Søk i stiler
 

Respekt for lærere


Et ironisk og agressivt essay, skrevet fra en elevs side om hva lærere egentlig er, og forklaringer på hvorfor de er som de er.

Karakter: 6 (10. klasse, tentamensoppgave)

Sjanger:EssayLastet opp:02.08.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Lærere
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookLærere spiller en viktig del i alle barn og unges liv, og det er tross alt de som skal hjelpe barna å få kunnskap og forme det livet de vil ha. Bortsett fra foreldre og familie er det disse lærerne, barna omgås mest med i hverdagen. Er det ikke da spesielt viktig at disse middels utdannede, men ellers så uvitende personer i barnas liv, er de rette til å utføre jobben? Eller er det kanskje ikke så viktig?

 

Skolen fungerer som en fundamental arena, som vil si at det er barnas innsats på skolen som avgjør hvilke muligheter de vil få fremover i livet. Det store spørsmålet blir jo da: er det virkelig de rette personene som er der og veileder dem? Takket være en masse undersøkelser om dette, kan vi si at kompetansen for læreryrket er sjokkerende lavt. Det er klart at lærerne ikke vil innrømme det selv. En samtale med en lærer om nettopp dette temaet, kan fort bli ubehagelig for den trolig nervøse læreren, og trangen for å skifte tema blir bare større og større fra lærerens side. Ugler i mosen? Lærerne benekter selvsagt dette problemet, men dypt inne i levra et sted, så er de nok enige om dette problemet.

 

I løpet av de siste hundre årene, har respekten fra elevene til lærerne sunket til et nivå nær stortåa. Viktige beskjeder og lekser fra lærerne interesserer elevene akkurat der som er høyest når en plukker bær. I begynnelsen og midten av 1900-tallet, var lærerne de personene som barna fryktet mest, og det med god grunn. Det var da vanlig å straffe elevene hvis de ikke adlød ordre eller var løsmunnet, med ris på rumpa og en smekk over fingrene. Disiplinen var langt mer viktigere da enn den er nå.

 

Hvis vi ser på de ulike lærerne vi har, så er det ikke vanskelig å se at det er de litt eldre lærerne som utmerker seg positivt, med masse kunnskap og erfaringer. Grunnen til det er nok at det i de siste 30 årene har blitt stilt alt for lave krav for læreryrket. Mange av de unge lærerne vi har i dag, opplevde nok å bli avslått på de bedre studiene de søkte på som studenter. For så å bli dumpet på lærerskolen, fordi behovet for lærere er så stort.

 

Det er klart at det finnes fantastisk gode, unge lærere, men de er like sjeldne som den selvlysende frukten som vokser på lilla trær. La oss bare si at lærere generelt ikke akkurat er blant de skarpeste knivene i skuffen, eller de skarpeste pærene på juletreet, som man også kan si.

 

Dagens lærere burde være i stand til å takle den typen barn og ungdom vi har i dag. Fra det øyeblikket en lærer trer inn i et nytt klasserom med nye elever, så havner den forsvarsløse og kanskje nevrotiske læreren under lupen, for så å undersøkes av elevene. Hvis noe skulle ha forandret seg fra en dag til en annen, kan du bite deg i nesa på at de merker det. Hvis noe så lite som en liten kvise skulle dukke opp i bakhodet på læreren, så er det nok for å utløse en hel kjedereaksjon av hvisking og fnising. Mange ulike, ubehagelige situasjoner mot læreren kan fort oppstå i et klasserom, og da hjelper det ikke å briste i gråt, krype sammen i et hjørne og spørre seg selv:

”E de førdi æ e nordlænning?”

 

Hva som gjør en til en god lærer er mye rart, men at de gjør grundig arbeid og planlegging er vel noe av det viktigste. Dette er jo helt avhengig av hva de bruker fritimene sine til, noen liker å gjøre fornuftig arbeid, mens andre liker å tenne bål under nesa.

 

Det finnes selvsagt den irriterende typen lærere, som kan irritere en stein. Eks: du mener at det finnes en gud, og du spør en lærer som er ateist, og læreren svarer: ”eg har no vært ateist i åver trætti år no, så de veit no vel eg bedre enn deg”

 

Situasjoner som dette kan irritere elevene grønne, og straffen for å ha gått løs på en lærer blir ikke akkurat det første som faller inn i hodet på eleven.

 

Hvis kravene for å komme inn på lærerskolen ble satt litt høyere opp, ville nok ikke hvem som helst kunne komme inn, og uerfarne ungkalver blir ikke satt til å undervise. Et stort problem er mangel på respekt til lærerne (og for så vidt omvendt også), men hvis alle lærerne var i stand til å takle og forstå dagens ungdom, ville nok det problemet vært løst. Å være lærer er et risikabelt yrke, men har en evnen til å kunne tenke som elevene, så kan en nå langt.

 

Hele denne knuten kan sammenliknes med et dårlig måltid med råkokte poteter, steinharde erter og ihjelstekte kjøttkaker.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

maggi
08.02.2011 23:23

Bra!
3
anbefalinger
Kreativt essay fra en 10.klassing, men det må nok sies at det fremstår ganske så useriøst. Du foretar noen voldsomme generaliseringer av lærerne. Kravene for å komme inn på lærerhøyskolen varierer veldig fra by til by. Almennlærer med musikk i Bergen krever 53 poeng for å komme inn. Dette er mer enn de fleste universitetsutdannielsene krever som UIB, UIO osv. Jusstudiet er lettere å komme inn på enn alemmnlærer med musikk ved Høyskolen. Derimot vil en lærerutdannelse i Finnmark være relativt lett å komme inn på. Kravene for å bli lærer var nok ikke høyere i "gamle dager", men det var helst de som kom fra ressurssterke hjem som fikk muligheten til en lærerutdanning. Unge lærere i dag har vært gjennom en mye mer omfattende utdanning (4 år) enn de eldre lærerne som bare har 3 år ( og i tillegg har mye utdatert kunnskap). Men et poeng du har er at eldre lærere oppnår større respekt, som en følge av at de har mer livserfaring og arbeidserfaring. De eldre lærerne krever også mer respekt fra elevene fordi det er en slik skole de selv har gått i, og fordi de ble opplært i denne pedagogikken da de gikk på lærerskolen den gangen. Dagens lærerutdanning vektlegger at vi som lærere skal ha respekt for elevene. Problemet er at elevene ikke gir den samme respekten tilbake til lærerne. Lærerne må få tilbake autoriteten!!Og dette må ELEVENE være med å bidra til. Det er ikke bare lærerne som må skjerpe seg! Det må også dere, kjære elever!!Unge lærere har massevis av kunnskap!Men det er vanskelig å drive undervisning når ikke elevene klarer å la vær å bråke for å oppnå oppmerksomhet, eller når elevene konstant har behov for å tøye grensene til læreren. DA er det ikke enkelt for den nyutdannete unge lærere å få formidlet den kunnskapen hun/han sitter inne med. Mange unge lærere orker ikke mer i dagens skole. Det blir for slitsomt å kjempe om å få ordet i timen, komme totalt utslitt fra jobb hver eneste dag, i tillegg til at man har masse papirarbeid å gjøre. Resultatet vil etterhvert bli at de ressurssterke unge lærerne ikke gidder å være så lenge i yrket, og ender opp i en privat bedrift istedet. Gi de unge en sjanse sier nå jeg Smile :-\) Smile :-\)

Edvin
25.04.2007 06:51

Bra!
2
anbefalinger
Gode forslag til et essay om rettferdighet?

Harry Potter
31.03.2008 21:43

Bra!
1
anbefalinger
Kjempe morsomt essay, fikk inspirasjon!

Karoline
11.11.2009 18:25

Bra!
0
anbefalinger
jeg elsket essayet ditt! fikk masse inspo

Linda
07.03.2014 00:25

Bra!
0
anbefalinger
Haha, prøv å vær lærer i en bråkete klasse en dag, så kan vi snakkes igjen..


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews