Søk i stiler
 

Fluenes Herre


Filmanmeldelse av filmen "Fluenes Herre".
Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:17.06.2000
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Filmer
Verktøy:Utskrift1. William Golding ble født i 1911 og døde i 1993, noe av det første han gav ut var en samling men dikt han hadde skrevet, de kom ut i 1934. Den andre boken han gav ut var Fluenes Herre, den kom ut i 1954 og den første filmatiseringen var i 1963. Tjenestegjorde oss RAF (Royal Air Force) under andre verdenskrig.

 

2. a) Forlaget til boken "Fluenes Herre" er Gyldendal Forlag, boken ble gitt ut på Norsk første gang i 1960. Den boken jeg hadde er oversatt av Inger Hagerup og besto av 232 sider fordelt på 12 kapittel, det var pocket versjon av boken jeg leste.

 

b) Boken begynner med at flyet som gutten er i styrter på en øde øy, noen av de første personene man får vite noe om er Ralph, Gisgis og Jack. De har en avstemning om hvem som burde bli lederen for gjengen, det blir Ralph. Gjengen kommer også fram til at eneste måten og bli reddet på er og lage et røykbål som må brenne lengst mulig, det er det eneste håpet de har for og bli reddet. Som soveplass prøver de eg bygge hytter. I utgangspunktet var de enig i at alle skulle hjelpe til og de skulle ikke gi seg før alle hyttene var bygd, men etter en hytte blir småkrypene lei og går og leker i sanden, å Jack og jegerne finner ut at de trenger kjøtt og prøver å gå ut i jungelen for å jakte på griser. Senere i boken når Jack begynner og bli lei av at Ralph skal ha lederstillingen mener han at de burde ha nytt valg, men enda en gang blir Ralph valgt til leder. Jack blir da så sint at han springer bort over stranden og gråter, han danner da sin egen gruppe.

 

De greier og fange en gris og bestemmer seg for og lage en fest for å lokke mest mulig av de store ungene på sitt parti, men litt må de legge igjen til udyret. Jack kutter hode av grisen og trær det ned en påle og plasserer pålen ned i marken, det grisehodet blir "Fluenes Herre". Den kvelden finner Simon ut at det de trodde var et monster på toppen av fjellet egentlig var en død pilot som hadde hoppet ut av flyet sitt og landet på øyen, når Simon kommer springene ned fra fjellet for og fortelle om denne oppdagelsen sin kommer han ut mellom jungelen og lander midt i sirkelen av unger som leker at de driver og dreper en gris, Gisgis kaller dette for en ulykke.

 

Nesten i slutten av boken når Ralph finner ut at de ikke kan passe på røykbålet alene lenger og at Jack og villmennene hans kan hjelpe dem med og passe på det går Gisgis, Ralph og tvillingene bort til Jack’s borg, Gisgis prøver og snakke til Jacks samvittighet. Men ender med og få en stor stein rullet i hode, han faller 12-13 meter og lander nede på stranden. Hode hans åpner seg og en blodrød masse kommer flytende ut, Ralph blir så sint at han angriper Jack. Ralph blir jaget bort og greier bare så vidt og slippe unna spydene til Jack, tvillingene ble fanget og tvunget til og bli med i gjengen av villmenn. Neste deg starter villmennene en jakt på Ralph, de tenne på øyen for og røyke han ut av gjemmeplassen sin.

 

På de siste sidene av boken springer Ralph ned mot stranden med bare et spyd med to spisser til våpen, når han kommer ned til stranden ser han en mann i uniform. Denne mannen er general i den Engelske marinen, han frakter sikkert alle ungene tilbake til England, og passer på at Gisgis og Simon blir begravet

 

3. Ralph hadde kroppsbygning som en bokser, og var en av de høyeste av guttene, han ble valgt til leder av flokken og passet bra i den jobben. De trengte lover på øyen mente han, og de måtte følges ellers ble de til villmenn.

 

Gisgis var en ganske tykk gutt med briller, det perfekte mobbeoffer. Han skreik vær gang han ikke fikk viljen sin. Senere i boken når Ralph og Jack har delt seg i to grupper er det bare Gisgis og tvillingene som enda er lojale mot Ralph, han blir drept av en stor stein som noen i Jack sin gruppe trillet utfor et fjell og i hodet hans

 

Jack prøver også og bli valgt til leder i begynnelsen av boken. Siden han ikke blir valgt er han litt sjalu på Ralph igjennom hele boken, litt senere stikker han av fra gjengen til Ralph og starter han sin egen gjeng med helt andre regler, de ender som en gruppe villmenn.

 

4. b) Flyet de for med fikk motorproblemer og styrtet på en øde øy

 

5. a) At alle mennesker har to personligheter, en som er normal og følger samfunnets regler og en som har muligheten til og bli både morder og villmann. Det er og kanskje en annen måte og fortelle hvordan samfunnet kunne blidt uten regler.

 

5. b) Konkylien han som holder konkylien har rett til å prate uten og bli avbrutt.

 

Brillene til Gisgis er det de brukte til og tenne opp røykbålet som skulle gjøre sånn at de ble reddet, de symboliserer også en annen måte og se tingene på

 

Røykbålet var deres eneste håp til og bli reddet og symboliserte håp.

 

Grisejakten var Jack sin måte og prøve og skaffe mat på.

 

"Fluenes Herre" er hode av grisen som Jack greide og fange, han satte det på en stolpe som et offer til udyret. Ralph tar og slår det sunt i slutten av boken

 

6. Hvorfor Golding kalte boken "Fluenes Herre" har jeg ingen anelse om, tittelen har egentlig ikke så mye med innholde og gjøre med innholde. Jeg har ingen anelse hva tittelen heller kunne ha vært, men jeg ville neppe ha kalt boken for Fluenes Herre. Men skulle jeg ha kalt boken for noe ville det ha mer med innholde og gjøre, og ikke bare det ene momentet med grisehodet å gjøre.

 

7. Boken var en grei bok, begynnelsen var veldig kjedelig. Det skjedde nesten ingen ting spennende eller artig før halve boken var lest, da begynte det og bli fart i sakene, det ble to gjenger, det ble nærmere og nærmere krigstilstand mellom Ralph og Jack, og vi fikk vite hva udyret egentlig var. Slutten var det stiligste, Ralph ble jaktet på og Jack var blitt en morder, men selve slutten når han kommer springende ned mot stranden var en skikkelig "klischje", men kunne nesten tenke seg til at det var Arnols Schwarzenegger som kom springende ned mot den amerikanske marinen sine båter. Så nå vet jeg i alle fall hvor manusforfatterne til mange filmer kan ha hentet inspirasjon til slutten i fra.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Mari
04.06.2004 15:57

Bra!
2
anbefalinger
Fluenes Herre er et bilde på djevelen. Da guttene blir strandet på den øde øya, kommer det \"onde\" fram i dem. Derav tittelen

bøøø
19.04.2006 20:54

Bra!
2
anbefalinger
er du dysletiker? i så fall syns jeg synd på deg... med alle skrivefeilene her skal det mye til for å få en grei karakter. altså innholdet er bra det, bortsett fra skrivefeilene

kjg
19.04.2006 22:49

Bra!
2
anbefalinger
herregud du skriver villt dårlig!!! nesten skummelt

tc
19.04.2006 22:54

Bra!
2
anbefalinger
Røykbålet var deres eneste håp til og bli reddet og symboliserte håp... nei kødder du???


05.06.2006 12:03

Bra!
2
anbefalinger
bra anmeldelse syns jeg... stå på gitt!
slutten i boka kan man si er ironisk happy ending, for guttene på øya hadde ikke lært noe som helst fra dems erfaringer... s¨, de rett og slett forlot krigen på øya til krigen som foregikk utafor verden, siden boka ble skrevt under andre verdens kirg. så, det peker jo på det med akkurat som oss, som etter to verdens kriger ikke har lært noe som helst.


kokoo
12.11.2006 14:20

Bra!
2
anbefalinger
DÅRLIG anmeldese!! herlighet! en hau med skrivefeil, og i tilegg dårlig formulert setninger. innholdet var heller ikke noe bra!

satser dere på høy karakter folkens, så ikke la dere inspirere av denne teksten!

Hva var dette???
06.12.2006 21:43

Bra!
2
anbefalinger
Dette var en forferdelig uoversiktlig bokanmeldelse. Du fikk ikke med deg mange av de viktige punktene i boka! Du burde kanskje skumlese boka på nytt og se hva du ikke har fått med deg! Hva fikk du på denne Anmeldesen? 4-???

j
01.03.2007 16:57

Bra!
2
anbefalinger
Du har jo klipt og limt fra diverse sider, jo. Masse uttrykk har du tatt fra flere sider.. Juks, men mange gjør det, da. hehehehehe.... ikke så rart igrunn.  Smile :-\) Ja, du så riktig, jeg slengte inn en smilys her - bare for å understreke poenget lizzom!

bare meg
15.09.2004 20:26

Bra!
1
anbefalinger
jeg syns den var ganske bra, vi holder på å lese boken på skolen så det var litt dumt at jeg fikk vite hvordan det gikk, det er ikke vanlig å ha med i en bokanmeldelse

jeje
25.11.2004 19:10

Bra!
1
anbefalinger
lurer litt på hvilken karakter du eventuelt fikk på dette? vi holder på med dette, og det hadde vært kjekt å vite.


22.02.2005 15:42

Bra!
1
anbefalinger
bra anmeldelse den kommer nok til nytte

toni
29.03.2005 19:45

Bra!
1
anbefalinger
latterlig dårlig bokanmeldelse spør du meg...

bernt
04.04.2005 11:29

Bra!
1
anbefalinger
Fluenes Herre er gendja. YEAH !!
Fin anmeldelse btw. ALRIGHT...U....  Smile :-\)

Martina_89
13.04.2005 14:27

Bra!
1
anbefalinger
syns den var ganske kjedelig..

Henriette
10.09.2005 17:57

Bra!
1
anbefalinger
synetes boka var bra,den viser hva som kunne ha skjedd hvis vi ikke hadde hatt regler i samfunnet.og at man har flere sider med seg enn man kansje hadde trodd.

faen
21.11.2005 21:16

Bra!
1
anbefalinger
haloo..Faen ta fluenes herre a..pliiiis

hallo
14.02.2006 08:53

Bra!
1
anbefalinger
Sux

adult
23.08.2007 15:10

Bra!
1
anbefalinger
Her har en haug med drittunger skrevet kommentarer med masse skrivefeil så ingen er bedre enn bokanmelderen.
hilsen voksen

Kim Håvard
11.11.2007 18:57

Bra!
1
anbefalinger
Detta er det verste jeg har hvert borti!!!

Anette
06.10.2008 00:52

Bra!
0
anbefalinger
Utrolig dårlig!!!!!!, men du prøvde hvertfall  Smile :-\)


14.05.2009 14:37

Bra!
0
anbefalinger
At dokker sett å skriv sånne her usaklie kommentara gjør meg førbanna! Vest han/ho har dysleksi så har det no vell faen ingenting me dåkker å gjøre! Alle skriv feil, ingen e perfekt. Dåkker e så patetisk som sett å skriv sånt, rett å slett! Eg blir flau på dokkers vegna!
Han/ho e tøff som tørr å legge dettan ut på nett! DET E BRA! Sku faen me likt å sedd dokker gjøre det bedre, dritonga

kristian
08.01.2011 15:06

Bra!
0
anbefalinger
dette er jo ikke så dårlig annmeldelse. er bare litt for mange skrivefeil. også bør du heller ikke si hvordan det ender i en annmeldelse.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews