Søk i stiler
 

Hormoner og kroppen vår


Prosjekt om hormoner. Hva er hormoner og hva gjør den med kroppen vår?
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:14.12.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Kroppen
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Hormoner stammer fra gresk og betyr å sette i gang. Det er akkurat det hormonene gjør med kroppen din, de setter i gang en regulering av livsprosessen. Et hormon er et slags signalstoff som setter kroppens organer i stand til å kommunisere med hverandre. Hvert enkelt hormon blir fraktet rundt i blodet helt til den kommer frem til mottakercellen, det er den begynner å virke. Rundt i kroppen finnes det kjertler. De består av celler som produserer hormoner. Ubalanse i hormonsystemet kan føre til alvorlige psykiske og fysiske lidelser.

 

Kvinner og menn har forskjellige kjønnshormoner. Kjønnshormonene regulerer de seksuelle funksjoner og de sekundære kjønnskarakteristika. Vi trenger hormoner for å fungere normalt i hverdagen.


Østrogen er en gruppe med kvinnelige kjønnshormoner, og er det hormonet som har størst betydning for kvinnens overgangsalder. Det gjør at jentene forandres til å til å bli en kvinne i puberteten. Østrogen produseres i eggstokkene, og når eggstokkene slutter å produsere disse hormonene i overgangsalderen vil andre organer på en måte overta jobben, men da blir det bare produsert 1/10 av hva som ble produsert tidligere! Jentene får hårvekster rundt om kring på kroppen og puppene blir større om ømme. Disse hormonene holder også melkeproduksjonen i brystene i gang når de er gravide, og er med på reguleringen av menstruasjonen.

 

Kjønnshormonet til mannen heter testosteron. Dette hormonet produseres i testiklene, altså ballene. Disse har mange funksjoner, og det viktigste er at menn skal ha normal sædproduksjon. Flere funksjoner er utvikling av stemmebåndet, skjeggvekst, kroppsfasongen til menn og det gir mannen et seksuelt behov. I puberteten øker kroppens produksjon av testosteron, hypofysen sender melding til testiklene om at de må øke testosteronproduksjonen.

 

Kvinner kan også produsere det mannlige kjønnshormonet, og omvendt. Denne produksjonen når toppen rundt 35-års alderen. Etter det, faller produksjonen gradvis. Lav produksjon av det mannlige kjønnshormonet kan føre til tretthet, lav tiltakslyst og sexlyst.

 

Hypofysen er en kjertel som er bønneformet og ligger under hjernen. Hypofysen styres av hypothalamus, menneskets nervesenter. Den består av en baklapp og en fremlapp. I fremlappen produseres det masse hormoner, for eksempel veksthormonet. Den styrer også hormonproduksjonen i de andre kjertlene.

 

Hormoner foreligger ofte i veldig små mengder. En normal mengde kjønnshormon måles i tusendelsgram.

 

Endokrine modulatorer er hormonhermere. De er naturlige kjemiske forbindelsen som kan påvirke en organismes hormonsystem. Det kan de gjøre indirekte og direkte. Hormonhermerene kan reagere med cellenes reseptorer og gi den hormonelle effekten, eller uten å gi effekt.

 

Både mennesker og dyr påvirkes av hormoner og hormonhermere gjennom føden. Disse hormonene kommer fra organer fra andre dyr og fra sopp og planter. Om våren når dyra slipper ut, for eksempel hestene og kuene er de helt ville, hormonene blomstrer.   

 

Hormonbehandling

Hormonbehandling gis som en tillegsbehandling for å redusere faren for tilbakefall av kreft. Behandlingen gis i form av tabletter og brukes i fem år etter operasjon. Hvis kvinner har hatt en stor brustkreftsvults brukes det ofte hormonbehandling istedenfor cellegift for å minske svulstvevet før operasjonen. Hormonbehandling har vanligvis mindre bivirkninger enn cellegift. Hormonbehandling virker overalt i kroppen, og er en viktig behandling ved spredning av brystkreft.

 

 

Kilder:

www.daria.no

www.google.com (Fakta om hormoner)


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


07.10.2008 18:46

Bra!
8
anbefalinger
dårlig!!!!!! dette var dårlig assa!! rett og slett rævva

dd
10.03.2008 14:46

Bra!
4
anbefalinger
lya lya

jihadbomber69
14.12.2017 17:43

Bra!
3
anbefalinger
hvis hitler var transe, end of story

Hjjjjjoooo
03.01.2018 11:40

Bra!
3
anbefalinger
Fikk ingen informasjon, rett og slett ræva

Anonym
29.05.2013 13:41

Bra!
2
anbefalinger
Det burde stått mer. Vi har en presentasjon og vi finner ikke så mye. Det står det samme på alle si

homsen
15.01.2014 13:20

Bra!
1
anbefalinger
Dette var digg. Men dere kunne skrevet mer om testikler.

arnold
27.04.2017 13:10

Bra!
1
anbefalinger
XD boi homser er ikke bra

Sarah trans Lefdal
30.04.2018 13:21

Bra!
1
anbefalinger
Jeg syntes dette var homsete  Smile :-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews