Søk i stiler
 

Hare Krishna i Norge og Norden


Kort om Hare Krishna-bevegelsen.
Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:16.08.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Buddhisme
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Hare Krishna startet i Norden ved at en gruppe svensker ble belært av Shrila Shridhara Maharaja. Flere av disse ble senere hans disipler. Noen av disse oversatte og ga ut tekster fra ham og andre så kalte gudshengivne forfattere. Også i Norge har man drevet med oversettelser av hinduismens hellige skrifter, og i løpet av den tiden ISKCON har eksistert er det distribuert 1,5 millioner bøker, de fleste på norsk eller dansk.

 

Organisasjonen har derimot aldri hatt mange medlemmer. For 10 år siden var det ca 1000 medlemmer av ISKCON i Norge, mens det i dag er om lag 3000. Men betydningen av denne religionen for Norden består ikke først og fremst i medlemmenes antall, men i at organisasjonen gir ansikt til en spesiell form for vestlig hinduisme. Dette gjør at aviser og ukeblader skriver reportasjer om denne formen for alternativ livssyn og religion nå og da.

 

I Norge har Krishna-bevegelsen sitt sentrum i Oslo. Tempelet deres befinner seg i en fornem villa der, kalt Elsero. Dette er åpent for allmennheten en gang i uken, og da kommer det gjerne omkring hundre mennesker. Det tas også imot skoleklasser eller andre grupper og holdes foredrag om hindusime og ISKCON på videregående skoler.

 

I tillegg til dette og bøkene, har ISKCON kontakt med omverdenen på flere måter. I Oslo har de drevet vegetarrestauranten ”Krishna cousine” på Majorstua siden 1992, som vi hadde sjanse til å spise på da vi var på ekskursjon før jul. De har også konsesjon på å drive nærradioen Radio Krishna. Bevegelsen driver til og med et forlag kalt Vedisk distrubisjon.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

fesse
07.12.2006 10:37

Bra!
4
anbefalinger
Står ingenting om HVA hare krishna er...

bæbu
18.12.2007 14:29

Bra!
2
anbefalinger
Står ingenting nyttig

Sanatani
14.06.2012 15:01

Bra!
2
anbefalinger
Det er ikke mye riktig i denne tekst. Hvis noen vil lære om Hare Krishna i Norge, gå så inn på www.harekrishna.no
Informasjonen i denne teksten ovenfor er UTDATERT!

Hannah
15.04.2007 20:32

Bra!
1
anbefalinger
Det er fordi jeg kun hadde om Hare Krishna i Norge og Norden og at de andre på gruppa hadde om Hare Krishna.. sorry, mac

så flink du er
28.10.2008 09:33

Bra!
1
anbefalinger
som klarer å merke tekst på wikipedia og trykke ctrl+c!

Hannah
20.08.2010 14:46

Bra!
1
anbefalinger
Ehm - hvor finner du dette på wiki? Sleit med å finne stoff til oppg., men tror ikke jeg fant noe på nett...

ole
24.04.2019 12:26

Bra!
0
anbefalinger
Så det er null riktig info. Jeg er 200% sikker på at personen eller personene som skrev dette innlegget brukte 2 min ok brukte Control A deretter Control C og Control V. Takk får enda mer bullshit på denne siden


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews