Søk i stiler
 

Hvorfor er det så mange ungdommer som har spiseforstyrrelser?


Fakta om spiseforstyrrelser og en novelle om temaet.
Sjanger:NovelleLastet opp:17.06.2000
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Spiseforstyrrelser
Verktøy:Utskrift

Grunnen til det er mange. Blant annet er det mange av de store moteskaperne som nesten bare bruker syltynne modeller for å vise frem klærne sine. Mange unge jenter har en drøm om å bli modell, og derfor sulter de seg for å se ut som sine forbilder. De to vanligste spiseforstyrrelsene vi har i dag er anoreksia og bulimi.

 

Anoreksia går ut på at man rett og slett sulter deg selv. Man dropper å spise, og i ekstreme tilfeller spiser man ting uten næring som bomull for å få en viss metthetsfølelse. Dop er også et vanlig hjelpemiddel som er veldig utbredt hos unge modeller. Denne dopen gjør at du ikke føler at du er sulten og man blir også gira og orker mer.

 

Bulimi er når man spiser helt til man holder på å spy, og det gjør man etterpå også. Når man kaster opp etter hver gang man har spist, tærer magesyren på skjelettet noe som gjør at en person med bulimi får en veldig skjør benbygning.

 

Noe som gjelder begge disse gruppene, er at de sannsynligvis ville ha benektet sitt problem om man hadde stilt dem spørsmålet om de hadde spiseforstyrrelser. Dette er delvis fordi man ikke vil at dette problemet skal deles med andre, og fordi de fleste som har dette problemet, har et veldig dårlig selvbilde og ikke vil få den negative oppmerksomheten som blir rettet mot en person med spiseforstyrrelser.

 

Det er ikke bare unge jenter som har spiseforstyrrelser, dette problemet blir også mer og mer utbredt hos gutter. Gutter får det gjerne fordi de ikke er sikre på seg selv eller fordi de kanskje har vært litt overvektige og vært gjennom mye mobbing på grunn av det, noe som gjelder for jentene også. Det kan også være at man føler seg større enn vennene sine, at man for eksempel bruker klær i to- tre størrelser større og helst egentlig vil være like stor eller kanskje helst mindre.

 

De fleste mener at jentene skal være mindre enn guttene, og hvis man da har en kjæreste som veier mindre enn seg selv, vil man kanskje føle seg litt for tung og stor i forhold. Kanskje kjæresten til og med ber en om å slanke seg eller ved et ”uhell” sier at man har litt stor rumpe. Dette går sterkt inn på mange unge jenter og gutter som er litt usikre på seg selv, og dermed begynner de å utvikle spiseforstyrrelser.

 

Mona er 14 år. Hun er en glad jente som er fornøyd med livet sitt. Hennes store drøm er å bli modell.14 er en veldig følsom og vanskelig alder. Da er man lett påvirkelig og man er redd for å ikke bli godtatt eller respektert av menneskene man er omringet av. Akkurat som om ikke det er nok er man midt i puberteten og det foregår forandringer i kroppen hele tiden. Jenter begynner og få større hofter, rumpe og pupper. Dette vet Mona veldig godt. Hun har gått opp fem kilo de siste seks månedene. Hun kjenner nesten ikke kroppen sin igjen. Buksene fra i fjor passer ikke mer.

 

Hennes store idol er Kate Moss, nåtidens eksempel på 60- tallets Twiggy. Kate er 180cm høy og veier 43 kilo. Dette er langt under undervekt grensen, men hun har en strålende karriere som modell for det. Det er liksom inn å være sykelig tynn.

 

En kveld sitter Mona og ser i motebladene sine og ser på alle de radmagre modellene. Hun bestemmer seg for å slanke seg. Hun vil gå ned 10 kilo. Nå veier hun 58. Hun vet at den riktige måten å slanke seg på er å spise sunn mat og å trene, så hun bestemmer seg for å gjøre det på den riktige måten. Fra denne kvelden og alle kveldene i en stund fremover trener hun etter et treningsprogram hun har satt opp selv.

 

-57, 58, 59 og 60. Hun kjenner at alle musklene i magen strammer seg så mye at hun ikke orker mer. Hun begynner på pushupene. Etter to uker har hun gått ned tre kilo. ”Dette går ikke fort nok”, tenker hun. Hun er utålmodig og vil ha resultater fort. I en artikkel i et blad leser hun om supermodellenes liv. Artikkelen forteller om spiseforstyrrelser, dop og utsulting blant modellene. Det står at de spiser bomull for å bli mette. Mona synes dette høres ekkelt ut, men selv om det er så mye negativt med å slanke seg, bestemmer seg allikevel for å prøve. Hun mener at det er verdt det hvis det virkelig gir resultater.

 

Modellene klarer jo å leve på det, så hvorfor skulle ikke hun klare det? Mona slutter å spise. Bomull er det eneste hun putter inn i munnen sin. Ingen av vennene hennes vet hva som foregår. Når de spør Mona om hvorfor hun ikke spiser, sier hun bare at hun ikke har matlyst, eller at hun er kvalm. De går på det hver gang.

 

Mona blir tynnere og tynnere for hver dag som går. Den tørre bomullen som hun en gang i livet aldri ville ha spist om hun så fikk penger for det, er nå hennes eneste føde. Moren hennes legger merke til at hun er blitt tynnere. Hun spør Mona om hun har sluttet og spise, men da svarer hun bare at hun har spist et annet sted eller at hun er forelska… ” Man kan ikke leve på luft og kjærlighet vet du”, svarer moren da med et lurt smil om munnen og Mona smiler tilbake.

 

Hun begynner å kle seg i for store klær for at det ikke skal bli for synlig at hun er blitt så tynn. Den oppmerksomheten trenger hun ikke nå. Da begynner bare alle å mase om at hun må begynne å spise igjen og at hun trenger hjelp. Mona trenger ikke hjelp. Hun har full kontroll. Det mener hun i alle fall selv. Nå har Mona gått ned 14 kilo. Den unge jenta som skulle hatt friske røde kinn, og godt med kjøtt på koppen ser nå ut som et utsultet lik, men hun syns fortsatt at hun burde gå ned ett par kilo til før hun er fornøyd med seg selv.

 

Hun har vitaminmangel og jernmangel. Hodepinen, den konstante svimmelheten og slappheten er der hele tiden. Når det blir for ille, hender det at hun tar seg en brødskive, men det er ikke ofte. Hun klarer ikke å følge med på skolen i det hele tatt. Av og til orker hun ikke å gå på skolen en gang. Dessuten er hun aldri med i gym timene, fordi hun ikke vil vise frem den radmagre kroppen sin til de andre jentene i klassen. Venninnene hennes begynner å bli bekymret, men de tør ikke å si noe. Hver gang de nevner at de synes at Mona har blitt alt for tynn, glefser Mona til dem som en kjempesulten og redd ulv.

 

Kate Moss er fortsatt en av de ”hotteste” modellene i verden, og de store moteskaperne vil bruke henne for å markedsføre deres produkter. Moren til Mona har tatt en ekstra jobb og er ikke hjemme før sent på kvelden. De to ser hverandre nesten ikke mer. Faren til Mona døde for mange år siden, og hun har aldri kommet helt over den sorgen. Nå veier Mona 30 kilo. Hun orker ikke tanken på bomull mer. En av venninnene hennes har begynt å røyke. I et av friminuttene på skolen blir hun spurt om hun har lyst til å prøve hun også. Mona prøver. Alt går rundt i hodet hennes. Det er et par måneder siden hun har spist noe nå.. Hun besvimer. Heldigvis klarer venninnen hennes å få liv i henne igjen. Fra og med denne dagen begynner hun å røyke fast. Det gir henne en viss metthetsfølelse. Blir hun sulten, tar hun seg bare en røyk eller drikker en liter vann…

 

En dag kommer moren hjem tidligere enn vanlig. Mona har akkurat rukket å ta tak i et håndkle og skal til å surre rundt seg selv da hun har kommet ut av dusjen når moren kommer inn på badet. Frys. Moren setter i et hyl. Det hun får se, er helt forferdelig. Det er bare ett skjelett som står foran henne. Alt som dekker benbygningen til Mona er et tynt lag med hud. Mona prøver så godt hun kan å dekke seg til, men det er for sent. Moren har allerede sett henne. Moren oppsøker straks en lege. Mona mener fortsatt at hun er for tykk.. Hun bli umiddelbart lagt inn på sykehuset. Der får hun næring gjennom en slange. Hun kan ikke spise vanlig mat. Det vil ikke magen hennes tåle etter en så lang sulteperiode. Hun liker ikke å være på sykehuset. Dessuten er hun jo ikke syk…

 

To uker etter at Mona ble lagt inn på sykehuset døde hun. Det var for sent. Hvis noen hadde oppdaget det før, hadde hun kanskje hatt en mulighet til å overleve, men ikke alle er så heldige at de har noen som står så nære at de uansett ville ha merket på personen at det noe er i veien.

 

Mona ble bare 16 år. Anoreksia tok livet av henne…

 

Mona’ s problem blir mer og mer vanlig. Det rammer både unge jenter og gutter som lar seg påvirke av moteverdenen og dens idealer. Moteskaperne bryr seg ikke om at mange liv går tapt på grunn av deres fremstilling av det perfekte som det syltynne. Hvis man har spiseforstyrrelser og blir oppdaget, er man heldig, men dessverre finnes det også de som klarer å skjule det så godt at det er vanskelig å finne ut. I hele verden finnes det klinikker som hjelper ungdommer med spiseforstyrrelser. Det er bare det at man må innse problemet sitt selv, for gjør man ikke det, kan man heller ikke gjøre noe med det.

 

Moteverdenen og dens radmagre idealer er bare en av de mange grunnene til at unge sulter seg. Det finnes mange flere årsaker til dette problemet.

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


22.07.2007 22:39

Bra!
2
anbefalinger
det var veldig bra skrevet,, noen som vet åssen jeg kan gå ned 10kg el 14? uff jeg vil gå ned så mye fort. jeg veier 61 kj, er 1.67 hæy. og litt kraftig..så noen som kan hjelpe meg klemmer fra en i nød?

Alexander
09.03.2006 15:58

Bra!
1
anbefalinger
til alle jenter som tror vi gutta bryr seg om hvor mye jenter veier.....vi blåser om jenta veier 60, 70 eller 80.....dette med at dere må slanke dere fordi ellers vil ingen se på dere er det dere som har funnet på, ikke vi......vil heller ha ei med litt fet på kroppen og former enn en radmager jente.

Alexander
09.03.2006 15:58

Bra!
1
anbefalinger
til alle jenter som tror vi gutta bryr seg om hvor mye jenter veier.....vi blåser om jenta veier 60, 70 eller 80.....dette med at dere må slanke dere fordi ellers vil ingen se på dere er det dere som har funnet på, ikke vi......vil heller ha ei med litt fet på kroppen og former enn en radmager jente.


27.04.2007 12:02

Bra!
1
anbefalinger
Utrolig fint skrevet. En nydelig, rørende og viktig historie!

anne
11.05.2004 10:44

Bra!
0
anbefalinger
dette erseriøst fjernt og rart formeg... Jeg kan ofte bli deprimertmen da skjærer j meg.. anoreksiaeren fjern sykdaom.jeg bynte å gråte når jleste dete!

mia
22.09.2004 17:12

Bra!
0
anbefalinger
mange har anoreksia og bulimi.....jeg synes virkelig synd på de som har det....alle unge som skal begynne å slanke seg må tenke seg litt om før de gjør det....for slik begynte vel de som har disse sykdommene også....!!!!!stoppet å spise og slikt!det er bare dumt!!!husk det

sara
04.10.2004 12:37

Bra!
0
anbefalinger
Jeg gråt når jeg leste dette... selv spiser jeg ikke mye.. jeg selv er 1.79 høy og veier 45 kilo.... Når jeg ser mat holder jeg på til å spy!! jeg greier bare ikke å spise dette!! men jeg er bare sann å har altid vært veldig mager... jeg er 15 år og har en stor modellkarriere foran meg...

michelle_90
22.10.2004 18:13

Bra!
0
anbefalinger
å shit jg kvapp skikkelig når jg leste at hu døde jg venta bare på den vanlige så ente det bra bla bla bla..har spiseforstyrelser selv jg trur jg en blanding av anoreksi og bullemi elr no men jg kommer ikkj te å dø for jg blir bare ikkj tynnere eller går ned i kilo uansett hvor lenge jg sulter meg dt e sprøtttt...jaja men stakkar jente .....

meg enda
22.11.2004 10:41

Bra!
0
anbefalinger
hmmm... stakkars jente.. sku ønske e va mona

Walla
31.05.2005 07:42

Bra!
0
anbefalinger
Jeg reagerer kraftig på at det står at modeller er ofte syltynne og sånnt og så rett ved siden av så har dere noen "perfekte" jenter  Confused :-\? BRAVO!

lillian
06.06.2005 22:26

Bra!
0
anbefalinger
fy faen det er gale! hadde eg visst at det kunne enne sånn, så skulle eg aldri sluttet og spise... men eg føler ikke at det er noe alvorli hos meg, eg spiser ca 1 gang i uken! det er nok! vi er 2 veninner som holder på sånn...! vi må vel slutte nå! holder på og skrive ut dette, så hun kan lese det Razz :-P skal til henne i morgen, så kansje vi skal slutte med det dah! begynte og grine når eg leste de! de e for jævli..!

mm
08.01.2006 16:49

Bra!
0
anbefalinger
de som har spiseforstyrrelser sender kanskje det bravet till de nærmeste..unngå det ved å si hvor glad du er i de!!! og hvor pene de er!! øk selvtilliten dems!

Tor
21.01.2006 02:05

Bra!
0
anbefalinger
Det med Mona var helt forferdeligt. Jeg satt å gråt i en halltime etter at jeg hadde lest det. Skulle ønske det hadde vert meg istede. Jeg sliter selv med bullemi og sjønner derfor Mona veldig gott. Dette startet da jeg var 14, å jeg er nå 19. Jeg er 184 og veier 52 kilo. Men syns fortsatt at jeg burde gå ned i vekt selv om at jeg vet at jeg er for tynn. Det hele startet med at jeg begynte å sulte meg pga. div hendelser. Jeg kunne sulte meg i flere månder. Men dette ble da oppdaget og jeg ble tvunget til å spise igjen. Jeg fant ut at å ikke spise ble for vanskli å sjule, derfor startet jeg med å kaste opp alt jeg spiser. Det går kansje to dager max mellom hver gang jeg spiser nå. Men når jeg først spiser, overspiser jeg. For åsså kaste det opp igjen etterpå. Jeg startet også med avføringspiller for å få ut maten fortest mulig. Jeg går i dag på 60 avføringspiller hvert døgn. Jeg har tillogmed vekkeklokka på om natta, slik at jeg kan stå opp å ta pillene. For ca 2 mnd siden kolapset jeg helt og ble innlagt på sykhus. Legene fikk med en gang misstanke om spiseforstyrrelser og jeg måtte gjennom en hel rekke ekkle samtaler med sykehuspsykologen helt til jeg sprakk. Jeg ble deretter oppmeldt på VOP for sammtaler med psykologer som var spesialisert på spiseforstyrrelser. Jeg har nå gått der 2 ganger i uka i ca 2 mnd men ser enda ingen go grunn til å slutte med det jeg gjør. Jeg føler at jeg må ha kontroll over vekta mi å nekter derfor å slutte. Og jeg føler ikke det at, å kaste opp å gå på avføringspiller for å gå mer ned i vekt er noe problem egentli. Derfor har det nå i det siste vert mye snakk om på VOP at det hadde vert nødvendig med en innleggelse. Dette er skremmende og jeg er aldeles ikke enig i at dette hadde vert det beste for meg. Jeg kann innrømme at jeg har mistet totalt kontroll over situasjonen, men har ingen vilje til å gjøre noe med det. Jeg ser jo faktisk dette som positivt for meg nå, for jeg vet at jeg da klarer å bli tynnere.
Alle som i det hele tatt har hat tanken på å sulte seg, eller kaste opp. IKKE gjør det!!! Du vet ikke ord av det før du har mistet konntroll. Å harve kroppen på en slik måte for å gå ned i vekt er virkelig ikke vert det........................

påsan
24.05.2006 09:54

Bra!
0
anbefalinger
okeeeey....hva så om en jente ikke har den ideale korppsvekt? hun kan ha andre verdier som også er vikrige

sassa
23.11.2006 21:07

Bra!
0
anbefalinger
tragisk historie, men dette er en vanlig hendelse...desverre.....men man kan IKKE dømme disse jentene.våkne opp å se dere rundt!hvilket "valg" og "forbilder" har disse jentene?joda!, d e lindsay lohan, nichole richie,hiltons,+++, er det i d hele tatt noen som fronter alle mote blader å sladder blad nå tildags som er OVER "normal" vekt da?!?å ta disse glamour modellene f.eks........nei, unge jenter som blir foret med dette skal IKKE skylle seg selv elr bli det av andre....Det er "forbildene" som man burde få vekk!!!!!

bare me, liksom
08.05.2007 16:03

Bra!
0
anbefalinger
ANNA! du er syk! vil u seriøst bli som Nicole Ricci! er du spenna gal!....du trenger sesriøst hjelp, en kanke tenke sånn da!

martine
07.09.2007 02:50

Bra!
0
anbefalinger
dere burde heller trene det er mye finere å ha trent kropp enn å se ut som et skjelett ikke slemt men men sant...synd alle må slanke seg så ille som paris og de ho nichole greia er så tynn at ho ser gammel ut rynkeri kroppen fordi ho bare ville slanke seg litt...heller mye...tren heller og prøv og spis selv om det sikkert ikke er lett lykke til^^

Frk.anonym
25.11.2008 23:34

Bra!
0
anbefalinger
Bra fortelling! Men seriøst til dere som har spiseforstyrrelser : vær så snill og spis!!
Og ikke gidd og gjør som kjendisene, jeg vet t de er dårlige forbilder men ikke synk så dypt som på dems nivå, gutter liker ikke vandrende skjeletter, da er det bedre med " mye og ta i , mye og være gld i" Vedder på at over halv parten som har anorexsia aldri har vært feite , men rett og slett hr hatt for dårlig selvbilde, vi er lt for dårlig til og passe på hverandre. Så gjør en innsats og gi kommplementer hverdag det kn faktisk redde liv tro det ller ei. takk for meg og det som nesten blei en tale =P

Erik
14.02.2011 20:03

Bra!
0
anbefalinger
Det vi vet om spiseforstyrelser, er at det er mange av disse som har blitt sexuelt misbrukt, og det fører til at de blir sviktet av de som egentlig skulle elske dem og passe på dem, og videre så er det slik at følelser blir undertrykt! Vi vet jo alle at det som har med mat og gjøre er en ting vi alle kan mestre fordi vi kan bestemme det selv. Og det er mange som har flere diagnoser fordi de ikke spiser! Lidelsen kan settes opp i mot andre lidelser som narkomani drikking osv, for de det gjelder så må vi som gjerne vil hjelpe disse ikke ha forvntninger og legge press på dem, men vi må hjelpe dem med forståelse og vi må gi dem håp om en bedre dag, og ikke gi opp, men vil ikke den som lider av spiseforstyrelser ut av det, så får vi ikke gjort noe. Tenk deg selv som en kaptein på egen skute, du bestemmer hvor du setter kursen, og ingen andre kan bestemme den, for du gjør som du vil, og når noen sier til deg at du bør legge om kursen, så kanskje du gjør det, men du vil tenke deg om, synes du det virker greit så gjør du det, men velger du det ikke så holder du kursen. Derfor så er det viktig at vi er der med en hjelpende hånd og prøver å få dem til og forstå at de må hjelpe seg selv, for det er den eneste løsningen. Jeg kjenner mange som lider av dette, og det er mange triste skjebner, men det finnes noen som blir friske av dette, og de blir det av at vi hjelper dem med forståelse og en hand og holde i! Husk at nesten all form for spisevegring handler om og skyve alle følelser til siden og bruke all sin tid til og konsentrere seg om vekt mat trening og forbrenning, det og gå ned i vekt er det som gir dem lykke, derfor handler dette mye om følelser som de ikke orker å tenke på. Snakk om følelser og finn ut hva som er problemet, så kan man lære dem til og leve og spise etter følelses problemet er løst! Mange mennesker legger et enormt press på de som er syke og det gjør det bare værre, hjelp dem til å hjelpe seg selv, det funker!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews