Søk i stiler
 

Henrik Arnold Wergeland (1808-1845)


Kort om Wergeland.
Sjanger:SæroppgaveLastet opp:17.06.2000
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Henrik Wergeland
Verktøy:Utskrift 

Henrik Wergeland ble født i Kristiansand 17 juni. 1808, han bodde der til han var 9 år gammel, Deretter måtte han flytte til Eidsvoll, dette stedet fikk etter hvert mye å si for Henrik, det var blant Eidsvolls bønder at han følte seg hjemme. Faren hans, Nicolai var prest og en av Eidsvollsmennene, han var med på å lage grunnloven. Når Henrik han var 11 år gammel ble han sendt til hovedstaden for å gå på skole, og når han ble13 fikk han trykket sin første fortelling i Morgenbladet. Wergeland ble oppdratt etter Rousseaus prinsipper, og fikk anledning til å spørre om alt det han lurte på. Rousseau mente at menneskene hadde blitt ødelagt av kultur og sivilasjon. Denne oppfatningen kom til å prege de romantiske kunstnerne. De begynte å søke tilbake til det "naturlige".

 

Senere begynte han etter hvert å studere teologi, for det var prest han egentlig ville bli. Men han hadde et handikapp, for på vitnemålet som ha fikk i 1829 stod det at han hadde vært preget av " Ungdommens lettsindighet". Han var en veldig aktiv medlem av det sosiale livet i Kristiania, hans studentliv var preget av fyll og fester. Det er sagt at det på den tiden var to typer kvinner, de som man forlovet seg med og de som man forlystet seg med. Wergelands problem var vel mye at han ikke eide diskresjon og ikke greide å la være å provosere.

 

Han ble stadig stilt for retten for sine mange uttalelser. Alt dette tok på Wergelands økonomi og ble et stort problem da han i 1838 ble forlovet med Amalie Sophie Bekkevold. For å kunne finansiere et ekteskap, ble han nødt til å akseptere en lønnet stilling hos kong Karl Johan. Dette var den svenske kongen som i 1814 hadde overtatt makten i Norge. Dette var stikk i strid med Wergelands revolusjonære politikk om et fritt Norge. Han mistet mange av sine tidligere støttespillere og ble etter hvert svært isolert.

 

Wergeland var opptatt av folkeopplysning og han startet mange folkebiblioteker rundt om i Norge. Han kjempet også en hard kamp for å få fjernet paragrafen om at jøder ikke har adgang til Norge, selv om denne loven ikke ble fjernet før 6 år etter hans død, var det mye pga hans innsats at den ble fjernet såpass tidlig. Den dag i dag legger jødene i Norge ned en krans ved hans grav 17. mai.

 

17. maifeiring med barnetoget er også Wergelands fortjeneste, det var han som startet denne tradisjonen som vi har i dag. Den kjente sangen "Vi er en nasjon vi med" er det han som har skrevet.

 

Wergeland var opptatt av fornorsking og hans forslag til skriftspråk er det som vi i dag kjenner som bokmål. han opptatt av norsk kultur og historie, og at Norge skulle utvikle seg i en selvstendig retning, bort fra dansk påvirkning. Han skrev i alle sjangere, fra lyrikk og dramatikk til fagbøker. Få diktere har beskrevet naturen og kjærligheten så levende som Wergeland.

 

Det var under studietiden han ble kjent med Welhaven, som etter hvert skulle bli han bitre fiende. Stridens kjerne gjaldt ikke språket selv om det kunne se sånn ut, men spørsmålet om hva man kunne tillate seg og ikke tillate seg innenfor litteraturen. Welhaven mente at å dikte var en kontinuerlig modningsprosess. Først kom ideen så lot man den utvikle seg og så til sist kunne man skrive ned det ferdige diktet. Wergeland trodde på geniet, hvis mennesket hadde inspirasjon måtte det skrives ned øyeblikkelig! Og så var diktet ferdig. Formen kom noe i bakgrunnen. Wergeland var ikke tilhenger av noen regler i litteraturen. Wergeland og hans tilhengere "Patriotene" havnet ofte i slagsmål med Wellhaven og "Intelligenspartiet", under deres diskusjoner.

 

Men etter hendelsen under premieren av Campbellerne (Den hjemkomne sønn) i 1838 ble det ikke utkjempet flere offentlige feider mellom Wergeland og Welhaven. Begge konsentrerte seg om egen litteratur. Noen år senere døde Henrik Wergeland i 1845. Etter dette nevnte Welhaven sjelden feidene. Om han angret eller fremdeles var forbitret på Wergeland er ikke godt å si. Wergeland ble ikke så gammel før han døde bare 37 år, men han satte tydelige spor, han ble blant annet sett på som et politisk geni.

 

Oversikt over viktige verker
- DIGTE, FØRSTE RING, 1829
- SKABELSEN, MENNESKET OG MESSIAS, 1830
- SPANIOLEN, 1833
- DIGTE, ANNEN RING, 1833
- BARNEMORDERSKEN; SKUESPILL, 1835
- CAMPBELLERNE, 1838
- POESIER, 1838


- JAN VAN HUYSUMS BLOMSTERSTYKKE, 1840
- SVALEN, 1841
- NORGES KONSTITUSJONS HISTORIE, 1841-43
- JØDESAGEN I DET NORSKE STORTHING, 1842
- JØDEN, 1842
- DEN ENGELSKE LODS, 1844
- JØDINDEN, 1844
- MENNESKET. EPISK DIKT, 1845
- HASSELNØDDER, 1845

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

hawky
19.01.2005 20:02

Bra!
6
anbefalinger
haha nice

jente
27.04.2005 18:51

Bra!
4
anbefalinger
fint det som står her, men du burde kanskje skrive litt mer om 17.mai. For det var jo faktisk han som fikk folket til å feire. det er vel det vi husker han mest for.!? så jeg synes, littt mer om 17.mai. eller bra!

chica
20.02.2006 13:10

Bra!
4
anbefalinger
grei stil dette her,men for de som ikke vet hva som skjedde under premieren blir d litt rart..du burde forklart hva som skjedde!!

Caria
27.04.2006 12:08

Bra!
4
anbefalinger
Det du har skrevet om kong Karl Johan er ikke riktig. Wergeland var på ingen måte forbitret eller sint på kongen, tvert imot var de gode venner. Wergeland så på kong Karl Johan som en flott representant for de franske frihetsidealer, og skrev en mengde hyllingsdikt til kongen. Dette likte naturligvis kongen, og til gjengjeld sørget han for at han fikk tomt til å bygge sitt hus rett ved slottet, og dessuten ga han ham diktergasje på 200specidaler i trøst for at han ikke fikk en kappelanstilling han øsket seg. (Kongen kunne ikke hjelpe ham der, Wegeland hadde en sønn utenfor ektestkap i tillegg til at han skapte store skandaler med festing og rangling i byens natteliv, derav ble han ikke ansett å være passende for en stilling i kirken). Du må heller ikke avskrive språkstriden som en av de aller viktigste stridene mellom Intelligenspartiet og Patriotene. Det er riktig det du har skrevet, det var utgangspunktet, men så kom språkstriden etterhvert som Wergeland begynte å skrive med norske ord. Det er også viktig å presisere at det var ikke han som laget bokmålet, det var Knud Knudsen, men det var Wergeland som var den første til å sette inn norske ord i lyrikk og ble slik en initiativtaker til utviklingen av bokmålet. Sin inspirasjon hentet han i eventyrsamlingen av Asbjørnsen og Moe, der det var brukt naturbundne norske ord fordi dansk naturlig nok ikke hadde synonymer for "fossekall og bergtatt" osv. Ellers, fin oppgave, men husk at selv om Intelligenspartiet og Patriotene ikke sloss offentlig flere ganger etter opptøyene rundt Campbellerne, så fortsatte striden like til Wergelands død gjennom folkemøter, diskusjonsforum, aviser og tidsskrifter.

HW
16.04.2007 12:35

Bra!
3
anbefalinger
veldig interessant! bra skrive! fikk med meg mye


23.04.2008 14:33

Bra!
3
anbefalinger
Ehm... jeg søker på et av diktene hans, også kommer hele livshistorien hans opp? Kan du ikke skrive inn et av diktene hans istedefor liksom?


10.12.2008 19:03

Bra!
0
anbefalinger
jeg syntes det er litt forlite informasjon om Henrik Arnold Wergelang og dere bnyrde skrive noe om hans familie og kjente nærvenner. Det er det jeg mener om denne siden men ellers er den kjempe bra og jeg liker folk som kan skrive fine sider.
men dere må vise noen forslag om diktene hans og ting som han har vært med på å starte eller laget hvis dere skjønner hva jeg mener, det håper jeg dere gjør. Ellers KJEMPE KUL SIDE Smile :-\)!! Smile :-\)


10.12.2008 19:05

Bra!
0
anbefalinger
DRITKUL SIDE DERE HAR LAGET, MED DERE MÅ LEGGE INN FLERE BILDER AV HAN Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\):#


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.020 sec - 1 pageviews