Søk i stiler
 

Global oppvarming


En artikkel om global oppvarming. Karakter: 5

Sjanger:ArtikkelLastet opp:06.12.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Klimaendringer
Verktøy:Utskrift”Vi har ikke arvet joden fra våre forfedre, men vi låner den av våre barn.”

Er det noen jord å leve på om 100 år hvis vi ikke gjør noe?

 

Det er lov til å glede seg over godværet som vil komme med tiden, men egentlig er det et faresignal. Det haster virkelig med tiltak for å dempe klimaforandringene.

 

Siden 1960 og 70-tallet har tallet på klimakatastrofer tripler seg. De fleste ekspertene er enig i at det er en sammenheng mellom global oppvarming og det ekstreme klimaet vi opplever. Mange forskere frykter at temperaturstigningen vil smelte store mengder av isen på polene. Det vil få vannstanden i havet til å stige slik at lave områder som store deler av Nederland, Bangladesh, India og områder ved Nilen i Afrika blir oversvømt. Det vil også få innflytelse på temperaturen og strømforholdene i havet, og det vil igjen påvirke regionale og lokal nedbør. Over hele verden risikerer fruktbar jord å bli oversvømt eller å bli til ørken. I 2100 er det spådd at en tredel av jorda vil være ørken hvis ikke den globale oppvarmingen stanses.

 

Livet på jorden - dyr, planter og bakterier - vil endre seg. Noen arter vil dø ut, mens andre vil spre seg. Et fuktig klima kan også legge forholdene bedre til rette for bakterier. Slår spådommene til, vil det være dommedag for mange millioner av mennesker.

 

Så behøver vi virkelig å være bekymret for om det blir et par grader varmere på jorden? Er det egentlig noe positivt med global oppvarming i det hele tatt? Utenom sydlandsk klima. Vi kunne vel fanget opp større mengder solenergi med solkraftverk.

 

99 prosent av alle forskere som har en mening om saken, er enig om at drivhuseffekten er menneskeskapt. Å hevde at vår forurensning ikke er med på å øke den globale oppvarmingen, er som å hevde at jorden er flat. Menneskeskapte utslipp av drivhusgasser må reduseres med mellom 60 og 80 prosent for å forhindre alvorlige innvirkninger på jordas klimasystem.

 

Kyotoavtalen som ble vedtatt etter flere års harde forhandlinger, ble til for å prøve og redusere de årlige utslippene av menneskeskapte drivhusgasser, men til nå har avtalen bare greid å redusere de årlige utslippene med snaue 5 prosent. Denne avtalen, slik den foreligger, vil derfor ikke løse problemene med global oppvarming.

 

Å prøve å løse problemet med ny teknologi er en veldig usikker metode, dessuten vil det ta for lang tid. Å investere i fornybare energikilder vil heler ikke fungere. Utnyttelsesgraden er for lav og kosnantene for store. Fornybare energikilder er ikke på lang nær tilstrekelig for å mette vårt stadig økende energibehov. Betyr dette at jorden som vi kjenner den i dag er dødsdømt? Er det noe vi kan gjør for å forhindre global oppvarming?

 

Antakeligvis vil et gradvis skifte til bruk av fornybare energikilder være tilstrekkelig for å forhindre en global miljøkatastrofe. Dette fordi slike endringer, og reduksjon av utslipp, må tre inn over en lang periode. Det vil rett og slett ta for lang tid. Problemer relatert til global oppvarming, opphopning av miljøgifter i næringskjedene, ødeleggelse av tropisk regnskog, dødt hav, og masseutryddelse av viktige komponenter i økosystemene, vil gradvis få så fatale konsekvenser at det vil kreve fundamentale endringer i vårt livsmønster innen kort tid.

 

Velstanden og forbruket i vår del av verden har økt dramatisk de siste 50 årene. Vi drikker brus av beger som må holdes med to hender, fjernsynet har snart kinokvalitet i de fleste hjem, badet er blitt et spa som sluker varmtvann, tunge bensinslukende SUV-er er trendy, kjøkkenet byttes ut etter få år for å holde følge med designtrender og vi omgir oss med et titalls forskjellige elektriske apparater som ofte kastes etter kort tid. På 60-tallet var livskvaliteten på topp i Norge, samtidig var det personlige forbruket en tredjedel av hva det er i dag. Vi kan derfor, uten store problemer, halvere vårt personlige forbruk uten at det vil gå på bekostning av vår livskvalitet. Vår felles utfordring må bli å legge opp til en bærekraftig livsstil med minst mulig miljøfientlig forbruk.

 

Etter det siste året, for ikke å si den siste uken (ekstremværuken på NRK) og Al Gores film har alvoret sunket ned i oss og vi har begynt å assosiere oppvarming med naturkatastrofer, sykdom og død. Lille Norge er med sine olje- og gassreserver skyld i omtrent 3 % av verdens samlede CO2 utslipp. Våre handlinger har konsekvenser for tundraen, for verdenshavene, for Afrika.

 

De fleste vet egentlig om global oppvarming og om hvor stor innflytelse det vil ha på jorden hvis vi ikke stanser drivhuseffekten, men veldig få viser trang til å kutte ned på CO2-utslippene. Jens Stoltenberg gjør så mye han kan uten å miste valgstemmer, men kanskje det er på tide å gjøre enda litt mer.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Anna
29.03.2007 16:19

Bra!
39
anbefalinger
Bra artikkel Wink ;-\)

lille meg;)
12.04.2007 19:42

Bra!
26
anbefalinger
veldig bra! dette hjelpte meg bra på tentamen Very Happy :-D17.04.2007 19:00

Bra!
18
anbefalinger
kjempe bra artikkel, hjelper litt når tentamen er like unna. (:

STITI
22.05.2007 18:45

Bra!
18
anbefalinger
En Ting jeg ikke skjønte var hvorfor du skriver at fornybare energikilder ikke fungerer, og etterpå skriver du at det funker. Du skriver også at det blir stor oversvømmelse flere steder også skriver du at 3/4 av jorden vil bli til ørken.. har du blandet kildene dine litt dårlig?


22.10.2007 13:09

Bra!
14
anbefalinger
”Vi har ikke arvet joden fra våre forfedre, men vi låner den av våre barn.”
Er det en spesiell person eller noe som har sagt dette? Har du noen kilder?
Bra innledelse til en tekst, som jeg vurderer å bruke...

Kongen
21.05.2007 12:33

Bra!
13
anbefalinger
Hjalp bra til eksamen

Desperat 10. klassing
21.05.2007 17:07

Bra!
10
anbefalinger
Takker for den gode artikkelen!
Kommer til å få bruk for mye av opplysningene her til eksamen i morgen...og jeg stoler på at alle faktaopplysningene er korrekte.  Wink ;-\)21.05.2007 17:01

Bra!
9
anbefalinger
Flott skrevet  Smile :-\)
Jeg skal skrive en eksamens oppgave i morgen om dette , så tusen takk for gode tips  Wink ;-\)

Moi..
21.05.2007 21:03

Bra!
9
anbefalinger
Hvilken klasse går du i? bare sånn.. er dette en 5'er i 10. klasse eller i 3. gym liksom;P?

yeye
21.05.2007 19:20

Bra!
8
anbefalinger
hjelper bra til den jævlige eksamen jeg skal ha i morra!takk

Blåni
21.05.2007 20:58

Bra!
8
anbefalinger
Enig med de fleste over her.. eksamen i morgen blir ett helvette.. og dette var en bra tekst ;D

Oh yes in the morning!
21.05.2007 23:03

Bra!
8
anbefalinger
Ja, synn at jeg ikke fant den før, men den kommer nok til og hjelpe meg ja  Wink ;-\) takker!!!

Geir Thorstensen
03.10.2011 17:27

Bra!
8
anbefalinger
Beklager å måtte si det, men det virker som du har svært lite kunnskap om dette tema


30.05.2007 22:27

Bra!
7
anbefalinger
bra artikkel.. for bruk for noe av det til tentamen i morra Very Happy :-D

Talle
25.08.2010 23:57

Bra!
7
anbefalinger
Du glemte å nevne at forskerne på 60 og 70 tallet, som da hadde målt fall i temperaturen i verden siden 30-talllet, trodde menneskapt CO2-utslipp gjorde jorda kaldere! Da var teorien at CO2 tettet igjen atmosfæren så mindre sol slapp igjennom, og dermed gjorde klimaet kaldere på jorda. Nå er teorien at det samme stoffet gjør det varmere!

Sannheten er at CO2 er den viktigste ressursen naturen har, og de fleste planter vokser bedre dess mere CO2 det er i lufta! Spør en biolog! En kilde som blir sørgelig lite brukt i denne diskusjonen er menneske-historien som er nedtegnet.
Vikingene sådde korn på Grønland - noe som tilsier at det må ha vært betraktelig varmere enn nå, og det var ikke så veldig mye menneskapt CO2-utslipp i vikingtiden . . . .


21.11.2007 19:53

Bra!
6
anbefalinger
bra artikkel Very Happy :-D, men har litt for mange spørsmål og fornybare kilder fungerer.
bare en liten ting jeg ville si, men ellers var artikkelen råbra  Very Happy :-D

ukyku
12.06.2008 21:59

Bra!
6
anbefalinger
Noen skrivefeil kan ha tatt karakteren ned

loli
04.12.2008 14:14

Bra!
6
anbefalinger
"Du skriver også at det blir stor oversvømmelse flere steder også skriver du at 3/4 av jorden vil bli til ørken.. har du blandet kildene dine litt dårlig?"

Er du dum i nøtta eller? Isen smelter, derfor oersømmes det..Men midt inni landet er det ikke noe is som smelter, derfor blir det ørken  Smile :-\)

good work
05.02.2009 20:56

Bra!
6
anbefalinger
your tekt was oko  Smile :-\)

Muhhamed er stor, faktisk min 243. bror
02.04.2009 16:34

Bra!
5
anbefalinger
Du "lille meg" selv om det er veldig lenge siden så heter det forsatt ikke hjelpte, det heter hjalp. Håper du ikke har eksamen rett rundt hjørne  Smile :-\)  Razz :-P  Sad :-\(

Wiki
30.11.2009 10:09

Bra!
5
anbefalinger
Akkuratt det samme på Wiki o.o


11.03.2010 09:03

Bra!
5
anbefalinger
"En Ting jeg ikke skjønte var hvorfor du skriver at fornybare energikilder ikke fungerer, og etterpå skriver du at det funker. Du skriver også at det blir stor oversvømmelse flere steder også skriver du at 3/4 av jorden vil bli til ørken.. har du blandet kildene dine litt dårlig?"
dette er en artikkel, man skal diskutere fakta, kort forklart. Fornybare kilder KAN hjelpe, men det er blitt forsket ganske lite på det, så det er ikke så mye man vet om det - selv om det er et hyppig tema innenfor forsking idag. Vi har kommet mye lengre med fornybare kilder, og det viser seg at enkelte kan både være hjelpsomme og økonomiske  Smile :-\)

Snippen
25.08.2010 23:45

Bra!
5
anbefalinger
"99 prosent av alle forskere som har en mening om saken, er enig om at drivhuseffekten er menneskeskapt. Å hevde at vår forurensning ikke er med på å øke den globale oppvarmingen, er som å hevde at jorden er flat."

Dette er en tullete påstand, over 100 ledende forskere ville ikke støtte FN`s Klimapanel sin rapport fordi den konkluderte med en påstand som de ikke kunne stå inne for ! At oppvarmingen er menneskapt er en teori, ikke en bevist påstand ! Derfor burde du ikke uttale deg flåsete om noe du ikke kan gjøre rede for !


24.03.2011 20:13

Bra!
5
anbefalinger
takk takk! hjelper jevlig godt som framføring til mårra dagens framførings oppgaver  Very Happy :-D

irit
22.01.2014 21:01

Bra!
5
anbefalinger
bra

en som lurer
03.03.2016 16:52

Bra!
5
anbefalinger
KILDER?????????

banana onana i want to eat all bananas nanana but they cost more than a dolar hahaha
12.03.2018 12:50

Bra!
2
anbefalinger
dette hjalp til et skoleprosjekt Wink ;-\) vi skl skrive om debatt innlegg


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews