Søk i stiler
 

Påvisning av druesukker og spalting av sukrose


Elevforsøk fra ungdomsskolen om druesukker (glukose) og rørsukker (sukrose).
Sjanger:RapportLastet opp:03.12.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Utstyr:

Druesukker, en eplebit, rørsukker, fehlings veske, fortynnet saltsyre (10 %), fire reagensrør, et begerglass, reagensrørholder, gassbrenner, kokestativ, fyrstikker, trådnett og vernebriller.

 

Hensikt:

* Sjekke hvordan vi kan påvise druesukker.

* Sjekke om eple inneholder druesukker.

* Sjekke om vi kan spalte rørsukker og om vi da får druesukker.

 

Fremgangsmåte:

Først fant vi fram alt utstyret (fire reagensrør, en reagensrørholder, et begerglass, kokestativ, gassbrenner, trådnett og vernebriller). Vi fylte de fire reagensrørene med litt vann og satte dem i reagensrørholderen. Så fylte vi vann på begerglasset, og satte det oppå trådnettet som vi hadde lagt på kokestativet over gassbrenneren. Vi tente på gassbrenneren sånn at vannet i begerglasset skulle bli oppvarmet slik at vi kunne bruke det som vannbad til reagensrørene.

 

Når alt dette var klart, gikk læreren rundt med litt druesukker som vi puttet oppi et av reagensrørene. Etter at vi hadde fått druesukkeret litt rundt i glasset fikk vi også litt Fehlings væske til å ha oppi. Vi blandet dette sammen og satte det oppi vannbad. Først var fargen mørk blå, men etter hvert som det hadde stått litt, forandret fargen seg. Først ble den grønn, så oransje, så mørk rød og tilslutt brun.

 

Da vi var ferdig med det første reagensrøret, satte vi det tilbake i reagensrørholderen og tok fram det neste. Istedenfor å putte druesukker oppi dette reagensrøret, fikk vi utdelt en eplebit hver. Da vi hadde lagt eplebiten sammen med vannet i reagensrøret fikk vi igjen litt Fehlings væske til å putte oppi. Vi satte reagensrøret oppi vannbadet, og så hva som skjedde. Også denne gangen forandret fargen seg fra mørk blå, men nå ble den først gul, så oransje og så brun.

 

Da vi hadde tatt det andre reagensrøret ut fra vannbadet, satte vi det tilbake i reagensrørholderen. Vi fikk utdelt litt rørsukker (farin) til å ha oppi det tredje reagensrøret og også Fehlings væske som vi skulle blande ut sammen med rørsukkeret og vannet. Da vi hadde gjort det satte vi det oppi vannbadet. Vi ventet ganske lenge, men ingenting skjedde. Tislutt satte vi det reagensrøret tilbake sammen med de to andre i reagensrørholderen.

 

Til det siste reagensrøret fikk vi igjen utdelt litt rørsukker som vi skulle blande sammen med vannet og litt Fehlings væske. Vi gjorde det, og satte det i vannbad en bitteliten stund, før vi tok det tilbake. Læreren kom da rundt med litt saltsyre som han dryppet oppi reagensrøret med rørsukker, vann og Fehlings væske. Vi satte reagensrøret med løsningen oppi vannbadet og ventet for å se om det skjedde noe. Blandingen med rørsukker, saltsyre, vann og Fehlings væske forandret ikke farge med det første, men plutselig skiftet fargen til grønn, så gul, så oransje og så brun. Da vi hadde sett alt dette, satte vi det fjerde reagensrøret tilbake i reagensrør holderen og så at alle løsningene i reagensrørene var brune bortsett fra løsningen i reagensrør 3 hvor løsningen var mørk blå. Vi skrev ned hva vi hadde sett, og så vasket vi og ryddet vekk utstyret.

 

Resultat/konklusjon:

 

Fargeomslag

Glukose

JA

Eplebit

JA

Rørsukker

NEI

Rørsukker

Med saltsyre

JA

 

I dette forsøket har vi sett at man kan påvise druesukker ved Fehlings væske. Vi har skjønt at Fehlings væske reagerer med druesukker og at det dannes kobber komplekser i Fehlings væske når det kommer i kontakt med druesukker. Vi har påvist at det er druesukker i eple.

 

Forsøket har også vist at det ikke er druesukker i rørsukker og at Fehlings væske da ikke reagerer med rørsukker som er en disakkarid.

 

I siste delen av forsøket fant vi ut at rørsukker kan spaltes til druesukker. Da rørsukkeret ble tilsatt saltsyre, reagerte de sammen og rørsukkeret (som er en disakkarid) ble spaltet til glukose og fruktose (som er monosakkarider). Fehlings væske reagerer bare med monosakkarider og ikke med disakkarider. Derfor endret løsningen i det fjerde reagensrøret farge da rørsukkeret ble spaltet om til druesukker. Vi har da funnet ut at en sammensatt sukkerart kan spaltes om til en enkel sukkerart.

 

Det som skjedde ved spaltingen som vi så i det fjerde reagensrøret var dette:

Rørsukker + vann

<bilde>

Logg inn for å se bildet
druesukker + fruktsukker

 

Kjemisk blir dette:

 

C12H22O11 + H2O

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 C6H12O6  + C6H12O6

 

Den kjemiske formelen til rørsukker er altså ->     C12H22O11

Den kjemiske formelen til druesukker er altså ->  C6H12O6

 

Feilkilder:

Ingen feilkilder.

 

Figur 1. Det var sånn som på dette bilde vi satte sammen utstyret. Oppi begerglasset på tegningen er det bobler pga oppvarmingen.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Figur 2. Slik vi gjorde forsøket, ved å putte reagensrørene oppi begerglasset for vannbad.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

 

Figur 3. Reagensrør med vann og druesukker og Fehlings væske før løsningen ble satt i vannbad.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Figur 4. Reagensrør med vann og druesukker og Fehlings væske etter at løsningen ble satt i vannbad.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Figur 5. Slik så det ut etter oppvarming i det andre reagensrøret vi hadde med en eplebit i.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Figur 6. Det skjedde ingen forandring etter oppvarmingen vi hadde på det tredje glasset med rørsukker.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Figur 7. Sånn så det ut etter oppvarmingen i det fjerde reagensrøret hvor vi hadde puttet saltsyre sammen med rørsukker, Fehlings væske og vann.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Jon
25.10.2007 21:08

Bra!
7
anbefalinger
Tusen takk! Very Happy :-D Uten dette hadde jeg seriøst slitt med å skrive noe av betydning. Har rapport til mandag i akkurat dette her Wink ;-\)

ehhhhhhhhhhhh
07.01.2007 15:33

Bra!
6
anbefalinger
dette var fantastisk....veldig braaaaaaaaaaaaaa

Neivler
28.02.2008 18:15

Bra!
5
anbefalinger
ÅHHH. har akkurat skrevet om dette. Hadde jeg lest dette hadde det gått mye fortere. Digger Daria.no nå!

jau
28.10.2008 08:44

Bra!
3
anbefalinger
Kult! hadde en rapport i dette, og konklusjonen hjalp meg å skjønne poenget med forsøket og skrive ferdig rapporten

takktakktakk
23.03.2009 20:22

Bra!
2
anbefalinger
tusen takk  Smile :-\) hadde fått anmerknig hvis det ikke var fo deg Smile :-\)

Takk
16.03.2009 16:56

Bra!
1
anbefalinger
Dette trengte jeg Very Happy :-D Jeg har så dårlig lærer

hege
13.10.2009 20:11

Bra!
0
anbefalinger
det finnes en feilkilde da.. hvis f.eks reagensglassene ligger i det varme vannet for lenge skapes det en kjemisk reaksjon i de glassene som vanligvis ikke reagerer med fehlings væske


28.01.2010 19:59

Bra!
0
anbefalinger
Tusen Takk for dette!!! dette var helt perfect du hadde noen små feil men ellers var alt helt perfect.. fikk en 3 for dette var da ok men takk  Smile :-\) reddet meg fra en 1.


11.02.2010 22:04

Bra!
0
anbefalinger
suckers

Veggis
18.02.2010 19:36

Bra!
0
anbefalinger
Bra rapport! Til stor hjelp  Smile :-\)

?
03.04.2014 17:25

Bra!
0
anbefalinger
var det druesukkeret som ble oransje?


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.044 sec - 1 pageviews