Søk i stiler
 

Estere


Rapport fra forsøk hvor vi lagde estere.
Sjanger:RapportLastet opp:23.09.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Hensikt:

Hensikten med dette forsøket var å lage estere (lukt- og smakstoffer) av karboksylsyrer og alkoholer.

 

Utstyr:

 • vernebriller
 • gassbrenner med stativ
 • 1 stort begerglass
 • 2 små beger glass
 • 5 reagensrør
 • reagensstativ
 • dråpeteller
 • vann (H2O)
 • saltsyre (HCl)
 • butanol (C3H7OH)
 • pentanol (C5H10OH)
 • svovelsyre (H2SO4)

Tegning:

(Tegning mangler)

 

Beskrivelse og observasjon:

Vi startet med å hente alt utstyret vi trengte. Gassbrenneren ble satt opp som figuren viser og reagensrørene ble satt systematisk i reagensstativet, og nummerert fra 1-5. I reagensrør nr. 1 hadde vi saltsyre (HCl), som er en karboksylsyre, i reagensrør nr. 2 hadde vi butanol (C3H7OH), som er en alkohol, i reagensrør nr. 3 hadde vi pentanol (C5H10OH), som er en alkohol. Reagensrør nr. 4 og nr.5 var reageringsrør vi skulle bruke til å blande syre og alkohol i.

 

Før vi begynte å blande karboksylsyren med alkoholene, tente vi gassbrenneren og begynte å varme opp vannet til kokepunktet, så det skulle være varmt nok når vi hadde blandingene ferdige.

 

Det første vi skulle blande var saltsyre og pentanol i reagensrør nr. 4. Vi tilsatte svovelsyre som katalysator for å hjelpe reageringsprosessen i gang. Vi så svak bobling i blandingen og vi kjente at glasset var varmt. Nå blandet vi saltsyre og butanol i reagensrør nr.5, vi tilsatte også denne gangen svovelsyre som katalysator. Denne gangen så vi mindre bobler, men glasset ble varmt. Så satte vi reagensrør nr.4 og 5 i vannbad i 5 minutter. Gassbrenneren var nå slått av siden vannet ikke skulle koke da reagensrørene var oppi. Vannbadet skulle også hjelpe på de kjemiske reaksjonene i reaksjonsrørene.

 

Dermed helte vi vann i de to små begerglassene halvveis opp. Så tok vi reaksjonsrørene ut i fra vannbadet og helte blandingene i begerglassene. Blandingen i reagensrør nr. 4 helte vi i begerglass nr.4 og blandingen i reagensrør nr.5 helte vi i begerglass nr.5, for å holde orden på dem. Vi lot blandingene blande seg med vannet for så å lukte på dem. Vannet skulle hjelpe til å hemme luktene litt, så de ikke sved sånn i nesen.

 

Vi så ingen fargeforskjell etter at reaksjonene var utført.

 

Teori:

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Grunnen til at svovel er en katalysator i disse reaksjonene er fordi svovelsyre tiltrekker seg vann og derfor vil reaksjonene mellom alkoholen og karboksylsyren gå raskere.

 

Konklusjon:

Vi fant ut at man kan lage estere av karboksylsyrer og alkoholer.

 

I begerglass nr. 4 fikk vi en lukt av noe som minnet om plastilina (kunstig leire som barn kan leke med)

 

I begerglass nr. 5 fikk vi en lukt som minnet veldig om en blanding av spraymaling, dårlig parfyme og VELDIG dårlig hjemmebrent!

 

Konklusjonen var at ingen av luktene var så ekstremt gode å lukte på og at luften på skolen (utenfor labben) for første gang føltes frisk å puste.

 

Feilkilder:

Det er mulig at målene på volumene på saltsyra og alkoholene ikke ble helt nøyaktige da vi blandet dem, slik at luktene utviklet seg litt feil i forhold til det de skulle gjort.

 

Kilder:

Notater fra forsøket og ekstrafakta fra Gunnar.


Kommentarer fra brukere


Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.016 sec - 1 pageviews