Søk i stiler
 

Korrosjon, 2KJ


Sjanger:RapportLastet opp:17.06.2000
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:Utskrift


Utstyr: 3% NaCl-løsning, fortynnet svovelsyre, jernspiker og galvanisert spiker

 

Hensikt: Med dette forsøket skulle vi undersøke korrosjon av jernspiker og galvanisert jernspiker. Vi skulle også undersøke korrosjon av galvanisert jernspiker der noe av sinklaget er ødelagt.

 

Framgangsmåte:Vi undersøkte om spikerene korroderte i saltvann, vann fra springen, vann uten oppløst oksygengass og surt vann. Vann uten oksygengass lagde vi ved å koke vann fra springen i 10 minutter. Surt vann lagde vi ved å tilsette fortynnet svovelsyre, mens saltvann lagde vi ved å tilsette NaCl til det ble en 3% NaCl-løsning.

 

1.      Vi la en nypusset jernspiker i fire reagensglass med henholdsvis ferskvann, ferskvann uten oksygengass, saltvann og surt vann. Vi lukket glassene med gummikorker.

 

2.      Vi gjorde akkurat det samme med galvanisert jernspiker og en galvanisert spiker hvor sinklaget var delvis ødelagt.

 

3.      Disse glassene lot vi stå i en ukes tid, deretter noterte vi oss resultatene i en tabell.

 

Resultat:

Ferskvann

Surt vann

Saltvann

Vann uten oksygengass

Jernspiker

Rust

Rust

Rust

Rust

Galvanisert    spiker

Ingen rust

Ingen rust

Ingen rust

Ingen rust

Galvanisert spiker (ødelagt)

Ingen rust

Ingen rust

Ingen rust

Ingen rust

 

Konklusjon: Spikerene som var galvanisert ble det altså ikke rust på. Sinklaget beskytter jernet sånn at det ikke korroderer. Heller ikke på  spikeren hvor noe av sinklaget var pusset vekk ble det rust. Dette skjedde fordi sinket virker som et offer, og beskytter også den jerndelen som ikke er dekket med sink. Årsaken er at sink ligger høyere på spenningsrekka en hva jern gjør. Spikerne som ikke var galvaniserte rustet. I det glasset hvor det var fortynnet svovelsyre kom det mest rust. Detter betyr at jern ruster lett når det kommer i kontakt med sur nedbør.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

leif-w
11.01.2005 21:58

Bra!
5
anbefalinger
på fagspråket kalles det korrosjon, ikke rust...
og en ødelagt galvanisert spiker vil korrodere....


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews