Søk i stiler
 

Dyremishandling


Artikkel om dyremishandling skrevet i 10. klasse. Visste du at Norge er det landet i Skandinavia der det blir gjennomført flest dyreforsøk? Visste du at dyr har samme evner til å føle smerte fysisk og mentalt som mennesker?

Sjanger:ArtikkelLastet opp:13.12.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Dyr
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Folk flest tenker ikke noe videre over det, når de går i butikken og kjøper hårsjampo, fancy mascara eller velluktende såpe. Du tenker ikke over hvor mange dyr som har lidd og dødd en smertefull død for at akkurat du skal kunne sminke deg i dag eller rett og slett bare vaske deg på henda. Du tenker ikke på at du er med på å støtte brutal dyremishandling hver gang du kjøper en håndkrem eller en lipgloss. Du tenker i hvert fall ikke på at alt det fæle de stakkars dyrene må gå gjennom skjer akkurat på grunn av deg. At forskerne som tester forskjellige kjemikalier gjør det kun for deg. Eller, er det kanskje greit at andre lider og har det vondt, så lenge du føler deg vel?

 

Over 3 millioner dyr blir hver dag utsatt for smertefulle og ofte helt unødvendige forsøk. Forsøk som kunne vært erstattet av datateknologi og andre alternative metoder. En skulle trodd at et av verdens beste land å bo i hadde kommet et stykke lenger med dyreforsøk og innsett at det gikk an å bruke andre metoder som kunne skåne dyrene for masse lidelser. Men dessverre ligger vi veldig langt bak akkurat her. Norge er det landet i Skandinavia hvor det blir gjennomført flest dyreforsøk. Så mange som 500 000 dyr blir utsatt for brutale dyreforsøk i året. I et av verdens rikeste land blir det gjennomført 6 ganger så mange dyreforsøk som i Tyskland, 4 ganger så mange som i Sverige, 3 ganger så mange som i England og dobbelt så mange som i Danmark. I tillegg gir ikke staten en eneste krone til å utvikle alternative metoder, og i motsetning til nabolandene våre gjør vi ingen ting for å humanisere og redusere antall ødelagte liv.

 

Hvorfor dyr?

Mennesker og andre pattedyr har samme evner til å føle smerte fysisk og mentalt. Så hvordan i all verden har vi rett til å utsette andre levende vesener for noe så grusomt?!

 

Har vi virkelig rett til å sprøyte inn forskjellige giftsoffer som endrer dyrets gener, eller smøre på forskjellige kjemikalier som etser vekk huden, slik at dyret har fullt av store blodige kjøttsår over hele kroppen? Har vi rett til å operere inn forskjellige gjenstander og sensorer inn i nervesystemet på en hund? Har vi rett til å utsette det for all redselen? Har vi rett til å ødelegge dyret mentalt, torturere det til døde og få det til å vise selvdestruktiv atferd? Eller betyr ikke alt dette noe, så lenge du får på deg øyeskyggen og mascaraen?

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Forsøkdyrets triste lille liv

Forsøksdyr blir som regel avlet opp. Så snart dyret blir tatt fra moren, starter de inhumane og uetiske testene, og marerittet ender ikke før dyret til slutt dør av utmattelse, feilslåtte forsøk, giftinfeksjoner, sykdommer eller rett og slett blir drept. Men før det må de gjennom dager, måneder og til og med år, med fysisk og mental smerte.

 

 

 

Forsøksdyrene blir avlet opp i bitte små bur uten noe særlig miljø. De kan så vidt bevege på seg fordi de har så små bur, eller fordi at de er alt for mange presset sammen. Dyrene får ikke dekket behovene sine, som å gjemme seg, utforske nye steder og objekter, leke og ha det gøy. Mange blir så forvirret at de begynner å bite og lage sår på seg selv, eller gjøre en ting om og om igjen uten mål og mening. Men det aller viktigste er nok at de ikke får tid til positiv menneskelig kontakt. De blir redde for mennesker og forbinder dem bare med noe negativt. Forsøksdyrene står alltid i store ”staller” hvor det er hundrevis av små bur. Ingen har da tid til (eller gidder for den saks skyld), å gi dem den kjærligheten alle levende skapninger har behov for. Er dette rettferdig? Eller spiller det kanskje fortsatt ingen rolle så lenge du får lakka neglene dine?

 

Bortsett fra å bli utsatt for alt dette, er det absolutt ikke uvanlig i Norge at operasjonene blir utført av personer som ikke har veterinærutdannelse. Det gjør at de kirurgiske inngrepene blir enda mer smertefulle og disse forskerne klarer som oftest ikke å avslutte operasjonene ordentlig. Forsøksdyrene får ofte infeksjoner og dør, eller lider på grunn av unødvendige sår som oppstår under operasjonen. ofte får de heller ikke de riktige smertestillende medisinene som de egentlig skulle hatt.

 

Når forsøket har nådd det såkalte ”endepunktet” og dyret fortsatt ikke har dødd, får de sprøytet inn gift, knekt nakken eller blir drept ved hjelp av strøm. (Denne siste metoden brukes som oftest på fisk).

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Det er ditt ansvar å si ifra!

Mange vil nå mene at dyreforsøk er helt nødvendig. Selvfølgelig må det forskes på medisiner mot kreft og andre sykdommer, men dette kan gjøres på en mye mer human måte! De fleste vil nå fortsatt også mene at vi trenger såpe, sjampo, kremer og andre hygieneprodukter. Noen vil til og med si at det er nødvendig med sminke og den slags. Men her finnes det faktisk en hel masse av produkter som ikke er testet på dyr! Det er ditt valg! Er det ikke så mye bedre å gi et par kroner ekstra for litt sminke, og så kunne gå ut av butikken med god samvittighet og tenke at du ikke er ansvarlig for alt det grusomme som skjer med de stakkars små dyrene? Hvis folk ikke hadde kjøpt produkter som var testet på dyr, ville antallet forsøksdyr synke drastisk, og antallet uskyldige liv ville bli reddet. Selv om det er helt umulig, kan du jo prøve å sette deg inn i situasjonen til disse dyrene. Tenke over hva de blir utsatt for hver eneste dag og vite at dette kan du jo gjøre noe med. Også kan du tenke på hvor utrolig heldig kjæledegga de er, som ikke befinner seg i deres sted. Som løper glad og fornøyd rundt, får masse kos og ikke aner noe som helst om alt det grusomme som skjer med dens medart.

 

 

 

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


23.05.2007 20:32

Bra!
22
anbefalinger
Jeg er kjempe glad jeg kom over denne artikkelen om dyremishandling. Jeg er glad for at det er flere som har samme synspunkt som meg når det gjelder dyremishandling/testing av sminkeprodukter og sånne ting. Jeg lærte veldig mye av denne artikkelen, og jeg var faktisk ikke klar over at Norge er verst, jeg syns vi burde skamme oss!!! Og for å innformere til de som har lyst til å støtte dyr som blir testet på, gå inne på dyrebeskyttelsen.no og gi en gave eller kjøp noe fra nettbutikken deres  Smile :-\) Denne teksten er garantert en 6 fra min side!

lille my
10.12.2007 16:54

Bra!
11
anbefalinger
endeli noen som føler det samme som meg det var eg fantastisk stil 6+++++

Veronica--
29.04.2008 13:15

Bra!
10
anbefalinger
Dette var en utrolig artikkel, det verste jeg vet er duremishandling, folk som gjør det kan værken ha hjerte eller hjerne. Så bra at det er noen som føler det samme som meg.


15.07.2008 23:13

Bra!
6
anbefalinger
jeg er også glad over artikkelen!jeg har selv to rotter og har hatt mus ..rotter er mye mer sosiale en mange hunder jeg har møtt .blir så irritert på mennesker som misshandler dyr ...men kjempe bra skrevet ! jeg skal gå inn på den siden med en gang !

Kåre
08.01.2009 02:30

Bra!
6
anbefalinger
Awesome!!

beate
21.03.2009 23:08

Bra!
4
anbefalinger
er sååå enig! forstår ikkje kordan folk kan gjere sånt, det er rett og slett forferdelig, og det med at dei skal prøve medisin på dyr, mennesker og dyr er ikkje like! vi reagerer forskjellig, f.eks. pencilin, det blei fyst prøvd ut på mus før vi menneske vi bruke det, men pencilin er livsfarlig for marsvin. Tenk, kanskje masse medisin som faktisk hadde virka på menneske og hadde vore nyttig, kan ha blitt kasta fordi at f.eks marsvin ikkje tole d. Menneske og dyr er rett og slett ikkje like, måtte bare få det ut!
kjempe bra artikkel forresten

Dyreelsker!
08.12.2010 15:40

Bra!
4
anbefalinger
fy søren, dette var det beste innlegget om dyremishandling jeg noen gang har lest!!
Bruker ikke sminke, untatt 1-2 ganger i året, og det har sine grunner: for det første: HVA ER VITSEN?? det fineste er å se helt naturlig ut ikke sant? og for det andre: alle (eller de fleste) veit vel at det er DYR som blir testa før sminken kommer ut i butikken. det er DYRENE som får lide, og de lider noe helt forferdelig! skulle ønske det var en hjelpeorginasisjon mot denne type dyremishandling. Når jeg blir voksen, og forhåpentligvis veterinær, skal det vere et punkt som er høyt opp på lista over ting som skal endres!!

Kristine
11.09.2008 10:46

Bra!
3
anbefalinger
Kjempe bra artikkel om å være i mot dyremishandling! Er 110% enig!

Viviann
08.09.2009 22:38

Bra!
3
anbefalinger
Herregud, dette var helt sinnsykt bra skrevet. Kunne ikke vært mere enig!!  Surprised :-o

dyreelskern
15.09.2009 14:34

Bra!
3
anbefalinger
Utrolig bra innlegg!  Smile :-\) gjorde veldig stort inntrykk på meg. fra nå av skal jeg skjekke at sminken og div. såper jeg kjøper IKKE er testet på dyr!!  Surprised :-o

sykt
01.12.2010 18:47

Bra!
3
anbefalinger
dette er helt sykt elsker dyr men visste ikke at det var så mye dyreforsøk og sånne ting skriver en artikkel til skolen om dyremishandling skal deffinitivt ha med noe av dette  Smile :-\) drit bra innlegg

YCADA
22.03.2011 21:22

Bra!
3
anbefalinger
Ja, det er helt sykt at dette holder på i Norge! Norge som liksom skal være så rikt og godt land å bo i! Synes i alle fall staten kan spytte i litt penger til at det skal være et godt land for dyr og bo i også! Det er jo ikke bare testing på dyr, det jeg bl.a. pelsdyrnæringa også, blir rett og slett kvalm av tanken!

Bra artikkel forresten, og god inspirasjon til morgendagens skrivedag  Very Happy :-D

Anonym
17.11.2014 22:34

Bra!
3
anbefalinger
Utrolig mye til hjelp! Smile :-\)


Siljehelen
29.04.2009 09:14

Bra!
2
anbefalinger
Jeg er så sinsykt enig! Dyretesting er FEIL! Denne teksten var perfekt! Jeg er så glad for at det er så mange som tenker som jeg gjør. Kanskje testingen en dag vil ta slutt ?

hjyuik
08.09.2009 09:58

Bra!
2
anbefalinger
stakkar dyr

dyre elsker
05.10.2009 17:32

Bra!
2
anbefalinger
det verstev eg vet er dyre mishandling.= )

Dyre elsker
22.01.2010 22:58

Bra!
2
anbefalinger
Sykt bra innlegg!

DYRE ELSKER
28.01.2010 09:05

Bra!
2
anbefalinger
dette var kjempe bra og viktig! jeg og noen venner skriver også om dette på skolen, siden det er et veldig viktig tema. vi håper at all denne testingen vil ta slutt en dag!  Wink ;-\)  Smile :-\)


07.04.2010 12:02

Bra!
2
anbefalinger
Stakkars dyr, men jeg må si at jeg synes dette er en bra artikkel for da vet man hva som skjer når vi misshandler dyr. Hvorfor må folk være så slemme mot dyr jeg HATER dyremisshandling Sad :-\(


07.04.2010 11:57

Bra!
2
anbefalinger
jjjjjjjjjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, endelig det er det jeg føler også Smile :-\)


07.04.2010 12:02

Bra!
2
anbefalinger
jeg hater dyremishadlere  Smile :-\),hvorfor må de være så slemme. de burde tenke at hadde jeg likt det?.

DyRe ElSkEr
07.04.2010 12:02

Bra!
2
anbefalinger
Syntes det er helt sykt å tenke på at sååå mange dyr blir drept og skadd!!!
Kjempe bra innlegg!! Very Happy :-D

Anonym
07.04.2010 12:03

Bra!
2
anbefalinger
Heei Smile :-\)
dakkars dyr Sad :-\(


07.04.2010 12:06

Bra!
2
anbefalinger
Jeg liker IKKE dyremisshandling Sad :-\( jeg har dyr sjøl så jeg liker ikke at folk er slemme Sad :-\( men det er et bra innlegg Smile :-\)


07.04.2010 12:06

Bra!
2
anbefalinger
hei hei hei hei hei hei hei heihallla for en artikkel jeg elsker hunden min


07.04.2010 12:09

Bra!
2
anbefalinger
Hei jeg elsker dyr

Kristin:-)
07.04.2010 12:11

Bra!
2
anbefalinger
jeg har et dyr sjøl, å det er helt sykt å tenke på at folk gjør det mot dyr Sad :-\(
 Smile :-\) Very Happy :-D Razz :-P bra innlegg(L)

Kristin!!!
07.04.2010 12:13

Bra!
2
anbefalinger
Elsker dyr!! ÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆ!!
Hadde ikke kunnet levet uten dyr!!

kristin
07.04.2010 12:38

Bra!
2
anbefalinger
jeg elsker dyr Smile :-\) bra innlegg Razz :-P Very Happy :-D

:D
13.10.2010 19:05

Bra!
2
anbefalinger
stakkars dyrene som blir mishandlet da.

Vilde
27.03.2011 16:34

Bra!
2
anbefalinger
Utrolig bra artikkel! Lager en selv om det samme temaet og det hjalp meg veldig. Kjempebra laget! 6!

Maja
02.05.2011 20:10

Bra!
2
anbefalinger
Dette var en utrolig bra laget artikkel. Holder selv på med en presentasjon om dyremishandling. Folk trenger noen vekkere! Tommel opp ;D

Ingrid
16.06.2011 17:35

Bra!
2
anbefalinger
Hei jeg har eksamen og har tenkt å bruke ditt innleg som et eksempel på diskusjonsinnlegg fordi jeg syns den var dritt bra skrevet  Smile :-\)


Sofie
22.12.2011 00:16

Bra!
2
anbefalinger
helt ok artikkel, ville ikke gitt den mer enn 5er, mest fordi den ble så ensidet. så klart er dyreforsøk feil men det eneste du beskrev var hvor forferdelig vondt og utålelig dyra hadde det. Først av alt må du skrive argumenter for begge sidene, og så må du holde deg selv nøytral i meningene dine.
Ikke bra sjangervis..


11.10.2012 17:13

Bra!
2
anbefalinger
Hei, jeg skal skrive en debatartikkel om det temaet og lurte på om noen hadde noe poserivt om saken å si og hvis det ikke er noe så begrunn, pils det er til i morgen så hvis du ser dette svar med en gang


03.09.2015 18:19

Bra!
1
anbefalinger
Helt ening dette er en fantastisk artikkel!!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.021 sec - 1 pageviews