Søk i stiler
 

Kina


Fakta om Kina og presentasjon av noen severdige kinesiske byer.

Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:02.11.2006
Språkform:NynorskForfatter:Anonym
Tema:Asiatiske samfunn
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Hei nå skal du få lære litt om Kina og sånt...

-du skal få lære litt om severdigheter

-folketall

-fakta

-og mat og kultur

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

I Kina møter du en helt ny verden - en verden med urgammel historie, en fascinerende kultur og et land hvis innbyggere er varme, gjestfrie og nysgjerrige. Kina er et fantastisk land med en rik kulturarv og unike naturområder. storbyene Beijing og Shanghai, begge ideelle reisemål for klassiske severdigheter og unik shopping.

 

Areal og innbyggertall

Kina er verdens nest største land, med et areal på 9.571.000 km2. Antall innbyggere er ca. 1,3 milliarder.

 

Språk

Det snakkes mange forskjellige dialekter i Kina, hvorav den vanligste er mandarin. Flere og flere kinesere behersker også engelsk. På hoteller og restauranter snakker en stor del av personalet engelsk.

 

Valuta

CNY = kinesiske yuan. 100 NOK= ca. 126 CNY (juni -06).

 

Beijing

Kinas hovedstad Beijing er en unik opplevelse. Byen er et sentralt knutepunkt for trafikk innen Kina, og kan presentere en helt unik kulturhistorie. Her kan du bli med på en reise til Den himmelske freds plass, Mao-mausoleet, Den forbudte by, Sommerpalasset og Den kinesiske mur. Alt er godt tilrettelagt for den stadig økende turismen som inntar Kina, og alt er verdt å få med seg. Beijing er en imponerende by. Her myldrer bokstavelig talt av mennesker på dagtid. Men om natten er alle borte.

 

Shanghai

Shanghai har utviklet seg til å bli en moderne og spennende by. Beliggende på østkysten av Kina, er den fortsatt den viktigste havnebyen i landet. Byen er et viktig asiatisk mote-sentrum, og Shanghai huser Kinas eneste aksjebørs. I Shanghai finnes også det høyeste byggverket i Asia; Oriental Pearl, TV-tårnet i Shanghai. Du burde besøke Chinatown, som sjelden bærer sitt navn mer med rette.

                      

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 

 

Xi’an

Xi'an er en stor by, beliggende midt i det mektige Kina. Hit drar tusener av turister hvert år for å få med seg et besøk i de imponerende historiske musèene, som kan presentere mer enn 4000 år med historie fra sivilisasjonens vugge. Hit drar man også for å få med seg et besøk i de fantastiske utgravingene av terrakottafigurer som står høyt opp på listen over verdensarvminner fra UNESCO.

 

Kunming

Kunming er en relativt uoppdaget perle i folkerepublikken Kina. Byen ligger i Syd, ikke veldig langt unna Guilin og Hong Kong. Kineserne kaller Kunming for "Vårens by", fordi det som regel alltid er vårstemning i Kunming. Klimaet skaper en kontinuerlig blomstring, og det gir en spesiell opplevelse for dem som besøker byen. Kunming er omgitt av naturperler.

 

Guilin

Guilin ligger midt i det vakreste kinesiske innlandet. Med Li-floden rennende gjennom byen, har du et unik scenario når du legger ut på en av de mange guidede cruise-opplevelsene på elven. Her opplever du fjellformasjoner og vakre, billedskjønne omgivelser du ikke finner andre steder. Kontrastene er meget store, og det er et stort sprang fra landsbyene rundt Guilin til storbyopplevelsene ellers i Kina.

 

Geografi

Kina grenser til 11 land i tillegg til Gulehavet, Sørkinahavet og Østkinahavet. Store deler av Kina er dekket av leire ("Den gule jord".) Sør-Kina er fruktbart med store vassdrag, men er også fylt av foldefjell med topper opp til 5000 meter. I vest er det store kullforekomster, og i øst et fruktbart lavland.

 

Klima

På grunn av sitt veldige areal har Kina hele 4 klimasoner. Kalde vinder fra Sibir om vinteren, gjør vinteren sur og kald i nord. Sør-Kina er preget av monsun vinden om sommeren og gjør at temperaturen kan komme opp til 40°. Subtropisk lengst i sør.

 

Litt historie

Kina er en av verdens eldste sivilisasjoner. Landet utviklet kulturell og sosial homogeniet flere tusen år før resten av den moderne verden ble foret. Selv om nasjonen gjennom tidene har bestått av flere kongedømmer, kan utviklingen av den kinesiske sivilisasjonen spores mer enn 5000 år tilbale i tid. Navnet Kina kommer av Qin, etter Qin-dynastiet, som samlet landet til et keiserrike ca 200 år f.Kr. I dag er Kina verdens folkerikeste stat, og verdens 3. største i flateinnhold.

 

Kinesiske mur

Den kinesiske mur er muligens verdens mest kjente byggverk på linje med pyramidene i Egypt. Muren er noe vi har hørt fra tidlige barndomsår og det påstås at det er det eneste byggverket som kan sees fra månen. Den kinesiske mur ble begynt bygd i år 500-600 f.Kr. pga stridføring, og den ble da kun bygd opp på strategiske plasser bit for bit. Først i år 220 f.Kr. ble det til en sammenhengende mur. Selv i dag blir det stadig oppdaget "nye" biter av den opprinnelige muren. Dette blir gravd frem og restaurert til sitt opprinnelige utseende. Murens lengde pr i dag er over 7000 km.

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

ahmed
15.03.2007 20:15

Bra!
8
anbefalinger
deet var bra ..stå på..!!! Wink ;-\)

karl den fjerne
07.04.2008 17:46

Bra!
8
anbefalinger
DEN KINESISKE MUR KAN SES FRA MÅNEN

Anonym15
09.05.2007 01:16

Bra!
4
anbefalinger
vor for står det ikke noe om industrien der da?Å

Kimmi
19.08.2008 16:27

Bra!
4
anbefalinger
Kina er ikke så "fint" som det det står det..
i kina sender de jente babyer ut i vilmarken og sender de på havet viss de ikke vill ha dem..
det står ikke ossen demokrati de har der noen som vet?

yoyo
02.02.2009 11:55

Bra!
4
anbefalinger
kinamuren kan ikke ses fra månen


29.11.2010 21:27

Bra!
1
anbefalinger
Verdens 2. største? Tror ikke det, Canada er det  Razz :-P

poteten Karl Gustav
06.05.2014 09:20

Bra!
1
anbefalinger
kjempedårlig

Tobias
26.05.2009 19:06

Bra!
0
anbefalinger
Den kinesiske mur kan ikke ses fra månen nei. Lengden på den skal i teorien kunne sees, men i og med at den kun er 10-15 meter bred, har du ingen sjangs til å se det fra månen.


15.04.2010 15:55

Bra!
0
anbefalinger
Kjempebra!

True Story
25.11.2010 15:27

Bra!
0
anbefalinger
hmm... sku ha tar med ettbarnspolitikken og barnedødeligheten.
men ellers var det ganske bra (^_^)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews