Søk i stiler
 

Temaoppgave om Auschwitz


Middels fyldig temaoppgave om Auschwitz.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:12.06.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Konsentrasjonsleire og jøder i 2.verdenskrig
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Inneholder:

Forord med problemstilling

Del 1

Del 2

Etterord

Kildehenvisning

 

Forord og problemstilling

Jeg har valgt å skrive om Auschwitz først og fremst fordi jeg kan utrolig lite om temaet, og hadde veldig lyst til å få vite mer om det, for det er jo et veldig viktig tema innen historie å få med seg.

 

Problemstillingene mine er som følgende:

- Hvordan var leveforholdene i leieren?

- Hva foregikk der?

- Hva var årsaken til at leieren ble bygd?

- Hvem stod bak alt sammen?

- Hvor mange døde der?

 

Det jeg forventer å lære er for så vidt det jeg har satt som problemstillingene mine.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Del 1

Faktasetninger

s. 140 og s. 160

i historieboka.

 

- 2. verdenskrig er den aller mest ødeleggende og omfattende krigen noensinne opp i gjennom historien.

- Krigen foregikk i Europa, Asia, Afrika og i områder av Stillehavet.

- Krigen bestod av to ”partier”. Det var de allierte, altså Sovjetunionen, USA, Storbritannia og Frankrike. Det andre ”partiet”; aksemaktene bestod av Tyskland, Italia og Japan.

- Den store Jøde-utryddelsen startet i 1942 av Hitler-Tyskland. Ca. 6 millioner Jøder ble drept i holocaust.

- De allierte vant krigen takket være produksjonen i USA av tanks og fly.

- I tre år gikk krigen i Europa mest utover Sovjetunionen. Men de fikk importert store mengder krigsutstyr fra USA, og det hjalp jo.

- Hitler begikk selvmord i Berlin, 30. april.

- Da de allierte nådde fram til Berlin i 1945 og Tyskland overgav seg, bestemte de allierte at Tyskland skulle deles opp i okkupasjoner og styres av de allierte.

- Etter noen år fikk alle de europeiske landene kommunistisk styre.

- 2. verdenskrig sluttet med at USA slapp to atombomber over de japanske byene Hiroshima og Nagasaki. Byene ble totalt utslettet.

- Da Hitler angrep Danmark og Norge hadde krigen vart i litt over et halvt år.

- At kongen og regjeringen fortsatte krigen mot tyskerne hadde sammenheng med at Vidkun Quisling, lederen av facistpartiet Nasjonal Samling, gjort statskupp og sa at nordmennene skulle ha våpenhvile.

- Når to måneder var gått måtte de norske styrkene kapitulere, og kongen sammen med regjeringen måtte flykte fra landet. Krigen fortsatte fra Storbritannia.

- I Norge prøvde Josef Terboven, den tyske lederen, å få Stortingets ledere til å avsette kongen og regjeringen. Men kongen nektet å gå av.

- Quisling prøvde å tvinge de unge og lærere inn i nazisistiske orginisasjoner, men dette ble det så store protester mot fra ungdommen, lærerne, kirken og foreldre at nazistene måtte gi opp.

- Før krigen var mye av det norske næringslivet avhengig av å selge og kjøpe varer fra utlandet, men nå ble bedriftene skilt i fra de viktigste markedene og de store byggearbeidene som tyskerne satte i gang, skapte stor etterspørsel etter arbeidskraft, sånn at arbeidsledigheten forsvant.

- Mydighetene gjorde sånn at det ble streng rasjonering av mat, men det blei allikevel gradvis mindre av mat, klær og brensel.

- Krigen forgikk på to fronter. Den ene var Utefronten som bestod av kongen og regjeringen i London, handelsflåten og militære avdelinger i Storbritannia og USA. Den andre var Hjemmefronten som bestod av vanelige statsborgere, kommunistenes sabotasjevirksomhet, Milorg og Hjemmefrontens ledelse (HL).

- Sammenlignet med mange andre land ble Norge okkupert forholdsvis mildt av tyskland, og den militære motstandskampen var lite omfattende.

- Motstandskampen rettet seg først og fremst mot Nasjonal Samling og de forsøkene som ble gjort på å skape et nytt samfunn ut fra nazistiske ideer.

 

Del 2 (hoveddel)

 

Generell fakta

Auschwitz 1 ligger i Polen og det er det tyske navnet på byen Oswiecim. I 1939 startet diskusjonen om å bygge en fangeleir fordi fengselet i Schlesien var overfylt. En massearrestasjon av mennesker skulle begynne. Tyskerne gikk sammen og planla hvor det skulle bygges, og valget falt på stedet Auschwitz.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

I 1940 opprettet nazistene en fangeleir og denne fikk tildelt navnet Auschwitz. Hele planen gikk ut på at leieren skulle brukes til å torturere og utrydde jøder og andre ”uvedkommende”.

 

Mennesker som homofile, sovjetiske krigsfanger, sigøynere, tsjekkere, jugoslaver, østerrikere men aller mest jøder ble sendt fra Europa til Auschwitz av nazistene for å utryddes. Minst 758 nordmenn ble sendt til tyske konsentrasjonsleir. De fleste til Auschwitz. 25 overlevde.

 

På veien til konsentrasjonsleierne ble fangene for det meste satt på tog, men toget var ofte så fullpakket at det var noen som omkom på turen. Det fantes verken mat eller vann å få tak i på turen, og det var i tillegg ikke lovlig å forlate vognene om de måtte på do. Temperaturen i vognene var under frysepunktet.

 

Når fangene kom fram, ble de sortert etter gruppe og om de var arbeidsflinke eller ikke. De som ikke kunne arbeide, gikk ofte turen rett til gasskammeret.

 

Leieren bestod av 20 bygninger, 14 en-etasjes og 6 to-etasjes bygninger, men det ble påbygd med 8 nye to-etasjers bygninger, og alle en-etasjes bygningene ble bygd om til to-etasjer fra 1941-1942.

 

Fangene som ble satt i leieren ble brukt som billig/gratis arbeidskraft, og arbeidsdagene var lange og varte i over 12 timer. Når fangene ble ubrukelige, altså for gamle eller for syke, ble de alle sendt til gasskammeret som var en ombygd bunker rett utafor gjerdene. Etter gassing ble de transportert rett til krematoriet eller likbål som holdt til et stykke utafor leieren.

 

Kveldsmaten bestod av en liten grønnsakssuppe, 300-359 gram Rugbrød, 30 gram smør, 20 gram pølse og te eller kaffe.

 

Det var som satt som regel fra 13000 til 16000 fanger i leieren, men i perioden 1941 var det så mange som 20000 fanger som var klemt sammen i blokkene. Både loft og kjeller var i bruk. Tallet bare fortsatte med å vokse, så det hele endte med at de utvidet hele leieren. Etter hvert ble Auschwitz-leirene en kjempe stor ”dødsfabrikk”.

 

Josef Mengele og eksperimentene hans

Det holdt ikke for nazistene at jødene ble drept på ”vanlig” måte. Hvis fangene var riktig uheldige, kunne de bli plukket ut av leger til å bli brukt til eksperimenter på ting. De ville for eksempel finne ut om det gikk an å fryse mennesker og tine dem igjen etterpå. Mange av ”forsøkskaninene” døde under eksperimentene. I mai ankom Josef Mengele Auschwitz. Han skulle utføre medisinske eksperimenter på fangene, mange av dem på en utrolig smertefull og grusom måte.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Opprinnelsesland for de antatte seks millioner jødene

som ble drept under 2. verdenskrig:

( Inkludert jødene som døde i Auschwitz )

 

Sovjet, Litauen, Estland, Latvia og Polen

4.566.000

Ungarn

300.000

Tsjekkoslvakia

277.000

Romania

264.000

Tyskland

125.000

Nederland

106.000

Frankrike

83.000

Østerrike

70.000

Hellas

65.000

Jugoslavia

60.000

Belgia

24.000

Italia

7.500

Norge

868

Luxenburg

700

Danmark

120

 

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Kart over Auschwitz

 

Gassingen

Utenfor gårdsbygningen måtte alle fangene kle av seg, og de fikk beskjed om at de skulle inn for å avluses.

Da de hadde kledd av seg, gikk de inn i rommet, ca. 250 om gangen. Da dørene ble låst ble det kastet bokser med ”Syklon B”-gass inn gjennom spesialkonstruerte åpninger i veggene. ”Syklon B”-gass inneholdt ev grov blanding av blåsyre, og det tok som regel ti minutter før ofrene døde.

 

En halv time senere ble dørene åpnet og likene ble ført bort og brent i hauger. Før likene ble kremert, blei gulltenner og ringer fjernet. Tørr ved blei stukket inn mellom likene, og når haugen besto av ca. 100 lik, blei veden antent med filler som var dyppet i parafin. Dette tok ca. seks til sju timer.

 

Zyklon B

Zyklon B var en insektsgift. Det var en blanding av blåsyre, som sagt, og av kisel. Når denne kiselen ble tatt ut av hermetisk lukkede beholdere, reagerte den med luften og frigjorde cyaniden. Giftgassen Zyklon-B ble lagd av firmaet Degesh, som i 1942-1944 tjente mer enn 300.000 RM. Bare i Auschwitz ble det alene brukt over 20 tonn Zyklon-B i 1942-1943. Det sies at det ble brukt 5-7 kilo for å drepe 1500 mennesker.

 

Drapstall i Auschwitz 1940-1945

Noen historikere har kommet fram til at det døde mellom 1,2 og 1,6 millioner menn, kvinner og barn i Auschwitz-leieren. Av de 405 000 som ble registrert, overlevde ca. 65 000. Men det var også en del som ikke ble registrert under oppholdet. 146 000 ikke-jødiske polakker og ca. 20 000

sigøynere livet der.

 

Etterord

Hva jeg har lært? Jeg har faktisk lært utrolig mye av denne oppgava her! Jeg har lært masse som jeg overhodet ikke forventa å lære når jeg starta. Det er i tillegg utrolig spennende tema å skrive om, men det er for det første BRUTALT! Helt forferdelig.

 

Jeg har i tillegg fått svar på problemstillingene mine, og var det ikke det som var målet?

 

Totalt sett er jeg veldig fornøyd med oppgava. (Faktisk!)

Håper bare du også likte’n!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

ulrik bråthen
12.06.2008 20:26

Bra!
2
anbefalinger
dette var et rikt sted med bra info

kriss
16.03.2011 02:02

Bra!
1
anbefalinger
har du kilder?

f
21.01.2013 12:42

Bra!
0
anbefalinger
en viktig del av oppgaven glemte du, kilder!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews