Søk i stiler
 

Solskinn fra en gammel mann - Johan Borgen


Et intervju med Johan Borgen.

Karakter: 5

Sjanger:AnnetLastet opp:11.10.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Johan Borgen
Verktøy:Utskrift


Solen står midt på himmelen. Jeg sitter i slottsparken og venter på Johan Borgen. Borte på en vei får jeg øye på en heseblesende gammel mann, med hatt og stokk og briller.

- Du får unnskylde at jeg er litt sen, men jeg måtte bare få skrevet ferdig et brev.

Han setter seg ned på benken ved siden av meg. Han er blitt en gammel mann med grått hår og rynker, men allikevel har han en nysgjerrighet i ansiktet som bare en gammel forfatter og norgeskjemper kan ha.

- Du har mange år bak deg som journalist, kåsør og forfatter. Hvor vil du si alt dette startet?

- Jo, det kan man si er ganske interessant, sier Johan og smiler og tenker over hvor han skal begynne.

- Det hele begynte nok da jeg som ungdom startet og tenke over hvordan jeg hadde vokst opp og hvor heldig jeg var. Jeg holdt på med litt av hvert før jeg fikk meg en jobb som journalist. Det var da det hele begynte for alvor.

 

Andre verdenskrig

Johan setter opp en alvorlig mine i det gamle ansiktet. Og begynner med å fortelle om hva han drev med under andre verdenskrig.

- Jeg var jo, som mange andre, mot nazistene og tyskerne. Og for å støtte det norske folk, og for å si min mening skrev jeg kåserier. Og de dumme nazistene forstod ikke det som stod mellom linjene.

Men etter hvert fant tyskerne ut hva Johan Borgen, eller navnet Mumle Gåsegg som skrev kåserier under, drev på med i sine kåserier. Han ble sendt til Grini, men flyktet til Sverige da han slapp ut.

 

Lillelord

- Du har skrevet Lillelord-trilogien. Hvordan kom du på en slik karakter?

- Jeg begynte å tenke på hvordan mitt liv kunne ha blitt, hvis oppveksten og valgene jeg tok ble annerledes, herr Borgen snakker med stor innlevelse om Lillelord, han var nesten en Lillelord han selv da vokste opp på vestkanten.

-Han kommer fra det samme miljøet som deg, hvilke likheter brukte du da du skrev om han?

- Jeg begynte med det at han kommer fra det samme miljøet som jeg vokste opp i. Et slik vestkantmiljø hvor man har alt vil ha og ikke lider noen som helst nød. Det var vel oppveksten og hvor han kommer fra jeg sammenlignet mest.

 

Et langt og lykkelig liv

- Hva vil si har vært det mest spennende i livet ditt?

- Egentlig er det ikke noe som har vært spesielt spennende. Jeg vil si at jeg har hatt et langt og lykkelig liv, med oppturer og nedturer. Men livet mitt synes jeg at rett og slett har vært interessant.

Og med solskinn fra sola og en gammel mann takker jeg for et spennende intervju. Det er ikke tvil om at Johan Borgen har hatt et lang og spennende liv, og jeg håper at jeg kan få et like spennende.


Kommentarer fra brukere


Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.010 sec - 1 pageviews