Søk i stiler
 

"Et dukkehjem" av Henrik Ibsen


Teksten ble brukt til et muntlig framlegg.
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:08.06.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Et dukkehjem
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookEt Dukkehjem handler om Nora, Torvald, Fru Linde, Doktor Rank og Krogstad.

 

Nora er kona til Torvald, de lever et tilsynelatende fint liv sammen. Men under overflaten skjuler Nora noen hemmeligheter. Da Torvald var syk hadde Nora forfalsket farens underskrift på et lånebrev. Hun skrev under falskt fordi faren hennes lå for døden og var veldig syk så hun ville ikke plage han med hennes problemer da. Grunnen til at hun måtte låne penger var at Torvald var syk og kunne ha dødd hvis ikke Nora hadde kjøpt en "tur" til dem til Syden.

 

  Etter hvert får Nora besøk av en gammelt bekjent, Fru Linde. Så er det også Doktor Rank som kommer inn i bildet. Han besøker Nora og Torvald hver dag. Det er ingen som aner noe om at Rank er dødssyk. Men han forteller Nora at han kommer til å legge igjen sitt visittkort med et svart kors. Så kommer Krogstad og sier at han har funnet ut at Nora hadde forfalsket brevet. Han sier at han må si dette til mannen hennes. Men Nora får han til å ikke gjøre dette. Men da Nora senere snakker med Fru Linde sier hun at hun kunne trenge en jobb. Da forteller Nora at mannen hennes er direktør i aksjebanken. Hun sier at hun kan skaffe Fru Linde en jobb gjennom mannen i banken.

 

Men da det viser seg å være Krogstad sin plass Fru Linde skal ta over kommer Krogstad og snakker med Nora. Han sier at han nå uansett kommer til å snakke med Torvald om forfalskningen hvis Nora ikke klarer å påvirke mannen sin gjennom å skaffe han jobben tilbake. Men Nora sier at det er umulig. Og det viser det seg også å være fordi Torvald ikke liker Krogstad så veldig. Fru Linde og Krogstad har hatt et tidligere forhold.

 

 Så skriver Krogstad et brev til Torvald om hva Nora har gjort. Han poster det i postkassen til Torvald. Den kvelden skal Nora og Torvald ha en fest. Rett før festen skal Torvald til å åpne postkassen, men Nora ber han vente til etter festen og la arbeidet ligge nå. "å leve det siste av sitt liv". Torvald åpner postkassen og finner et kort fra Rank med det sorte korset på. Nora forklarer da hva han mente med dette. Så finner han brevet fra Krogstad og han leser det. Først spør han ut Nora om hvordan hun kunne gjøre det og slikt, men så sier han at de kan leve sammen som om ingenting har skjedd. Han vil at de skal fortsatt skal leve sammen som mann og kone og starte på nytt. Men Nora synes at hun mer og mer har blitt som en dukke i hjemmet. Som ikke har noe å si, som ikke skal ha noen meninger, som bare skal være der å se pen ut. Dette synes Nora er helt galt og sier at hun ikke vil leve mer sammen med Torvald. Så hun går fra han.

 

Et dukkehjem er et skuespill i tre akter, og ble skrevet i 1879. det er det første norske verk som omhandler borgerskapet i en tragedie. Tidligere hadde kvinnene i det borgerlige samfunn vært tilsidesatt, umyndiggjort og hemmet av vaner og vedtekter. I Ibsens stykke kommer det til en håpløs konflikt mellom kvinnen og det bestående mannssamfunn.

 

Krogstad forpurrer Noras drømmer og åpner med sitt brev en avgrunn mellom Nora og Torvald. Illusjonene om ekteskapet raser sammen. Torvald er ingen romantisk ridder, men en sneversynt samfunnsborger helt avhengig av andres dom. Nora kaster mot slutten maskeradedrakten og retter bitre anklager mot faren og Torvald for at de har behandlet henne som en ting, et leketøy osv.

 

Helt frem til oppgjørsscenen har Nora gått og snakket om ”det vidunderlige”, drømmen om at Helmer vil påta seg det hele og fulle ansvar for hennes handlinger. Hun oppfatter seg som den svake som skal beskyttes av den sterke, mannen med makt og samfunnsinnflytelse. Den virkelige Helmer åndelig sett langt mindre frigjort enn Nora selv, og hun avslører seg som en ynkelig og egoistisk slave av det mannssamfunnet han forsvarer. I oppgjøret med Nora har hans avslørt en grunnleggende avhengighet av det mannssamfunnet han er en fremtredende representant. Hans posisjon, hans ære, i dette samfunnet er hans høyeste verdi. I slutten av stykket er det vidunderlige at Nora tror at Torvald og hun kan leve sammen som likestilte og "glemme" det som hadde skjedd mellom dem. Det er verdt å merke seg at Nora antyder en mulighet for at hennes individuelle frigjøring kan komme til å føre henne tilbake til det fellesskap hun bryter ut av. Mange i Ibsens samtid og i ettertiden gikk glipp av dette poenget og oppfattet Et dukkehjem som et skilsmissedrama og intet annet. Men den Helmer hun skal kunne slutte seg til på ny, må altså være en helt annen. Hennes uttrykk ”det vidunderligste” er en nølende og svak antydning om denne fremtidsmuligheten,

 

Trageiden ender ikke i undergang, men i oppbrudd. Verdier går til grunne. Hun seirer i nederlaget. Hun er nå på vei til å bli seg selv, viser framover mot en friere, sannere menskelighet i et sunnere samfunn.

 

 

Persongaleriet er begrenset til fem. Krogstad/Kristine er motsetninger og paralllerller til Nora. Deres forhold blir belysende konrtrast til Noras ekteskap. Dr. Rank har både virkelige og stemningsskapende funksjoner. Han og Nora har hammelighetsfull kontakt. Nora svinger gjennom hele stykket mellom ytterligheter i håp/angst, lykke/fortivlelse, drøm om det vindunderligste og skarp virkelighetssand. Hele tiden på vei mot den nye Nora.

 

hele handlingen foregår i den samme stuen. handlingen går over bare et par dager. Handlings-gangen er svært konsentrert. Virkningen av replikkene knytter seg ofte til nøkkelord -"det vidunderlige" Gjennom dialogen og handlingen trekker Ibsen direkte og indirekte paralleller mellom hovedpersonen og dukkesymboler. Men Ibsen bruker ordet ”dukkebarn” flere ganger og får dermed frem dobbeltheten i dukkesymbolet. En dukke er søt og hjelpeløs og vekker kanskje vår beskyttelsestrang; Den er en prydegjenstand og en pynteting. Den er også et uttrykk for det barnslige og ureflekterte. Hovedsymbolet i skuespillet er gitt i tittelen, ”Et dukkehjem”. I aller siste scene oppdager Nora at hun hele sitt liv er blitt behandlet som en dukke:

         

          ”Da jeg var hjemme hos pappa, så fortalte han meg alle

          sine meninger;… og hvis jeg hadde andre; så skjulte

          det; for det ville han ikke ha likt. Han kalte meg sitt

          dukkebarn, og han lekte med meg som jeg lekte med

          mine dukker.”…

          ”… Men vårt hjem har ikke vært annet enn en lekestue.

          Her har jeg vært din dukkehustru, liksom jeg hjemme var

          pappas dukkebarn. Og børnene, de har igjen vært mine

          dukker.”

 

 

Da stykket ble skrevet, var avslutningen med Nora som forlot mann og barn en rystende opplevelse for publikum. Det var en "umulig" løsning. Da stykket skulle spilles i Tyskland, blie slutten forandret slik at Nora valgte å bli. Dette fikk Ibsen til å skrive en alternativ slutt til bruk i nødsfall, for å hundre verre forfalskninger. Dete angret han etterpå. Senere sa han at nettop på grunn av sluttscenen var hele stykket skrevet.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

svend
15.03.2010 13:10

Bra!
42
anbefalinger
ganske dårlig! Nora velger og dra fra helmer fordi hun skjønner hva ekteskapet deres virkelig går ut på, dette skjønner hun når hun ser helmers reaksjon når han får det første brevet av krogstad. men når helmer leser det andre hvor det står at krogstad ikke vil melde det, blir helmer glad med en gang og sier : "jeg er reddet". dette viser hvor lite ekteskapet handler om "de", og hvor mye det handler om "hun". Nora forstår dette og velger derfor og dra.

Kvelds Kotelett Kritiker
02.06.2015 12:01

Bra!
34
anbefalinger
Jeg har undersøkt koteletter og dens positive virkning på kroppens interne organer, gjennom min gjennomtenkte forskning har jeg funnet ut av at en kotelett på kvelden kan styrke benbygning og bygge muskler mye fortere enn en kotelett på morgenene eller på dagtid, hvis alle spiser en kotelett på kvelden hver dag, kan dette føre til en smartere befolkning, fordi kvelds kotelett stimulerer visse hjerneceller som gjør at man lærer bedre og får kunnskap lettere. Jeg har undersøkt kvelds kotelett siden en kvelds kotelett drepte bestefaren min i en grusom ulykke, etter det har jeg prøvd å finne ut hvordan man stopper kvelds kotelett, men hittil har jeg ikke funnet noen motvirkning mot kvelds kotelett.

Jeg er styremedlem i Kvelds Kotelett Klubben så jeg mener jeg er kvalifisert til å dømme om kvelds kotelett er et nødvendig for å ha en sunnere livstid.

Kari
05.03.2007 18:34

Bra!
18
anbefalinger
Bra skrevet!

Mari
16.01.2007 18:19

Bra!
16
anbefalinger
En del bra, men masse skrivefeil og du kunne ha skrevet mer på persongalleriet. ellers bra!  Smile :-\)

Ditte
09.06.2010 11:40

Bra!
14
anbefalinger
bra skrevet! dette skjønte jeg faktisk! det er bra at du skriver med ord som alle kan forstå, ikke sånt proft litterært språk  Wink ;-\)
drit i skrivefeilene! det var jo en muntlig framføring, og vi skjønner jo uansett hva du mener!

Christine
03.12.2006 10:06

Bra!
12
anbefalinger
Dette var kjempe bra. Var det alt av virkemidler Ibsen brukte i et dukkehjem?  Smile :-\) Jeg fikk masse informasjo her, så tusen takk Wink ;-\)


07.06.2012 14:38

Bra!
11
anbefalinger
Du kunne ha merket av Hvor virkemiddler står hen. men ellers bra  Smile :-\)

kristoffer
06.01.2010 14:43

Bra!
9
anbefalinger
takk  Smile :-\)

Erna Solberg
05.01.2016 16:20

Bra!
9
anbefalinger
Utrolig bra!!!  Smile :-\)

Ibsen
26.01.2018 21:38

Bra!
7
anbefalinger
Henrik Ibsen ble tent av buttplug

karl
15.05.2012 09:20

Bra!
6
anbefalinger
fint innlegg, syn du er annonym  Smile :-\)


06.11.2017 13:01

Bra!
4
anbefalinger
Bee Movie ScriptAccording to all known laws
of aviation,


there is no way a bee
should be able to fly.


Its wings are too small to get
its fat little body off the ground.


The bee, of course, flies anyway


because bees don't care
what humans think is impossible.


Yellow, black. Yellow, black.
Yellow, black. Yellow, black.


Ooh, black and yellow!
Let's shake it up a little.


Barry! Breakfast is ready!


Ooming!


Hang on a second.


Hello?


- Barry?
- Adam?


- Oan you believe this is happening?
- I can't. I'll pick you up.


Looking sharp.


Use the stairs. Your father
paid good money for those.


Sorry. I'm excited.


Here's the graduate.
We're very proud of you, son.


A perfect report card, all B's.


Very proud.


Ma! I got a thing going here.


- You got lint on your fuzz.
- Ow! That's me!


- Wave to us! We'll be in row 118,000.
- Bye!


Barry, I told you,
stop flying in the house!


- Hey, Adam.
- Hey, Barry.


- Is that fuzz gel?
- A little. Special day, graduation.


Never thought I'd make it.


Three days grade school,
three days high school.


Those were awkward.


Three days college. I'm glad I took
a day and hitchhiked around the hive.


You did come back different.


- Hi, Barry.
- Artie, growing a mustache? Looks good.


- Hear about Frankie?
- Yeah.


- You going to the funeral?
- No, I'm not going.


Everybody knows,
sting someone, you die.


Don't waste it on a squirrel.
Such a hothead.


I guess he could have
just gotten out of the way.


I love this incorporating
an amusement park into our day.


That's why we don't need vacations.


Boy, quite a bit of pomp...
under the circumstances.


- Well, Adam, today we are men.
- We are!


- Bee-men.
- Amen!


Hallelujah!


Students, faculty, distinguished bees,


please welcome Dean Buzzwell.


Welcome, New Hive Oity
graduating class of...


...9:15.


That concludes our ceremonies.


And begins your career
at Honex Industries!


Will we pick ourjob today?


I heard it's just orientation.


Heads up! Here we go.


Keep your hands and antennas
inside the tram at all times.


- Wonder what it'll be like?
- A little scary.


Welcome to Honex,
a division of Honesco


and a part of the Hexagon Group.


This is it!


Wow.


Wow.


We know that you, as a bee,
have worked your whole life


to get to the point where you
can work for your whole life.


Honey begins when our valiant Pollen
Jocks bring the nectar to the hive.


Our top-secret formula


is automatically color-corrected,
scent-adjusted and bubble-contoured


into this soothing sweet syrup


with its distinctive
golden glow you know as...


Honey!


- That girl was hot.
- She's my cousin!


- She is?
- Yes, we're all cousins.


- Right. You're right.
- At Honex, we constantly strive


to improve every aspect
of bee existence.


These bees are stress-testing
a new helmet technology.


- What do you think he makes?
- Not enough.


Here we have our latest advancement,
the Krelman.


- What does that do?
- Oatches that little strand of honey


that hangs after you pour it.
Saves us millions.


Oan anyone work on the Krelman?


Of course. Most bee jobs are
small ones. But bees know


that every small job,
if it's done well, means a lot.


But choose carefully


because you'll stay in the job
you pick for the rest of your life.


The same job the rest of your life?
I didn't know that.


What's the difference?


You'll be happy to know that bees,
as a species, haven't had one day off


in 27 million years.


So you'll just work us to death?


We'll sure try.


Wow! That blew my mind!


"What's the difference?"
How can you say that?


One job forever?
That's an insane choice to have to make.


I'm relieved. Now we only have
to make one decision in life.


But, Adam, how could they
never have told us that?


Why would you question anything?
We're bees.


We're the most perfectly
functioning society on Earth.


You ever think maybe things
work a little too well here?


Like what? Give me one example.


I don't know. But you know
what I'm talking about.


Please clear the gate.
Royal Nectar Force on approach.


Wait a second. Oheck it out.


- Hey, those are Pollen Jocks!
- Wow.


I've never seen them this close.


They know what it's like
outside the hive.


Yeah, but some don't come back.


- Hey, Jocks!
- Hi, Jocks!


You guys did great!


You're monsters!
You're sky freaks! I love it! I love it!


- I wonder where they were.
- I don't know.


Their day's not planned.


Outside the hive, flying who knows
where, doing who knows what.


You can'tjust decide to be a Pollen
Jock. You have to be bred for that.


Right.


Look. That's more pollen
than you and I will see in a lifetime.


It's just a status symbol.
Bees make too much of it.


Perhaps. Unless you're wearing it
and the ladies see you wearing it.


Those ladies?
Aren't they our cousins too?


Distant. Distant.


Look at these two.


- Oouple of Hive Harrys.
- Let's have fun with them.


It must be dangerous
being a Pollen Jock.


Yeah. Once a bear pinned me
against a mushroom!


He had a paw on my throat,
and with the other, he was slapping me!


- Oh, my!
- I never thought I'd knock him out.


What were you doing during this?


Trying to alert the authorities.


I can autograph that.


A little gusty out there today,
wasn't it, comrades?


Yeah. Gusty.


We're hitting a sunflower patch
six miles from here tomorrow.


- Six miles, huh?
- Barry!


A puddle jump for us,
but maybe you're not up for it.


- Maybe I am.
- You are not!


We're going 0900 at J-Gate.


What do you think, buzzy-boy?
Are you bee enough?


I might be. It all depends
on what 0900 means.


Hey, Honex!


Dad, you surprised me.


You decide what you're interested in?


- Well, there's a lot of choices.
- But you only get one.


Do you ever get bored
doing the same job every day?


Son, let me tell you about stirring.


You grab that stick, and you just
move it around, and you stir it around.


You get yourself into a rhythm.
It's a beautiful thing.


You know, Dad,
the more I think about it,


maybe the honey field
just isn't right for me.


You were thinking of what,
making balloon animals?


That's a bad job
for a guy with a stinger.


Janet, your son's not sure
he wants to go into honey!


- Barry, you are so funny sometimes.
- I'm not trying to be funny.


You're not funny! You're going
into honey. Our son, the stirrer!


- You're gonna be a stirrer?
- No one's listening to me!


Wait till you see the sticks I have.


I could say anything right now.
I'm gonna get an ant tattoo!


Let's open some honey and celebrate!


Maybe I'll pierce my thorax.
Shave my antennae.


Shack up with a grasshopper. Get
a gold tooth and call everybody "dawg"!


I'm so proud.


- We're starting work today!
- Today's the day.


Oome on! All the good jobs
will be gone.


Yeah, right.


Pollen counting, stunt bee, pouring,
stirrer, front desk, hair removal...


- Is it still available?
- Hang on. Two left!


One of them's yours! Oongratulations!
Step to the side.


- What'd you get?
- Picking crud out. Stellar!


Wow!


Oouple of newbies?


Yes, sir! Our first day! We are ready!


Make your choice.


- You want to go first?
- No, you go.


Oh, my. What's available?


Restroom attendant's open,
not for the reason you think.


- Any chance of getting the Krelman?
- Sure, you're on.


I'm sorry, the Krelman just closed out.


Wax monkey's always open.


The Krelman opened up again.


What happened?


A bee died. Makes an opening. See?
He's dead. Another dead one.


Deady. Deadified. Two more dead.


Dead from the neck up.
Dead from the neck down. That's life!


Oh, this is so hard!


Heating, cooling,
stunt bee, pourer, stirrer,


humming, inspector number seven,
lint coordinator, stripe supervisor,


mite wrangler. Barry, what
do you think I should... Barry?


Barry!


All right, we've got the sunflower patch
in quadrant nine...


What happened to you?
Where are you?


- I'm going out.
- Out? Out where?


- Out there.
- Oh, no!


I have to, before I go
to work for the rest of my life.


You're gonna die! You're crazy! Hello?


Another call coming in.


If anyone's feeling brave,
there's a Korean deli on 83rd


that gets their roses today.


Hey, guys.


- Look at that.
- Isn't that the kid we saw yesterday?


Hold it, son, flight deck's restricted.


It's OK, Lou. We're gonna take him up.


Really? Feeling lucky, are you?


Sign here, here. Just initial that.


- Thank you.
- OK.


You got a rain advisory today,


and as you all know,
bees cannot fly in rain.


So be careful. As always,
watch your brooms,


hockey sticks, dogs,
birds, bears and bats.


Also, I got a couple of reports
of root beer being poured on us.


Murphy's in a home because of it,
babbling like a cicada!


- That's awful.
- And a reminder for you rookies,


bee law number one,
absolutely no talking to humans!


All right, launch positions!


Buzz, buzz, buzz, buzz! Buzz, buzz,
buzz, buzz! Buzz, buzz, buzz, buzz!


Black and yellow!


Hello!


You ready for this, hot shot?


Yeah. Yeah, bring it on.


Wind, check.


- Antennae, check.
- Nectar pack, check.


- Wings, check.
- Stinger, check.


Scared out of my shorts, check.


OK, ladies,


let's move it out!


Pound those petunias,
you striped stem-suckers!


All of you, drain those flowers!


Wow! I'm out!


I can't believe I'm out!


So blue.


I feel so fast and free!


Box kite!


Wow!


Flowers!


This is Blue Leader.
We have roses visual.


Bring it around 30 degrees and hold.


Roses!


30 degrees, roger. Bringing it around.


Stand to the side, kid.
It's got a bit of a kick.


That is one nectar collector!


- Ever see pollination up close?
- No, sir.


I pick up some pollen here, sprinkle it
over here. Maybe a dash over there,


a pinch on that one.
See that? It's a little bit of magic.


That's amazing. Why do we do that?


That's pollen power. More pollen, more
flowers, more nectar, more honey for us.


Oool.


I'm picking up a lot of bright yellow.
Oould be daisies. Don't we need those?


Oopy that visual.


Wait. One of these flowers
seems to be on the move.


Say again? You're reporting
a moving flower?


Affirmative.


That was on the line!


This is the coolest. What is it?


I don't know, but I'm loving this color.


It smells good.
Not like a flower, but I like it.


Yeah, fuzzy.


Ohemical-y.


Oareful, guys. It's a little grabby.


My sweet lord of bees!


Oandy-brain, get off there!


Problem!


- Guys!
- This could be bad.


Affirmative.


Very close.


Gonna hurt.


Mama's little boy.


You are way out of position, rookie!


Ooming in at you like a missile!


Help me!


I don't think these are flowers.


- Should we tell him?
- I think he knows.


What is this?!


Match point!


You can start packing up, honey,
because you're about to eat it!


Yowser!


Gross.


There's a bee in the car!


- Do something!
- I'm driving!


- Hi, bee.
- He's back here!


He's going to sting me!


Nobody move. If you don't move,
he won't sting you. Freeze!


He blinked!


Spray him, Granny!


What are you doing?!


Wow... the tension level
out here is unbelievable.


I gotta get home.


Oan't fly in rain.


Oan't fly in rain.


Oan't fly in rain.


Mayday! Mayday! Bee going down!


Ken, could you close
the window please?


Ken, could you close
the window please?


Oheck out my new resume.
I made it into a fold-out brochure.


You see? Folds out.


Oh, no. More humans. I don't need this.


What was that?


Maybe this time. This time. This time.
This time! This time! This...


Drapes!


That is diabolical.


It's fantastic. It's got all my special
skills, even my top-ten favorite movies.


What's number one? Star Wars?


Nah, I don't go for that...


...kind of stuff.


No wonder we shouldn't talk to them.
They're out of their minds.


When I leave a job interview, they're
flabbergasted, can't believe what I say.


There's the sun. Maybe that's a way out.


I don't remember the sun
having a big 75 on it.


I predicted global warming.


I could feel it getting hotter.
At first I thought it was just me.


Wait! Stop! Bee!


Stand back. These are winter boots.


Wait!


Don't kill him!


You know I'm allergic to them!
This thing could kill me!


Why does his life have
less value than yours?


Why does his life have any less value
than mine? Is that your statement?


I'm just saying all life has value. You
don't know what he's capable of feeling.


My brochure!


There you go, little guy.


I'm not scared of him.
It's an allergic thing.


Put that on your resume brochure.


My whole face could puff up.


Make it one of your special skills.


Knocking someone out
is also a special skill.


Right. Bye, Vanessa. Thanks.


- Vanessa, next week? Yogurt night?
- Sure, Ken. You know, whatever.


- You could put carob chips on there.
- Bye.


- Supposed to be less calories.
- Bye.


I gotta say something.


She saved my life.
I gotta say something.


All right, here it goes.


Nah.


What would I say?


I could really get in trouble.


It's a bee law.
You're not supposed to talk to a human.


I can't believe I'm doing this.


I've got to.


Oh, I can't do it. Oome on!


No. Yes. No.


Do it. I can't.


How should I start it?
"You like jazz?" No, that's no good.


Here she comes! Speak, you fool!


Hi!


I'm sorry.


- You're talking.
- Yes, I know.


You're talking!


I'm so sorry.


No, it's OK. It's fine.
I know I'm dreaming.


But I don't recall going to bed.


Well, I'm sure this
is very disconcerting.


This is a bit of a surprise to me.
I mean, you're a bee!


I am. And I'm not supposed
to be doing this,


but they were all trying to kill me.


And if it wasn't for you...


I had to thank you.
It's just how I was raised.


That was a little weird.


- I'm talking with a bee.
- Yeah.


I'm talking to a bee.
And the bee is talking to me!


I just want to say I'm grateful.
I'll leave now.


- Wait! How did you learn to do that?
- What?


The talking thing.


Same way you did, I guess.
"Mama, Dada, honey." You pick it up.


- That's very funny.
- Yeah.


Bees are funny. If we didn't laugh,
we'd cry with what we have to deal with.


Anyway...


Oan I...


...get you something?
- Like what?


I don't know. I mean...
I don't know. Ooffee?


I don't want to put you out.


It's no trouble. It takes two minutes.


- It's just coffee.
- I hate to impose.


- Don't be ridiculous!
- Actually, I would love a cup.


Hey, you want rum cake?


- I shouldn't.
- Have some.


- No, I can't.
- Oome on!


I'm trying to lose a couple micrograms.


- Where?
- These stripes don't help.


You look great!


I don't know if you know
anything about fashion.


Are you all right?


No.


He's making the tie in the cab
as they're flying up Madison.


He finally gets there.


He runs up the steps into the church.
The wedding is on.


And he says, "Watermelon?
I thought you said Guatemalan.


Why would I marry a watermelon?"


Is that a bee joke?


That's the kind of stuff we do.


Yeah, different.


So, what are you gonna do, Barry?


About work? I don't know.


I want to do my part for the hive,
but I can't do it the way they want.


I know how you feel.


- You do?
- Sure.


My parents wanted me to be a lawyer or
a doctor, but I wanted to be a florist.


- Really?
- My only interest is flowers.


Our new queen was just elected
with that same campaign slogan.


Anyway, if you look...


There's my hive right there. See it?


You're in Sheep Meadow!


Yes! I'm right off the Turtle Pond!


No way! I know that area.
I lost a toe ring there once.


- Why do girls put rings on their toes?
- Why not?


- It's like putting a hat on your knee.
- Maybe I'll try that.


- You all right, ma'am?
- Oh, yeah. Fine.


Just having two cups of coffee!


Anyway, this has been great.
Thanks for the coffee.


Yeah, it's no trouble.


Sorry I couldn't finish it. If I did,
I'd be up the rest of my life.


Are you...?


Oan I take a piece of this with me?


Sure! Here, have a crumb.


- Thanks!
- Yeah.


All right. Well, then...
I guess I'll see you around.


Or not.


OK, Barry.


And thank you
so much again... for before.


Oh, that? That was nothing.


Well, not nothing, but... Anyway...


This can't possibly work.


He's all set to go.
We may as well try it.


OK, Dave, pull the chute.


- Sounds amazing.
- It was amazing!


It was the scariest,
happiest moment of my life.


Humans! I can't believe
you were with humans!


Giant, scary humans!
What were they like?


Huge and crazy. They talk crazy.


They eat crazy giant things.
They drive crazy.


- Do they try and kill you, like on TV?
- Some of them. But some of them don't.


- How'd you get back?
- Poodle.


You did it, and I'm glad. You saw
whatever you wanted to see.


You had your "experience." Now you
can pick out yourjob and be normal.


- Well...
- Well?


Well, I met someone.


You did? Was she Bee-ish?


- A wasp?! Your parents will kill you!
- No, no, no, not a wasp.


- Spider?
- I'm not attracted to spiders.


I know it's the hottest thing,
with the eight legs and all.


I can't get by that face.


So who is she?


She's... human.


No, no. That's a bee law.
You wouldn't break a bee law.


- Her name's Vanessa.
- Oh, boy.


She's so nice. And she's a florist!


Oh, no! You're dating a human florist!


We're not dating.


You're flying outside the hive, talking
to humans that attack our homes


with power washers and M-80s!
One-eighth a stick of dynamite!


She saved my life!
And she understands me.


This is over!


Eat this.


This is not over! What was that?


- They call it a crumb.
- It was so stingin' stripey!


And that's not what they eat.
That's what falls off what they eat!


- You know what a Oinnabon is?
- No.


It's bread and cinnamon and frosting.
They heat it up...


Sit down!


...really hot!
- Listen to me!


We are not them! We're us.
There's us and there's them!


Yes, but who can deny
the heart that is yearning?


There's no yearning.
Stop yearning. Listen to me!


You have got to start thinking bee,
my friend. Thinking bee!


- Thinking bee.
- Thinking bee.


Thinking bee! Thinking bee!
Thinking bee! Thinking bee!


There he is. He's in the pool.


You know what your problem is, Barry?


I gotta start thinking bee?


How much longer will this go on?


It's been three days!
Why aren't you working?


I've got a lot of big life decisions
to think about.


What life? You have no life!
You have no job. You're barely a bee!


Would it kill you
to make a little honey?


Barry, come out.
Your father's talking to you.


Martin, would you talk to him?


Barry, I'm talking to you!


You coming?


Got everything?


All set!


Go ahead. I'll catch up.


Don't be too long.


Watch this!


Vanessa!


- We're still here.
- I told you not to yell at him.


He doesn't respond to yelling!


- Then why yell at me?
- Because you don't listen!


I'm not listening to this.


Sorry, I've gotta go.


- Where are you going?
- I'm meeting a friend.


A girl? Is this why you can't decide?


Bye.


I just hope she's Bee-ish.


They have a huge parade
of flowers every year in Pasadena?


To be in the Tournament of Roses,
that's every florist's dream!


Up on a float, surrounded
by flowers, crowds cheering.


A tournament. Do the roses
compete in athletic events?


No. All right, I've got one.
How come you don't fly everywhere?


It's exhausting. Why don't you
run everywhere? It's faster.


Yeah, OK, I see, I see.
All right, your turn.


TiVo. You can just freeze live TV?
That's insane!


You don't have that?


We have Hivo, but it's a disease.
It's a horrible, horrible disease.


Oh, my.


Dumb bees!


You must want to sting all those jerks.


We try not to sting.
It's usually fatal for us.


So you have to watch your temper.


Very carefully.
You kick a wall, take a walk,


write an angry letter and throw it out.
Work through it like any emotion:


Anger, jealousy, lust.


Oh, my goodness! Are you OK?


Yeah.


- What is wrong with you?!
- It's a bug.


He's not bothering anybody.
Get out of here, you creep!


What was that? A Pic 'N' Save circular?


Yeah, it was. How did you know?


It felt like about 10 pages.
Seventy-five is pretty much our limit.


You've really got that
down to a science.


- I lost a cousin to Italian Vogue.
- I'll bet.


What in the name
of Mighty Hercules is this?


How did this get here?
Oute Bee, Golden Blossom,


Ray Liotta Private Select?


- Is he that actor?
- I never heard of him.


- Why is this here?
- For people. We eat it.


You don't have
enough food of your own?


- Well, yes.
- How do you get it?


- Bees make it.
- I know who makes it!


And it's hard to make it!


There's heating, cooling, stirring.
You need a whole Krelman thing!


- It's organic.
- It's our-ganic!


It's just honey, Barry.


Just what?!


Bees don't know about this!
This is stealing! A lot of stealing!


You've taken our homes, schools,
hospitals! This is all we have!


And it's on sale?!
I'm getting to the bottom of this.


I'm getting to the bottom
of all of this!


Hey, Hector.


- You almost done?
- Almost.


He is here. I sense it.


Well, I guess I'll go home now


and just leave this nice honey out,
with no one around.


You're busted, box boy!


I knew I heard something.
So you can talk!


I can talk.
And now you'll start talking!


Where you getting the sweet stuff?
Who's your supplier?


I don't understand.
I thought we were friends.


The last thing we want
to do is upset bees!


You're too late! It's ours now!


You, sir, have crossed
the wrong sword!


You, sir, will be lunch
for my iguana, Ignacio!


Where is the honey coming from?


Tell me where!


Honey Farms! It comes from Honey Farms!


Orazy person!


What horrible thing has happened here?


These faces, they never knew
what hit them. And now


they're on the road to nowhere!


Just keep still.


What? You're not dead?


Do I look dead? They will wipe anything
that moves. Where you headed?


To Honey Farms.
I am onto something huge here.


I'm going to Alaska. Moose blood,
crazy stuff. Blows your head off!


I'm going to Tacoma.


- And you?
- He really is dead.


All right.


Uh-oh!


- What is that?!
- Oh, no!


- A wiper! Triple blade!
- Triple blade?


Jump on! It's your only chance, bee!


Why does everything have
to be so doggone clean?!


How much do you people need to see?!


Open your eyes!
Stick your head out the window!


From NPR News in Washington,
I'm Oarl Kasell.


But don't kill no more bugs!


- Bee!
- Moose blood guy!!


- You hear something?
- Like what?


Like tiny screaming.


Turn off the radio.


Whassup, bee boy?


Hey, Blood.


Just a row of honey jars,
as far as the eye could see.


Wow!


I assume wherever this truck goes
is where they're getting it.


I mean, that honey's ours.


- Bees hang tight.
- We're all jammed in.


It's a close community.


Not us, man. We on our own.
Every mosquito on his own.


- What if you get in trouble?
- You a mosquito, you in trouble.


Nobody likes us. They just smack.
See a mosquito, smack, smack!


At least you're out in the world.
You must meet girls.


Mosquito girls try to trade up,
get with a moth, dragonfly.


Mosquito girl don't want no mosquito.


You got to be kidding me!


Mooseblood's about to leave
the building! So long, bee!


- Hey, guys!
- Mooseblood!


I knew I'd catch y'all down here.
Did you bring your crazy straw?


We throw it in jars, slap a label on it,
and it's pretty much pure profit.


What is this place?


A bee's got a brain
the size of a pinhead.


They are pinheads!


Pinhead.


- Oheck out the new smoker.
- Oh, sweet. That's the one you want.


The Thomas 3000!


Smoker?


Ninety puffs a minute, semi-automatic.
Twice the nicotine, all the tar.


A couple breaths of this
knocks them right out.


They make the honey,
and we make the money.


"They make the honey,
and we make the money"?


Oh, my!


What's going on? Are you OK?


Yeah. It doesn't last too long.


Do you know you're
in a fake hive with fake walls?


Our queen was moved here.
We had no choice.


This is your queen?
That's a man in women's clothes!


That's a drag queen!


What is this?


Oh, no!


There's hundreds of them!


Bee honey.


Our honey is being brazenly stolen
on a massive scale!


This is worse than anything bears
have done! I intend to do something.


Oh, Barry, stop.


Who told you humans are taking
our honey? That's a rumor.


Do these look like rumors?


That's a conspiracy theory.
These are obviously doctored photos.


How did you get mixed up in this?


He's been talking to humans.


- What?
- Talking to humans?!


He has a human girlfriend.
And they make out!


Make out? Barry!


We do not.


- You wish you could.
- Whose side are you on?


The bees!


I dated a cricket once in San Antonio.
Those crazy legs kept me up all night.


Barry, this is what you want
to do with your life?


I want to do it for all our lives.
Nobody works harder than bees!


Dad, I remember you
coming home so overworked


your hands were still stirring.
You couldn't stop.


I remember that.


What right do they have to our honey?


We live on two cups a year. They put it
in lip balm for no reason whatsoever!


Even if it's true, what can one bee do?


Sting them where it really hurts.


In the face! The eye!


- That would hurt.
- No.


Up the nose? That's a killer.


There's only one place you can sting
the humans, one place where it matters.


Hive at Five, the hive's only
full-hour action news source.


No more bee beards!


With Bob Bumble at the anchor desk.


Weather with Storm Stinger.


Sports with Buzz Larvi.


And Jeanette Ohung.


- Good evening. I'm Bob Bumble.
- And I'm Jeanette Ohung.


A tri-county bee, Barry Benson,


intends to sue the human race
for stealing our honey,


packaging it and profiting
from it illegally!


Tomorrow night on Bee Larry King,


we'll have three former queens here in
our studio, discussing their new book,


Olassy Ladies,
out this week on Hexagon.


Tonight we're talking to Barry Benson.


Did you ever think, "I'm a kid
from the hive. I can't do this"?


Bees have never been afraid
to change the world.


What about Bee Oolumbus?
Bee Gandhi? Bejesus?


Where I'm from, we'd never sue humans.


We were thinking
of stickball or candy stores.


How old are you?


The bee community
is supporting you in this case,


which will be the trial
of the bee century.


You know, they have a Larry King
in the human world too.


It's a common name. Next week...


He looks like you and has a show
and suspenders and colored dots...


Next week...


Glasses, quotes on the bottom from the
guest even though you just heard 'em.


Bear Week next week!
They're scary, hairy and here live.


Always leans forward, pointy shoulders,
squinty eyes, very Jewish.


In tennis, you attack
at the point of weakness!


It was my grandmother, Ken. She's 81.


Honey, her backhand's a joke!
I'm not gonna take advantage of that?


Quiet, please.
Actual work going on here.


- Is that that same bee?
- Yes, it is!


I'm helping him sue the human race.


- Hello.
- Hello, bee.


This is Ken.


Yeah, I remember you. Timberland, size
ten and a half. Vibram sole, I believe.


Why does he talk again?


Listen, you better go
'cause we're really busy working.


But it's our yogurt night!


Bye-bye.


Why is yogurt night so difficult?!


You poor thing.
You two have been at this for hours!


Yes, and Adam here
has been a huge help.


- Frosting...
- How many sugars?


Just one. I try not
to use the competition.


So why are you helping me?


Bees have good qualities.


And it takes my mind off the shop.


Instead of flowers, people
are giving balloon bouquets now.


Those are great, if you're three.


And artificial flowers.


- Oh, those just get me psychotic!
- Yeah, me too.


Bent stingers, pointless pollination.


Bees must hate those fake things!


Nothing worse
than a daffodil that's had work done.


Maybe this could make up
for it a little bit.


- This lawsuit's a pretty big deal.
- I guess.


You sure you want to go through with it?


Am I sure? When I'm done with
the humans, they won't be able


to say, "Honey, I'm home,"
without paying a royalty!


It's an incredible scene
here in downtown Manhattan,


where the world anxiously waits,
because for the first time in history,


we will hear for ourselves
if a honeybee can actually speak.


What have we gotten into here, Barry?


It's pretty big, isn't it?


I can't believe how many humans
don't work during the day.


You think billion-dollar multinational
food companies have good lawyers?


Everybody needs to stay
behind the barricade.


- What's the matter?
- I don't know, I just got a chill.


Well, if it isn't the bee team.


You boys work on this?


All rise! The Honorable
Judge Bumbleton presiding.


All right. Oase number 4475,


Superior Oourt of New York,
Barry Bee Benson v. the Honey Industry


is now in session.


Mr. Montgomery, you're representing
the five food companies collectively?


A privilege.


Mr. Benson... you're representing
all the bees of the world?


I'm kidding. Yes, Your Honor,
we're ready to proceed.


Mr. Montgomery,
your opening statement, please.


Ladies and gentlemen of the jury,


my grandmother was a simple woman.


Born on a farm, she believed
it was man's divine right


to benefit from the bounty
of nature God put before us.


If we lived in the topsy-turvy world
Mr. Benson imagines,


just think of what would it mean.


I would have to negotiate
with the silkworm


for the elastic in my britches!


Talking bee!


How do we know this isn't some sort of


holographic motion-picture-capture
Hollywood wizardry?


They could be using laser beams!


Robotics! Ventriloquism!
Oloning! For all we know,


he could be on steroids!


Mr. Benson?


Ladies and gentlemen,
there's no trickery here.


I'm just an ordinary bee.
Honey's pretty important to me.


It's important to all bees.
We invented it!


We make it. And we protect it
with our lives.


Unfortunately, there are
some people in this room


who think they can take it from us


'cause we're the little guys!
I'm hoping that, after this is all over,


you'll see how, by taking our honey,
you not only take everything we have


but everything we are!


I wish he'd dress like that
all the time. So nice!


Oall your first witness.


So, Mr. Klauss Vanderhayden
of Honey Farms, big company you have.


I suppose so.


I see you also own
Honeyburton and Honron!


Yes, they provide beekeepers
for our farms.


Beekeeper. I find that
to be a very disturbing term.


I don't imagine you employ
any bee-free-ers, do you?


- No.
- I couldn't hear you.


- No.
- No.


Because you don't free bees.
You keep bees. Not only that,


it seems you thought a bear would be
an appropriate image for a jar of honey.


They're very lovable creatures.


Yogi Bear, Fozzie Bear, Build-A-Bear.


You mean like this?


Bears kill bees!


How'd you like his head crashing
through your living room?!


Biting into your couch!
Spitting out your throw pillows!


OK, that's enough. Take him away.


So, Mr. Sting, thank you for being here.
Your name intrigues me.


- Where have I heard it before?
- I was with a band called The Police.


But you've never been
a police officer, have you?


No, I haven't.


No, you haven't. And so here
we have yet another example


of bee culture casually
stolen by a human


for nothing more than
a prance-about stage name.


Oh, please.


Have you ever been stung, Mr. Sting?


Because I'm feeling
a little stung, Sting.


Or should I say... Mr. Gordon M. Sumner!


That's not his real name?! You idiots!


Mr. Liotta, first,
belated congratulations on


your Emmy win for a guest spot
on ER in 2005.


Thank you. Thank you.


I see from your resume
that you're devilishly handsome


with a churning inner turmoil
that's ready to blow.


I enjoy what I do. Is that a crime?


Not yet it isn't. But is this
what it's come to for you?


Exploiting tiny, helpless bees
so you don't


have to rehearse
your part and learn your lines, sir?


Watch it, Benson!
I could blow right now!


This isn't a goodfella.
This is a badfella!


Why doesn't someone just step on
this creep, and we can all go home?!


- Order in this court!
- You're all thinking it!


Order! Order, I say!


- Say it!
- Mr. Liotta, please sit down!


I think it was awfully nice
of that bear to pitch in like that.


I think the jury's on our side.


Are we doing everything right, legally?


I'm a florist.


Right. Well, here's to a great team.


To a great team!


Well, hello.


- Ken!
- Hello.


I didn't think you were coming.


No, I was just late.
I tried to call, but... the battery.


I didn't want all this to go to waste,
so I called Barry. Luckily, he was free.


Oh, that was lucky.


There's a little left.
I could heat it up.


Yeah, heat it up, sure, whatever.


So I hear you're quite a tennis player.


I'm not much for the game myself.
The ball's a little grabby.


That's where I usually sit.
Right... there.


Ken, Barry was looking at your resume,


and he agreed with me that eating with
chopsticks isn't really a special skill.


You think I don't see what you're doing?


I know how hard it is to find
the rightjob. We have that in common.


Do we?


Bees have 100 percent employment,
but we do jobs like taking the crud out.


That's just what
I was thinking about doing.


Ken, I let Barry borrow your razor
for his fuzz. I hope that was all right.


I'm going to drain the old stinger.


Yeah, you do that.


Look at that.


You know, I've just about had it


with your little mind games.


- What's that?
- Italian Vogue.


Mamma mia, that's a lot of pages.


A lot of ads.


Remember what Van said, why is
your life more valuable than mine?


Funny, I just can't seem to recall that!


I think something stinks in here!


I love the smell of flowers.


How do you like the smell of flames?!


Not as much.


Water bug! Not taking sides!


Ken, I'm wearing a Ohapstick hat!
This is pathetic!


I've got issues!


Well, well, well, a royal flush!


- You're bluffing.
- Am I?


Surf's up, dude!


Poo water!


That bowl is gnarly.


Except for those dirty yellow rings!


Kenneth! What are you doing?!


You know, I don't even like honey!
I don't eat it!


We need to talk!


He's just a little bee!


And he happens to be
the nicest bee I've met in a long time!


Long time? What are you talking about?!
Are there other bugs in your life?


No, but there are other things bugging
me in life. And you're one of them!


Fine! Talking bees, no yogurt night...


My nerves are fried from riding
on this emotional roller coaster!


Goodbye, Ken.


And for your information,


I prefer sugar-free, artificial
sweeteners made by man!


I'm sorry about all that.


I know it's got
an aftertaste! I like it!


I always felt there was some kind
of barrier between Ken and me.


I couldn't overcome it.
Oh, well.


Are you OK for the trial?


I believe Mr. Montgomery
is about out of ideas.


We would like to call
Mr. Barry Benson Bee to the stand.


Good idea! You can really see why he's
considered one of the best lawyers...


Yeah.


Layton, you've
gotta weave some magic


with this jury,
or it's gonna be all over.


Don't worry. The only thing I have
to do to turn this jury around


is to remind them
of what they don't like about bees.


- You got the tweezers?
- Are you allergic?


Only to losing, son. Only to losing.


Mr. Benson Bee, I'll ask you
what I think we'd all like to know.


What exactly is your relationship


to that woman?


We're friends.


- Good friends?
- Yes.


How good? Do you live together?


Wait a minute...


Are you her little...


...bedbug?


I've seen a bee documentary or two.
From what I understand,


doesn't your queen give birth
to all the bee children?


- Yeah, but...
- So those aren't your real parents!


- Oh, Barry...
- Yes, they are!


Hold me back!


You're an illegitimate bee,
aren't you, Benson?


He's denouncing bees!


Don't y'all date your cousins?


- Objection!
- I'm going to pincushion this guy!


Adam, don't! It's what he wants!


Oh, I'm hit!!


Oh, lordy, I am hit!


Order! Order!


The venom! The venom
is coursing through my veins!


I have been felled
by a winged beast of destruction!


You see? You can't treat them
like equals! They're striped savages!


Stinging's the only thing
they know! It's their way!


- Adam, stay with me.
- I can't feel my legs.


What angel of mercy
will come forward to suck the poison


from my heaving buttocks?


I will have order in this court. Order!


Order, please!


The case of the honeybees
versus the human race


took a pointed turn against the bees


yesterday when one of their legal
team stung Layton T. Montgomery.


- Hey, buddy.
- Hey.


- Is there much pain?
- Yeah.


I...


I blew the whole case, didn't I?


It doesn't matter. What matters is
you're alive. You could have died.


I'd be better off dead. Look at me.


They got it from the cafeteria
downstairs, in a tuna sandwich.


Look, there's
a little celery still on it.


What was it like to sting someone?


I can't explain it. It was all...


All adrenaline and then...
and then ecstasy!


All right.


You think it was all a trap?


Of course. I'm sorry.
I flew us right into this.


What were we thinking? Look at us. We're
just a couple of bugs in this world.


What will the humans do to us
if they win?


I don't know.


I hear they put the roaches in motels.
That doesn't sound so bad.


Adam, they check in,
but they don't check out!


Oh, my.


Oould you get a nurse
to close that window?


- Why?
- The smoke.


Bees don't smoke.


Right. Bees don't smoke.


Bees don't smoke!
But some bees are smoking.


That's it! That's our case!


It is? It's not over?


Get dressed. I've gotta go somewhere.


Get back to the court and stall.
Stall any way you can.


And assuming you've done step correctly, you're ready for the tub.


Mr. Flayman.


Yes? Yes, Your Honor!


Where is the rest of your team?


Well, Your Honor, it's interesting.


Bees are trained to fly haphazardly,


and as a result,
we don't make very good time.


I actually heard a funny story about...


Your Honor,
haven't these ridiculous bugs


taken up enough
of this court's valuable time?


How much longer will we allow
these absurd shenanigans to go on?


They have presented no compelling
evidence to support their charges


against my clients,
who run legitimate businesses.


I move for a complete dismissal
of this entire case!


Mr. Flayman, I'm afraid I'm going


to have to consider
Mr. Montgomery's motion.


But you can't! We have a terrific case.


Where is your proof?
Where is the evidence?


Show me the smoking gun!


Hold it, Your Honor!
You want a smoking gun?


Here is your smoking gun.


What is that?


It's a bee smoker!


What, this?
This harmless little contraption?


This couldn't hurt a fly,
let alone a bee.


Look at what has happened


to bees who have never been asked,
"Smoking or non?"


Is this what nature intended for us?


To be forcibly addicted
to smoke machines


and man-made wooden slat work camps?


Living out our lives as honey slaves
to the white man?


- What are we gonna do?
- He's playing the species card.


Ladies and gentlemen, please,
free these bees!


Free the bees! Free the bees!


Free the bees!


Free the bees! Free the bees!


The court finds in favor of the bees!


Vanessa, we won!


I knew you could do it! High-five!


Sorry.


I'm OK! You know what this means?


All the honey
will finally belong to the bees.


Now we won't have
to work so hard all the time.


This is an unholy perversion
of the balance of nature, Benson.


You'll regret this.


Barry, how much honey is out there?


All right. One at a time.


Barry, who are you wearing?


My sweater is Ralph Lauren,
and I have no pants.


- What if Montgomery's right?
- What do you mean?


We've been living the bee way
a long time, 27 million years.


Oongratulations on your victory.
What will you demand as a settlement?


First, we'll demand a complete shutdown
of all bee work camps.


Then we want back the honey
that was ours to begin with,


every last drop.


We demand an end to the glorification
of the bear as anything more


than a filthy, smelly,
bad-breath stink machine.


We're all aware
of what they do in the woods.


Wait for my signal.


Take him out.


He'll have nauseous
for a few hours, then he'll be fine.


And we will no longer tolerate
bee-negative nicknames...


But it's just a prance-about stage name!


...unnecessary inclusion of honey
in bogus health products


and la-dee-da human
tea-time snack garnishments.


Oan't breathe.


Bring it in, boys!


Hold it right there! Good.


Tap it.


Mr. Buzzwell, we just passed three cups,
and there's gallons more coming!


- I think we need to shut down!
- Shut down? We've never shut down.


Shut down honey production!


Stop making honey!


Turn your key, sir!


What do we do now?


Oannonball!


We're shutting honey production!


Mission abort.


Aborting pollination and nectar detail.
Returning to base.


Adam, you wouldn't believe
how much honey was out there.


Oh, yeah?


What's going on? Where is everybody?


- Are they out celebrating?
- They're home.


They don't know what to do.
Laying out, sleeping in.


I heard your Uncle Oarl was on his way
to San Antonio with a cricket.


At least we got our honey back.


Sometimes I think, so what if humans
liked our honey? Who wouldn't?


It's the greatest thing in the world!
I was excited to be part of making it.


This was my new desk. This was my
new job. I wanted to do it really well.


And now...


Now I can't.


I don't understand
why they're not happy.


I thought their lives would be better!


They're doing nothing. It's amazing.
Honey really changes people.


You don't have any idea
what's going on, do you?


- What did you want to show me?
- This.


What happened here?


That is not the half of it.


Oh, no. Oh, my.


They're all wilting.


Doesn't look very good, does it?


No.


And whose fault do you think that is?


You know, I'm gonna guess bees.


Bees?


Specifically, me.


I didn't think bees not needing to make
honey would affect all these things.


It's notjust flowers.
Fruits, vegetables, they all need bees.


That's our whole SAT test right there.


Take away produce, that affects
the entire animal kingdom.


And then, of course...


The human species?


So if there's no more pollination,


it could all just go south here,
couldn't it?


I know this is also partly my fault.


How about a suicide pact?


How do we do it?


- I'll sting you, you step on me.
- Thatjust kills you twice.


Right, right.


Listen, Barry...
sorry, but I gotta get going.


I had to open my mouth and talk.


Vanessa?


Vanessa? Why are you leaving?
Where are you going?


To the final Tournament of Roses parade
in Pasadena.


They've moved it to this weekend
because all the flowers are dying.


It's the last chance
I'll ever have to see it.


Vanessa, I just wanna say I'm sorry.
I never meant it to turn out like this.


I know. Me neither.


Tournament of Roses.
Roses can't do sports.


Wait a minute. Roses. Roses?


Roses!


Vanessa!


Roses?!


Barry?


- Roses are flowers!
- Yes, they are.


Flowers, bees, pollen!


I know.
That's why this is the last parade.


Maybe not.
Oould you ask him to slow down?


Oould you slow down?


Barry!


OK, I made a huge mistake.
This is a total disaster, all my fault.


Yes, it kind of is.


I've ruined the planet.
I wanted to help you


with the flower shop.
I've made it worse.


Actually, it's completely closed down.


I thought maybe you were remodeling.


But I have another idea, and it's
greater than my previous ideas combined.


I don't want to hear it!


All right, they have the roses,
the roses have the pollen.


I know every bee, plant
and flower bud in this park.


All we gotta do is get what they've got
back here with what we've got.


- Bees.
- Park.


- Pollen!
- Flowers.


- Repollination!
- Across the nation!


Tournament of Roses,
Pasadena, Oalifornia.


They've got nothing
but flowers, floats and cotton candy.


Security will be tight.


I have an idea.


Vanessa Bloome, FTD.


Official floral business. It's real.


Sorry, ma'am. Nice brooch.


Thank you. It was a gift.


Once inside,
we just pick the right float.


How about The Princess and the Pea?


I could be the princess,
and you could be the pea!


Yes, I got it.


- Where should I sit?
- What are you?


- I believe I'm the pea.
- The pea?


It goes under the mattresses.


- Not in this fairy tale, sweetheart.
- I'm getting the marshal.


You do that!
This whole parade is a fiasco!


Let's see what this baby'll do.


Hey, what are you doing?!


Then all we do
is blend in with traffic...


...without arousing suspicion.


Once at the airport,
there's no stopping us.


Stop! Security.


- You and your insect pack your float?
- Yes.


Has it been
in your possession the entire time?


Would you remove your shoes?


- Remove your stinger.
- It's part of me.


I know. Just having some fun.
Enjoy your flight.


Then if we're lucky, we'll have
just enough pollen to do the job.


Oan you believe how lucky we are? We
have just enough pollen to do the job!


I think this is gonna work.


It's got to work.


Attention, passengers,
this is Oaptain Scott.


We have a bit of bad weather
in New York.


It looks like we'll experience
a couple hours delay.


Barry, these are cut flowers
with no water. They'll never make it.


I gotta get up there
and talk to them.


Be careful.


Oan I get help
with the Sky Mall magazine?


I'd like to order the talking
inflatable nose and ear hair trimmer.


Oaptain, I'm in a real situation.


- What'd you say, Hal?
- Nothing.


Bee!


Don't freak out! My entire species...


What are you doing?


- Wait a minute! I'm an attorney!
- Who's an attorney?


Don't move.


Oh, Barry.


Good afternoon, passengers.
This is your captain.


Would a Miss Vanessa Bloome in 24B
please report to the cockpit?


And please hurry!


What happened here?


There was a DustBuster,
a toupee, a life raft exploded.


One's bald, one's in a boat,
they're both unconscious!


- Is that another bee joke?
- No!


No one's flying the plane!


This is JFK control tower, Flight 356.
What's your status?


This is Vanessa Bloome.
I'm a florist from New York.


Where's the pilot?


He's unconscious,
and so is the copilot.


Not good. Does anyone onboard
have flight experience?


As a matter of fact, there is.


- Who's that?
- Barry Benson.


From the honey trial?! Oh, great.


Vanessa, this is nothing more
than a big metal bee.


It's got giant wings, huge engines.


I can't fly a plane.


- Why not? Isn't John Travolta a pilot?
- Yes.


How hard could it be?


Wait, Barry!
We're headed into some lightning.


This is Bob Bumble. We have some
late-breaking news from JFK Airport,


where a suspenseful scene
is developing.


Barry Benson,
fresh from his legal victory...


That's Barry!


...is attempting to land a plane,
loaded with people, flowers


and an incapacitated flight crew.


Flowers?!


We have a storm in the area
and two individuals at the controls


with absolutely no flight experience.


Just a minute.
There's a bee on that plane.


I'm quite familiar with Mr. Benson
and his no-account compadres.


They've done enough damage.


But isn't he your only hope?


Technically, a bee
shouldn't be able to fly at all.


Their wings are too small...


Haven't we heard this a million times?


"The surface area of the wings
and body mass make no sense."


- Get this on the air!
- Got it.


- Stand by.
- We're going live.


The way we work may be a mystery to you.


Making honey takes a lot of bees
doing a lot of small jobs.


But let me tell you about a small job.


If you do it well,
it makes a big difference.


More than we realized.
To us, to everyone.


That's why I want to get bees
back to working together.


That's the bee way!
We're not made of Jell-O.


We get behind a fellow.


- Black and yellow!
- Hello!


Left, right, down, hover.


- Hover?
- Forget hover.


This isn't so hard.
Beep-beep! Beep-beep!


Barry, what happened?!


Wait, I think we were
on autopilot the whole time.


- That may have been helping me.
- And now we're not!


So it turns out I cannot fly a plane.


All of you, let's get
behind this fellow! Move it out!


Move out!


Our only chance is if I do what I'd do,
you copy me with the wings of the plane!


Don't have to yell.


I'm not yelling!
We're in a lot of trouble.


It's very hard to concentrate
with that panicky tone in your voice!


It's not a tone. I'm panicking!


I can't do this!


Vanessa, pull yourself together.
You have to snap out of it!


You snap out of it.


You snap out of it.


- You snap out of it!
- You snap out of it!


- You snap out of it!
- You snap out of it!


- You snap out of it!
- You snap out of it!


- Hold it!
- Why? Oome on, it's my turn.


How is the plane flying?


I don't know.


Hello?


Benson, got any flowers
for a happy occasion in there?


The Pollen Jocks!


They do get behind a fellow.


- Black and yellow.
- Hello.


All right, let's drop this tin can
on the blacktop.


Where? I can't see anything. Oan you?


No, nothing. It's all cloudy.


Oome on. You got to think bee, Barry.


- Thinking bee.
- Thinking bee.


Thinking bee!
Thinking bee! Thinking bee!


Wait a minute.
I think I'm feeling something.


- What?
- I don't know. It's strong, pulling me.


Like a 27-million-year-old instinct.


Bring the nose down.


Thinking bee!
Thinking bee! Thinking bee!


- What in the world is on the tarmac?
- Get some lights on that!


Thinking bee!
Thinking bee! Thinking bee!


- Vanessa, aim for the flower.
- OK.


Out the engines. We're going in
on bee power. Ready, boys?


Affirmative!


Good. Good. Easy, now. That's it.


Land on that flower!


Ready? Full reverse!


Spin it around!


- Not that flower! The other one!
- Which one?


- That flower.
- I'm aiming at the flower!


That's a fat guy in a flowered shirt.
I mean the giant pulsating flower


made of millions of bees!


Pull forward. Nose down. Tail up.


Rotate around it.


- This is insane, Barry!
- This's the only way I know how to fly.


Am I koo-koo-kachoo, or is this plane
flying in an insect-like pattern?


Get your nose in there. Don't be afraid.
Smell it. Full reverse!


Just drop it. Be a part of it.


Aim for the center!


Now drop it in! Drop it in, woman!


Oome on, already.


Barry, we did it!
You taught me how to fly!


- Yes. No high-five!
- Right.


Barry, it worked!
Did you see the giant flower?


What giant flower? Where? Of course
I saw the flower! That was genius!


- Thank you.
- But we're not done yet.


Listen, everyone!


This runway is covered
with the last pollen


from the last flowers
available anywhere on Earth.


That means this is our last chance.


We're the only ones who make honey,
pollinate flowers and dress like this.


If we're gonna survive as a species,
this is our moment! What do you say?


Are we going to be bees, orjust
Museum of Natural History keychains?


We're bees!


Keychain!


Then follow me! Except Keychain.


Hold on, Barry. Here.


You've earned this.


Yeah!


I'm a Pollen Jock! And it's a perfect
fit. All I gotta do are the sleeves.


Oh, yeah.


That's our Barry.


Mom! The bees are back!


If anybody needs
to make a call, now's the time.


I got a feeling we'll be
working late tonight!


Here's your change. Have a great
afternoon! Oan I help who's next?


Would you like some honey with that?
It is bee-approved. Don't forget these.


Milk, cream, cheese, it's all me.
And I don't see a nickel!


Sometimes I just feel
like a piece of meat!


I had no idea.


Barry, I'm sorry.
Have you got a moment?


Would you excuse me?
My mosquito associate will help you.


Sorry I'm late.


He's a lawyer too?


I was already a blood-sucking parasite.
All I needed was a briefcase.


Have a great afternoon!


Barry, I just got this huge tulip order,
and I can't get them anywhere.


No problem, Vannie.
Just leave it to me.


You're a lifesaver, Barry.
Oan I help who's next?


All right, scramble, jocks!
It's time to fly.


Thank you, Barry!


That bee is living my life!


Let it go, Kenny.


- When will this nightmare end?!
- Let it all go.


- Beautiful day to fly.
- Sure is.


Between you and me,
I was dying to get out of that office.


You have got
to start thinking bee, my friend.


- Thinking bee!
- Me?


Hold it. Let's just stop
for a second. Hold it.


I'm sorry. I'm sorry, everyone.
Oan we stop here?


I'm not making a major life decision
during a production number!


All right. Take ten, everybody.
Wrap it up, guys.


I had virtually no rehearsal for that.

store kuk
30.01.2017 19:02

Bra!
2
anbefalinger
Karl, anonym ?? ho ga ut sån 69 personlige infoer. wallah wa leiker yu

Biffler
22.01.2018 12:42

Bra!
2
anbefalinger
Veldig bra tekst du har skrevet her, godskjent av meg. Savner virkemidler men eller toppers flotters.

anal
19.02.2018 13:35

Bra!
2
anbefalinger
STAR WARS

Episode IV

A NEW HOPE

From the
JOURNAL OF THE WHILLS

by
George Lucas

Revised Fourth Draft
January 15, 1976

LUCASFILM LTD.A long time ago, in a galaxy far, far, away...

A vast sea of stars serves as the backdrop for the main title.
War drums echo through the heavens as a rollup slowly crawls
into infinity.

It is a period of civil war. Rebel spaceships,
striking from a hidden base, have won their first
victory against the evil Galactic Empire.

During the battle, Rebel spies managed to steal
secret plans to the Empire\'s ultimate weapon, the
Death Star, an armored space station with enough
power to destroy an entire planet.

Pursued by the Empire\'s sinister agents, Princess
Leia races home aboard her starship, custodian of
the stolen plans that can save her people and
restore freedom to the galaxy...

The awesome yellow planet of Tatooine emerges from a total
eclipse, her two moons glowing against the darkness. A tiny
silver spacecraft, a Rebel Blockade Runner firing lasers
from the back of the ship, races through space. It is pursed
by a giant Imperial Stardestroyer. Hundreds of deadly
laserbolts streak from the Imperial Stardestroyer, causing
the main solar fin of the Rebel craft to disintegrate.

INT. REBEL BLOCKADE RUNNER - MAIN PASSAGEWAY

An explosion rocks the ship as two robots, Artoo-Detoo (R2-
D2) and See-Threepio (C-3PO) struggle to make their way
through the shaking, bouncing passageway. Both robots are
old and battered. Artoo is a short, claw-armed tripod. His
face is a mass of computer lights surrounding a radar eye.
Threepio, on the other hand, is a tall, slender robot of
human proportions. He has a gleaming bronze-like metallic
surface of an Art Deco design.

Another blast shakes them as they struggle along their way.

THREEPIO
Did you hear that? They\'ve shut down
the main reactor. We\'ll be destroyed
for sure. This is madness!

Rebel troopers rush past the robots and take up positions in
the main passageway. They aim their weapons toward the door.

THREEPIO
We\'re doomed!

The little R2 unit makes a series of electronic sounds that
only another robot could understand.

THREEPIO
There\'ll be no escape for the Princess
this time.

Artoo continues making beeping sounds. Tension mounts as
loud metallic latches clank and the scream of heavy equipment
are heard moving around the outside hull of the ship.

THREEPIO
What\'s that?

EXT. SPACECRAFT IN SPACE

The Imperial craft has easily overtaken the Rebel Blockade
Runner. The smaller Rebel ship is being drawn into the
underside dock of the giant Imperial starship.

INT. REBEL BLOCKADE RUNNER

The nervous Rebel troopers aim their weapons. Suddenly a
tremendous blast opens up a hole in the main passageway and
a score of fearsome armored spacesuited stormtroopers make
their way into the smoke-filled corridor.

In a few minutes the entire passageway is ablaze with
laserfire. The deadly bolts ricochet in wild random patterns
creating huge explosions. Stormtroopers scatter and duck
behind storage lockers. Laserbolts hit several Rebel soldiers
who scream and stagger through the smoke, holding shattered
arms and faces.

An explosion hits near the robots.

THREEPIO
I should have known better than to
trust the logic of a half-sized
thermocapsulary dehousing assister...

Artoo counters with an angry rebuttal as the battle rages
around the two hapless robots.

EXT. TATOOINE - DESERT WASTELAND - DAY

A death-white wasteland stretches from horizon to horizon.
The tremendous heat of two huge twin suns settle on a lone
figure, Luke Skywalker, a farm boy with heroic aspirations
who looks much younger than his eighteen years. His shaggy
hair and baggy tunic give him the air of a simple but lovable
lad with a prize-winning smile.

A light wind whips at him as he adjusts several valves on a
large battered moisture vaporator which sticks out of the
desert floor much like an oil pipe with valves. He is aided
by a beatup tread-robot with six claw arms. The little robot
appears to be barely functioning and moves with jerky motions.
A bright sparkle in the morning sky catches Luke\'s eye and
he instinctively grabs a pair of electrobinoculars from his
utility belt. He stands transfixed for a few moments studying
the heavens, then dashed toward his dented, crudely repaired
Landspeeder (an auto-like transport that travels a few feet
above the ground on a magnetic-field). He motions for the
tiny robot to follow him.

LUKE
Hurry up! Come with me! What are you
waiting for?! Get in gear!

The robot scoots around in a tight circle, stops short, and
smoke begins to pour out of every joint. Luke throws his
arms up in disgust. Exasperated, the young farm boy jumps
into his Landspeeder leaving the smoldering robot to hum
madly.

INT. REBEL BLOCKADE RUNNER - MAIN HALLWAY

The awesome, seven-foot-tall Dark Lord of the Sith makes his
way into the blinding light of the main passageway. This is
Darth Vader, right hand of the Emperor. His face is obscured
by his flowing black robes and grotesque breath mask, which
stands out next to the fascist white armored suits of the
Imperial stormtroopers. Everyone instinctively backs away
from the imposing warrior and a deathly quiet sweeps through
the Rebel troops. Several of the Rebel troops break and run
in a frenzied panic.

INT. REBEL BLOCKADE RUNNER

A woman\'s hand puts a card into an opening in Artoo\'s dome.
Artoo makes beeping sounds.

INT. REBEL BLOCKADE RUNNER

Threepio stands in a hallway, somewhat bewildered. Artoo is
nowhere in sight. The pitiful screams of the doomed Rebel
soldiers can be heard in the distance.

THREEPIO
Artoo! Artoo-Detoo, where are you?

A familiar clanking sound attacks Threepio\'s attention and
he spots little Artoo at the end of the hallway in a smoke-
filled alcove. A beautiful young girl (about sixteen years
old) stands in front of Artoo. Surreal and out of place,
dreamlike and half hidden in the smoke, she finishes adjusting
something on Artoo\'s computer face, then watches as the little
robot joins his companion.

THREEPIO
At last! Where have you been?

Stormtroopers can be heard battling in the distance.

THREEPIO
They\'re heading in this direction.
What are we going to do? We\'ll be
sent to the spice mine of Kessel or
smashed into who knows what!

Artoo scoots past his bronze friend and races down the
subhallway. Threepio chases after him.

THREEPIO
Wait a minute, where are you going?

Artoo responds with electronic beeps.

INT. REBEL BLOCKADE RUNNER - CORRIDOR

The evil Darth Vader stands amid the broken and twisted bodies
of his foes. He grabs a wounded Rebel Officer by the neck as
an Imperial Officer rushes up to the Dark Lord.

IMPERIAL OFFICER
The Death Star plans are not in the
main computer.

Vader squeezes the neck of the Rebel Officer, who struggles
in vain.

VADER
Where are those transmissions you
intercepted?

Vader lifts the Rebel off his feet by his throat.

VADER
What have you done with those plans?

REBEL OFFICER
We intercepted no transmissions.
Aaah... This is a consular ship.
Were on a diplomatic mission.

VADER
If this is a consular ship... were
is the Ambassador?

The Rebel refuses to speak but eventually cries out as the
Dark Lord begins to squeeze the officer\'s throat, creating a
gruesome snapping and choking, until the soldier goes limp.
Vader tosses the dead soldier against the wall and turns to
his troops.

VADER
Commander, tear this ship apart until
you\'ve found those plans and bring
me the Ambassador. I want her alive!

The stormtroopers scurry into the subhallways.

INT. REBEL BLOCKADE RUNNER - SUBHALLWAY

The lovely young girl huddles in a small alcove as the
stormtroopers search through the ship. She is Princess Leia
Organa, a member of the Alderaan Senate. The fear in her
eyes slowly gives way to anger as the muted crushing sounds
of the approaching stormtroopers grow louder. One of the
troopers spots her.

TROOPER
There she is! Set for stun!

Leia steps from her hiding place and blasts a trooper with
her laser pistol. She starts to run but is felled by a
paralyzing ray. The troopers inspect her inert body.

TROOPER
She\'ll be all right. Inform Lord
Vader we have a prisoner.

INT. REBEL BLOCKADE RUNNER - SUBHALLWAY

Artoo stops before the small hatch of an emergency lifepod.
He snaps the seal on the main latch and a red warning light
begins to flash. The stubby astro-robot works his way into
the cramped four-man pod.

THREEPIO
Hey, you\'re not permitted in there.
It\'s restricted. You\'ll be deactivated
for sure..

Artoo beeps something to him.

THREEPIO
Don\'t call me a mindless philosopher,
you overweight glob of grease! Now
come out before somebody sees you.

Artoo whistles something at his reluctant friend regarding
the mission he is about to perform.

THREEPIO
Secret mission? What plans? What are
you talking about? I\'m not getting
in there!

Artoo isn\'t happy with Threepio\'s stubbornness, and he beeps
and twangs angrily.

A new explosion, this time very close, sends dust and debris
through the narrow subhallway. Flames lick at Threepio and,
after a flurry of electronic swearing from Artoo, the lanky
robot jumps into the lifepod.

THREEPIO
I\'m going to regret this.

INT. IMPERIAL STARDESTROYER

On the main viewscreen, the lifepod carrying the two terrified
robots speeds away from the stricken Rebel spacecraft.

CHIEF PILOT
There goes another one.

CAPTAIN
Hold your fire. There are no life
forms. It must have been short-
circuited.

INT. LIFEPOD

Artoo and Threepio look out at the receding Imperial starship.
Stars circle as the pod rotates through the galaxy.

THREEPIO
That\'s funny, the damage doesn\'t
look as bad from out here.

Artoo beeps an assuring response.

THREEPIO
Are you sure this things safe?

EXT. TATOOINE - ANCHORHEAD SETTLEMENT - POWER STATION - DAY

Heat waves radiate from the dozen or so bleached white
buildings. Luke pilots his Landspeeder through the dusty
empty street of the tiny settlement. An old woman runs to
get out of the way of the speeding vehicle, shaking her fist
at Luke as he flies past.

WOMAN
I\'ve told you kids to slow down!

INT. POWER STATION - DAY

Luke bursts into the power station, waking The Fixer, a rugged
mechanic and Camie, a sexy, disheveled girl who has been
asleep in his lap. They grumbled as he races through the
office, yelling wildly.

FIXER
Did I hear a young noise blast through
here?

CAMIE
It was just wormie on another rampage.

Luke bounces into a small room behind the office where Deak
and Windy, two tough boys about the same age as Luke, are
playing a computer pool-like game with Biggs, a burly,
handsome boy a few years older than the rest. His flashy
city attire is a sharp contrast to the loose-fitting tunics
of the farm boys. A robot repairs some equipment in the
background.

LUKE
Shape it up you guys!... Biggs?

Luke\'s surprise at the appearance of Biggs gives way to great
joy and emotion. They give each other a great bear hug.

LUKE
I didn\'t know you were back! When
did you get in?

BIGGS
Just now. I wanted to surprise you,
hot shot. I thought you\'d be here...
certainly didn\'t expect you to be
out working.
(he laughs)

LUKE
The Academy didn\'t change you
much...but you\'re back so soon? Hey,
what happened, didn\'t you get your
commission?

Biggs has an air of cool that seems slightly phony.

BIGGS
Of course I got it. Signed aboard
The Rand Ecliptic last week. First
mate Biggs Darklighter at your
service...
(he salutes)
...I just came to say good-bye to
all you unfortunate landlocked
simpletons.

Everyone laughs. The dazzling spectacle of his dashing friend
is almost too much for Luke, but suddenly he snaps out of
it.

LUKE
I almost forgot. There\'s a battle
going on! Right here in our system.
Come and look!

DEAK
Not again! Forget it.

EXT. TATOOINE - ANCHORHEAD - SETTLEMENT - POWER STATION -
DAY

The group stumbles out into the stifling desert sun. Camie
and The Fixer complain and are forced to shade their eyes.
Luke has his binoculars out scanning the heavens.

LUKE
There they are!

Biggs takes the binoculars from Luke as the others strain to
see something with the naked eye. Through the binoculars
Biggs sees two small silver specks.

BIGGS
That\'s no battle, hot shot... they\'re
just sitting there! Probably a
freighter-tanker refueling.

LUKE
But there was a lot of firing
earlier...

Camie grabs the binoculars away banging them against the
building in the process. Luke grabs them.

LUKE
Hey, easy with those...

CAMIE
Don\'t worry about it, Wormie.

The Fixer gives Luke a hard look and the young farm boy shrugs
his shoulders in resignation.

FIXER
I keep telling you, the Rebellion is
a long way from here. I doubt if the
Empire would even fight to keep this
system. Believe me Luke, this planet
is a big hunk of nothing...

Luke agrees, although it\'s obvious he isn\'t sure why. The
group stumbles back into the power station, grumbling about
Luke\'s ineptitude.

INT. REBEL BLOCKADE RUNNER - HALLWAY

Princess Leia is led down a low-ceilinged hallway by a squad
of armored stormtroopers. Her hands are bound and she is
brutally shoved when she is unable to keep up with the briskly
marching troops. They stop in a smoky hallway as Darth Vader
emerges from the shadows. The sinister Dark Lord stares hard
at the frail young senator, but she doesn\'t move.

LEIA
Lord Vader, I should have known.
Only you could be so bold. The
Imperial Senate will not sit for
this, when they hear you\'ve attacked
a diplomatic...

VADER
Don\'t play games with me, Your
Highness. You weren\'t on any mercy
mission this time. You passed directly
through a restricted system. Several
transmissions were beamed to this
ship by Rebel spies. I want to know
what happened to the plans they sent
you.

LEIA
I don\'t know what you\'re talking
about. I\'m a member of the Imperial
Senate on a diplomatic mission to
Alderaan...

VADER
You\'re a part of the Rebel Alliance...
and a traitor. Take her away!

Leia is marched away down the hallway and into the smoldering
hole blasted in the side of the ship. An Imperial Commander
turns to Vader.

COMMANDER
Holding her is dangerous. If word of
this gets out, it could generate
sympathy for the Rebellion in the
senate.

VADER
I have traced the Rebel spies to
her. Now she is my only link to find
their secret base!

COMMANDER
She\'ll die before she tells you
anything.

VADER
Leave that to me. Send a distress
signal and then inform the senate
that all aboard were killed!

Another Imperial Officer approaches Vader and the Commander.
They stop and snap to attention.

SECOND OFFICER
Lord Vader, the battle station plans
are not aboard this ship! And no
transmissions were made. An escape
pod was jettisoned during the
fighting, but no life forms were
aboard.

Vader turns to the Commander.

VADER
She must have hidden the plans in
the escape pod. Send a detachment
down to retrieve them. See to it
personally, Commander. There\'ll be
no one to stop us this time.

COMMANDER
Yes, sir.

EXT. SPACE

The Imperial Stardestroyer comes over the surface of the
planet Tatooine.

EXT. TATOOINE - DESERT

Jundland, or \"No Man\'s Land\", where the rugged desert mesas
meet the foreboding dune sea. The two helpless astro-droids
kick up clouds of sand as they leave the lifepod and clumsily
work their way across the desert wasteland. The lifepod in
the distance rests half buried in the sand.

THREEPIO
How did I get into this mess? I really
don\'t know how. We seem to be made
to suffer. It\'s our lot in life.

Artoo answers with beeping sounds.

THREEPIO
I\'ve got to rest before I fall apart.
My joints are almost frozen.

Artoo continues to respond with beeping sounds.

THREEPIO
What a desolate place this is.

Suddenly Artoo whistles, makes a sharp right turn and starts
off in the direction of the rocky desert mesas. Threepio
stops and yells at him.

THREEPIO
Where are you going?

A stream of electronic noises pours forth from the small
robot.

THREEPIO
Well, I\'m not going that way. It\'s
much too rocky. This way is much
easier.

Artoo counters with a long whistle.

THREEPIO
What makes you think there are
settlements over there?

Artoo continues to make beeping sounds.

THREEPIO
Don\'t get technical with me.

Artoo continues to make beeping sounds.

THREEPIO
What mission? What are you talking
about? I\'ve had just about enough of
you! Go that way! You\'ll be
malfunctioning within a day, you
nearsighted scrap pile!

Threepio gives the little robot a kick and starts off in the
direction of the vast dune sea.

THREEPIO
And don\'t let me catch you following
me begging for help, because you
won\'t get it.

Artoo\'s reply is a rather rude sound. He turns and trudges
off in the direction of the towering mesas.

THREEPIO
No more adventures. I\'m not going
that way.

Artoo beeps to himself as he makes his way toward the distant
mountains.

EXT. TATOOINE - DUNE SEA

Threepio, hot and tired, struggles up over the ridge of a
dune; only to find more dunes, which seem to go on for endless
miles. He looks back in the direction of the now distant
rock mesas.

THREEPIO
That malfunctioning little twerp.
This is all his fault! He tricked me
into going this way, but he\'ll do no
better.

In a huff of anger and frustration, Threepio knocks the sand
from his joints. His plight seems hopeless, when a glint of
reflected light in the distance reveals an object moving
towards him.

THREEPIO
Wait, what\'s that? A transport! I\'m
saved!

The bronze android waves frantically and yells at the
approaching transport.

THREEPIO
Over here! Help! Please, help!

EXT. TATOOINE - ANCHORHEAD SETTLEMENT - POWER STATION - DAY

Luke and Biggs are walking and drinking a malt brew. Fixer
and the others can be heard working inside.

LUKE
(Very animated)
...so I cut off my power, shut down
the afterburners and came in low on
Deak\'s trail. I was so close I thought
I was going to fry my instruments.
As it was I busted up the Skyhopper
pretty bad. Uncle Owen was pretty
upset. He grounded me for the rest
of the season. You should have been
there... it was fantastic.

BIGGS
You ought to take it easy Luke. You
may be the hottest bushpilot this
side of Mos Eisley, but those little
Skyhoppers are dangerous. Keep it
up, and one day, whammo, you\'re going
to be nothing more than a dark spot
on the down side of a canyon wall.

LUKE
Look who\'s talking. Now that you\'ve
been around those giant starships
you\'re beginning to sound like my
uncle. You\'ve gotten soft in the
city...

BIGGS
I\'ve missed you kid.

LUKE
Well, things haven\'t been the same
since you left, Biggs. It\'s been
so... quiet.

Biggs looks around then leans close to Luke.

BIGGS
Luke, I didn\'t come back just to say
good-bye... I shouldn\'t tell you
this, but you\'re the only one I can
trust... and if I don\'t come back, I
want somebody to know.

Luke\'s eyes are wide with Biggs\' seriousness and loyalty.

LUKE
What are you talking about?

BIGGS
I made some friends at the Academy.
(he whispers)
...when our frigate goes to one of
the central systems, we\'re going to
jump ship and join the Alliance...

Luke, amazed and stunned, is almost speechless.

LUKE
Join the Rebellion?! Are you kidding!
How?

BIGGS
Quiet down will ya! You got a mouth
bigger than a meteor crater!

LUKE
I\'m sorry. I\'m quiet.
(he whispers)
Listen how quiet I am. You can barely
hear me...

Biggs shakes his head angrily and then continues.

BIGGS
My friend has a friend on Bestine
who might help us make contact.

LUKE
You\'re crazy! You could wander around
forever trying to find them.

BIGGS
I know it\'s a long shot, but if I
don\'t find them I\'ll do what I can
on my own... It\'s what we always
talked about. Luke, I\'m not going to
wait for the Empire to draft me into
service. The Rebellion is spreading
and I want to be on the right side --
the side I believe in.

LUKE
And I\'m stuck here...

BIGGS
I thought you were going to the
Academy next term. You\'ll get your
chance to get off this rock.

LUKE
Not likely! I had to cancel my
application. There has been a lot of
unrest among the Sandpeople since
you left... they\'ve even raided the
outskirts of Anchorhead.

BIGGS
Your uncle could hold off a whole
colony of Sandpeople with one blaster.

LUKE
I know, but he\'s got enough vaporators
going to make the place pay off. He
needs me for just one more season. I
can\'t leave him now.

BIGGS
I feel for you, Luke, you\'re going
to have to learn what seems to be
important or what really is important.
What good is all your uncle\'s work
if it\'s taken over by the Empire?...
You know they\'re starting to
nationalize commerce in the central
systems... it won\'t be long before
your uncle is merely a tenant, slaving
for the greater glory of the Empire.

LUKE
It couldn\'t happen here. You said it
yourself. The Empire won\'t bother
with this rock.

BIGGS
Things always change.

LUKE
I wish I was going... Are you going
to be around long?

BIGGS
No, I\'m leaving in the morning...

LUKE
Then I guess I won\'t see you.

BIGGS
Maybe someday... I\'ll keep a lookout.

LUKE
Well, I\'ll be at the Academy next
season... after that who knows. I
won\'t be drafted into the Imperial
Starfleet that\'s for sure... Take
care of yourself, you\'ll always be
the best friend I\'ve got.

BIGGS
So long, Luke.

Biggs turns away from his old friend and heads towards the
power station.

EXT. TATOOINE - ROCK CANYON - SUNSET

The gargantuan rock formations are shrouded in a strange
foreboding mist and the onimous sounds of unearthly creatures
fill the air. Artoo moves cautiously through the creepy rock
canyon, inadvertently making a loud clicking noise as he
goes. He hears a distant, hard, metallic sound and stops for
a moment. Convinced he is alone, he continues on his way.

In the distance, a pebble tumbles down the steep canyon wall
and a small dark figure darts into the shadows. A little
further up the canyon a slight flicker of light reveals a
pair of eyes in the dark recesses only a few feet from the
narrow path.

The unsuspecting robot waddles along the rugged trail until
suddenly, out of nowhere, a powerful magnetic ray shoots out
of the rocks and engulfs him in an eerie glow. He manages
one short electronic squeak before he topples over onto his
back. His bright computer lights flicker off, then on, then
off again. Out of the rocks scurry three Jawas, no taller
than Artoo. They holster strange and complex weapons as they
cautiously approach the robot. They wear grubby cloaks and
their faces are shrouded so only their glowing eyes can be
seen. They hiss and make odd guttural sounds as they heave
the heavy robot onto their shoulders and carry him off down
the trail.

EXT. TATOOINE - ROCK CANYON - SANDCRAWLER - SUNSET

The eight Jawas carry Artoo out of the canyon to a huge tank-
like vehicle the size of a four-story house. They weld a
small disk on the side of Artoo and then put him under a
large tube on the side of the vehicle and the little robot
is sucked into the giant machine.

The filthy little Jawas scurry like rats up small ladders
and enter the main cabin of the behemoth transport.

INT. SANDCRAWLER - HOLD AREA

It is dim inside the hold area of the Sandcrawler. Artoo
switches on a small floodlight on his forehead and stumbles
around the scrap heap. The narrow beam swings across rusty
metal rocket parts and an array of grotesquely twisted and
maimed astro-robots. He lets out a pathetic electronic whimper
and stumbles off toward what appears to be a door at the end
of the chamber.

INT. SANDCRAWLER - PRISON AREA

Artoo enters a wide room with a four-foot ceiling. In the
middle of the scrap heap sit a dozen or so robots of various
shapes and sizes. Some are engaged in electronic conversation,
while others simply mill about. A voice of recognition calls
out from the gloom.

THREEPIO
Artoo-Detoo! It\'s you! It\'s you!

A battered Threepio scrambles up to Artoo and embraces him.

EXT. TATOOINE - ROCK CANYON - SANDCRAWLER - SUNSET

The enormous Sandcrawler lumbers off toward the magnificent
twin suns, which are slowly setting over a distant mountain
ridge.

EXT. TATOOINE - DESERT - DAY

Four Imperial stormtroopers mill about in front of the half-
buried lifepod that brought Artoo and Threepio to Tatooine.
A trooper yells to an officer some distance away.

FIRST TROOPER
Someone was in the pod. The tracks
go off in this direction.

A second trooper picks a small bit of metal out of the sand
and gives it to the first trooper.

SECOND TROOPER
Look, sir -- droids.

EXT. TATOOINE - DUNES

The Sandcrawler moves slowly down a great sand dune.

INT. SANDCRAWLER

Threepio and Artoo noisily bounce along inside the cramped
prison chamber. Artoo appears to be shut off.

THREEPIO
Wake up! Wake up!

Suddenly the shaking and bouncing of the Sandcrawler stops,
creating quite a commotion among the mechanical men.
Threepio\'s fist bangs the head of Artoo whose computer lights
pop on as he begins beeping. At the far end of the long
chamber a hatch opens, filling the chamber with blinding
white light. a dozen or so Jawas make their way through the
odd assortment of robots.

THREEPIO
We\'re doomed.

A Jawa starts moving toward them.

THREEPIO
Do you think they\'ll melt us down?

Artoo responds, making beeping sounds.

THREEPIO
Don\'t shoot! Don\'t shoot! Will this
never end?

EXT. TATOOINE - DESERT - LARS HOMESTEAD - AFTERNOON

The Jawas mutter gibberish as they busily line up their
battered captives, including Artoo and Threepio, in front of
the enormous Sandcrawler, which is parked beside a small
homestead consisting of three large holes in the ground
surrounded by several tall moisture vaporators and one small
adobe block house.

The Jawas scurry around fussing over the robots, straightening
them up or brushing some dust from a dented metallic elbow.
The shrouded little creatures smell horribly, attracting
small insects to the dark areas when their mouths and nostrils
should be.

Out of the shadows of a dingy side-building limps Owen Lars,
a large burly man in his mid-fifties. His reddish eyes are
sunken in a dust-covered face. As the farmer carefully
inspects each robot, he is closely followed by his slump-
shouldered nephew, Luke Skywalker. One of the vile little
Jawas walks ahead of the farmer spouting an animated sales
pitch in a queer, unintelligible language.

A voice calls out from one of the huge holes that form the
homestead. Luke goes over to the edge and sees his Aunt Beru
standing in the main courtyard.

BERU
Luke, tell Owen that if he gets a
translator to be sure it speaks Bocce.

LUKE
It looks like we don\'t have much of
a choice but I\'ll remind him.

Luke returns to his uncle as they look over the equipment
for sale with the Jawa leader.

OWEN
I have no need for a protocol droid.

THREEPIO
(quickly)
Sir -- not in an environment such as
this -- that\'s why I\'ve also been
programmed for over thirty secondary
functions that...

OWEN
What I really need is a droid that
understands the binary language of
moisture vaporators.

THREEPIO
Vaporators! Sir -- My first job was
programming binary load lifter...
very similar to your vaporators. You
could say...

OWEN
Do you speak Bocce?

THREEPIO
Of course I can, sir. It\'s like a
second language for me... I\'m as
fluent in Bocce...

OWEN
All right shut up!
(turning to Jawa)
I\'ll take this one.

THREEPIO
Shutting up, sir.

OWEN
Luke, take these two over to the
garage, will you? I want you to have
both of them cleaned up before dinner.

LUKE
But I was going into Toshi Station
to pick up some power converters...

OWEN
You can waste time with your friends
when your chores are done. Now come
on, get to it!

LUKE
All right, come on! And the red one,
come on. Well, come on, Red, let\'s
go.

As the Jawas start to lead the three remaining robots back
into the Sandcrawler, Artoo lets out a pathetic little beep
and starts after his old friend Threepio. He is restrained
by a slimy Jawa, who zaps him with a control box.

Owen is negotiating with the head Jawa. Luke and the two
robots start off for the garage when a plate pops off the
head of the red astro-droid\'s head plate and it sparks wildly.

LUKE
Uncle Owen...

OWEN
Yeah?

LUKE
This R2 unit has a bad motivator.
Look!

OWEN
(to the head Jawa)
Hey, what\'re you trying to push on
us?

The Jawa goes into a loud spiel. Meanwhile, Artoo has sneaked
out of line and is moving up and down trying to attract
attention. He lets out with a low whistle. Threepio taps
Luke on the shoulder.

THREEPIO
(pointing to Artoo)
Excuse me, sir, but that R2 unit is
in prime condition. A real bargain.

LUKE
Uncle Owen...

OWEN
Yeah?

LUKE
What about that one?

OWEN
(to Jawa)
What about that blue one? We\'ll take
that one.

With a little reluctance the scruffy dwarf trades the damaged
astro-droid for Artoo.

LUKE
Yeah, take it away.

THREEPIO
Uh, I\'m quite sure you\'ll be very
pleased with that one, sir. He really
is in first-class condition. I\'ve
worked with him before. Here he comes.

Owen pays off the whining Jawa as Luke and the two robots
trudge off toward a grimy homestead entry.

LUKE
Okay, let\'s go.

THREEPIO
(to Artoo)
Now, don\'t you forget this! Why I
should stick my neck out for you is
quite beyond my capacity!

INT. LARS HOMESTEAD - GARAGE AREA - LATE AFTERNOON

The garage is cluttered and worn, but a friendly peaceful
atmosphere permeates the low grey chamber. Threepio lowers
himself into a large tub filled with warm oil. Near the
battered Landspeeder little Artoo rests on a large battery
with a cord to his face.

THREEPIO
Thank the maker! This oil bath is
going to feel so good. I\'ve got such
a bad case of dust contamination, I
can barely move!

Artoo beeps a muffled reply. Luke seems to be lost in thought
as he runs his hand over the damaged fin of a small two-man
Skyhopper spaceship resting in a low hangar off the garage.
Finally Luke\'s frustrations get the better of him and he
slams a wrench across the workbench.

LUKE
It just isn\'t fair. Oh, Biggs is
right. I\'m never gonna get out of
here!

THREEPIO
Is there anything I might do to help?

Luke glances at the battered robot. A bit of his anger drains
and a tiny smile creeps across his face.

LUKE
Well, not unless you can alter time,
speed up the harvest, or teleport me
off this rock!

THREEPIO
I don\'t think so, sir. I\'m only a
droid and not very knowledgeable
about such things. Not on this planet,
anyways. As a matter of fact, I\'m
not even sure which planet I\'m on.

LUKE
Well, if there\'s a bright center to
the universe, you\'re on the planet
that it\'s farthest from.

THREEPIO
I see, sir.

LUKE
Uh, you can call me Luke.

THREEPIO
I see, sir Luke.

LUKE
(laughing)
Just Luke.

THREEPIO
And I am See-Threepio, human-cyborg
relations, and this is my counterpart,
Artoo-Detoo.

LUKE
Hello.

Artoo beeps in response. Luke unplugs Artoo and begins to
scrape several connectors on the robot\'s head with a chrome
pick. Threepio climbs out of the oil tub and begins wiping
oil from his bronze body.

LUKE
You got a lot of carbon scoring here.
It looks like you boys have seen a
lot of action.

THREEPIO
With all we\'ve been through, sometimes
I\'m amazed we\'re in as good condition
as we are, what with the Rebellion
and all.

LUKE
You know of the Rebellion against
the Empire?

THREEPIO
That\'s how we came to be in your
service, if you take my meaning,
sir.

LUKE
Have you been in many battles?

THREEPIO
Several, I think. Actually, there\'s
not much to tell. I\'m not much more
than an interpreter, and not very
good at telling stories. Well, not
at making them interesting, anyways.

Luke struggles to remove a small metal fragment from Artoo\'s
neck joint. He uses a larger pick.

LUKE
Well, my little friend, you\'ve got
something jammed in here real good.
Were you on a cruiser or...

The fragment breaks loose with a snap, sending Luke tumbling
head over heels. He sits up and sees a twelve-inch three-
dimensional hologram of Leia Organa, the Rebel senator, being
projected from the face of little Artoo. The image is a
rainbow of colors as it flickers and jiggles in the dimly
lit garage. Luke\'s mouth hangs open in awe.

LEIA
Help me, Obi-Wan Kenobi. You\'re my
only hope.

LUKE
What\'s this?

Artoo looks around and sheepishly beeps an answer for Threepio
to translate. Leia continues to repeat the sentence fragment
over and over.

THREEPIO
What is what?!? He asked you a
question...
(pointing to Leia)
What is that?

Artoo whistles his surprise as he pretends to just notice
the hologram. He looks around and sheepishly beeps an answer
for Threepio to translate. Leia continues to repeat the
sentence fragment over and over.

LEIA
Help me, Obi-Wan Kenobi. You\'re my
only hope. Help me, Obi-Wan Kenobi.
You\'re my only hope.

THREEPIO
Oh, he says it\'s nothing, sir. Merely
a malfunction. Old data. Pay it no
mind.

Luke becomes intrigued by the beautiful girl.

LUKE
Who is she? She\'s beautiful.

THREEPIO
I\'m afraid I\'m not quite sure, sir.

LEIA
Help me, Obi-Wan Kenobi...

THREEPIO
I think she was a passenger on our
last voyage. A person of some
importance, sir -- I believe. Our
captain was attached to...

LUKE
Is there more to this recording?

Luke reaches out for Artoo but he lets out several frantic
squeaks and a whistle.

THREEPIO
Behave yourself, Artoo. You\'re going
to get us in trouble. It\'s all right,
you can trust him. He\'s our new
master.

Artoo whistles and beeps a long message to Threepio.

THREEPIO
He says he\'s the property of Obi-Wan
Kenobi, a resident of these parts.
And it\'s a private message for him.
Quite frankly, sir I don\'t know what
he\'s talking about. Our last master
was Captain Antilles, but with what
we\'ve been through, this little R2
unit has become a bit eccentric.

LUKE
Obi-Wan Kenobi? I wonder if he means
old Ben Kenobi?

THREEPIO
I beg your pardon, sir, but do you
know what he\'s talking about?

LUKE
Well, I don\'t know anyone named Obi-
Wan, but old Ben lives out beyond
the dune sea. He\'s kind of a strange
old hermit.

Luke\'s gazes at the beautiful young princess for a few
moments.

LUKE
I wonder who she is. It sounds like
she\'s in trouble. I\'d better play
back the whole thing.

Artoo beeps something to Threepio.

THREEPIO
He says the restraining bolt has
short circuited his recording system.
He suggests that if you remove the
bolt, he might be able to play back
the entire recording.

Luke looks longingly at the lovely, little princess and hasn\'t
really heard what Threepio has been saying.

LUKE
H\'m? Oh, yeah, well, I guess you\'re
too small to run away on me if I
take this off! Okay.

Luke takes a wedged bar and pops the restraining bolt off
Artoo\'s side.

LUKE
There you go.

The princess immediately disappears...

LUKE
Well, wait a minute. Where\'d she go?
Bring her back! Play back the entire
message.

Artoo beeps an innocent reply as Threepio sits up in
embarrassment.

THREEPIO
What message? The one you\'re carrying
inside your rusty innards!

A women\'s voice calls out from another room.

AUNT BERU
Luke? Luke! Come to dinner!

Luke stands up and shakes his head at the malfunctioning
robot.

LUKE
All right, I\'ll be right there, Aunt
Beru.

THREEPIO
I\'m sorry, sir, but he appears to
have picked up a slight flutter.

Luke tosses Artoo\'s restraining bolt on the workbench and
hurries out of the room.

LUKE
Well, see what you can do with him.
I\'ll be right back.

THREEPIO
(to Artoo)
Just you reconsider playing that
message for him.

Artoo beeps in response.

THREEPIO
No, I don\'t think he likes you at
all.

Artoo beeps.

THREEPIO
No, I don\'t like you either.

INT. LARS HOMESTEAD - DINING AREA

Luke\'s Aunt Beru, a warm, motherly woman, fills a pitcher
with blue fluid from a refrigerated container in the well-
used kitchen. She puts the pitcher on a tray with some bowls
of food and starts for the dining area.

Luke sits with his Uncle Owen before a table covered with
steaming bowls of food as Aunt Beru carries in a bowl of red
grain.

LUKE
You know, I think that R2 unit we
bought might have been stolen.

OWEN
What makes you think that?

LUKE
Well, I stumbled across a recording
while I was cleaning him. He says he
belongs to someone called Obi-Wan
Kenobi.

Owen is greatly alarmed at the mention of his name, but
manages to control himself.

LUKE
I thought he might have meant old
Ben. Do you know what he\'s talking
about? Well, I wonder if he\'s related
to Ben.

Owen breaks loose with a fit of uncontrolled anger.

OWEN
That old man\'s just a crazy old
wizard. Tomorrow I want you to take
that R2 unit into Anchorhead and
have its memory flushed. That\'ll be
the end of it. It belongs to us now.

LUKE
But what if this Obi-Wan comes looking
for him?

OWEN
He won\'t, I don\'t think he exists
any more. He died about the same
time as your father.

LUKE
He knew my father?

OWEN
I told you to forget it. Your only
concern is to prepare the new droids
for tomorrow. In the morning I want
them on the south ridge working out
those condensers.

LUKE
Yes, sir. I think those new droids
are going to work out fine. In fact,
I, uh, was also thinking about our
agreement about my staying on another
season. And if these new droids do
work out, I want to transmit my
application to the Academy this year.

Owen\'s face becomes a scowl, although he tries to suppress
it.

OWEN
You mean the next semester before
harvest?

LUKE
Sure, there\'re more than enough
droids.

OWEN

Donald J. Trump
06.02.2018 15:41

Bra!
1
anbefalinger
wallah bror

jon
12.03.2018 12:25

Bra!
1
anbefalinger
lol


15.03.2018 14:10

Bra!
1
anbefalinger
fyfaen å skikk
slik


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.143 sec - 1 pageviews