Søk i stiler
 

Syre-base-titrering: Innstilling av en natriumhydroksidløsning


3KJ-forsøk.
Sjanger:RapportLastet opp:05.09.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook

Utstyr:

- Kaliumhydrogenftalat(KHC8H4O4(s))

- Fenolftaleinløsning i dråpeflaske

- 0,1 M NaOH

- Analysevekt

- Byrette med stativ

- Kolbe, 250 mL

- Veieskip

- Vaskeflaske

 

Fremgangsmåte og observasjoner

1) Vi veide inn ca. 0,8 g kaliumhydrogenftalat i et veieskip, og noterte den oppveide massen på nærmeste 0,001g. Vi overførte stoffet til en kolbe ved å skylle forsiktig med en vaskeflaske. Vi tilsatte så 20-30 mL vann og bevegde kolben til alt stoffet var oppløst.

2) Vi hellte NaOH(aq.) i byretten og leste av hvor den kromme overflaten på væsken var. Vi tilsatte to-tre dråper fenolftaleinløsning til kolben og titrerte med NaOH fra byretten. Vi tilsatte NaOH-løsningen dråpevis nær omslagspunktet, dvs. da vi begynte å observere en midlertidig fargeendring i løsningen. Slik tilsatte vi NaOH dråpevis helt til èn dråpe gjorde at løsningen skiftet farge fra klar til svak rosa.

3) Vi gjentok punktene 1 og 2 for å få bedre nøyaktighet på resultatene.

 

Resultater og spørsmål

a) Den molare massen til kaliumhydrogenftalatet var 204,23 g/mol. Vi tilsatte i snitt 0,805 gram av stoffet. Stoffmengden blir da 0,805g : 204,23g/mol = 3,94 * 10^-3 mol

 

b) Vi tilsatte i snitt 38,8*10^-3 L NaOH.

 

[NaOH]: 3,94*10^-3mol : 38,8*10^-3L = 0,1015 mol/L    Konsentrasjonen av NaOH    var altså 0,1015 mol/L i vår løsning. Gjennomsnittet for alle gruppene var 0,09855 mol/L.

 

c) Konsentrasjonen av OH- blir mindre ved opptak av CO2. Årsaken til det er at det dannes karbonsyre når CO2 blir tatt opp i vann:

 

CO2 + H2O --> H2CO3

 

Løsningen blir altså surere.

 

d) Den mest åpenbare feilkilden ved titrering er unøyaktige målinger. Utover det kan systematiske feil som å for eksempel stadig runde oppover også være grunnlag for feil. Å utføre fullstendige nøyaktige målinger forutsetter dessuten at det utstyret man bruker er feilfritt, noe det ikke alltid nødvendigvis er.

 

Anvendelser og sammenhenger

e) Vi kan ikke innstille en NaOH-løsning med en fortynnet HCl-løsning fordi det vil dannes vann og natriumklorid. Verken vann eller natriumklorid kan brukes til å innstille løsningen:

NaOH(aq.) + HCl(aq.) --> NaCl(aq.) + H2O(l.)


Kommentarer fra brukere


Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.010 sec - 1 pageviews