Søk i stiler
 

Røykingens skadevirkninger


Tekst om problemer og ulemper relatert til røyking.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:23.05.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Tobakk
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Verdens helseorganisasjon har satt røyking øverst på lista over ting som må jobbes med framover. Dette sier noe om hvor store problemer røyking fører til.

 

Hvert år dør 7500 nordmenn av sykdommer de har fått på grunn av røyking. Det er det samme som 20 hver eneste dag. På samme tid dør rundt 500 på grunn av passiv røyking.

 

I hele verden dør det for tiden ca 3 millioner av røykesykdommer, og i år 2020 vil tallet ha økt til omkring 10 millioner, fordi røyking øker så sterkt i de fattige landene.

 

Av unge mennesker som begynner å røyke, og som fortsetter med det, kommer halvparten til å dø av sykdommer som skyldes deres røyking. En norsk undersøkelse viser at røyking tar flere liv enn alkohol, narkotika, bilulykker, branner, selvmord og aids til sammen.

 

De som begynner å røyke har ofte venner som allerede røyker. Som oftest starter det med en røyk av og til sammen med gjengen. Så blir det oftere og oftere, og snart er du avhengig. For min egen del har jeg klare standpunkt når det gjelder røyking, og kunne ikke tenke meg å begynne å røyke, og heller ikke være sammen med noen som røyker.

 

Av å røyke får du gule tenner, ru tunge og dårlig ånde. Evnen din til å lukte og smake svekkes. Huden din blir grå og grov, og får lettere rynker. Du får kalde hender og gule fingre, og dårligere blodsirkulasjon i kroppen. Du kan få sykdommer som blant annet bronkitt, emfysem og lungekreft.

 

Sigaretter inneholder over 4000 stoffer, og over 100 av dem er kreftfremkallende. Tobakksprodusentene tilsetter hundrevis av forskjellige smaksstoffer til tobakken, så det ikke skal smake så vondt å begynne å røyke.

 

Men på tross av det vi vet om røyking, er det likevel noen som velger å fortsette. Jeg tror det er vanskelig å få de som allerede røyker til å slutte, og synes at ressursene bør brukes på forebyggende arbeid blant barn og unge. Bare slik kan vi i fremtiden håpe på en røykfri generasjon.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Josefine
26.11.2008 18:26

Bra!
2
anbefalinger
jeg synes det er veldig bra at noen skriver hva som faktisk kan skje hvis du vil røyke . Og jeg tror det hjelper litt , men skulle ønske det var bilder av lungene til en som hadde røyket lenge og en som aldri har røyket  Smile :-\)

Heizan
17.12.2008 14:42

Bra!
2
anbefalinger
Ja, jeg syns dette om røyking er vel å bra men hvorfor blir tennene gule osv ?????  Very Happy :-D

veronica
31.05.2007 20:36

Bra!
1
anbefalinger
bra still Wink ;-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews