Søk i stiler
 

Kan urettferdighet bli urettferdig dømt?


Oppgave om urettferdighet, Ghandi og Martin Luther King.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:22.05.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Menneskerettigheter
Historiske personer
Verktøy:UtskriftDa jeg først ble utlevert tekstheftet fredag, og merket meg at temaet var rettferd/urettferd, kjente jeg et frustrerende og langvarig, men indre skrik inni meg. Urettferdighet? Hva er nå det?

 

Etter noen minutter med refleksjon, finner jeg frem til en såkalt personlig definisjon på temaet:

 

”Urettferdighet er det du får når fattigdom, prostitusjon, HIV og AIDS, flyktningeleirer og fortvilelse, maktesløshet og rasisme, settes opp mot shopping, håndballtrening, frossenpizza, TV- serier og lekser”

 

For meg er vel urettferdighet for eksempel det at vi som elever ikke har kaffemaskin i kantina, eller at jeg må vente en halvtime på bussen en søndag morgen, mens jeg ser venninna mi suse forbi på den nypolerte skinnende subaru scooteren sin. Men er dette virkelig urettferdig nok til å begynne å skrive om det?

 

Jeg sitter her med en stram stripe om munnen, og 180 i puls, med masser av hat tanker om verdens urettferdighet. Allikevel har jeg tenkt til å holde det saklig, mens jeg beretter litt om viktige personer, holdninger og hendelser som har spilt en stor rolle når det gjelder rettferd opp igjennom årene, blant annet om en mann som en gang hadde en drøm.

 

Ut ifra mitt eget synspunkt, vil jeg si at den største kilden ti urettferdighet her i verden er rasisme og intoleranse for medmennesker. En meget kjent mann som har hjulpet verden med å skifte perspektiv når der gjelder dette, er Martin Luther Kings Jr. Han var lederen av USA`s ”the civil rights movement” og var mest kjent for buss boycoten i Alamaba, med den afrikanske kvinnen Rosa Parks som hovedperson. Hun nektet å gi opp sin plass for en hvit mann på bussen, og ble derfor arrestert. King var mannen bak denne hendelsen, og ble arrestert over 39 ganger.

 

Det King er mest kjent for er nok hans tale, ”I have a dream” holdt i Washington D.C, hovedstaden i USA i 1963. Over 200.000 mennesker var til stede under denne marsjen som ble holdt som en protest mot de svartes stilling i U.S.A, og denne talen er i dag regnet som et av Amerikas mest bevarte dokumenter.

Det merkverdige med King, var hans modighet og metode som gikk ut på å protestere ikke- voldelig. Dette gjorde han ved å følge fotsporene til den indianske lederen Ghandi, som er kjent verden over, for sitt engasjement i India, med sultstreiker, demonstrasjoner og sin politiske makt. Martin Luther King Jr ble utnevnt til baptist i en alder av 19 år, og vi kan derfor kjenne igjen masser av det han sier fra bibelen.

”vi må ikke gjøre rett ved å gjøre galt” sa King.

 

Det står i bibelen: ”Overvinn ond urettferdighet med det gode, la deg ikke overvinne av det onde, men overvinn det onde med det gode”

 

Ghandi var hinduist, men fordømte det hinduistiske kastesystemet, og ble blant annet derfor skutt og drept av en hinduistisk fanatiker.

Dette er ord talt av Ghandi:

 

”Hvert skritt frem er som å ta to tilbake. Uten problemer vokser du ikke”

 

Verden er slikt et ufattelig og urettferdig sted. Det er ikke til å tro hvor heldige vi egentlig er som er født i et såkalt ”riktig land”. Her i Vesten bruker vi 80 milliarder kroner i året på parfyme. For 85 milliarder kroner kunne vi skaffet nok mat til alle som sulter i hele verden. Skikkelig rettferdig, ikke sant?

 

Allikevel ser det ikke ut til å være noen hindring i å slenge rundt oss med penger, bruke kun halve klesskapet, og kaste halve tallerkenen med mat hver dag. Dett gjør meg uhyrelig KVALM, fordi jeg selv kjenner meg igjen i dette.

 

Det må være en av de største syndene vi kan begå; å glemme alle de som ikke er like heldige som oss! Men bare tanker er ikke nok, flere må handle! Vi kan ikke hjelpe alle, men tenk på det ene menneskets liv som du kanskje redder. Tenk hvor mye det betyr for det mennesket! For det ENE mennesket betyr det ALT.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

lille mini
21.11.2006 18:22

Bra!
17
anbefalinger
det var en kjempe bra tekst som alle burde lese for det tror jeg vi trenger.. jeg elsket den rett og slett


..=)..
04.09.2006 17:48

Bra!
10
anbefalinger
Hallo, det var skikkelig sterke ord som ALLE mennesker kunne trengt å hørt Wink ;-\) Bra tekst=D Hilsen 10ende klassing..

.-.(=
07.12.2006 12:53

Bra!
8
anbefalinger
Veldig bra leserinnlegg...fikk mange gode ideer til deg jeg skal skrive til tentamen imorra takk skal du ha..veldig mange fine tanker du har her ass...veldig bra

nn
13.01.2007 13:05

Bra!
7
anbefalinger
det var ikke så veldig i sjangeren artikkel, da...

Andreas
12.03.2007 20:50

Bra!
7
anbefalinger
Eg går i 10.klasse og fikk eksamen fra i fjor til heldagsprøve. Skal ha tentamen i morgen og visste knapt kva eg skulle skrive om, men denne teksten har vore til stor insperasjon. Håper du fikk karakter 6 på teksten for dette er noko av det aller beste eg har lest. Super bra!  Very Happy :-D

heh
14.03.2007 16:26

Bra!
6
anbefalinger
Dette var godt skrevet. Men slik du skriver om buss boycotten, virker det for meg at du mener at situasjonen med Rosa Parks var planelagt, noe den ikke var...

Emilie
15.03.2007 15:56

Bra!
6
anbefalinger
aw, jeg har tentamen i morgen.
Er helt blank : / temaet er urettferdighet/rettferdighet.
Takket vært forfatteren vet jeg hva jeg skal skrive om  Very Happy :-D

hey
19.03.2007 21:37

Bra!
5
anbefalinger
noe av det beste jeg har lest... sykt bra rett og slett... glad du så dypt i emnet!

veldi bra!
20.03.2007 21:31

Bra!
5
anbefalinger
jeg har tentamen om 2 dager å fikk temaet rettferdighet/urettferdighet.. viste jo ikke hva jeg kunne skrive om, før jeg ås denne Wink ;-\) da ble jeg inspirert Smile :-\) takk såmeget=D

Kleiven
21.03.2007 19:01

Bra!
4
anbefalinger
Veldig bra Smile :-\) Skal ha tentamen på Fredag, og håper eg har fått nok inspirasjon frå det brae leserinnlegget ditt! Knall bra!!

:P
28.03.2007 14:38

Bra!
3
anbefalinger
Bra tekst, men hvor finner du alle faktaopplysningene fra?

Lisa
29.03.2007 16:18

Bra!
3
anbefalinger
Dette var bra ! Rett og slett storartet. Det hjalp meg kjempe kjempe kjempe masse ! hurra


17.04.2007 11:59

Bra!
3
anbefalinger
Meget bra!
Har norsk tentamen i morra, og skal skrive om rettferdighet,
fikk mange gode ideer fra det su skrev!

Eivind
18.04.2007 13:18

Bra!
3
anbefalinger
Hei!
Den var bra denna, men for å dra deg litt ned i søla var ikke Gandhi en indiansk leder, men indisk...
India og USA er ganske forskjellig vettu  Smile :-\)

.
24.04.2007 18:13

Bra!
3
anbefalinger
hmm.. :/


22.11.2007 19:58

Bra!
3
anbefalinger
Bra tekst, men det ligger litt på vippen til å vær artikkel, det er litt for personlig Smile :-\)

:)
22.11.2007 21:53

Bra!
3
anbefalinger
veldig bra tekst, jeg likte de to siste avsnittene dine. Utolig bra bravo

mor di!
30.03.2008 22:23

Bra!
2
anbefalinger
men ikke veldig sakelig da  Wink ;-\)

bestekompisen min
02.12.2008 15:44

Bra!
2
anbefalinger
bra tekst  Smile :-\)


22.04.2012 13:00

Bra!
0
anbefalinger
bra teksten rett of slett


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.016 sec - 1 pageviews