Jahn Teigen

Særoppgave om Jahn Teigen.

Skrevet i 10. klasse.

Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.06.04
Tema
Pop

Forord

Jeg har valgt å skrive om Jahn Teigen fordi få, om noen, norske popartister har en historie som Jahn Teigen. Hans karriere har vært preget av oppturer og nedturer, 0 poeng og gull- og platinaplater.

 

En ting er sikkert, Jahn Teigen har gjennom hele karrieren gledet et stort publikum, enten det har vært som ellevill entertainer eller som en artist med alvorligere undertoner.

 

Jeg syns Jahn Teigen som person er veldig morsom, og han har en spesiell stemme.

 

<bilde>

 

<bilde>

 

Innhold

Forord

Jahn Teigens oppvekst

Jahn Teigens gjennombrudd

Prima Vera

Musikk stil, Norsk pop

Plate utgivelser

Etterord

 

 

Jeg har funnet stoff på:

www.google.com

www.sol.no

www.dagbladet.no

Bøker

 

 

Jahn Teigens oppvekst

Frisør Arne Teigen og Esther Jansen fødte sønnen Jahn i Tønsberg, 27. sept. 1949. Det vil si at han i år blir han 56 år, og han er i beste velgående. Han giftet seg med Anita Skorgan i 1984, og de har fått en datter som heter Sara. Nå er Anita Skorgan og Jahn Teigen skilt. Men de har et veldig bra forhold til hverandre. Jahn Teigen bor nå på Aker Brygge i Oslo.

 

Det hele startet i hjembyen Tønsberg på midten av 1960-tallet med gruppen The Enemies. Det var Eva Jørgensen, nå Eva Christiane Borgengård som oppdaget Jahn Teigen. Men før alt dette skjedde var Jahn i et band som het ”The Little Stones”. I ’64 var Jahn 15 år og spilte bassgitar. ”The Little Stones” ga ikke ut musikk. Etter hvert som årene gikk ble gruppen ”The Enemies” til.

 

Det var meningen at Jahn Teigen og de tre andre i gruppen ”The Enemies” skulle være med i en musikal som Eva Christiane Borgengård hadde skrevet. Den heter ”Hjelp – det spøker”. Den ble skrevet i 1967 med tanke på Jahn Teigen i dobbeltrolle som musiker/artist – og et 140 år gammelt musikalsk husspøkelse med stor hang til crazy utfoldelse. Her skulle ”The Enemies” lanseres med barsk og brann.

 

Norges populære barnestjerne Anne Mette Pålsrud skulle også ha en stor rolle i denne musikalen. Men like etter at musikalen var ferdig skrevet av Eva, så ble den lagt på is. Årsaken til dette var at Eva glemte at store og kjente musikere var opptatt opp til flere år av gangen.

 

Som 17-åring øvde Jahn Teigen og ”The Enemies” i kjelleren til Holtans foreldre. Jahn Teigen som den gang var 17 år spilte bassgitar og sang. John Erik Holtan var 18 år og spilte orgel og sang. Freddy Lepsøe var 16 år, spilte rytmegitar, sang og var konferansier.

 

Eva Christiane Borgengård hadde et mål, det var å gjør disse guttene kjente. Det klarte hun med glans.

 

Etter albumutgivelse i 1968 forlot Teigen gruppen, og søkte lykken med det engelske bandet Red Squares, som var kjent bl.a. i Danmark. Da Red Squares var på turné i Israel, hoppet Teigen av og ble med i israelske Lions of Juda, som han spilte inn totalt 6 sanger med. Så gikk turen til Norge igjen, og vel hjemme tok Jahn kontakt med et band med det klingende navnet Arman Sumpe D.E. (= Dur Express). Dette bandet ble igjen til Popol Vuh, og i 1972 kom deres selvtitulerte første album. Popol Vuh (senere Popol Ace) oppnådde legendestatus i norsk rock med sin progressive rockemusikk i kombinasjon med Teigens kraftfulle stemme og karismatiske sceneopptreden. Teigen sluttet i Popol Ace etter albumet "Stolen From Time" (1975).

 

Jahn Teigens gjennombrudd

De første skrittene mot en solokarriere tok Teigen i 1974 og 1976 i Melodi Grand Prix. Han sang vinnermelodien ”Hvor Er Du” i 1974 (som Anne Karine Strøm sang i den internasjonale finalen) og skapte rabalder for første gang i 1976 med ”Voodoo” (duett med Inger Lise Rypdal) da han opptrådte i den etter hvert så legendariske skjelettdrakten.

 

Han innledet samtidig et langt og nært samarbeid med Herodes Falsk (den gang medlem av Jonas Fjeld Rock’n Rolf Band) og laget en helsprø LP sammen med ham i 1975. Under tittelen ”Teigen Synger Falsk” laget de to herrene en merkverdig blanding av morsomme låter, vitser, gærne påfunn og lydeffekter sterkt påvirket av Monty Pyton. Sammen med Tom Mathisen (fra Snu) dannet de trioen Prima Vera i 1977 som gjorde stor suksess de påfølgende 6 årene. Samtidig, i 1976, tok Teigen allikevel fatt på solokarrieren. Han ble en jevnlig deltager i Grand Prix, og vant i 1978 den nasjonale finalen med sangen "Mil Etter Mil", skrevet av Kai Eide.

 

Hans innsats i den internasjonale finalen i Paris samme år er velkjent: null poeng, og en historisk dårlig plassering for et norsk bidrag. Dette var da Jahn Teigen slo igjennom for fult, i Grand Prix i 78. Jahn brukte nullene for alt det var verdt, og ble på kort tid Norges nye yndling. Teigen fikk heltestatus, og solokarrieren var i gang for alvor med det engelskspråklige albumet "This Year's Loser". For denne platen fikk han spellemannsprisen i klassen - Årets mannlige artist.

 

I 1983 utgir han platen “Cheek to Cheek” med Anita Skorgan. Året etter gifter han seg med Anita. Sammen får de datteren Sara. Også dette året får han spellemannsprisen, denne gang - JURYENS HEDERSPRIS.

Han har levert bidrag til den norske Melodi Grand Prix-konkurransen 13 ganger, og vunnet med 4 av dem. Og om suksessen har vært mindre bra i de internasjonale finalene, har han ikke tapt på det her hjemme. Hans utrettelige innsats er blitt belønnet med en trofast gjeng tilhengere, og med radiostasjoner som holder liv i sangene hans og spiller dem for stadig nye generasjoner.

 

<bilde>

 

Prima Vera

Den helgærne gruppen Prima Vera herjet fedrelandet på 1970 og 80-tallet. Og nå også i år 2000.

 

Jahn Teigen ønsket å satse mer seriøst og Prima Vera splittes i 1983. Men etter noen år i utlandet vender han hjem igjen. En tur innom moderlandet et par år senere viste seg å være fruktbar: En samleplate med Popol Ace, resulterte i en gjenforeningsturné for de gamle hippiene, og en lignende samleplate med Prima Vera ”Absolute Prima Vera” het plata, som solgte over 130.000 eksemplarer og la grunnlaget for den gjenforeningen som fant sted i 2000.

 

<bilde>

 

Det var Herodes Falsk sitt medlemskap i Jonas Fjeld Rock`n Rolf Band som var spiren til det som senere skulle bli ideen og dannelsen av gruppen Prima Vera. Jonas Fjeld Band hadde liten suksess med sine første plater og de hadde nå bestemt seg for å lage en plate som var så grusom at de ville bli løst fra samarbeidet med plateselskapet sitt. Med seg som "jodler" ville de ha Tom Mathisen og produsent skulle være Jahn. Jahn ble dessverre syk før innspilling og Herodes Falsk produserte derfor platen selv. Platen ble i midlertidig meget populær og solgte faktisk til sølv. Resten av medlemmene i Jonas Fjeld Band ville bli seriøse musikere og ikke komikere.

 

Så i 1976 skiltes veiene til Jonas Fjeld Band og Herodes. Herodes startet umiddelbart et prosjekt hvor han skulle lage en plate med forferdelige versjoner av kjente melodier. Denne ideen hadde han fått av orkestre som James Last og Kjell Karlsen. Han ville bruke kjente musikere til å spille. Som vokalister tenkte han på Jahn og Tom. Jahn og Tom ble innviet i prosjektet, og etter en stund så hadde de det så moro sammen at Herodes sitt soloprosjekt ble glemt, og sammen dannet de gruppen Prima Vera.

 

Prima Vera har gitt ut 10 plater så langt:

-Prima Vera - Prima Vera -1977.

-Prima Vera - Brakara - 1978.

-Prima Vera - Salmer og sanger vi gjerne hiver - 1979.

-Prima Vera - The best of Ebba - 1980.

-Prima Vera - Den 5te - 1981.

-Prima Vera - Fisle Narrepanne i Tyrol - 1981.

-Prima Vera - Ha ha he he ho, de gærne har det godt - 1982.

-Prima Vera - Her kommer Olavs menn - 1983.

-Prima Vera - Absolute Prima Vera - 1994.

-Prima Vera - The Prima Vera Show - 1999.

 

Prima Vera har også kommet ut på film og dvd.

 

Norsk pop

Jahn Teigen synger norsk pop når han synger. For det meste er det ballader. Den mest kjente sangen han har lagd var til Anita Skorgan, ”Min Første Kjærlighet”.

 

Jahn Teigen – Min første kjærlighet

Jeg var ung, og visste alt

lo av det som ble fortalt

skulle aldri forelske meg

men det var før jeg traff deg

glemte alt om tid og sted

du var alt jeg ville se

Min første kjærlighet

gjorde mer for meg

enn du noen gang kan forestille deg

min største kjærlighet

ga jeg bort til deg

det fantes bare en av dem i meg

Det skjer en gang, i alles liv

du blir forelska og naiv

alt du ser, er kun din venn

sånt hender ikke lett igjen

alt jeg husker er spenninga

og følelsen som den ga

Min første kjærlighet

gjorde mer for meg

enn du noen gang kan forestille deg

min største kjærlighet

ga jeg bort til deg

det fantes bare en av dem i meg

 

Popmusikkens røtter

I forrige hundreår, og spesielt århundret før, ble negerslaver innført til USA. De sang og spilte sin egen musikk som de hadde lært hjemme i Afrika. Deres bluessanger og negro spirituals forteller om hvor vanskelig de hadde det i det nye landet, Amerika.

 

Da negerslaveriet ble opphevet, flyttet negerne til byene for å skaffe seg arbeid. Noen levde ved å være musikere og sangere på kroer og nattklubber, og der utviklet rythm and blues-musikken seg. Samtidig flyttet også mange hvite fra Europa til USA. De tok med seg musikken fra hjemlandet og begynte å spille bluegrass og country and western-musikk. Etter hvert blandet rythm and blues-musikken og country-musikken seg, og resultate ble begynnelsen til rock and roll-musikken.

 

Pop i Norge

Gjennombruddet for ”The Beatles” kom også beaten inn i norsk pop midt i 60-årene. Vi fikk grupper med forskjellige instrumentbesetninger, og flerstemt sang ble viktig. Tromsø-gruppa ”The Pussycats” var en av de første gruppene som skrev egen musikk og spilte den inn på plate.

 

Fram til midten på 1970-tallet levde den norske popmusikken etter mønster fra den engelske og amerikanske popen. Blant de mest populære gruppene finner vi ”Saft” fra Bergen og Oslobandet ”Popul Vuh” med Jahn Teigen som vokalist.

 

Mens norske poputøvere på 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet stort sett sang på engelsk, ble det økende tendens til synge på norsk. Vi kan finne trekk fra norsk folkemusikk i popmusikken.

 

Det vi ser i dag er at de gruppene som satser på lettfattelig iørefallende musikk, lett blir populære hos folk flest. Eksempler på dette er Jahn Teigen, Åge Aleksandersen, Anita Skorgan, Vazelina Bilopphøggers osv..

 

Til tross for at de fleste artistene fant ut at det var naturlig for dem å uttrykke seg på morsmåle sitt, var det norske grupper som hadde stor suksess med sine selvlagde tekster på engelsk til egen musikk. Mest populære i så måte fra slutten av 80-tallet, var ”Dance with a Stanger”.

 

Men det finnes også musikere og grupper som ikke er redde for å gå nye veier selv om de kanskje ikke når de store salgstall på sine plater.

 

Når det gjelder jentenes innsats på popens og rockens område, må vi nevne Ingrid Bjørnov og Benedicte Adrian i Dollie De Luxe, og Anne Grethe Preus, komponist, tekstforfatter og plateprodusent, ved siden av at hun var leder for gruppa Cancan.

 

1985 ble det året da norsk pop kom på musikkbransjens verdenskart. Først skjedde det mange hadde ment var umulig: Norge vant Melodi Grand Prix! Gruppa ”Bobbysocks”, Hanne Krogh og Elisabeth Andreasson, tok Europa med storm med ”La det swinge”. Det sammet året gikk tidenes mest suksessrike norske popband, ”A-ha”, helt til topps på de amerikanske hitlistene med singelen ”Take on me”. Aldri har noen norsk artist nådd så langt i popularitet før.

 

Et trekk ved popmusikken ved inngangen til 90-årene, er bølgen av gammelpop som gjør seg gjeldende over store deler av verden. Ungdom danser til 50- og 60-tallsmusikk som aldri før, og gamle slagere vekkes til live eller spilles inn på nytt med tidas artister.

 

<bilde>
Popmusikk vil alltid forandre seg, og det er vanskelig, for ikke å si umulig, å spå hvordan. Nye musikere og grupper dukker opp, mens andre forsvinner. Nye stilretninger tar over etter de gamle.

 

Utgivelser

- (1968)The Enemies: The Enemies.

- (1972)Popol Vuh: Popol Vuh.

- (1973)Popol Vuh: Quiche Maya.

- (1975)Jahn Teigen & Herodes Falsk: Teigen synger Falsk.

- (1976)Popol Ace: Stolen from time.

- (1977)Jahn Teigen: Teigen's tivoli.

- (1977)Prima Vera: Prima Vera.

- (1978)Jahn Teigen: This years loser.

- (1978)Prima Vera: Brakara.

- (1979)Jahn Teigen: En dags pause.

- (1979)Prima Vera: Salmer og sanger vi gjerne hiver.

- (1980)Jahn Teigen: Mentalkrem.

- (1981)Prima Vera: Den 5te.

- (1981)Prima Vera: Fisle Narrepanne i Tyrol.

- (1982)Jahn Teigen: Klar dag/Instamatik.

- (1982)Prima Vera: HA HA HE HE HO! ( De gærne har'e godt).

- (1983)Jahn Teigen/Anita Skorgan: Cheek to Cheek.

- (1983)Prima Vera: Her kommer Olavs menn.

- (1988)Jahn Teigen: Klovn uten scene.

- (1993)Jahn Teigen: Esilio Paradiso.

- (1993)Jahn Teigen: Rondo.

- (1996)Jahn Teigen: Lys.

- (1999)Prima Vera: The Prima Vera Show.

- (2000)Jahn Teigen: Magnet.

- (2003)Jahn Teigen: Utkledd som meg selv.

- (2004)Jahn Teigen: Fra null til gull.

 

Etterord

Jeg syns det har vært veldig spennende å skrive en særoppgave om Jahn Teigen. Han er veldig morsom og han synger bra. Jeg har sett på Prima Vera filmer og lest i bøker på biblioteket for litt hjelp.

 

<bilde>

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst