Forbrenning av sukrose

Rapport fra forsøk om hvordan karbohydrater forbrenner i kroppen.
Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.09.23

Hensikt:

Hensikten med dette forsøket var å finne ut hvordan karbohydrater forbrenner i kroppen og å påvise CO2 (karbondioksid) og H2O (vanndamp) i forbrenningen.

 

Utstyrsliste:

  • vernebriller
  • gassbrenner med stativ
  • reagensrør
  • fyrstikker
  • stor flis
  • rørsukker (sukrose)

Tegning:

(Tegning mangler)

 

Beskrivelse og observasjon:

Til å begynne med, rigget vi opp utstyret slik som figuren viser. I reagensrøret hadde vi vanlig sukker, eller rørsukker, og reagensrøret ble plassert over flammen til gassbrennere. Vi så med en gang at sukkeret begynte å smelte og senere koke. Samtidig ble det dannet tykk gass av CO2 (karbondioksid) og H2O (vanndamp) som steg opp av reagensrøret. Noe av vanndampen kondenserte på innsiden av reagensrøret. Nå begynte fargen på sukkeret å brun fordi den ble karamelisert av varmen. Den luktet godt og søtt. Sukkeret kokte og boblet veldig mye og det hørte vi godt. Det ble bare brunene og brunere, til det til slutt ble svart. Volumet ble forstørret til det dobbelte, på grunn av at det dannet seg luftbobler av CO2  inne i klumpen da det etterhvert stivnet og ble en hard, sprø masse. Da røyken var på sitt meste (omtrent midt i reaksjonstiden) tente vi ei stor treflis og førte den ned i reagensglasset der røyken var. Flammen ble kvelt nesten øyeblikkelig.

 

Vi påviste da at det også var CO2 i denne røyken, siden CO2 fortrenger det nødvendige oksygenet (O) en forbrenning trenger, slik at forbrenningen stoppet.

 

Rett over den svarte klumpen i glasset så vi at det ble dannet en svak grønnfarge på innsiden av glasset. Dette var trolig karbondannelse.

 

Da varmen ble høy nok, ble noe av karbonet med i gassen som steg opp. Siden karbon er brennbart, kunne vi antenne gassen. Men siden dette ikke var hensikten med forsøket, vil jeg ikke gå mer inn på det.

 

Teori:

I sukkeret hadde vi karbon (C), oksygen (O) og hydrogen (H) oksygenet og hydrogenet steg opp som gassen karbondioksid (CO2) og vann (H2O). Resten av karbonet ble igjen i glasset som forkullet sukker (grønnfargen over det forkullede sukkeret var trolig også karbon).

 

Grunnen til at vann dampen kondenserte på innsiden av reagensrøret er fordi varm luft holder veldig bra på fuktighet. Når denne fuktigheten ble ført oppover i glasset, og støtet borti det kalde glasset, ble dampen avkjølt. Kald luft holder ikke så lett på fuktighet og derfor kondenserte vannet på glasset.

 

Om vi hadde varmet opp sukkeret enda lenger enn det vi gjorde, ville karbonet også forbrent og blitt til CO2 og vann, men dette er en prosess som tar veldig lang tid.

 

Konklusjon:

Vi klarte å finne hvordan karbohydrater forbrenner i kroppen ved å observere reaksjonen som skjedde. Vi klarte også å påvise CO2 (karbondioksid) og H2O (vanndamp) i forbrenningen.

 

Feilkilder:

Det var ingen feilkilder i forsøket vårt.

 

Kilder:

Notater fra forsøket.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst