Søk i stiler
 

Nordlys


Mye interessant informasjon om nordlyset.

Karakter: 5-

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:04.06.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Natur
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookHva sier mytene om nordlyset?

Før i tiden, kanskje fortsatt det spørs hvor du spør, skulle man ikke erte nordlyset eller drive ap med det. Da sa folk at nordlyset kunne bli farlig. Man skal heller ikke le av nordlyset, eller vinke med små, hvite tøystykker til det. Å plystre til nordlyset var forbudt. Da kunne det komme helt ned til bakken å sette fyr på klærne eller kanskje slå folk i svime.

 

Nordlysdanserinnen er blitt sett så lenge det har bodd mennesker på jorda. Nordlyset har ofte blitt kalt ”naturens vakreste skuespill”.

 

Nordlysets farger og former

Nordlyset har de mest fantastiske former og farger. En rubinrød nordlyskrone får mest oppmerksomhet. Variasjonene er helt utrolige. Det bobler og koker i nordlyset. Nordlyset vokser slik at de nesten dekker hele landet. Ja, de lyser opp store områder av jorda. Vi ser raske fargeskiftninger og hurtige variasjoner i formene. Det intense lysspillet varer bare 10-15 minutter, så dør lyset langsomt ut. Ofte kan nordlyset ha mange forskjellige farger i løpet av et nordlys. Den gulgrønne fargen er sterkest. Ofte kan man også se rødt og blått nordlys. Fargekombinasjonene er mange og ulike. Blodrødt nordlys forekommer ved store nordlysutbrudd.

 

Nordlyset har mange forskjellige former. Buer, bånd og stråler er de formene vi oftest ser. Buene og båndene kan opptre i en eller flere parallelle former. De lange, tynne nordlysformene kan opptre som en egen form. De kan også gå på tvers av buer og bånd, eller danne draperier og kroner. Strålene følger jordas magnetfelt. Når nordlyset flammer over himmelen, vil vi se at formene varierer mye og hurtig. Noen ganger kan det flytte seg 100 kilometer på ett sekund.

 

De fleste nordlys opptrer mellom 100 og 300 kilometer over bakken. Nordlyset kommer aldri nærmere jorda enn 85 kilometer. Nordlysthøyder større enn 500 kilometer er blitt observert, men svært sjelden.

 

Hvor på jorda er det mest nordlys?

Nordlyset forekommer oftest og med størst intensitet innenfor to belter. Beltene kalles nordlyssoner. En finnes på den nordlige halvkule og en på den sørlige halvkule. Norge ligger under nordlyssonen. Det gjør også Alaska, Nord-Canada, Grønland og Sibir. I Norge er klimaet mildt i forhold til de andre landene som ligger under nordlyset. Derfor er det enklere å se det fra Norge. På den sørlige halvkule finnes det også nordlys, men der kalles det sørlys. Nord- og sørlysene forekommer samtidig.

 

Hva er egentlig nordlys?

Lufta består av mange forskjellige gasser. De viktigste er oksygen og nitrogen. Som alt annet er også gassene bygd opp av ørsmå byggesteiner som vi kaller atomer og molekyler.

 

Det er sola som tenner nordlyset. Sola sender elektriske ladde partikler til jorda. Jordas magnetfelt er ”veiviseren” for disse partiklene. Partiklene fra sola kolliderer med atomene og molekylene i lufta. Ved disse kollisjonene blir atomene og molekylene varmet opp kraftig. De klarer ikke å holde på varmen, men sender ut små lysblink som kalles fotoner og lyskvanter. Når gassene i lyshavet sender ut millioner av lysblink hvert sekund, kan vi se lyset med våre egne øyne – nordlyset.

 

De sterkeste og mest fargerike nordlysene kommer fra atomer og molekyler av nitrogen og oksygen. Det er gassene i lufta som bestemmer fargene på nordlyset. Derfor er fargene i nordlyset luftas fingeravtrykk.

 

Tre ting er nødvendig for å se nordlyset:

1. Energi fra sola, i form av elektrisk ladde partikler – elektroner og ioner.

2. Et magnetfelt som fører solpartiklene mot jordas polområder.

3. Jordas atmosfære som oppvarmes og sender ut nordlys.

 

Nordlysets navn

For 1000 år siden døpte vikingene dette flammende himmellyset. Fordi lyset opptrådte nord på himmelen, ble det kalt for ”nordurljos”, det vil si nordlys.

 

På den sørlige halvkule har man sørlys, som er det samme som nordlys. Fellesnavnet for nordlys og sørlys er polarlys.

 

Nordlyset har flere andre navn. Noen mente at nordlyset var et godt værmerke, og kalte det for værlys eller vindlys. Det ble også kalt ”de lystige dansere” eller bare polka – som er navnet på en dans.

 

Utenfor Norden er Aurora borealis det vanlige navnet på nordlyset. Navnet kommer fra latin og betyr ”den nordlige morgenrøden”.

 

Nordlyslyd-mysteriet

Mange sier de har hørt knitring og susing når det er intense nordlys. Samene har et navn på nordlyset som betyr ”det hørbare lyset”. Ingen han måle denne lyden, selv med følsomme mikrofoner. Lyden kan ikke komme fra nordlyset: Lydbølger kan ikke bre seg i den tynne luften hvor nordlyset opptrer. Nordlyset er derfor et stort mysterium.

 

Er nordlyset farlig?

Nordlyset har satt dype spor i vår kultur. Noen trodde at nordlyset var en bro mellom jorda og himmelen. Via nordlyset kunne man få kontakt med de døde. Andre trodde at nordlyset var et varsel om krig eller andre store ulykker. I dag vet vi at nordlyset – som andre himmellys – ikke er farlig.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

hm
16.12.2007 14:48

Bra!
6
anbefalinger
Det er ikke så rart de ikke har skrevet noe mye om sørlys når det handler om nordlys

Synne
10.01.2008 09:22

Bra!
2
anbefalinger
Bra tekst ! men skulle kansje hatt litt mere om forskining i norge og hva de har funnet ut


09.09.2006 16:33

Bra!
1
anbefalinger
Var i gællivare 1989 på kvellen med min mann og sønn i bilen. min mann sa at jeg skulle veive ned vinduet og jeg skjønte ikke hvorfor.Da hørte jeg en for meg skremmende lyd,akkurat som en, når vi var barn,spøkelselyd. Den lyden glemmer jeg aldrig. Min mann hadde hørt lyden før.Jeg skyntet meg å stenge vinduet, for jeg likte ikke lyden.

K_K
27.11.2007 19:51

Bra!
1
anbefalinger
dere har ikke skrevet mye om sørlys


02.10.2017 22:29

Bra!
0
anbefalinger
Hvorfor danser nordlyset naar man vifter med et hvitt toystykke ?


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews