Søk i stiler
 

På tokt med Ny-Vigra m/s


Min oppgave om da biologiklassen var på tokt med båten "Ny-Vigra". Vær obs på at dette var høstturen, og at resultater m.m. er annerledes om dere tar turen på andre årstider.
Sjanger:RapportLastet opp:16.08.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Ferie og reiser
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Hensikt: Lære om det økologiske samspillet i det lokale havet.

 

Utstyr:

  • Bunnskrapstrål
  • Siktskive
  • Kompass
  • Miliporpapir
  • Stereolupe
  • Milipor
  • Temperaturmåler
  • Saltmåler
  • Dråpeteller
  • Vindmåler

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Beskrivelse av turen:

Mandag 26.09-05 skulle vi i 3BI på tokt med båten ”Ny-Vigra”, som er eid av Blå-Kors. Vi ble ønsket velkommen av fire flotte sjømenn på Fleischer brygge i Mossehavna. Om bord i båten satt vi gruppevis i 3 grupper. Der fikk vi orientering og teori om havet rundt i Mossesundet og ut mot Fredrikstad. Vi var alle sammen klare for å undersøke livet i havet. Vi rullerte ca hver time og min gruppe begynte med bunnskraping. Her var vi litt uheldige, for vi var så vidt kommet ut i Mossesundet og der er det bløtbunn. Det var lite gunstig, men vi dro nå en gang opp bunnskrapstrålen, tok en runde med den i havflata, for å få vekk leire og dro den inn. Vi fikk snart mye å gjøre. Vi sorterte funnet etter art, hvor store dyr ble lagt i et akvarium og resten i bokser med vann. Disse ble skylt først. Vi fant et overraskende stort mangfold allikevel. Dernest fikk vi teori rundt funnene og artsnavn, som vi da også måtte kunne. Dette var veldig lærerikt. Så registrerte vi funnene i heftet.

 

Etterpå var det vår tur til å observere været og måle vindstyrken. Vi målte lufttemperaturen, 14,40 C, og vindstyrken, 3,2 m/s og – retningen, NNØ, samt værtypen, tåke. Deretter tok vi siktdypprøve, som endte på 4,75 m. På den andre siden av dekk bestemte vi saltinnhold og temperatur (Dette finner du også i det utfylte heftet).

 

Til slutt skulle vi ta planktonprøver. På samme måte som vi var uheldige med vannet ved bunnskrapingen, var vi uheldige med tid og sted på siste post. Ikke bare var det høst, men det er mye mindre alger og plankton lenger utenfor Moss. Men vi tok prøver for det og fant en del. Disse finner du også i heftet. Vi fant dem ved å holde en planktonsamler i havoverflata i 1 minutts tid. Etterpå skylte vi vekk alt vannet i en milopor for å samle all plankton på miliporpapiret for så å studere dem i stereolupe og artsbestemme dem.

 

Så hadde vi konkurranse om å huske flest navn med alt fra 1-3 poeng etter vansklighetsgraden. Her sto Malakoff 3Bis ære på spill, men vi slo gårdsdagens skole ned i støvlene med over 30 poeng:) Vi var vitne til disseksjon av torsk og lov til å smake på det vi måtte ønske av fangst fra bunnskrapinga. Noen tøffinger våget såpass. Vi fikk også fiske litt og fanga en diger makrell! Det var gøy, det! Deretter var det tid for hjemturen med innsamling av fakta og kunnskap fra en lærerik tur.

 

Observasjoner

- Sjømus

- Kuskjell

- Sjustripet kamskjell

- Blåskjell

- Kongesnegl

- Pelikanfotsnegl

- Sjøtann

- Hjerteskjell

- Nettsnegl

- Strandsnegl

- Sandkutling

- Leirkutling

- Gapeflyndre

- Sandrørsmark

- Sjønellik

- Eremittkreps

- Eremittkrepshydroider

- Sjømus

- Slangestjerna ophiuran

- Slangestjerna amfiuran

- Sjøstjerne / korstroll

- Rødpølse

- Sjøpølse/slimpølse

- Gullmus

- Polifysia kracam

- Børstemark sp

- Sjøfjær

- Ryggstrengdyret sjøpungen acidea

- Kurvskjell

- Flekket fløyfisk

- Svartkjeft/lysing/havgjedde

 

Tegning av noen av observasjonene

(red. anm. mangler)

 

Konklusjon

Det er ulik temperatur på de ulike dybdene fordi temperaturen i lufta var kaldere og da vil det ta lengst tid for havet i dybden å kjøle seg ned. Det er ulikt saltinnhold på de ulike dybdene i havet fordi ferskvannsstrømninger reduserer saltinnholdet. Det er lavere saltinnhold i brakkvannet i Mossesundet enn i verdenshavene fordi det ikke er nok ferskvann for å redusere saltinnholdet i et stort verdenshav, enn i det ”lille” Mossesundet. Dette gjør at artssammensetningen blir veldig variert i forhold til dybden (jf saltinnhold). Vi fant beskjedne mengder plankton fordi det først og fremst var høst. Det er derfor for kaldt i havet for disse til å overleve, pluss at de blir redusert av andre arter som spiser dem igjen. Det var forskjell i antall plankton på ulike prøvesteder fordi det er forskjellige temperaturer forskjellige steder i havet, og fordi det finnes steder som er mer beskyttet mot arter som spiser dem enn andre steder. Vi fant mindre enn 5 individer av alle artene, men du finner de vi fant i heftet.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Bi2 elev
09.11.2008 22:11

Bra!
5
anbefalinger
Denne rapporten var "inconclusive" og er ikke et godt ekselmpel på hvordan en rapport skal skrives, etter min mening. Den mangler MANGE viktige elementer som skal med i en rapport og vil etter min mening passe bedre inn i en oppsummerings kategori. Det meste av det vitenskapelige budskapet er ignorert og denne stilen ville nok bare vært god for et to'er. Dette er noe de som leser denne stilen burde tenke på!


03.09.2007 09:45

Bra!
1
anbefalinger
jeg syns det er kjempe kuult... Very Happy :-D elsker en av dere Razz :-P
hehe..finn det ut selv...elsker deg baby, for ever...bey..klemz meg khadisje


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews