Søk i stiler
 

Aust Vågøy - en analyse


Analyse av Inger Hagerups dikt 'Aust Vågøy'.
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:10.07.2000
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Aust-Vågøy
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookDiktet "Aust-Vågøy" er skrevet av Inger Hagerup. Inger Hagerup var en norsk forfatter som levde fra 1905-1985. Hun debuterte i 1939 med diktsamlingen "Jeg gikk meg vill i skogene", og deretter kom hun ut med "Flukten til Amerika" (1942) og "Videre" (1945), som begge ble et gjennombrudd.

 

"Aust-Vågøy" er tittelen på diktet, og det ble utgitt i diktsamlingen "Videre", som kom ut i 1945. Diktet ble høyst sannsynlig skrevet like etter mars 1941. Det handler om tiden da tyskerne invaderer Norge, på en brutal og voldelig måte; "De brente våre gårder. De drepte våre menn" står det i den første strofen. I diktet fortelles det at mange allerede var blitt drept, men tross det, klarte de ikke å undertrykke de resterende menneskene. Det er verdt å merke seg at diktet er skrevet under 2. verdenskrig. Inger Hagerup opplevde begge verdenskrigene; den første da hun var rundt 9-13 år gammel, og den andre da hun var 35-40 år gammel. Som ung oppfattet hun helt sikkert krigen på en helt annen måte enn som voksen, dermed hadde hun trolig forskjellige synspunkter og vinklinger rundt de to verdenskrigene. Diktet beskriver en situasjon som skjedde mars 1941, da tyskerne marsjerte inn i Norge. Aust-Vågøy var et bondesamfunn, noe som også kommer til uttrykk i diktet: "De brente våre gårder." Det virker som at "personen" i diktet er hele befolkningen i Aust-Vågøy, dette fordi det hele tiden blir brukt pronomenene "våre" og "oss" ("de brente våre gårder" og "de kuer aldri oss"). Mennene som står bak de grusomme handlingene blir beskrevet som "de", noe som gir en oppfatning at det er fremmede eller ukjente menn. Det er beskrevet en trist og sjokkerende handling. Mennene som kommer, blir beskrevet som blodtørstige slaktere som kun ønsker å utrydde befolkningen. Som det står skrevet: "De brente våre gårder. De drepte våre menn." Den siste strofa forteller oss at de gjenlevende står sammen, og ikke vil la seg bli holdt nede av tyskerene.

 

Diktet har nesten bare denotasjoner. Ordet "hjerte" er en konnotasjon, fordi det kan vekke flere forskjellige tanker, blant annet kjærlighet, vennskap og rødfarge. Det er tatt i bruk forskjellige bildetyper. "La våre hjerter hamre" og "La våre hjerter hugge" er en besjeling, fordi et hjerte kan ikke hugge eller hamre. Disse to linjene har også et skjult mening, og er derfor symboler.

 

I den andre strofen kan "La våre hjerter hugge - med harde, vonde slag" bety at de ønsker å skade tyskerne, fordi de har påført dem sorg. "Bak hver som gikk i døden" er et symbol, fordi det ikke er bokstavelig mulig å gå inn i døden. "Aust-Vågøy" er bygd opp av fire strofer, med fire verslinjer. Diktet har "abcd" enderim. Det har også en fast rytme, som kun varierer litt i tredje verslinje i alle strofene. Det er en god del gjentakelser, blant annet: "De drepte våre gårder - De drepte våre menn" og "La våre hjerter hamre - La våre hjerter hugge." Det er blitt gjort, fordi forfatteren ønsker å legge vekt på hva de (tyskerne) gjorde. Noe litt spesielt med diktet er tegnsettinga; hver eneste strofe har forskjellig tegnsett. Den eneste likhet er siste verslinje i hver strofe, som alltid slutter på punktum.

 

Temaet i "Aust-Vågøy" er tyskernes angrep på byen Aust-Vågøy under 2.verdenskrig. Inger Hagerup opplevde krigen, og dette diktet er trolig basert på hva hun selv opplevde. Det er mulig diktet også har en dypere mening, et budskap til oss som leser det. Det kan ha flere budskap avhengig av hvordan man tolker det; for eksempel et veldig enkelt budskap, rett og slett at krig kun fører med seg sorg.

 

Hvis man går mer i dybden kan diktet være et eksempel på hvordan livet vårt kan arte seg. Vi vil oppleve motgang, trange tider og større eller mindre problemer, som mennesker. Da er det viktig at vi alltid er positive og ikke blir holdt nede. Etter å ha lest diktet sitter jeg igjen med et helhetsinntrykk. Det virker som at Inger Hagerup så på tyskerne som mordere, noe som er helt forståelig, siden hun opplevde krigen på nært hold. Det er et trist og tankevekkende dikt som har en klar mening. I de to siste strofene virker som hun prøver å forklare, at mennesker som er i "samme båt," holder sammen. Temaet i diktet er enda mer aktuelt enn den gangen. Diktet viser at krig kun skaper sorg og smerte. Nå til dags er 90% av krigsoffrene sivilpersoner, noe som er skremmende fakta. Budskapet er mangetydig, og jeg er enig med begge tolkningene nevnt tidligere: diktet kan bety at vi aldri må la noe holde oss nede, selv i vanskelige tider; eller rett og slett at krig er sorgfullt. Personlig likte jeg diktet, mye p.g.a. den enkle oppbygningen, og det klare budskapet. Diktet har også rytme, noe som gjør det litt mer muntert. Den muntre sammensetninga sammen med den sørgmodige teksten gir et dikt som overgår mye annet.

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Jone jensen
21.11.2019 13:22

Bra!
74
anbefalinger
dette var eit fenomenalt arbeid. alt av denne analysen var feil fritt fra punkt til prike. eg håper du fortsetter å skrive analyser. dette er heilt fantastisk. Du har ein lys framtid innanfor analysering. Stå på

Emma
01.06.2012 22:11

Bra!
64
anbefalinger
Skal ha skoleoppgave med dikt og forfatter. Jeg valgte «Aust-Vågøy» et veldig fint dikt. jeg synes du har gjort en veldig bra annalyse og fått fram det viktigste, hovedpoenget som er at Inger Hagerup opplevde verdenskrigene og hvordan hun tolket den. " Det virker som at "personen" i diktet er hele befolkningen i Aust-Vågøy, dette fordi det hele tiden blir brukt pronomene "våre" og "oss" ("de brente våre gårder" og "de kuer aldri oss"). Mennene som står bak de grusomme handlingene blir beskrevet som "de", noe som gir en oppfatning at det er fremmede eller ukjente menn. Du har gjort en bra annalyse Smile :-\) Jeg valgte hvertfall diktet fordi: Jeg likte diktet veldig godt, fordi det er brukt kraftige skildringer og sterke ord som vekker mange følelser. At diktet er kort og lett å forstå gjør det også veldig bra. Det er et dikt som minner oss på hva tyskerne gjorde mot Norge under 2.verdenskrig.

Kristian..
25.09.2007 11:12

Bra!
35
anbefalinger
Austvågøy er ikke en by.. men en plass i Lofoten..

ES
13.09.2012 09:08

Bra!
31
anbefalinger
Bra  Very Happy :-D

Anonym
03.02.2009 08:35

Bra!
25
anbefalinger
Austvågøy er ikke e by eller en plass i lofoten..D e ei øygruppe og æ bor på den ;P

uni
29.05.2012 18:03

Bra!
22
anbefalinger
det kalles balladerim, linje 1 og 3 rimer ikke, mens 2 og 4 gjør.

Arnulf69
15.05.2013 13:02

Bra!
22
anbefalinger
Dette var fabelaktig!
Nydelig utforming av diktets indre.
Godt oppbygget tekst med god flyt  Razz :-P

mordi
22.03.2012 19:13

Bra!
14
anbefalinger
Ikke verst  Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-DVery Happy :-D

Per
05.03.2013 11:26

Bra!
14
anbefalinger
Verdens beste, jeg digger dette

makahi
09.11.2014 16:33

Bra!
14
anbefalinger
kjempebra analyse. Aust-vågøy er et nydelig dik, men husk at det er A-B-C-B rim  Wink ;-\)

Skumern
31.03.2016 14:02

Bra!
13
anbefalinger
Jeg skal ha dikt analyse/fremføring, og jeg valgte dette diktet. Har ikke lest din analyse, men den virker bra med alle de "seriøse kommentarene  Smile :-\))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Elev 007
06.11.2014 22:27

Bra!
12
anbefalinger
Veldig bra, dette hjalp meg masse  Smile :-\)'

Scrub
26.11.2015 10:25

Bra!
12
anbefalinger
takk! enkelt og greit!  Smile :-\)

mæhmed
13.01.2020 08:39

Bra!
2
anbefalinger
værste diktet noen gang wallah. det var balle lær deg norska suppehuer

Are Khetil
17.01.2020 09:53

Bra!
1
anbefalinger
Nå harru skrevet en jævla bra analyse her, så det er bare å gratulere.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews