Søk i stiler
 

Krisin Lavransdatter


Referat av filmatiseringen av Sigrid Undsets "Kristin Lavrandsdatter".
Sjanger:ReferatLastet opp:23.11.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Kristin Lavransdatter
Filmer
Verktøy:UtskriftI begynnelsen av filmen følger vi Kristin under hennes oppvekst. Hun har et veldig nært forhold til faren Lavrans, og ilag med ham, moren Ragnfrid, søsteren Ulvhild, en trollkvinne med navn Åshild og en rekke andre personer lever hun lykkelig på Jørundgård i Gudbrandsdalen. Men en dag blir den gode familieidyllen brutt, mens Kristin, Olvhild og en del andre barn leker på gården faller det en stor tømmerstokk på Ulvhild! Den gjorde henne lam, og faren lot sin vrede gå ut over den, den ble gjort om til dørstokk så folk alltid skulle tråkke på den. Kristin føler at hun på en måte har skyld i ulykken og blir med Lanvrans til Nidaros for å be for Ulvhilds helse og om tilgivelse for sine synder.

 

På Jørundgård bor også en ved navn Arne, han var barndomskjæresten til Kristin. De er begge forelsket i hverandre, men de vet og at de ikke kan gifte seg, for Kristin er allerede lovet bort til Simon Darre, odelsgutten på nabogården. Men det er ikke kun Arne og Simon som kunne tenkt seg Kristin, det er også en som går ved navnet Benetein. Han følger etter henne inn i skogen og prøver og voldta henne! Men Kristin klarer heldighvis å komme seg unna. Senere traff Benetein Arne og fortalte han hva han hadde gjort, Arne ble rasende og begynnte å slåss med Benetein, men Benetein trakk en kniv og drepte Arne, Benetein ble dømt til døden for sine udåder og ble senere hengt!

 

Kristin ble veldig trist av Arnes død, hun følte seg derfor ikke klar for å gifte seg så får å utsette det gikk hun i kloster. Iløpet av hennes tid i klosteret ble hun forelsket på nytt, denne gangen i en ridder ved navnet Erlend Nikulaussønn. Erlend er sønnen til trollkvinnen Åshild og hennes første mann. Kristin og Erlend blir stormende forelsket og lover hverandre at hvis de ikke får gifte seg med hverandre, så går de heller ugifte enn å gifte seg med noen andre. I senere tid får hun vite at Erlend allerede har to barn og en kvinne. Men selv etter å ha hørt dette vil hun holde sitt løfte til Erlend, og de har med tiden flere hemmelige møter utenfor klosteret, og ved ett av disse møten ligger de med hverandre.

 

Men nå står Kristin overnfor en problemstilling, hun kan enten gi opp sin kjærlighet til Erlend og gifte seg med Simon. Eller så kan hun gå imot slekt og venner for å gifte seg med Erlend, Kristin følger kjærligheten og velger det sistnevnte. Det var såklart uungåelig at Simon fikk vite om dette og det gjorde han, og når han fikk det ble han sint! Og det er han ikke alene om, Lavrans tente også på alle plugger og når Erlend spurte om han kunne gå gifte seg med hans datter svarte han blankt nei! Rundt dette tidspunktet graver ned Kristin kransen sin som på ett tegn at hun ikke var jomfru lengre.

 

Med farens negative svar i friskt minne bestemmer de seg for å dra til Svergie, men før de får dratt avgården kommer Erlends tidligere trille Eline på et overaskelsesbesøk! Og som om det ikke var sjokk nok for Kristin og Erlend for de også vite at hun venter barn! Hun sier at det er Erlends, men det nekter Erlend å tro og sier at han ikke har vært ilag med Eline siden han at han traff Kristin og de innledet deres forhold. Som et slags svar på dette prøver Eline i all skjul og drepe Kristin ved hjelp av forgiftet øl! Men heldighvis oppdager Erlend dette og han prøver å tvinge det i henne istede, og under kampens hete prøver Eline å stikke Erlend i ryggen, men planen slår tilbake på henne og hun ender opp med dolken i magen! Det ble ikke noe av Svergie turen og Kristin dro tilbake Jørundgård istede.

 

Nær slutten på filmen dør Kristins søster Ulvhild og Kristin blir helt knust. Faren så hvor ulykkelig Kristin er og bestemmer seg for å la henne gifte seg med Erlend, dette fikk henne straks i bedre humør. Så da blir det til at Kristin og Erlend gifter seg, og samme kveld som det skjer forteller hun også at hun mistet jomfrudommen før hun ble gift. Men før bryluppet ble holdt ble kirken truffet av lynet og brant ned, kun rammeverket sto igjen, det ser ut som om Kristin så på dette som om det var guds straff for hennes synder.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Anonym
12.04.2007 21:48

Bra!
7
anbefalinger
Svært bra skrevet! Det beste sammendraget jeg har sett hittil takket være godt språk og det er ikke tatt med mye unødvendig "tøv".  Smile :-\)

Duden
05.02.2008 18:38

Bra!
7
anbefalinger
konge asså, hjelper meg en del til eksamen xD Ka-tjing!

helvete
30.01.2007 21:02

Bra!
6
anbefalinger
nice job, dude. Du er et geni!

satan
29.01.2007 16:24

Bra!
5
anbefalinger
takk

Lol :p
16.09.2010 14:46

Bra!
0
anbefalinger
en del skrivefeil, men ellers greit  Razz :-P

lala
12.06.2012 20:40

Bra!
0
anbefalinger
ikke så værst

Yesyes
22.01.2018 12:19

Bra!
0
anbefalinger
Du er best forsett den bra jobben

raum olak
10.02.2020 09:08

Bra!
0
anbefalinger
ja.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews