Søk i stiler
 

Ulv eller sau?


Artikkel om ulv og sau, tar opp begge sider av saken.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:14.12.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Rovdyr
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Mange sauebønder mener at vi burde utrydde ulven for godt i Norge. De tror at ulven dreper halvparten av alle sauene som blir drept på beitet. På den andre siden har vi naturvernere som jobber for å verne ulven og opprettholde et biologisk mangfold. Men må vi egentlig velge mellom ulv eller sau?

 

Jeg mener at de ulvene som er igjen må bevares slik at de neste generasjonene kan oppleve dette flotte dyret ute i sitt rette element. Å opprettholde et biologisk mangfold er viktigere enn at noen sauer blir drept. Sauene er tross alt ikke utrydningstruet!

 

Ulven ble totalfredet i Norge i 1974, men bestanden har ikke tatt seg noe særlig opp. I Rødlista 2006 var den norske ulvebestanden satt til å være imellom 22 og 28 dyr, pluss 30 dyr som driver mellom Norge og Sverige. Ulven i Norge sees nå på som kritisk truet, og situasjonen blir ikke noe bedre av at mange bønder vil utrydde ulven og. Det finnes eksempler på at ulv som var radiomerket plutselig forsvant. Hvis de døde av seg selv skulle radiosenderen fortsatt virke.

 

Selv om sauen regnes som et mindre viktig byttedyr for ulv, så hender det likevel at ulven tar sau. Ikke like ofte som sauebøndene påstår, men det skjer! Ulven er et rovdyr som må leve og da er sau et byttedyr. For de bøndene som virkelig blir rammet av at ulven tar sauene deres, har staten laget en erstatningsordning der de får dekket tapet. Noen bønder prøver å missbruke denne ordningen, men de får det som oftest ikke til fordi staten krever bevis på at sauen virkelig ble tatt av ulv. Dette fører til frustrasjon for de bøndene som vet at sauene sine ble tatt av ulv, men som ikke klarer å bevise det. Dette fører igjen til at noen prøver å ta saken i egne hender.

 

Sauen er ikke et naturlig byttedyr for ulven, men derimot er elg og rådyr normalt det. Elgbestanden i Norge har økt betraktelig de siste årene, og det begynner å bli for mye av dem. Det ville vært bra hvis ulvestammen også hadde tatt seg opp, og fått ned antallet på elg.

 

Jeg mener at det burde gå an å opprettholde et biologisk mangfold samtidig som man driver med husdyrhold. Ulven og sauen trenger ikke å vike for hverandre. Mulige tiltak for å få ned antall drepte sauer er å gjerde sauene bedre inn, eller at bonden ansetter gjetere til å passe på sauene. Dette vil selvfølgelig koste, men hvis staten støtter bøndene kan dette være gjennomførbart. I et så rikt land som dette har vi råd til å ha begge deler!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

tommelguri
24.09.2013 17:41

Bra!
18
anbefalinger
bra sagt!  Smile :-\) ja til ulv i norge takk  Razz :-P


02.05.2018 17:59

Bra!
13
anbefalinger
Bra tekst! Det du sier er riktig


02.05.2018 18:39

Bra!
13
anbefalinger
Elsker ulv ❤️ Den må få leve👌

im4eversmart
18.12.2006 22:54

Bra!
8
anbefalinger
hmm... grei nokk, men du kunne forklart grundigere om saken!


02.09.2013 10:01

Bra!
8
anbefalinger
hmm..... Nei til ulv!!!

sirius
24.10.2016 20:32

Bra!
4
anbefalinger
dette er feil! du mener at ulven ikke reper mange sauer. på enkelte steder blir halvparten av sauene tatt av ulv i løpet av beiteperioden. vi driver med sau på gården hjemme å vi har erfart at hvis du skal sette opp et gjerde som holder ulven unna så må det være høyt og sikkert. da sauen går på så store områder i fjellet er det omtrent umulig for alle som har sauen sin i dette området å gjerde in det+ at gjerde må fornyes ofte. på et lit gårdsbruk har man ikke råd til å leie mange gjetere. du får ikke støtte fra staten men mindre du har 10 000 sauer.


30.01.2018 18:02

Bra!
3
anbefalinger
lol

deez nuts
30.01.2018 18:04

Bra!
3
anbefalinger
4eversmart, du r ikke så smart siden nok er med en k smartass


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.023 sec - 1 pageviews