Søk i stiler
 

"Karen" av Alexander Kielland


Analyse av Alexander L. Kiellands novelle "Karen".
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:26.10.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Karen
Verktøy:Utskrift


Alexander Kielland ble født i Stavanger 18. februar 1849. Han tilhørte en av Stavangers handelsfamilier, og han vokste opp i et av byens mest velstående hjem.

 

Han utdannet seg til jurist, og kjøpte så et teglverk i Stavanger som han drev til 1881. I denne tiden fikk han god kjennskap til praktisk forretningsliv, og dessuten til arbeidernes vanskelige levekår, som han ble svært opptatt av. Mens han drev teglverket leste han mye, særlig radikal tenkning og filosofi.

 

Novellen er skrevet av Alexander Kielland i 1882, midten av realismen. Handlingen foregår i Danmark på Krarup Kro. Novellen handler om ei jente som het Karen, som var også veldig pen. Karen er tjenestepiken på kroen, hun har et stor ansvar, hun gjør all jobben. Karen har en sterk forhold til postmannen, de to treffes i smug. I novellen sier de at hverdag kjolen hennes var blitt for trang for henne, og her kan vi skjønne at Karen var gravid. Slutten av novellen, Karen får vite om at postmannen er gift og har barn.

 

Hovedpersonene i novellen er Karen og postmannen. Karen er liten, alvorlig, stille og ganske ung, og hun er pliktoppfyllende. Karen virker som om hun bekymrer seg over noe, og det får vi vite senere at hun er gravid. Hun ble lurt til sengs av postmannen. Postmannen Anders er høy, smukk mann med mørke øyne og sort krøllet skjegg. Vi får følelsen av at han er noen eldre en Karen. Han er gift og har to barn.

 

I novellen forteller de om haren og reven. Og her er postmannen Anders reven og Karen er haren. Reven prøver å få tak i haren, og postmannen prøver det samme med Karen. Men, reven klarer ikke å ta livet av haren, men postmannen klarer å ta livet av Karen. Selv om Karen tar selvmord, så er det på grunn av postmannens løgner overfor henne.

 

I novellen alt fortelles ikke direkte, og det beste eksempelet er når Alexander L. Kielland beskriver at Karen kjole holder på å bli for trang. Og her skjønner vi at Karen er gravid...

 

Alexander Kielland bruker symboler og parallellhistorie som virkemidler i novellen. Temaet i novellen er kvinnenes roller under 1800-tallet. Kvinnene hadde ikke veldig mye å si, og mennene var mektige de hadde høy stilling, det var dem så hadde høy utdanning. Postmannen var utro både mot Karen og kona. Og Karens kjærlighet var ekte, men postmanne misbrukte Karens kjærlighet.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Geek
15.04.2008 09:40

Bra!
46
anbefalinger
Veldig grei gjennomgang, men du mangler noen bokstaver her og der... Fin jobb Very Happy :-D

smartis
16.03.2011 18:44

Bra!
31
anbefalinger
den var sikkelig bra..  Smile :-\) men atte jeg tror det med reven og haren, er at Karen redder seg selv ved å ta livet sitt, hvis du skjønner.. ? (haren blir reddet!) ikkesant, på den tiden var det fælt å ha barn på egenhånd, du fikk som oftest ikke jobber(ingen jobb, ingen penger..), og dermed mente hun selv at det var bedre for barnet og henne selv å ta livet sitt! (men det er bare hvordan jeg tolker det da(a'..)


28.10.2015 17:20

Bra!
25
anbefalinger
Hvilke tema er det i denne teksten, hvilke besjelinger er det i teksten? (svar pls) =/

daah. XD
22.01.2009 13:41

Bra!
18
anbefalinger
det var ikke postmannen anders som var utro. det va postkaren sjefen til postmannen anders. men ellers en god jobb.

smartass
16.02.2010 20:16

Bra!
17
anbefalinger
Han som var utro , var Postføreren. Men Anders postkar var den som forsto hva Postføreren hadde gjordt. Sitat: "Ingen kunde forstå det, undtatt Anders postkar og en til(Postføreren).

daah. XD
29.01.2009 14:00

Bra!
14
anbefalinger
ops mente nesten rett men det var ikke postføreren som va utro. det var postkaren anders som var det. -.- tabbe. XD

Dayaha
02.06.2015 23:33

Bra!
13
anbefalinger
Ehm... Det er viktig å skille her. Postmannen Anders forsto situasjonen, men det var postføreren som lurte Karen til sengs. Viktig å separere de to. I tillegg får vi vite at han er gift med datteren av Kromannen i Ulstrup, nok en ung pike med stor innflytelse ovenfor "Kro-Makt" Postføreren ønsket altså både Karens kropp og pengene hun kunne tjene ham, dette ser man siden sakføreren har et viktig brev til Kromannen på Krarup

chuck
12.06.2012 21:44

Bra!
11
anbefalinger
Bra det her! Hjalp meg veldig med norskeksamen  Very Happy :-D

Markymark
06.06.2014 10:08

Bra!
5
anbefalinger
shit man! good work

Lurer På
17.12.2015 09:36

Bra!
3
anbefalinger
Hva er det som er skrevet som gjør at du kommer frem til at Karen tar livet sitt?
lest den flere ganger men finner ikke ut.


13.02.2020 20:08

Bra!
0
anbefalinger
Kunne gjerne forklart litt hvor han bruker virkemiddlene/eksempler, veldig bra jobb


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews