Søk i stiler
 

Påvising av stivelse


Rapport fra forsøk hvor vi påviste stivelse.
Sjanger:RapportLastet opp:23.09.2006
Språkform:BokmålForfatter:
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook



Hensikt:

Hensikten med dette forsøket var å påvise stivelse i noen matvarer ved hjelp av jod, og å finne ut hva som skjer med denne indikatoren når vi varmer opp matvaren.

 

Utstyrsliste:

- gassbrenner med stativ

- begerglass

- petriskål

- pinsett

- fyrstikker

- vann

- jod (indikator)

- pølse

- spagetti

- potet

- ost

 

Tegning:

(tegning mangler)

 

Beskrivelse og observasjon:

Det første vi gjorde var å rigge opp gassbrenneren, satte begerglasset på holderen over flammen og helte begerglasset halvfullt med vann. Vannet skulle vi varme godt opp (ca. 60°C).

 

Deretter la vi biter av pølse, spagetti, potet og ost i en petriskål. Jod, som er en indikator, ble så delt ut til alle gruppene. Små dråper jod ble dryppet på hver av de fire matsortene og så var det bare å vente å se hva som skjedde. Jodet hadde en sterk gul/oransje farge.

 

Etter en stund begynte noen av matsortene å skifte farge fra gul/oransje til sterkt blått. Først ble poteten farget blå av jodet, deretter spagettien. Osten og kjøttet forandret ikke farge.

 

De to matsortene som hadde skiftet farge holdt vi deretter under det varme vannet i begerglasset for å finne ut hvordan indikatoren ville reagere. Etter å ha holdt poteten og spagettien under det varme vannet en stund, skiftet de begge farge tilbake til gul/oransje, altså den fargen jodet opprinnelig hadde.

 

Teori:

Jod farger blått ved kontakt med stivelse fordi stivelsesmolekylene er kveilet opp i spiraler slik at bare blåfargen i jodet blir reflektert. Resten av fargene i lyset blir absorbert av stoffet.

 

Når et stoff varmes opp, blir bindingene mellom stivelsesmolekylene svakere og molekylstrukturen utvides. Da forandres lysspekteret, slik at lyset blir reflektert annerledes. Jodet får da tilbake sin opprinnelige farge.

 

Konklusjon:        

Matsort                

 Farge ved påført jod

Farge etter oppvarming

kjøtt

gul/oransje

ingen forandring

spagetti

blå

gul/oransje

ost

gul/oransje

ingen forandring

potet

blå

gul/oransje

 

Vi fant ut at det var mulig å påvise stivelse ved hjelp av jod og at indikatoren ikke virket på samme måte da stoffet ble varmet opp. Matvarene som inneholdt stivelse var spagetti og potet, fordi de forandret farge i kontakt med jod.

 

Feilkilder:

Det var ingen feilkilder i forsøket vårt.

 

Kilder:

Notater fra forsøket og Gunnar.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Teit
29.09.2015 17:31

Bra!
21
anbefalinger
Man kan ikke oppgi en person som en kilde. Man må kunne referere til skriftlige kilder i et forsøk. Ingen forsøk i hele denne verden er fri for feilkilder. De vil alltid være til stede, og man må alltid regne med dem. Og som Jon sier er ikke denne rapporten ferdig.  Sad :-\((((

jon
07.01.2015 17:17

Bra!
16
anbefalinger
ikke fullstendig rapprt, hvor er diskusjon og forklaring ?????

Mate99
12.12.2016 09:05

Bra!
3
anbefalinger
Feilkilder. Denne rapporten ble sannsynligvis skrevet av en 8.klassing.

Birk
17.02.2017 12:21

Bra!
3
anbefalinger
Dette var en svært god rapport. Credz til Gunnar


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)





På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken







 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews