Søk i stiler
 

"Parvana" av Deborah Ellis


Kort sammendrag av bokas innhold, informasjon om forfatteren, personkarakteristikker og min mening om ungdomsromanen "Parvana" av Deborah Ellis.
Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:06.06.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Parvana
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Innledning:

Romanen ble utgitt av Gyldendal i 2004,men den ble skrevet i 2000 av forfatteren Deborah Ellis. Bokas orginaltittel er ”The Breadwinner”. Den er oversatt av Jørn Roeim.

 

Deborah Ellis

Deborah Ellis vokste opp i Paris, Ontario og fra hun var 17 år gammel var hun en politisk aktivist og støttet ikke-vold. Etter videregående dro hun til Toronto og jobbert i fredsbevegelsen. Senere ble hun involvert i kvinnebevegelsen der hun jobbet for kvinners rettigheter og økonomiske rett. I dag skriver hun bøker og jobber samtidig med rådgivning innenfor mentalhelse i Toronto. Hennes første novelle ”Looking for X” som ble utgitt høsten 1999, vant prisen Governor General’s Award og ble nominert til Canadian Library Association Book of the Year for Children Award i 1999, og Silver Birch Reading Award i 2001.

 

Samme år dro hun til Afghanistan og Russland for å snakke med kvinner i flykningsleirer og høre deres historier. Under oppholdet møtte hun en mamma og en søster av ei jente i Kabul som måtte klippe håret, gå med gutteklær og selge ting fra et brett på en markedsplass for å kunne skaffe inntekter til familien. Dette minte henne på barns enorme evne til å handle med mot og kreativitet til å overleve når voksne til å gjemme seg under ekstreme forhold. Denne historien inspirerte henne til å skrive ungdomsromanen ”The breadwinner” som er oversatt til ”Parvana” på norsk. Boka var nominert til the Red Maple Reading Award 2001. Boka er internasjonal bestselger, og er oversatt til mer enn 20 språk. Inntektene fra boken donerer hun til en kvinneorganisasjon i Afghanistan. Senere har hun skrevet fortsettelsen til boka om Parvana som har fått tittelen ”Parvanas reise”.

 

Handlingsreferat

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Romanen handler om Parvana som bor i Afghanistan med sin familie. Afghanistan er under Talibans styre og familien sliter økonomisk og sosialt. Talibanmilitsen har innført strenge lover som blant annet innebærer at kvinner skal være inne, og må de være utendørs skal de ha en mannligledsager. Vinduene på husene skal også være svartmalt. Dette er et problem for Parvana, hennes mor og hennes to søstrer og en bror. Familien bor i en liten leilighet på to små rom og alle mistrives med situasjonen. Hverdagen deres er kjedelig. Siden Taliban kom til makten har de kvinnelige familiemedlemmene måtte holde seg inne i over et år. Hennes storesøster Nooria Familiens inntekter kommer fra faren som selger familiens ting, leser og skriver brev. På markedet i Kabul sitter han på et teppe hele dagen. Noen ganger får Parvana bli med, men hun må bære burka som alle kvinner må ha når de er utendørs. Selv om Parvana har en ledsager som er hennes pappa, er hun ikke trygg og må være forsiktig. Men så en dag kommer noen talibansoldater stormende inn i huset hos familien. De ransaker huset og forsvinner med faren fordi han har tatt utdannelse i utlandet. Deres mor blir stum og sover hele dagen. Det blir Noorias ansvar å ta seg av de yngre.

 

Til slutt blir de tomme for mat og Parvana blir nødt til å ta på seg burkaen og handle. På veien dit møter hun flere soldater og hun får trøbbel. Hun klarer å løpe vekk ved at soldatenes oppmerksomhet bli skjøvet på noe annet. I det hun løper støter hun på en kvinne i burka. Kvinnen griper henne og det viser seg at hun er en venn av hennes mor. Parvana forteller hva som har skjedd, og Weera som kvinnen heter, hjelper familien og flytter inn. Når pengene er brukt opp, får Weera en ide om at Parvana kan kle seg som en gutt og fortsette med arbeidet som faren hadde gjort. Etter mange diskusjoner går Parvana med på forslaget. På en av arbeidsdagene møter hun sin venninne som også er kledd som en gutt og jobber med å selge te. Parvana ser lysere på hverdagen. Sammen tjener de penger på å grave opp skjelletter som blir solgt. Tilslutt har de nok til å investere i et brett og tobakk som kan selges på torget. Hennes søster skal giftes bort til en gutt i Mazar og familien drar dit. Taliban har ennå ikke fått kontroll over byen, og det er meningen at Nooria skal få ta lærerutdannelse. Parvana blir igjen og etter noen måneder blir faren løslatt. De blir engstelige da de får høre at Taliban har okkupert og terroriserer innbyggerne i Mazar. I boka ”Parvanas reise” fortsetter historien om Parvana og hennes far på leting etter familien i Mazar.

 

Om romanen:

Romanen har en hovedhandling som skjer i et krigsbymiljø. Sjangeren er ungdomsroman. Jeg tror forfatteren har skrevet boka fordi hun vil fortelle hvor vanskelig det var å leve under Taliban. Hun vil også vise hvordan barn tvinges i vanskelige situasjoner, til å være taprere enn det de egentlig er. Menneskene har håp og stor oppfinnsomhet under veldig dårlige forhold.

 

Handlingen kommer fram ved at vi får lese Parvanas tanker og hennes handlinger.

 

Personkarakteristikker:

Parvana – er hovedpersonen. Hun er 11 år gammel og blir etter hvert den som må forsørge familien. Hun utvikler seg fra å være redd til å gå på gaten til å gå ut frivillig kledd som en gutt.

 

Nooria – Parvanas storesøster. Hun hadde så vidt begynt å utdanne seg som lærer helt til Taliban tok makten. Fra å være hjemmeværende reiser hun til Mazar for å gifte seg i slutten av boka.

 

Moren – Utdannet journalist og jobbet for en radiostasjon i Kabul. Sammen med Weera og en hemmelig kvinneorganisasjon skriver de en hemmelig avis som skal distribueres til kvinner over hele verden.

 

Weera – Venn av Parvanas mor som hjelper familien mens deres far er tatt til fange. Hun har mistet hele familien sin under krigen med Sovjetunionen og borgerkrigene etter Afghanisk selvstyre.

 

Maryam – lillesøster til Parvana. Hun må holde seg hjemme og hun kjeder seg veldig.

 

Ali – Parvanas lillebror som er tre år gammel. Parvana tar seg godt av han ved å leke.

 

Min mening om boka:

Jeg synes denne boka var veldig interessant og den er lettlest. Forfatteren har skildret hverdagen veldig godt til kvinnene som må gå i burka og ikke har samme rettigheter som menn. Fortvilelsen, kjedsomheten og alle følelsene kommer godt fram. Dette er en bok som man kan lære mye av, den minner meg på hvor godt jeg har det. Kvinner blir undertrykt og det må gjøres noe med. Selve Taliban er en afghanisk hærstyrke som tok kontrollen over hovedstaden i 1996 og som ble fratatt makten høsten 2001. Det er ikke så strengt lenger, men fortsatt har ikke kvinnesynet blitt så veldig mye bedre.

 

Et stort pluss er at det finnes en liten ordliste bakerst i boka som forklarer fremmedord som er brukt i historien. Jeg synes forsiden av boka var veldig fin, med et passende bilde. Denne boka var så god at jeg skal lese bok nummer to for nå er jeg nysgjerrig på hvordan det går med Parvana og familien.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


11.05.2007 21:03

Bra!
13
anbefalinger
Heeiii

Sara
07.01.2008 17:40

Bra!
12
anbefalinger
Utrlig flink er du Smile :-\)

Elise
10.10.2007 15:02

Bra!
10
anbefalinger
Bra bokanmld..!  Surprised :-o) Helt enig med at boka er bra! Vi har lest den i klassa, og skal nå skrive "siste kapitell" aner ikke hva det skal handle om.. Razz :-P


17.01.2008 18:57

Bra!
7
anbefalinger
Jeg har ikke lest mye av den, men jeg ble helt grepet av den og hadde ikke lyst til å legge den fra meg, men det var i lekse så jeg kunne ikke lese mer enn to sider av den hver dag.
Jeg googlet på nettet etter boka da jeg fant dette.

hanne
22.10.2009 10:02

Bra!
7
anbefalinger
jævlig bra bok !!! Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D


01.12.2009 10:20

Bra!
6
anbefalinger
javlæ bra bok Smile :-\)

Afghaneren
03.04.2008 13:59

Bra!
5
anbefalinger
eg ska sei dåkkke at dette er en dritt GOD bok...DEN ER SÅ SPENNENDE OG GOD...DERE VIL ELSKE DEN... Very Happy :-D

Hibe
29.05.2008 11:04

Bra!
5
anbefalinger
Hei bra skrevet, men forfatteren bodde ikke i Paris hun bodde i Canada Smile :-\). og de byene du har skrevet at hun var i er fra Canada ikke Frankrike  Wink ;-\)

iaa
12.11.2008 10:38

Bra!
5
anbefalinger
veldig bra bok, lesten den ferdig i dag  Wink ;-\)

Anisha
12.11.2008 18:23

Bra!
5
anbefalinger
Det var kjempe bra skrevet  Wink ;-\)

Pryanka
19.11.2008 10:15

Bra!
5
anbefalinger
Det var en bra bok og eg anbefaler at alle må lese det.

parvana
01.12.2008 16:10

Bra!
5
anbefalinger
hei jeg heter parvana. jeg likte boka fordi hovedprsonen hadde samme navn som meg. det er bra at dere lager en bok som handler om meg, er så stolt av dere Smile :-\)

sexy gengsta
02.06.2009 18:00

Bra!
5
anbefalinger
likte boka utrolig mye , skal skrive oppgave om forfatteren og boka... dette kommer nok til å hjelpe... men en ting hn var ikke så gammel så hn slapp burkan.... hvis jeg tar feil sorry... den ar så spendene at je satt og lese til 02.30 eller noe var ganske trøtt da.
jeg vil også annbefale parvans reise (2en) den er også bra men er ikke ferdig med den ... skal lese dn nå  Smile :-\)


19.11.2009 23:37

Bra!
5
anbefalinger
Jeg har ikke lest mye av den, men jeg ble helt grepet av den og hadde ikke lyst til å legge den fra meg, men det var i lekse så jeg kunne ikke lese mer enn to sider av den hver dag.
Jeg googlet på nettet etter boka da jeg fant dette. jeg skal skrive den bok som boanmeldelse
å jeg kommer til og få en 6 på det ,jeg mener karakter 6  Smile :-\) dritt bra bok jeg anbefale at der bør lese bok hva den handler om og se på landet vår hva så kjedd,,stakrs parvan mått ut å jobbe å kless som gutt yalla hjelp de pliss ya alla hjelp afghanistan landet vårt du er stor gud !*


20.11.2009 11:17

Bra!
5
anbefalinger
den boka er god og lese i


24.11.2009 10:24

Bra!
5
anbefalinger
den boka er drit fin

:P
31.10.2009 14:28

Bra!
3
anbefalinger
Jeg tror Paris er en plass i Ontario, for det står jo hun er fra Canada, i Paris i Ontario.  Very Happy :-D

Gjettum skole
21.03.2011 16:53

Bra!
3
anbefalinger
Hvorfor syns dere at dennne boken er så bra?


22.12.2009 15:56

Bra!
2
anbefalinger

haha
14.01.2010 14:32

Bra!
2
anbefalinger
kul bok

meg selv
20.09.2010 17:26

Bra!
2
anbefalinger
Drit kul bok!! Very Happy :-D

Jeg den penste
31.10.2010 15:41

Bra!
2
anbefalinger
OMG så bra bok azz du er faen meg helt flink som meg azz.
Du er sååååå flink.¨ Skjer? folkens


03.03.2015 18:00

Bra!
2
anbefalinger
kjempe bra skrevet
 Wink ;-\)

sex
05.03.2015 18:12

Bra!
2
anbefalinger
veldig bra skrevet, håper du fikk 6`er på innlegget


08.12.2016 10:58

Bra!
1
anbefalinger
bra skrevet, men tror ikke at dette her stemmer "Til slutt blir de tomme for mat og Parvana blir nødt til å ta på seg burkaen og handle. På veien dit møter hun flere soldater og hun får trøbbel", hun blir stoppet på grunn av at hun ikke hadde på seg burka..

konstabel scott
07.06.2017 12:25

Bra!
1
anbefalinger
veldig bra må eg sei

karen som knulla parvana
05.02.2018 22:49

Bra!
0
anbefalinger
lowkey d her var en dritt annmeldelse men jaja


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews