Søk i stiler
 

Reisebrev Paris


Om byen turistbyen Paris i Frankrike. Beliggenhet, Eiffeltårnet, Disneyland, Louvre museum med mer.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:12.09.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Europeiske samfunn
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Paris er stedet hvor du alltid har noe å gjøre. Selv de lateste mennesker bare må nødt til å ta seg en tur langs Seinen (en elv i Paris), gå på en liten shoppingtur eller spise på en fransk restaurant.

ØParis er hovedstaten i Frankrike, og også kjent som ”lysets by”. Det er 9,9 millioner innbyggere i Paris.

 

Elva Seinen er en elv i Paris. Den renner inn fra sørøst, løper i en vid bue gjennom byen og forlater den i sørvest. Grensen beskriver en sirkel på 32 km med sentrum i øyene Ile de la Cite og Ile saint-Louis. Størstedelen av byen ligger nord for elva, Rive Droite.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Elva Seinen i Paris

Paris fikk sin nåværende grense ved en byutvidelse i 1860, da det også ble bygd festninger ved yttergrensene. På 1900-tallet ble byen utvidet med de store parkene Boulogneskogen på 9km2 i vest og Bois de Vincennes på 10km2 i øst.

 

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 

 

Kart over Frankrike

Paris er kjent for å være en revolusjonsby og det har skjedd mange opprør her.

Allerede i romertiden da Lutetia parisiorum var hovedsete for en keltisk stamme kalt pariserene. Varer var allerede den gang basert på handel. Den lå på Ile de la Cite og broene førte til elven Seine. Da romerene senere tok byen gjorde de Lutetia til hovedstad. Romerene dro fra byen på slutten av 200-tallet e.Kr. Da de ble jaget av tyskere på plyndringstokt.

 

På 800-tallet herjet vikingene med plyndring, voldtekt og brann. Da vikingene hadde dratt, startet en ny tid for byen. Munker, håndverkere og kjøpmenn slo seg ned i byen, som vokste frem til å bli Seine-områdets viktigste personer. Fra 1100-tallet hadde kongen sin faste plass på vestsiden av Ile de la Cite, og sørsiden av elven utviklet seg til et lære-sted med kloster, kirker og universitet.

Noen ord folk forbinder Paris med er frihet, likhet og brorskap.

 

I 1789 brøt revolusjonen ut. Under mottoet frihet, likhet og brorskap ble Bastillen stormet. De startet opp med nytt konstituasjonelt monarki, men den varte ikke lenge fordi den første republikken tok over. På 1800-tallet kom Napoleon og ble keiser. ØPå 1800-tallet opplevde Paris en sterk forandring under folketall, industrialisering og kommunikasjonene ble bygd ut. På samme tid vokste Paris frem som et kulturelt sentrum for kunstnere, diktere og filosofere.ØI store deler av andre verdenskrig, var Paris og deler av Nord-Frankrike under Tyskland.ØI årene 1940-1944 så framtiden mørk ut for Paris og flere og flere støttet nazistene. I 1944 kom hjelpen fra USA og England, etter fire år. De satte inn soldater i Normandie og presset tyskerne ut av Paris og Frankrike.

 

Paris har mange kjente kunstneriske ting. De mest kjente er Eiffeltårnet, Disneyland i Paris og museumet Louvre. Byen har mange hoteller, attraksjoner, restauranter og butikker. En av de mest kjente kunstneriske tingene er Eiffeltårnet.

 

Eiffeltårnet er det mest kjente landemerket i Paris, og er internasjonalt kjent som et symbol for Frankrike.

Eiffeltårnet ble bygget mellom 1887 og 1889, og stod ferdig til Verdensutstillingen i 1889 som en hyllest til hundreårsdagen for den franske revolusjonen. 300 stålarbeidere satte sammen 18 038 stykker av stål ved bruk av 2,5 millioner bolter. I alt ble det brukt ca. 7000 tonn stål. Høyeste utsving i sterk vind er tolv centimeter, mens tårnet utvider seg maksimalt 15 centimeter i sterk varme. De fire fundamentene er gravd 9-14 meter ned i jorden og har hver en flate på 26 kvadratmeter. Tårnet har 1 665 trappetrinn til toppen, og kostet i 1889 7,8 millioner franske franc å bygge.

 

Tårnet ble møtt med en del motstand fra offentligheten, da man mente at tårnet ville være en torn i øyet. I dag er tårnet anerkjent som et av de vakreste stykker arkitektur i verden. Den 31. mars 1889 kunne ingeniør Eiffel heise det franske flagget på toppen. Den første besøkende var den daværende prinsen av Wales (Edward VII), som besteg tårnet 10. juni 1889.

 

Eiffeltårnet hadde kun tillatelse til å stå i 20 år, men da tårnet viste seg å være verdifult for telekommunikajson, ble Eiffeltårnet stående.

 

I dag er tårnet 300 meter høyt, uten å medregne tv-antennen på toppen som er 21 meter høyt. Vedlikeholdet av tårnet inkluderer 50 tonn mørk brun maling hvert syvende år. I 2000 ble det installert blinklys og projektører. Disse lysene har etterhvert blitt en del av det nattlige Paris. I første og annen etasje finnes det restauranter og på toppen en snackbar. Utsikten fra tårnet er veldig fin. Når det er fint vær og god sikt kan man se 67 km utover Paris.

 

Eiffeltårnet er verdens mest besøkte bygning. Det er en veldig kjent turistdestinasjon med over 5.5 millioner besøkende hvert år. Den 28. november 2000 hadde tårnet hatt 200 millioner gjester.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Eiffeltårnet og Paris om natten.

 

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 

Utsikten fra Eiffeltårnet.

Frankrike er mest kjent for Eiffeltårnet og Disneyland.

 

Disneyland i Paris er en fornøyelsespark i ØMarne-la-Vallée ca. 30 km øst for Paris med temaer hentet fra Walt Disneys verden. Den er bygd opp Øetter modell fra Disneyworld-parkene i Florida og California, USA. Parken er delt i to: Disneyland Park og Walt Disney Studios. For barn så er Disneyland en veldig fin park å være i. Her får du møte absolutt alle disney figurene. Så glem aldri å besøke disney land alle barn!

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 

Bildet fra Disneyland i Paris.

 

For mange er Paris en by med stil, og det er sånn det er. Stilen i Paris er betraktet som den mest elegante i verden. Alle innbyggerne i Paris holder seg til den stilen som er ute.

 

Paris en en by der du kan bruke hele dagen din på å shoppe. ØHandlegatene i Paris er alle shopperes drøm, og alle som noen gang har handlet i Paris skjønner hva som menes med det. ”La boutique” er en betegnelse på små spesialbutikker, som har et intimt preg. Paris er kjent for sin eleganse når det gjelder klær, kosmetikk, parfyme, undertøy, og utstyr til hjemmet.

 

Som jeg sa ista at Louvre er en av de mest kjente kunstneriske tingene i Paris.

Louvre er et museum i Paris, men før var Louvre et kongeslott i Paris som ble bygd på 1200-tallet.

Ideen om å gjøre Louvre til museum oppsto under Ludvig XV, og ble gjort under den franske revolusjon. Det begynte med en utstilling av utvalgte bilder av den kongelige kunstsamlinga som ble holdt i Luembourgpalasset mellom 1750-1785, og som ble en enorm suksess. Marquis de Marigny og grev d'Angivillier, begge styrerne for Louvre, utarbeidet forslaget om å gjøre Louvre til museum. 10. august 1791 fant åpninga av det nye museet sted.

 

Under det første keisedømmet het museet, Musee Napoleon. Med Napoleons hjelp ble museet snart det største i verden.

 

Under Pariskommunen (det revolusjonære folkestyre, som ble opprettet i Paris protest mot den nasjonale regjering) ble Louvre satt i brann og flere fløyer ble ødelagt.

 

Under Francois Mitterands første regjering ble beslutningen tatt om å la museet få disponere Richelieu-fløyen, som til da hadde vært sete for den franske departementet. Vedtaket ble fulgt opp med en plan om å bygge om museet og reorganisere samlingene. Oppdraget ble gitt til den kinesisk-amerikanske arkitekten Leoh ming Pei. Den mest diskuterte delen av prosjektet var bygginga av en glasspyramide midt på Cour Napoleon. Pyramiden er den nye hovedinngangen til museet, og dekker en stor underjordisk hall som fører opp til de forskjellige avdelingene i museet.

 

Louvre er i dag det tredje største kunstmuseet i verden.

Da jeg var i museet, så var det en turisme gruppe som var fra Norge. Det var en dame som drev å fortalte hele historien og viste dem rundt. Så jeg bare ble med dem.

I museet var det Egyptiske, greske, romerske, etruskiste oldsaker. Det er også skulpturer, kunsthandverk og malerier.

 

I avdelingen malerier henger Leonardo da Vincis Mona Lisa.

Avdelingen for kunsthandverk framviser det ypperste av fransk billedvev, keramikk, smykkekunst og møbelkunst.

 

Avdelingen skulpturer dekker fransk skulptur, t.o.m. det 19. århundre.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 

Louvre museum. I midten ser du glasspyramiden.

 

Når de har så mange og fine kjente attraksjoner i byen, tjener de veldig mye på turisme. De tjener også mye på Vin.

 

Arbeidsledigheten var ved slutten av 2005 på 9,5% , og ungdomsledigheten var opp mot 25%.

Valutaen er Euro.

 

Frankrike er en republikk med en folkevalgt president, statsminister og lovgivende forsamling. Grunnloven er nedfestet i den femte republikk fra 1958 med Charles de Gaulle som dens første president. Denne kom etter en forstyrret periode i etterkrigsårene med ofte regjeringsutskiftninger og to kolonikriger.

 

I Frankrike utkommer det omkring 800 romaner i året. Antallet gir kritikerne et problem, fordi de ikke kan nå å lese alle. Forfatterne skriver mye om hvordan det er i Frankrike, krim bøker og kjærlighets bøker.

Frankrike er et land man bare må se i løpet av livet sitt. Jeg anbefaler alle til å resie til Paris, en eller annen gang!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

trololol
20.04.2012 10:48

Bra!
2
anbefalinger
dendendendenndendendenddendendendendndnnd
trololololo- lolololololololololololo

Meg!!!
16.12.2007 09:37

Bra!
0
anbefalinger
Veldig bra side.. Smile :-\) Fikk bruk for den til en stil oppgave jeg skriver Smile :-\)


07.04.2008 12:20

Bra!
0
anbefalinger
there`s someting about mary

hmm..
29.01.2009 16:53

Bra!
0
anbefalinger
Kjempebra, mye stoff å hente her Smile :-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews