Søk i stiler
 

Karbohydrater


Rapport fra forsøk 3.2 Karbohydrater. Karbohydrattest – vi påviser og skiller mellom noen forskjellige karbohydrater -Reaksjon med fehlings væske.

Sjanger:RapportLastet opp:31.10.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Hensikt:

Hensikten med dette forsøket er å påvise monosakkarid ved hjelp av fehlingsvæske. Vi skal kunne skille mellom forskjellige karbohydrater.

 

Teori:

Fehlings væske benyttes for å påvise hva slags karbohydrat vi har med å gjøre (monosakkarid eller disakkarid). Fehlings væske er en sterk basisk løsning, og reagerer bare på monosakkarider. Den er altså en form av indikator som viser om løsningen er monosakkarid eller disakkarid. I dette forsøket skal vi blant annet undersøke hvordan Fehlings væske reagerer med druesukker(glukose), fruktsukker (fruktose) og rørsukker (sukrose).

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Utsyr som ble brukt:

- Sprite

- Fehling

- Melk

- Sukker

- Glukose

- Vernebriller

- Frakk

- Kokeplate (80C – 90C)

- Et stort begerglass m/varmt vann

- 4 reagensrør + stativ

(Reagensrørene merkes med glukose, sukker, melk og sprite. Et navn på hver av dem)

 

Fremgangsmåte:

Først tok vi på oss frakk og vernebriller for å beskytte oss mot de ulike gassene. Der etter hentet vi all utstyret, og slo på kokeplate, slik at den varmet seg opp. Vi satte et begerglass med vann i på kokeplata slik at varmet seg opp.

 

Så tok vi fram fire reagensrør. I det ene reagensrøret hadde vi litt sprite oppi, i det andre litt melk, i det tredje litt sukker(væske), og i det siste litt glukose. Etter det helte vi litt fehlings væske i hvert av de fire reagensrørene. Deretter plasserte vi reagensørerene i begerglasset med vann i, som vi på forhånd hadde varmet opp til om lag 90C. Ca. etter 5 minutter undersøkte vi reagensglassene.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
A – sukker

B – melk

C – sprite

D - glukose

 

Resultatet:

Når læreren skulle lage Fehlings væske, tilsatte han fehlings væske A og fehlings væske B. Da ble det laget en fehlings væske med en sterk blå farge, som vi tilsatte i hvert av de fire reagensglassene. Det begynte allerede da å skje en reaksjon. Både det reagensrøret med Sprite og glukose begynte å få en oransje farge, og melka begynte å bli gull-grønn. Mens det reagensrøret med sukkeret skjedde det ingenting med, den hadee fortsatt en blå farge.

 

Etter at de fire reagensrørene hadde stått i vannbadet i omtrent 5 minutter, så vi at det hadde skjedd en reaksjon. Det reagensrøret med sprite, glukose og melk hadde fått de ulike fargene, det er fordi det er monosakkarider i disse væskene, mens sukker er et disakkarid. Og det kunne vi se fordi Fehlings væske reagerer bare med monosakkarider.

 

Reaksjonslikning:

Cu2+ (blå) + e- 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 Cu+ (rødbrun)

 

Konklusjon:

Av de fire reagensrørene som vi satte i vannbad, var det bare de tre med monosakkarider som skiftet farge. Det er fordi Fehlings væske kun reagerer med monosakkarider, mens rørsukkeret består av disakkarider.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Ronja
15.10.2013 17:55

Bra!
7
anbefalinger
Bare reagerer litt på at du skriver at Fehligs væske kun reagerer med monosakkarider. Fehlings væske reagerer også med laktose og maltose, som begge er disakkarider.

enfyr
14.04.2013 20:07

Bra!
1
anbefalinger
en svak 4 kanskje


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.026 sec - 1 pageviews