Søk i stiler
 

Newtons tredje lov


Rapport fra forsøk hvor hensikten var å finne ut om Newtons tredje lov stemmer.
Sjanger:RapportLastet opp:12.12.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Formål:

I dette forsøket skal vi bevise Newtons’ 3. lov.

 

Teori:

Newtons 1. lov forteller at kraft alltid virker parvis. For eksempel hvis man kaster en stein, så bruker man kraft for å få steinen framover, men steinen har også en kraft som virker motsatt vei, og den kraften holder igjen steinen. Vi kan også kalle den krafta som holder igjen steinen for treghet. Noe av det som jeg tror vi kan få se i dette forsøket er Newtons 1. og 3. lov. Det er nok derfor vi har hatt dette forsøket, for å finne ut om Newtons 1. og 3. lov.

 

Kort om Newtons’ 1. lov:

Det er at når resultantkraften (Fres) = 0, så står en masse/et objekt enten i ro, eller det holder en konstant fart forover eller bakover. For at hvis man ikke har noe motsand når man beveger seg, for eksempel på en sykkel, så bruker man ikke noe kraft for å bevege seg framover. Eller man står i ro når man ikke bruker noe kraft.

 

Utstyr:

- Kraftmåler

- Fjærvekt

- Lodd (100g)

- Stativ til kraftmåleren

 

Beskrivelse/Framgangsmåte:

Vi hang loddet i fjærvekten og senket det ned mot brevvekten. Når loddet nådde brevvekten, senket vi det litt til, og så målte i resultatet. Etter det senket vi loddet enda litt til, så vi fikk andre resultater på vekta og kraftmåleren. Vi gjorde de samme en siste gang, så vi fikk tre forskjellige resultater. Det er bedre å sammenligne svarene for å se om loven til Newton stemmer.

 

Resultat:

 

1. Forsøk

2. Forsøk

3. Forsøk

N:

0,36

0,83

0,1

Vekt på lodd (kg)

0,064

0,016

0,09

 

 

1. Måling:

<bilde>

Logg inn for å se bildet

2. Måling:

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

3. Måling:

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Konklusjon:

Det som vi fant ut i dette forsøket stemte godt med Newtons lover.

 

Vi fant ut at hvis resultantkraften er 0 så står en masse/et objekt i ro, og det stemte med de svarene vi fikk. Og det i den tredje loven, at kraften og motkraften virker på hverandre stemte også, for at kraften i loddet var 1N, og de svarene vi fikk fra målingene var nesten 1, men det kan være pga. unøyaktig avlesning på kraftmåleren at vi fikk de svarene. Men kraften og motkraften var forholdsvis like stor, så derfor sto loddet i ro.

 

Usikkerhetsdrøfting:

Det kan være pga. unøyaktig avlesning på kraftmåleren at vi ikke fikk svarene til å stemme helt med lovene til Newton.Teksten er hentet fra Daria.no, www.daria.no