Søk i stiler
 

Hydrogen


Rapport fra forsøk om framstilling av hydrogen.
Sjanger:RapportLastet opp:23.09.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Hensikt:

Hensikten med dette forsøket var å vise at hydrogen er brennbart og at når det blandes med oksygen er det eksplosivt.

 

Utstyrsliste:

  • Saltsyre
  • 3 reagensrør
  • Gummikork med hull
  • Gummislanger
  • Benn
  • Reagensstativ
  • Fyrstikker

Tegning:

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Beskrivelse og observasjoner:

Vi begynte med å fylle vann i begerglasset og det ene reagensrøret med vann. Reagensrøret satte vi opp i ned i begerglasset uten at det kom inn luft i reagensrøret. Deretter helte vi saltsyre (HCl) i det andre reagensrøret i slapp noen sinkbiter (Zn) nedi. Vi så umiddelbart en reaksjon (bobling) og satte deretter på gummikorka for å tette. Ut i fra korka gikk en slange med benn i begge ender. Enden av slangen ledet ned i begerglasset og under det vannfylte reagensrøret (se tegningen over). Gassen som ble laget av saltsyra og sinken (hydrogen(H) ble nå ledet til under det vannfylte reagensrøret, og siden hydrogen er lettere enn vann, ble derfor vannet fortrengt av hydrogenet. Slik fikk vi hydrogengass i reagensrøret. Så løftet vi reagensrøret forsiktig opp av vannet og holdt tommelen foran åpningen slik at hydrogenet ikke slapp ut. Så tente vi en fyrstikk, holdt åpningen ned, tok bort tommelen fra reagensrøret og antente hydrogengassen. Forbrenningen skjedde raskt og vi hørte et lite «puff». Det var antagelig litt oksygen nederst i åpningen da vi tente på og derfor ble gassen antent.

 

Nå fylte vi reagensrøret på nytt med vann og lot det fylles med hydrogengass. Denne gangen skulle vi blande hydrogengassen med oksygen. Reagensrøret ble løftet forsiktig opp som sist og stengt igjen med tommelen. Deretter satte vi reagensrøret, som inneholdt vanlig luft (deriblant oksygen), inn til til åpningen av reagensrøret med hydrogen. Vi snudde, vendte og ristet litt på glassene for å la gassene blande seg. Så vendte vi begge rørene med åpningene ned og tente på under dem. Forbrenningen skjedde raskt også denne gangen, men lyden ble desidert høyere og sterkere (nesten som når en liten hund bjeffer).

 

Hydrogen og oksygen blir det vi kaller knallgass.

 

Vi merket også at reagensrøret hvor reaksjonen hadde skjedd, var varmt da vi var ferdige. Ren hydrogengass luktet ikke noe, men da vi tente på den, kjente vi at det luktet. Hydrogenet var også fargeløst.

 

Teori:

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Hydrogenet (H), som er en gass ved romtemperatur, ble ledet oppover og ut av reagensrøret der reaksjonen skjedde. Sinkklorid (ZnCl), som er væske ved romtemperatur, ble igjen i reagensrøret. Sinkklorid er et salt satt sammen av ionebindinger.

 

Konklusjon:

Vi fant ut at hydrogen er brennbart i kontakt med oksygen, og jo mer oksygen, jo mer eksplosivt blir det. Når det blandes med oksygen blir hydrogenet knallgass.

 

Feilkilder:

Det var ingen feilkilder i forsøket vårt.

 

Kilder:

Notater fra forsøket og litt bakgrunnsstoff fra internett.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Kari
12.11.2008 17:10

Bra!
5
anbefalinger
Dette var en veldig bra rapport, fortsett slik så kan du bli det du måtte ønske


24.01.2009 15:34

Bra!
2
anbefalinger
morra di  Very Happy :-D

hihi yolo swaga
17.11.2014 21:05

Bra!
2
anbefalinger
lompe i brød og panekaker med loff


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews