Søk i stiler
 

"Karens jul" av Amalie Skram


Analyse av novellen "Karens jul" av Amalie Skram.

Skrevet i 10. klasse.

Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:29.11.2006
Språkform:BokmålForfatter:
Tema:Karens jul
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookNovellen Karens jul av Amalie Skram stod først på trykk i avisen ”Politikken” i 1855. Historien handler om en ung enslig mor, Karen, som er uten fast jobb og hjem. Hun bor midlertidig i et lite hus på havnen. Der blir hun observert av en politimann. Han vil først kaste henne ut, men gir henne omsider lov til å være i skuret til over jul. Det gjør han fordi han får medlidenhet med Karen og den lille ungen. Været skifter imidlertid, og slår om til sterk kulde. Julaften finner politimannen Karen og barnet frosset i hjel. Politimannen drar til stasjonen for å rapportere det han har sett, og skuret blir til slutt revet.

 

Synsvinkelen i novellen er autoral, refererende. Derfor får vi avstand til hovedpersonen. Det fører til at vi ikke så sterkt identifiserer oss med enkeltmennesker, men mer kan se karen som et eksempel på alle som egentlig led på den tiden.

 

Dette er en kronologisk fortelling som sprer seg over et par dager av Karens liv, men vi får i løpet av samtalen mellom Karen og politimannen vite en del om hennes bakgrunn.

 

Vi får også noen frampek, for eksempel når politimannen ser Karens skygge mot ruten, er det et varsel om at hun allerede er død, eller skal dø. Han går samme runden et par dager senere og ser da det samme, men da er Karen og ungen død!

 

Novellen er tydelig delt i to hoveddeler. Førs får vi en lenger beskrivelse av de geografiske, sosiale, og klimatiske forhold på havnen og omkring. Deretter starter historien brått inne i handlingen, som en ”in- medias res” begynnelse. Handlingen har et helt klart høydepunkt som alt bygger opp mot: Øyeblikket da politimannen finner Karen og barnet døde. Dette blir det bygd opp mot på forskjellige måter, bl.a ved at været ”spiller” en viktig rolle. Også beskrivelsene av skutene i julestemning er med på å bygge opp stemningen, fordi dette er en motsetning i forhold til Karens egen situasjon.

 

Vi får en klar forståelse av Karens sosiale status, og skjønner fort hun er ganske langt nede på rangstigen. For eksempel, via språkbruk, hvordan hun er kledd osv. Hun benytter lavstatusdialekt mens politimannen i starten av samtalen prøver å heve sin egen sosiale status og markere at han er en øvrighetsperson ved å bruke et språk som jeg ikke syns er naturlig for ham.

 

Karen er så klart hovedpersonen, og de andre er nærmest med for å belyse historien. Politimannen er den eneste som opptrer selv. De andre personene, madam Olsen og barnefaren, møter vi indirekte, gjennom Karens fortelling i samtalen med politimannen.

 

Amalie Skram bruker en naturalistisk skrivemåte. Hun sier ikke hvordan personene er, direkte, men lar oss bli kjent med dem gjennom beskrivelsen av utseende, klesdrakt og ved dialektbruk og ordvalg. Politimannen viser en forandring fra å være en kald, hard og ufølsom lovens vokter til å vise en mykere og mer medmenneskelig side av seg selv. Dette får Skram tydelig fram ved å la hans replikker skifte karakter fra et høytidelig overklassespråk til en mer naturlig dagligtale. Dette gir en følelse av at politimannen tar av seg uniformen og blir et menneske. Til slutt snakker Karen og politimannen nesten samme språk eller dialekt om du vil.

 

Jeg trur Skram bruker havnen som en kuliss fordi havnen er et tradisjonelt sted som forbindes med avreise, og det å forlate folk. Det er også et sted som det tradisjonelt trekker til seg mennesker av lav status, tiggere uteliggere osv. Dermed gir Skram oss en fin kulisse for Karens ensomhet og hjelpeløshet.

 

Amalie Skram har et klart budskap Hun vil rette novellen mot dem som lider, de som ikke når opp i kampen for tilværelsen. Når hun lar det offentlige rive skuret til slutt, er det bare et symbol for at samfunnet bruker sine hender. Hun bruker Karen som en fanebærer for alle dem som er fattige, men likevel prøver å opprettholde verdigheten. Karen dør en ussel død i novellen, men Amalie Skram lar henne tross alt dø oppreist og ikke liggende.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Navy D
18.09.2017 10:48

Bra!
444
anbefalinger
What the fuck did you just fucking say about me, you little bitch? I’ll have you know I graduated top of my class in the Navy Seals, and I’ve been involved in numerous secret raids on Al-Quaeda, and I have over 300 confirmed kills. I am trained in gorilla warfare and I’m the top sniper in the entire US armed forces. You are nothing to me but just another target. I will wipe you the fuck out with precision the likes of which has never been seen before on this Earth, mark my fucking words. You think you can get away with saying that shit to me over the Internet? Think again, fucker. As we speak I am contacting my secret network of spies across the USA and your IP is being traced right now so you better prepare for the storm, maggot. The storm that wipes out the pathetic little thing you call your life. You’re fucking dead, kid. I can be anywhere, anytime, and I can kill you in over seven hundred ways, and that’s just with my bare hands. Not only am I extensively trained in unarmed combat, but I have access to the entire arsenal of the United States Marine Corps and I will use it to its full extent to wipe your miserable ass off the face of the continent, you little shit. If only you could have known what unholy retribution your little “clever” comment was about to bring down upon you, maybe you would have held your fucking tongue. But you couldn’t, you didn’t, and now you’re paying the price, you goddamn idiot. I will shit fury all over you and you will drown in it. You’re fucking dead, kiddo.

Verri funny lads
18.09.2017 10:26

Bra!
114
anbefalinger
☭☭☭☭☭☭☭ϑ- 3;☭☭☭☭☭☭☭a- 73;☭☭☭☭☭☭☭ - 773;☭☭☭卐卐卐ࡔ- 8;卐卐卐卐卐卐Õ- 28;卐卐卐卐卐

xXPussiBoiXx LAds
18.09.2017 10:40

Bra!
93
anbefalinger
Here vome dat boii hhahahahha lets go lads lets go. Pewdiepie may say nigger bu i love pussiiii 卐卐卐卐卐卐ࡔ- 8;卐卐卐卐卐卐Õ- 28;卐卐卐卐卐卐- 328;卐卐卐卐卐卐- 1328;卐卐卐卐卐卐&#- 21328;卐卐卐卐卐卐&- #21328;卐卐卐卐卐卐- 卐卐卐卐卐卐卐- ;卐卐卐卐卐卐ࡔ- 8;卐卐卐卐卐卐Õ- 28;卐卐卐卐卐

Johan Trymil
18.09.2017 10:36

Bra!
89
anbefalinger
Amalie Skram sugde meg noen dager siden lol

DØDØDØDØD
18.09.2017 10:45

Bra!
32
anbefalinger
naoHUY OIDOR YOBANI idi

Marie
01.04.2008 16:56

Bra!
18
anbefalinger
Denne var bra : )
Jeg tror allikevel du har funnet mye stoff på nettet og kopiert det. Fant stoff her som jeg trengte . Tusen takk^^

anine
03.06.2008 18:12

Bra!
15
anbefalinger
er nok 1885 hun mener.....

ffffff
29.11.2015 21:11

Bra!
14
anbefalinger
heui

Juks?
05.01.2011 16:26

Bra!
12
anbefalinger
Hva fikk du på denne? Leste nesten den samme akkurat, på en annen side, og det virker som det aller meste her er ren avskrift! Dette er ikke særlig bra med tanke på stryk... Håper virkelig de som har retta denne skjønner at dette er avskrift!

Kristian
29.05.2008 15:34

Bra!
8
anbefalinger
Bra skrevet, men det er noe som jeg tror du har skrevet feil her. Som vi alle vet så er Amalie Skram født i 1846, og som du skriver så kom novellen for første gang i avisen i 1855, og hvis det du sier er sant så skrev hun novellen da hun bare var 9 år og det tviler jeg sterkt på at det er.

khgh
16.03.2014 17:39

Bra!
6
anbefalinger
jeg mangler virkemidler, hlep meg

Jake Paul
18.09.2017 11:07

Bra!
5
anbefalinger
Remember to dab on them haters

Sanne
30.10.2012 17:53

Bra!
4
anbefalinger
Som en annen kommenterte over her, så virker dette som ren avskrift,har lest akkurat det samme på en annen side.

Torgeir Knutson
03.03.2017 09:37

Bra!
3
anbefalinger
njaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa- aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

per
12.06.2017 19:29

Bra!
3
anbefalinger
FML!!!!!

Ragnar
16.05.2008 12:31

Bra!
2
anbefalinger
bra denne her Wink ;-\) litt skrivefeil, men ellers godt språk. virker litt voksen!

??
18.12.2009 12:06

Bra!
2
anbefalinger
bra skrevet  Smile :-\)
du bør rette på litt

hjelp
26.01.2015 20:55

Bra!
2
anbefalinger
virkemidler ???

dab
30.05.2017 20:44

Bra!
2
anbefalinger
dab


08.02.2018 08:46

Bra!
2
anbefalinger
bilen min er hjemme og jeg er på jobb

my name is hei, my number is hei
08.02.2018 08:52

Bra!
2
anbefalinger


Hello, it\'s me
I was wondering if after all these years you\'d like to meet
To go over everything
They say that time\'s supposed to heal ya
But I ain\'t done much healing


Hello, can you hear me
I\'m in California dreaming about who we used to be
When we were younger and free
I\'ve forgotten how it felt before the world fell at our feet


There\'s such a difference between us
And a million miles


Hello from the other side
I must have called a thousand times
To tell you I\'m sorry for everything that I\'ve done
But when I call you never seem to be home


Hello from the outside
At least I can say that I\'ve tried
To tell you I\'m sorry for breaking your heart
But it don\'t matter it clearly doesn\'t tear you apart anymore


Hello, how are you?
It\'s so typical of me to talk about myself I\'m sorry
I hope that you\'re well
Did you ever make it out of that town where nothing ever happened


It\'s no secret that the both of us
Are running out of time


So hello from the other side
I must have called a thousand times
To tell you I\'m sorry for everything that I\'ve done
But when I call you never seem to be home
Hello from the outside
At least I can say that I\'ve tried
To tell you I\'m sorry for breaking your heart
But it don\'t matter it clearly doesn\'t tear you apart anymore


Ooooohh, anymore
Ooooohh, anymore
Ooooohh, anymore
Anymore


Hello from the other side
I must have called a thousand times
To tell you I\'m sorry for everything that I\'ve done
But when I call you never seem to be home
Hello from the outside
At least I can say that I\'ve tried
To tell you I\'m sorry for breaking your heart
But it don\'t matter it clearly doesn\'t tear you apart anymore


Written by Adele Adkins, Gregory Kurstin • Copyright © Sony/ATV Music Publishing LLC, Universal Music Publishing Grouphannah
09.12.2015 09:48

Bra!
1
anbefalinger
En helt ok fortelling, bra at den hadde med hvordan det var for fattige den tiden

mammaen din er her
08.02.2018 08:48

Bra!
1
anbefalinger
jeg spiller et lego spill på jobben min nå. jeg synes det er gøy Smile :-\))

mincraftplyer6969
07.03.2018 08:31

Bra!
1
anbefalinger
Navy D guy...... u mom gay

Fuck you
30.05.2018 10:29

Bra!
1
anbefalinger
Get some help


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews