det ble fengsling utenfor retten. I 1969 forsto ACN at dette ikke var nok og de kjempet med bevæpnet motstand. Men de forsto fort at dette ikke var en suksess og ACN lederen Nelson Mandela ble tatt i fengsel. Svarte som flyttet til byen måtte finne seg i å bo i elendige forhold. I 1976 begynte ungdommer å gjøre opprør mot utdannings politikken. De hvite styringsmaktene begynte å forsvinne og svarte fikk makt i Rhodesia som ble kalt Zimbabwe i 1980.

 

Nelson Mandela

F. W. de Clerk innså i 1990 at apartheid ikke kunne fortsette. Da løslater han Nelson Mandela fra fengselet. I 1994 fikk alle stemmeretter og det første valg var Nelson Mandela. Han ble den første svarte president. Nelson Mandela jobber hardt for å stoppe rasisme.

 

Min mening

Jeg syns rasisme er bare helt dumt. Det der perfekte rase er bare tull. Du kan ikke skille folk for hvordan de ser ut eller hvilken farge de er. At folk dreper bare fordi de har en annen farge er helt ufattelig. Men det er ikke bare hvite som er rasister som mange tror. F. eks svarte kommer til landet og danner klikker mot hvite. Dette skjer mest med ungdommer. At barn blir mobbet fordi de er (pakkis) eller (neger) eller at pappaen deres er (homo) er bare dumt. At Hitler kunne drepe tusenvis av jøder fordi han ikke liker dem er helt ufattelig. Heldigvis er det ikke så mye rasisme her som vi bor men det hender av og til. Jeg syns vi alle burde gjøre noe med det. At vi kan sette Nelson Mandela som et forbilde og sloss for det vi tror på. Det er mange som tar selvmord fordi de blir kalt pakkis eller neger. Dette må vi gjøre noe med. Dette må vi stoppe.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Lotte
05.03.2007 12:17

Bra!
8
anbefalinger
Drit bra herre ja !  Very Happy :-D

Bryr deg ?
29.08.2008 09:21

Bra!
7
anbefalinger
"kjempe bra" ? nei :-s

xxx
20.03.2007 21:07

Bra!
6
anbefalinger
dette var bra...bruke mye av det for en eksamens oppgave..fikk 5 !

kristine
13.04.2008 14:30

Bra!
6
anbefalinger
hehe . rosa parks var i 1955, ikke 1995  Wink ;-\)


14.04.2008 15:19

Bra!
4
anbefalinger
Hei!  Smile :-\) dette er kjempe bra  Very Happy :-D Takk for hjelpen  Razz :-P

blaaa
27.04.2008 21:27

Bra!
3
anbefalinger
"Jeg synes det er helt dumt" ^^

dæm kalle mæ **
08.06.2008 22:54

Bra!
3
anbefalinger
Det var 6 millioner jøder som ble drept. ikke 7 millioner

LOL
12.03.2009 03:30

Bra!
3
anbefalinger
det er ikke ACN. det er ANC. og det var ikke i 1995 Rosa parks nektet å gi fra seg buss sete sitt. det var i Desember 1955. du har utrolig mye grammatikk feil i teksten din. sånt du burde se over før du publiserer det. ellers var det sånn nogon lunde bra.

Random man.
04.03.2010 15:47

Bra!
3
anbefalinger
rasismen i USA ? dreper rasismen 1000 mennesker daglig ? hvis det stemmer så er det garantert at Rasismen dreper 999 HVITE MENNESKER hver dag.. å kanskje 1 Svart mann, hvite begår ikke så mye kriminalitet skjønner du... å noe annet, Herman Benjamin drapet ? kan du ikke nevne noen av 62 nordmennene som ahr blitt drept av ikke Vestlige innvandrere av RASISTISKE årsaker ? men neida.. er vell bare hvite som er slemme rasister  Wink ;-\) en annen ting.. Nelson Mandela var en terrorist som oppfordra til væpnet aksjon mot de hvite. men han var ikke så Radikal når han slapp ut igjen heldigvis.. å det var bare 6 millioner jøder som ble drept. jeg har blitt mobba fordi jeg er HVIT, jævla pottit.. bleiking, negere ahr sagt at hvite ikke kan løpe å hoppe osv.. for 200 år siden jaa da var hvite de største å verste rasistene men idag er IKKE hvite de største rasistene de burde noen innse

Lasse
08.05.2008 19:04

Bra!
2
anbefalinger
Kjempe Bra! Clerk skrives forresten Klerk  Razz :-P

Hmm..
20.05.2008 22:50

Bra!
2
anbefalinger
Synes ikke det var så veldig mye bra å bruke. Men for 9. klasse er det vel bra. Litt lite nyttig for meg i allefall  Wink ;-\) (Skal skrive om rasismen i USA)


22.05.2008 19:18

Bra!
2
anbefalinger
jeg mener jeg har lest at det var boerne som først starter Apartheid, og det skjedde ikke på 1900tallet..

lala
12.11.2008 21:11

Bra!
2
anbefalinger
Ehm, banjamin hadde ikke vært på kino på veien hjem, og du blander veldig feil med datoer og mass eher,,, dårlig tekst . ikke særlig kildesikker for å si det sånn..

Lola
06.08.2010 17:05

Bra!
2
anbefalinger
Herrejemini. Dette var bra, ja (ironi). Herregud, du blander og rører verre enn verst. De groveste feilene i henhold til datoer og diverse har andre allerede påpekt, men jeg må spørre: Hvorfor nevner du ikke med ett ord folkemordet på armenerne? Det var det første holocaust, og inspirerte nazistene. Vil du ikke nevne det fordi morderne var rasistiske muslimer?
Eller hva med den arabiske slavehandelen, hvor over en million europeere ble gjort til slaver i Nord-Afrika og det ottomanske imperiet, som også et ukjent antall millioner afrikanere ble offer for. Neida, bare fortsett å fortelle hvor demoniske de hvite er. Men, men, du er jo et resultat av propagandaen i det norske skolevesen. Det er jo ikke mye annet å forvente.

=)
18.02.2010 15:51

Bra!
1
anbefalinger
Beklager med den bejamin saken var feil. Han hadde gått ut for å møte en venn, de sto uten for spar på Holmlia. 3 Nynazister kom kjørende den kvelden, Benjamin og hans venn fant ut at de virka truende så de fant ut at det var best å løpe. Benjamin hadde vært syk den dagen så han løp ikke så fort, så det var han de tok. Han hadde ikke vært på kino eller noe sånt..

Ole
13.11.2012 18:40

Bra!
1
anbefalinger
Dette er skrevet på en tentamen, tror du vrikelig han har tilgang til internet/bøker dette står om?

jens
16.03.2013 23:56

Bra!
1
anbefalinger
Mykje feil med info her...

:P
26.11.2008 21:31

Bra!
0
anbefalinger
Den var grei den her ja  Smile :-\)

jøder :O
30.11.2008 14:10

Bra!
0
anbefalinger
d var 7 mill som ble utryddet da..


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews