Søk i stiler
 

Sir Winston Churchill


Oppgave om Winston Churchill, som var statsminister i Storbritannia under 2. verdenskrig.

Skrevet i 9. klasse.

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:06.06.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Historiske personer
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Forord

 

- Hvorfor valgte jeg og skrive om Winston Churchill?

Alltid når jeg har sett på dokumentarer fra 2. verdenskrig nevner dem så vidt Winston Churchill. Etter mange dokumentarer har jeg blitt ganske nysgjerrig på hvem Winston Churchill egentlig var og når jeg hørte at vi skulle velge et emne om krigen så lurte jeg ikke lenge på hva jeg skulle ta.

 

- Hva jeg tror jeg kommer til å finne svar på

Jeg tror jeg kommer til å finne svar på hvem han egentlig er, hvordan han ble statsminister, og hva han gjorde for stoppe Hitler.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Problemstillinger

- Hvem var Winston Churchill?

- Hva gjorde han da han ble statsminister?

- Hva gjorde han for å stoppe Hitler

- Hvor mye penger brukte Winston Churchill på krigen?

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Hvem var Winston Churchill?

Winston Churchill ble født i Blenheim Palace den 30. november 1874. Han hadde en ulykkelig oppvekts og det beste han likte da han var liten var soldater og krig. Etter han hadde tatt eksamen på The Royal Miletary College i 1894 ble han sendt til Cuba og senere til India. Etter han hadde tjenestegjort på Cuba og i India, ble han sendt til Sør-Afrika for å være krigskorrespondent. Men der ble han tatt til fange av boerne. Det tok ikke lang tid før Churchill klarte å flykte. Og da Winston Churchill kom tilbake til England hadde hans modige flukt gjort han til en nasjonal helt over natten. Nå som det gikk bedre for han og han hadde blitt kjent, ble han valgt til parlamentet allerede året etter. Han likte og holde taler og allerede fra 1929 så begynte han å advare folket mot nazistene.

 

Winston blir statsminister

10. mai 1940 angrep Tyskland Holland og Belgia, like etter Neville Chamberlain fikk vite dette gikk han av. Mange sier at han var for feig til å lede landet ut av krigen. England trengte straks en ny regjering. Tyskland hadde allerede tatt over Norge og Danmark og de visste at Tyskland ville slå til igjen ganske snart. Samme dag som Neville gikk av ble Churchill inkallet til Buckingham palace av kong Georg 4. for å få oppdraget som statsminister.

 

Taleren

Winston Churchill var flink til og holde taler. Det var noe av det beste han visste og han forberedte seg mange timer før han skulle holde en. Meningene med talene hans var å holde landet sammen og moralen oppe. Det er ikke mange som har blitt sitert så mye som Churchill og talekunsten hans skulle vise seg og hjelpe Churchill under krigen. 3 dager etter han hadde fått oppdraget som statsminister holdt han den kjente talen ”I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat”, som vekket patrioisme, nasjonalfølelse, og kampglød hos britene.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

England og Frankrike

 

Etter at tyskerne hadde tatt Benelux-landene var nå turen kommet til Frankrike. Hæren til Frankrike var ikke sterke nok til å gi tyskerne noe særlig motstand så Storbritannia sendte 250.000 soldater for å hjelpe Frankrike mot tyskerne. Men dette hjalp ikke noe særlig. Frankrike ba Churchill sende det britiske flyvåpnet for å hjelpe dem, men Churchill mente at det ikke ville være nok for å redde Frankrike så han holdt det på bakken, for han visste at han ville ha bruk for det senere da Tyskland ville angripe Storbritannia. For Churchill visste det ville skje. Den 22. juni overga Frankrike seg til Tyskland.

 

Slaget om Storbritannia

Frankrike var tatt og nå hadde Hitler hele Europas kystlinje. Nå manglet bare Storbritannia før Hitler fikk total dominans over Europa. For at Tyskerne kunne starte invasjonen måtte de først ha kontrollen i lufta. Så Hitler sin luftstyrke, Luftwaffe ble satt på den oppgaven. Det så ut for at Luftwaffe skulle få en lett jobb med denne oppgaven for de hadde en mye større flystyrke enn den Engelske flystyrken R.A.F(Royal Air Force). Men tyskerne møtte sterk motstand fra R.A.F, og måtte gi opp. Senere, den 7. september begynte tyske fly og bombe london 57 netter i strekk. Denne bombingen ble kalt london blitzen og under det hele ble 41.000 sivile drept, 137.000 såret og nesten en million hus var blitt ødelagt.

 

Den 7. mai 1941 fortalte Churchill nasjonen at det verste var overstått. Da reiste statsministeren seg opp i det tause underhuset og sa: "Vi vil overleve stormen". - Når jeg ser tilbake på de prøvelsene som vi har klart oss gjennom, og på de tårnhøye bølger som skipene våre har seilt gjennom, og når jeg husker tilbake på alt det som har gått galt, og husker alt som har vært riktig, - så føler jeg at vi ikke behøver å være redd stormen. La den brøle og la den rase. Vi vil overleve den.

Nå som Storbritannia hadde vunnet over nazi - tyskland og folk skjønte at de ikke var så uovervinnelige som de hadde trodd, ble det en ny glød hos motstandsfolk i alle tysk okkuperte land.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

England etter London blitzen

 

Winston, Roosevelt og Stalin.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Nå som Hitler skjønte at han ikke klarte å okkupere Storbritannia, gikk han til angrep på Sovjetunionen. Dette gjorde at Churchill ble alliert med Stalin, selv om han hatet han fordi han hadde vært i krig mot Russland på 20-tallet. Churchill begynte og låne utstyr av USA fordi de hadde mistet mesteparten i katastrofen på Dunkirk. Amerikanerne ville bare låne dem utstyret for de ville ikke bli dratt med inn i krigen. Likevel kom de med i krigen etter det som skjedde på Pearl Harbor.

 

Churchill tok på seg rollen som brobygger mellom Stalin og Roosevelt. Nå var det mulig å utarbeide en plan for å frigjøre de erobrede landene i Europa og i Asia. Churchill og Roosevelt utarbeidet mål for en frigjøring i Atlanterhavserklæringen som ble laget ombord på U.S.S Augusta utenfor kysten av New Foundland. Det første resultatet av de alliertes samarbeid var landgangen i Nord Afrika og invasjonene av Sicilia og Italia. Motstanden var hardere enn ventet slik at invasjonen i Normandie ble utsatt helt til juni 1944.

 

Livet til Churchill etter krigen

Da krigen var over i 1945 tok Clement Atlee fra Labour partiet over for Winston Churchill. Han kom igjen til makten i 1951 og satt til 1956. Etter det tok Harold McMillan over. Etter det gikk det nedover med Churchill. Helsen sviktet etter mange år med sigarer, whisky, champagne og krig. Hans politiske karriere var stort sett over, selv om han ble gjenvalgt av sin valgkrets hvert eneste valg. Han var for svak til å yte mer. De siste 7 månedene var han sammen med venner og familie. Churchill lå bevisstløs i en uke etter ett hjerneslag, og dødde på samme dato nøyaktig 70 år etter sin far, 21(?). februar 1965. Han ble 91 år gammel. Hele Storbritannia var i sorg, og han ble gravlagt i en liten gravplass nær hans fødselssted i nærheten av Blenheim Palace.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Ett bilde fra begravelsen til Churchill

 

Svar på problestillingene

- Winston Churchill var Englands statsminister fra 1940-45, soldat, og forfatter.

- Det første han gjorde var å holde en tale og etter det satte han straks i gang med arbeidet.

- Han samarbeidet med Stalin og Roosevelt for å stoppe Hitler plan.

- Dette er umulig og svare på med henyn til: lønninger, mat til soldatene, fly, flybensin, reperasjon av fly, tanks, produkjon av bomber, gevær, ammunisjon, osv.

 

Etterord

Arbeidsmetoden min var å drive med litt ”reaserch” de første dagene og med å lese litt om han og hva han hadde gjort. Etter det satte jeg i gang med å skrive oppgaven. Arbeidsinnsatsen min syntes jeg har vært bra, bortsett fra at jeg somle litt på starten og det ble for mye jobbing på slutten. Han er en såpass kjent person så det var ikke noe problem å samle stoff.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

 

Kilder:

www.london.no

http://groups.msn.com/TheWinstonChurchillClub/lifeofchurchill.msnw

http://www.daria.no/skole/?tekst=3364

http://www.studenttorget.no/index.php?artikkelid=771&back=1

http://www.godoy.no/weber/2verdskrigweb/Linn03/2.%20verdskrig.htm

http://www.overhalla.kommune.no/skoler/obus/dok/obus7/Churchill/

http://encarta.msn.com/

http://fuv.hivolda.no/prosjekt/frodelorentzen/114dgr.htm

http://www.godoy.no/weber/2verdskrigweb/daniel/

http://fuv.hivolda.no/prosjekt/frodelorentzen/overlev.htm


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


03.03.2010 09:02

Bra!
3
anbefalinger
skola e gør

anonym
14.01.2010 19:00

Bra!
1
anbefalinger
Veldig bra skrevet, med mye fakta  Smile :-\) btw, tror han ble 90 år? Siden han døde i januar og var født i november, så han rakk ikke å fylle 91 år  Razz :-P

Sofie
26.01.2016 17:14

Bra!
1
anbefalinger
Innholdet er greit, men det er veldig mange språklige feil.


10.02.2009 17:38

Bra!
0
anbefalinger
Men hvet du om noen kilder som vi kan finne om: soldatene, fly, flybensin, reperasjon av fly, tanks, produkjon av bomber, gevær, ammunisjon..
Jeg træler veldig å finne sånt.

^_^
03.03.2010 09:01

Bra!
0
anbefalinger
gort, men mye info.
wikipedia har mye tekst og der må man pluke ut

selma
04.11.2016 16:44

Bra!
0
anbefalinger
Mye bra info, men litt lite flyt i språket.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.016 sec - 1 pageviews