Søk i stiler
 

Hva er nordlys?


Kort oppgave om nordlys og Kristian Birkelands innvirkning på nordlysforskning.
Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:27.11.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfag
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Oppgave: En kort beskrivelse av hvordan nordlys oppstår, og hvordan norske forskere har bidratt innen forskning på dette feltet. Maks en side eller en halv side på data.


Nordlys eller ”Aurora Borealis” oppstår når energirike partikler fra solen kommer inn i atmosfæren på grunn av jordens magnetfelt, og reagerer med gasser. For å forstå dette må man også kunne Bohrs atommodell. Gassene som de elektrisk ladde partiklene reagerer med er for det meste Nitrogen og Oksygen som er 99 % av gassene i atmosfæren.

 

Nordlys ble først oppdaget for flere tusen år siden og da ble det sett på som mytisk overtro. Gjennom middelalderen ble Nordlyset mer og mer demystifisert og heller sett på som et vanlig fenomen. I 1896 presenterte den norske vitenskapsmannen Kristian Birkeland den nordlysteorien som ble den viktigste teorien i løpet av det 20. århundret. Grunnen til at Birkeland er en av de mest sentrale personene i den globale nordlysforskningen er fordi han var den første som kunstig skapte nordlys i et laboratorium. Dette prosjektet ble kalt Terrella-eksperimentet.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Nordlyset består av lilla, blå, gule og røde farger. Grunnen til dette er at oksygenet og nitrogenet kun har et lysspekter som sender ut disse fargene. Nordlyset kan noen ganger være like svakt på himmelen som melkeveien, andre ganger like sterkt som månen. Dette varierer på grunn av mengden solvind og solflekker. Sånn ca. hvert 11. år er det noe som heter solflekk år. Dette betyr at det er høyere aktivitet og flere solflekker på solen som utgjør at det kommer mer solvind og flere partikler som treffer atmosfæren og mer nordlys. Forrige solflekk år var i 2001 så det neste kommer sånn ca i år 2012.

 

I dag er de norske forskningsgruppene de ledende innen den globale nordlysforskningen. I dag er man ikke så opptatte av å måle hvilke farger og hvorfor det oppstår men man vil heller se på hvordan nordlyset opptrer og hvorfor det former seg som det gjør.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

smartingen:P
26.03.2009 21:56

Bra!
3
anbefalinger
virkelig flott inlegg, bra flyt i teksten og. minst vert en 4rer på vidregående Smile :-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews