Søk i stiler
 

Maten på landjorda


Sammendrag i samfunnsfag om maten på landjorda.
Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:22.11.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Fag i skolen


- Jordsmonnet blir til når bergartene forvitrer. Det øverste laget kalles husmus, som er rikt på næring.
- Menneskene begynte å dyrke jorda for ca. 10000 år siden.
- Korn er ryggraden i verdens matvareproduksjon. Hvete, ris og mais er de viktigste kornslagene.
- Den grønne revolusjonen mangedoblet verdens matvareproduksjon. Men den skapte også store miljøprodukter.
- Vi gjødsler jorda for å gi den næring. To hovedtypene for gjødsel ; naturgjødsel og kunstgjødsel.
- Monokulturer gir store avlinger, men for å ungå insekter sprøytes den med plantevernmidler.
- Kunstig vanning blir brukt i land hvor det faller lite nedbør.
- Det fins masse økologisk mat på markedene.
- Verdensbefolkning vekser raskt, og det blir derfor mer kamp om maten.
- Kostholdet er ulikt i fattige og rike land. Mere plantekost der de er fattige, mer kjøtt og fisk der de er rike.
- Vi må fôre dyrene med mere korn, etter hvor mye kjøtt og egg vi spiser.
- Levestandaren vokser i Kina, og de har behov for mer mat enn de kan produsere selv, men de produserer mer enn 1/3 av verdens ris.
- Verden produserer mindre korn enn før, som kan føre til knapphet på mat. Maten må fordeles rettferdig.
- Det må bli funnet opp nye produksjonsmåter, for at behovet for mat skal dekkes, noen tror at genteknologi kan brukes.
- Verdens kjøttproduksjon er i ferd med å avta.

Teksten er hentet fra Daria.no, www.daria.no