Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Fordøyelsen av en sjokolade

Fordøyelsen av en sjokolade

Beskrivelse av hvordan en sjokolade blir fordøyd. Bytt ut ordet "sjokolade" med "maten" så får du en stil om bare fordøyelsen.

Skrevet i 10. klasse.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
05.06.2006
Tema
Kroppen

Munnen og spiserøret
Når du er sulten kjenner du kanskje at du får vann i munnen. Du kan også få vann i munnen om du er småsulten og går forbi et bakeri der du lukter deilig nybakt mat, det hender også at du får vann i munn om du ser et bilde med deilig mat. Det vannet er spytt fra spyttkjertlene i munnen, spyttet brukes til å gjøre sjokoladen bløt slik at den blir lettere og fordøye etter tennene har delt sjokoladen opp i mindre biter.

 

Etter sjokoladen har blitt delt opp i mindre porsjoner og blitt fuktig. Presser tunga den bakover, mens drøvelen stenger for nesåpningen slik at du ikke får mat opp der. (tror ikke det er så godt) Samtidig stenger strupelokket for luftrøret, (det har sikkert hendt at du får mat ned i luftrøret og det ikke så deilig det heller). Deretter presses sjokoladen i små porsjoner ned gjennom spiserøret. I spiserøret er det kraftige muskler som trekker seg sammen og slakker seg slik at sjokoladen blir ført ned i magesekken. Disse bevegelsene kalles PERISTAL-TISKE bevegelser og finnes også for øvrig i resten av fordøyelseskanalen.

 

Magen

Når sjokoladen har glidd gjennom spiserøret kommer den ned i magesekken. Magesekken er en beholder med muskler rundt og med stor elastisitet. Magesekken knar, elter og finfordeler sjokoladen. I magesekken løses sjokoladen seg opp i den sure magesafta som har 1,5 pH. Her drepes bakterier, og proteiner blir delt opp i enklere deler. Kjertler i magesekken skiller ut slim som verner magen mot den sure magesafta. For at den sterke magesafta ikke skal skade noe i kroppen så tilsettes bikabonatet det nøytraliserer magesaften.

 

Tynntarmen og tolvfingertarmen

Starte på tynntarmen kalles tolvfingertarmen fordi den er like lang som tolv fingre. Etter sjokoladen har vært en tur innom magesekken slippes den i porsjoner ut i tolvfingertarmen. Her blir den tilsatt galle fra leveren og bukspytt fra bukspyttkjertleren. Gallen får fettet til å finfordele seg, mens bukspyttet fortsetter å bryte ned sukker og proteiner til enklere byggeklosser. Det ferdige nedbrutte produktet suges opp i blodet i tynntarmsveggen. Næringsstoffene fraktes så med blodet gjennom portåra til leveren, der det blir renset for giftstoffer. Leveren gjør om alle giftige stoffer til mer ufarlige forbindelser, som siden filtreres ut i nyrene.

 

Tjukktarmen og endetarmen

Den sjokoladen som ikke suges opp passerer ut i tykktarmen, der vannet suges opp slik at vi får passe konsistens på avføring. Endetarmen er siste del av tykktarmen. Den består av to ringmuskler: den innerste er ikke viljestyrt, det vil si at den åpner seg automatisk når sjokoladen kommer fra magesekken. Den ytterste ringmuskelen er viljestyrt, altså, vi styrer når det skal slippes avføring. Det vil si at vi kan bestemme når vi vil gå på do, men med en gang du blir født og opp til alder av 2 – 3 år har ikke alle barn lært og bruke den viljestyrte ringmuskelen. Så de bruker eventuelt  PAMPERS ! OG PAMPERS!  Noen bruker bleie lengre enn 3 år fordi de enten har sykdom eller er født med forliten blære.

 

100 g sjokolade blir fodøyd:

Jeg har nå forklart hvordan denne sjokoladen ble fordøyd, men ingrediensene i sjokoladen har visse effekter på kroppen.

  • Du kan legge på deg om du spiser mye.
  • Du kan få uren hud.
  • Du får et energihopp (det vil si du får mye energi en liten stund)
  •  

    Men allikevel spiser vi sjokolade, fordi det er godt!

     

    Sjokoladen inneholder:

    Energi:                       2285 kj

    Protein:                      6 gram

    Karbohydrater:          58 gram

    Fett:                           32 gram

    Legg inn din oppgave!

    Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

    Last opp stil