Søk i stiler
 

Røyking - fordeler, ulemper og konsekvenser


Fakta om røyking.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:13.09.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Tobakk
Verktøy:Utskrift


I denne artikkelen har jeg tenkt å ta for meg fordelene og ulempene med å røyke, hvordan det er å slutte og konsekvensene av det.

 

De fleste som begynner å røyke er ungdommer, det er svært få voksne som begynner å røyke. De gjør det for å passe inn ”bli godtatt av gjengen” og for å føle seg voksne og kule. Noen vil bare prøve et par ganger, men nikotinen gjør dem raskt avhengige både fysisk og psykisk. Unge mennesker blir lettere påvirket av røyk enn voksne.

 

 For noen er de få fordelene tiltrekkende nok til at de begynner. For eksempel at det er nedstressende, smaker godt (for røykere) og at det gir økt forbrenning. Forbrenningen øker med 25 % og blir da litt mer tiltrekkende for jenter. En annen fordel er at du blir glad når du røyker. Det er fordi nikotinen påvirker lykkesenteret i hjernen.

 

De fleste var klar over de små ulempene, for eksempel dårlig ånde, gule fingrer og tenner, tidlig aldrende hud og dårlig kondisjon. Men forskningen de siste årene har vist de virkelige helsefarene med røyking. Svulster, dårlig blodsirkulasjon, astma og diverse lungesykdommer er noen av dem. En annen sykdom som kommer av røyking, er KOLS. Den gjør at lungene ikke har noen kapasitet i det hele tatt. Man har ingen utholdenhet og orker rett og slett ingenting og man blir aldri kvitt KOLS.

 

 Denne informasjonen om røyking har ført til mange kampanjer mot røyk i media. Kampanjene førte til at mange sluttet og færre begynte. Selv om mange røykere ønsker å slutte, er det utrolig vanskelig. ”Jeg savner røyken, men jeg vil ikke begynne igjen bl.a. fordi det var så forferdelig vanskelig å slutte. Det dummeste er at jeg noensinne begynte å røyke.” Dette svarte en eks- røyker på spørsmålet om hvordan det var å slutte å røyke.

 

Noen konsekvenser av det å slutte er det likevel. Forbrenningen blir lavere, man spiser for å dekke behovet etter røyk og man legger på seg.

 

 I dagens samfunn er det vanskelig å være røyker. Det er flere arbeidsgivere som nekter å ansette røykere. Det er forbudt å røyke i så å si alle offentlige bygninger og alle utesteder.

 

Ut fra de synspunktene jeg har presentert, mener jeg at det ikke er lurt å begynne å røyke. Det mener jeg fordi jeg har vist at det er helsefarlig, at man på enkelte måter blir utstøtt av samfunnet og at har man først begynt så er det vanskelig å slutte.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

S
02.05.2007 21:26

Bra!
18
anbefalinger
Tusen Takk ( : Det du har skrevet her har hjulpet meg til å skrive en skoleoppgave og jeg fant mange gode arrgumenter her ^^


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.010 sec - 1 pageviews