Søk i stiler
 

"En folkefiende" av Henrik Ibsen


Referat fra "En folkefiende", et drama skrevet av Henrik Ibsen.
Sjanger:ReferatLastet opp:20.09.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:En folkefiende
Verktøy:Utskrift


En folkefiende handler om doktor Stockmann, familien hans og menneskene i byen der de bor. En sentral ting i bygda er badehuset som på en måte gir jobb til så å si alle i byen. Byfogden, som også er broren til dr. Stockmann leder badehuset, og doktoren er ansatt som badelege.

 

Boka starter hjemme hos familien Stockmann som har gjester. Doktoren har i en god stund ventet på et brev, og når det endelig kommer blir han ivrig etter å få lest det. I brevet har han fått bekreftelse på det han hele tiden fryktet, badevannet er forurenset og badehuset bør stenges med en gang. Når nyhetene får spred seg får han umiddelbart støtte av folkene i byen, badehuset er jo tross alt kjent for å være rensende og noe som hjelper syke mennesker. I ryggen har doktoren den store majoriteten av folk, og lokalavisa ”Folkebudet”. De vil så fort som mulig trykke en artikkel som doktoren har skrevet om saken, slik at alle opplyste menn skal få lære om det nye problemet.

 

Når byfogden, Peter får høre om problemet blir han virkelig opprørt. Han forhører seg hos en ingeniør og finner ut at de må stenge badehuset i minst 2 år og at det vil koste byen dyrt å løse problemet. Han frykter det kan ramme mange hardt (økonomisk sett). Han drar til avisen for å stoppe trykkingen av artikkelen til dr. Stockmann. I lokalene møter han redaktør Hovstad, en mann som heter Billing (ansatt i avisen) og Aslaksen (leder for huseierne). Når de får høre det byfogden har å si snur de helt om på sine meninger. Det er til byens beste at doktorens oppdagelser ikke kommer ut til allmennheten, de nekter altså å trykke artikkelen. Mens byfogden er hos avisen kommer doktoren. De har tidligere på dagen kranglet om det samme, og doktoren ble kaldt en samfunnsfiende av byfogden. De er svært oppgitt over hverandre, men doktoren mener sannheten må fram. Ettersom ingen vil trykke manuskriptet hans bestemmer doktoren seg for å lese det opp for allmennheten. Det er kun en person som ønsker å la doktoren få holde et folkemøte i lokalene sine, kaptein Horster.

 

På møtet kommer det mange mennesker, inkludert familien til Stockmann. Aslaksen(som er imot at doktoren skal dele sine oppdagelser) blir valgt til ordstyrer på møtet. Han innleder med at alt som blir sagt på møtet skal holdes innenfor rommets fire vegger, siden nyhetene Stockmann har kan ødelegge for mange. Når doktoren endelig får ordet omtaler han nesten ikke problemet ved badehuset, men han tar opp en annen sak han er mener er mye verre. Han sier at majoriteten(som regel de dumme) alltid har feil, og minoriteten (de smarte) alltid har rett.

 

Dette blir de fremmøtte sterkt opprørt over, og har en avstemning. Det de skal svare ja eller nei på er om de synes doktoren er en folkefiende! Når resultatet er klart, ja han er en folkefiende, går doktoren skuffet, men bestemt hjem. Dagen derpå er samtlige av rutene i huset blitt knust og familien har avtalt med kapteinen å bli med han til vesten (USA). Litt etter litt kommer det fram at ingen i byen tørr å ha noe med doktoren å gjøre lenger, han mister jobben, de blir kastet ut av huset sitt, barna blir sendt hjem fra skolen og mer.

 

Svigerfaren til doktor Stockmann er en rik mann, og han har nylig kjøpt opp alle aksjene i badehuset. Han sier dette til doktoren som får et valg. Han kan enten ta imot aksjene som er kjøpt for pengene konen Katrine og barna hans skulle arve. Hvis han skulle takke nei blir alle aksjene gitt til byens ledere som ikke ønsker å utbedre problemet. Han takker nei til tilbudet, men han velger heller ikke å forlate byen. Han mener han må prøve å oppdra folket i byen til å bli mer fritenkende.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Skoleflink?
08.02.2007 21:35

Bra!
57
anbefalinger
Takker så meget for referat fra en gørr kjedlig bok! Slapp heldigvis å lese den nå!  Smile :-\)

smartperson
22.09.2015 21:02

Bra!
26
anbefalinger
Ja han forteller byen om at badet er forgiftet. Men de velger å ikke tro han, og kaller han derfor en folkefiende.

Martin
05.06.2008 09:43

Bra!
19
anbefalinger
Ja, samme her, anbefale sia di t vænnan mine æ^^

sofia
14.11.2015 19:31

Bra!
15
anbefalinger
Tusen takk. vi hører den på skolen og er redd for at vi skal få den på norsk tentamen så jeg skriver et referat, men nå etter jeg leste denne så husker jeg det meste av den. Noe som gjør at det er ble mye enklere å skrive takk igjen  Smile :-\)

Per
10.03.2015 14:43

Bra!
9
anbefalinger
Forteller han byen om forurensingen?

Magnus
11.11.2019 14:30

Bra!
5
anbefalinger
Tagg gud for denne teksten

-_-
14.06.2018 16:50

Bra!
3
anbefalinger
Veldig bra, tusen takk  Wink ;-\)


05.03.2019 20:46

Bra!
3
anbefalinger
tusen takk. Dette hjalp mye for meg.

PENIS
26.03.2020 14:12

Bra!
1
anbefalinger
pewdiepie youtube subscribe


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews