Søk i stiler
 

Oppgaver om vikingtiden


Litt om vikingtiden.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:16.08.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Norsk historie
Verktøy:Utskrift


1.  Når vi leser om angrepet på Lindisfarne i 793 får vi inntrykk av at vikingene var noen ufølsomme barbarer, som kun brakte ulykke og død med seg. De drepte uten hensyn og uten respekt mot andres trossamfunn, andre tok de til slaver. De røvet dem også fra alt de eide og plyndret hjem og drepte buskapen.

 

2.  Vi kan finne opplysninger om vikingene i arkeologiske funn, særlig er de nyere fra York, Dublin, Novgorod og Lofoten dagsaktuelle for å gi oss et mer nyansert bilde av perioden. Vi finner også viktige opplysninger i frankiske, irske, bysantiske og britiske årbøker, i arabiske reisebeskrivelser og på runesteiner.

 

3.  Det at vikingtida innleder en historisk tid vil si at tilfanget av skriftlige kilder fra vikingtida er såpass stort at perioden innleder den historiske tiden i Norden.

 

4.  Noen sider ved vikingene og vikingsamfunnene som kan oppfattes som positive:

De var fremdragende skipsbyggere, sjøfolk, oppdagelsesreisende, handelsfolk, håndverkere og bønder som koloniserte store områder, grunnla byer og bygde opp nye riker.

 

5.  Årsaken til at folk fra Norden kom til å sette sitt preg på store deler av Europa var at de først og fremst dro ut for å finne mer land, når det ble ryddet flere gårder og folketallet sted og de ikke hadde mer fruktbar gjord, spesielt på Vestlandet. De var flinke forhandlere og drev med varebytte. Disse byttehandlene brakte rikdom og prestisje til de nordiske vikingene. Hedeby i Sønderjylland, dagens Tyskland, var Nordens økonomiske sentrum i vikingtiden. Handelsruter gikk bl.a. til Frankerriket og til øyene i Atlanterhavet.


Kommentarer fra brukere


Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.010 sec - 1 pageviews