Søk i stiler
 

Jeanne d'Arc


Dette er en kort biografi om Jeanne d'Arc.
Sjanger:BiografiLastet opp:10.11.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Historiske personer
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookHun er en nasjonal heltinne i Frankrike og en helgen i den katolske kirken.

 

Jeanne ble født i ca 1412, dette var i slutten av Hundreårskrigen mellom England og Frankrike, der de kriget om engelsk besittelse i Frankrike.

 

Jeanne kom fra en velsående bondefamilie fra Domremy i Frankrike, og var den yngste av fem barn. Hun var veldig inteligent, men lærte aldri å skrive og lese. Som barn var hun rolig og voksen for sin alder, og hun tilbringte mye tid i kirken.

 

Da Jeanne var 13 år fikk hun sitt første åpenbaring. En dag hørte hun plutselig stemmen til erkeengelen Mikael. Hun ble oppfordret til jomfruelighet og flittige kirkebesøk. Hun fikk også vite at englene Katarina og Margareta snart ville vise seg for henne. Jeanne holdt åpenbaringene hemmelig i fire år.

 

Stemmene avslørte gradvis sitt oppdrag. Da Jeanne var 16 år krevde de at hun skulle frelse Frankrike fra Frankrikes fiender. Jeannes oppdrag var å få den franske kronarvingen Karl 7, til å bli kronet til konge før England tok kontroll over hele landet.

 

Så hun reiste, da hun var 16 år, til den nærliggende byen Vaucouleur, og spurte om å få slutte seg til kronprinsens styrker. Der bare lo de henne og sendte henne vekk.

 

I året som fulgte gav stemmene Jeanne ingen ro, de ble til og med truende. Jeanne protesterte og sa at hun var jo bare ei ung jente som verken kunne ri eller sloss. Da svarte stemmene at dette var noe Gud krevde, og kunne hun ikke nekte.

 

Så i februar ca et år senere, reiste hun igjen til nabobyen. Denne gangen nektet hun å forlate byen, og hun klarte til slutt å få ordnet et møte med kronprinsen Karl.

 

Før hun reiste til byen Chinon, der Karl oppholdt seg, klippet hun håret kort og kledde på seg mannsklær. En kledning hun brukte resten av livet.

 

Da hun skulle møtte Karl, hadde han med hensikt, bare for å teste henne, kledd seg ut og gjemt seg blandt hoffmedlemmene. Selv om Jeanne aldri hadde sett ham før, fant hun Karl med en gang og fortalte ham om oppdraget sitt.

 

Karl lot henne bli avhørt av kirkens autoriteter, og hun klarte til slutt å overbevise Karl om at dette var ikke noe hun hadde funnet på selv.

 

Jeanne fikk kontroll over en liten tropp, og reiste da noen uker senere til Orelans for å forsøke å heve beleiringen til engelskmennene. Hun dro til den franske hæren som var i det området, som bestod av 3000 menn. Med hennes personlighet og sterke overbevisning klarte hun å få hele hæren på sin side.

 

Det første Jeanne gjorde var å prøve å få engelskmennene til å frivillig trekke seg ut av byen Orleans, og fra Frankrike. Men hun ble nødt til å bruke makt, og den franske hæren vant slaget. Etter dette førte hun den franske hær fra seier til seier.

 

Jeanne håpet nå at hun kunne få med seg kronprinsen til Reims der han kunne bli kronet. Desverre for Jeanne ønsket han å vente til franskmennene hadde klart å gjenerobre flere byer. Så hun fortsatte krigingen, og ikke lenge etterpå var alle byer, bortsett fra Paris, under Frankrike igjen. Da fikk hun endelig med seg Karl til kroningsbyen, der han ble kronet til konge av Frankrike. Denne begivenheten avsluttet det opprinnelige oppdraget hun hadde fått av stemmene.

 

Men Jeanne fant det umulig å trekke seg tilbake nå som hun hadde så stor suksess. Hun fortsatte å kjempe for et fritt land, selv om hun etter hvert hadde mistet kongens støtte, som nå ønsket å slutte fred med England. Jeanne ble tatt til fange i 1430 av engelskmennene, da var hun 18 år.

 

Engelskmennene ville ha henne dømt som heks, og hun ble stillt for en fransk kirkedomstol i Rouen. Rettsaken mot Jeanne d’Arc ble veldig godt dokumentert, og det finnes et ordrett referat fra hele saken. Jeanne forsvarte seg selv, og svarte så godt for seg, at det var vanskelig å finne noe å dømme henne på. Men problemet var at hele domstolen var blitt satt sammen av forrædere, og hun ble til slutt dømt til døden. Den 30 mai 1431 ble hun brendt offentlig på bålet på torget i Rouen, bare 19 år gammel.

 

Jeanne d’Arc bidrog sterkt til utvikling av den franske najonalfølelsen, som ikke lenge etter førte til at engelskmennene ble drevet ut av landet..

 

Hele hennes skikkelse har vært omstritt, og det dukker stadig opp nye ”avsløringer” som bestrider hennes handlinger og identitet. Det som i hvertfall er sikkert er at verken de engelske og franske myndighetene eller kirken kan betraktes som skyldfrie i denne saken. Jeanne sin militære betydning har også vært overvurdert, det er klart at hun ikke hadde all ære for de engelske tilbakeslagene som også skyldtes krigstretthet, manglende økonomi, inkompetent lederskap og sykdom.

 

Dommen hennes ble kjent ugyldig av paven allerede i 1456, 25 år etter henrettelsen. I 1920 ble hun kanonisert som helgen. Hennes festdag er den andre søndagen i mai, som er fransk høytidsdag.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Peter
18.04.2017 18:57

Bra!
37
anbefalinger
Du har jo bare klippet og limt inn fra katolsk.no sine sider. Men det var bra forkortet. Lettere å lese dette enn deres sider med datoer.  Smile :-\)

El Puta
31.03.2017 12:10

Bra!
28
anbefalinger
C'est une tres bonne texte, mais je voudrais moi

Le Puta
31.03.2017 12:14

Bra!
26
anbefalinger
Elsker denne artikkelen nesten like mye som El Puta

Anonym
23.02.2009 11:36

Bra!
25
anbefalinger
Dette synes jeg var bra skrevet. Jeg føler allerede at jeg kan mer om Jeanne d'Arc Wink ;-\) Det ser ut som du faktsik har brukt mye tid på dette.
Kjempebra jobbet! Jeg der sikker på at du kan veldig mye mer om Jeanne d'Arc etter at du skrev ned dette.

anonym
29.05.2009 08:50

Bra!
14
anbefalinger
Dette synes jeg var bra skrevet. Jeg føler allerede at jeg kan mer om Jeanne d\'Arc Det ser ut som du faktsik har brukt mye tid på dette.
Kjempebra jobbet! Jeg der sikker på at du kan veldig mye mer om Jeanne d\'Arc etter at du skrev ned dette.

innil
29.10.2012 17:37

Bra!
14
anbefalinger
REVOLUSJON!!!

anonym
17.01.2013 09:40

Bra!
13
anbefalinger
Hei veldig bra  Smile :-\)

:D
12.12.2013 16:14

Bra!
13
anbefalinger
3.avsnitt: velstående
Du glemte t-en

Psycho
22.02.2009 00:38

Bra!
11
anbefalinger
Tilbringte... OMG. Tilbrakte heter det.

Ingii ! :O
29.05.2009 08:50

Bra!
11
anbefalinger
Jeg kan mer om Jeanne d'arc nå vertfall  Smile :-\)


12.06.2009 08:22

Bra!
10
anbefalinger
Dette var et utrolig bra sammendrag om Jeanne D arc. Har lest veldig mye om temaet og dette var veldig oversiktlig.

Maria
07.12.2009 16:57

Bra!
10
anbefalinger
Utrolig bra tekst, må jeg si.

ida
22.11.2016 18:16

Bra!
2
anbefalinger
det her var bra skrevet assa!!!! innponert!!!! nå kan jeg mye mer om hun!!!!!

Silje
17.10.2016 19:23

Bra!
1
anbefalinger
Rå bra


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews