Søk i stiler
 

Brasil


Her er litt fakta om Brasil.
Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:20.05.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Amerikanske samfunn
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook

Historie

De første som levde i Brasil var Indianerne. De kom dit for over 20 000 år siden og levde som jegere og sankere. Portugiserne kom til Brasil i ca. 1500-tallet. De ble interessert i landet. Spesielt naturressursene. Som tømmer og sukker. Under det Portugisiske styre ble millioner av indianere drept. Indianerne ble nesten helt utryddet. I dag er det bare 200 000 indianere igjen i Brasil. Brasil ble fritt fra portugisisk styre i 1822. Da overtok en keiser makten. I denne perioden tjente Brasil mye penger på å selge kaffe til utlandet.

 

I 1889 tok det militære makten fra keiseren i Brasil. Brasil ble deretter styrt av forskjellige militære diktatorer nesten uavbrutt frem til 1985.Under denne perioden ble folket i Brasil veldig undertrykt. Og på 1970-tallet begynte folk å protestere. Resultatet ble at de ikke skulle føre en så undertrykkende politikk. I 1980 ble det lov for flere partier å stille til valg. Det første fullt demokratiske presidentvalg ble holdt i 1989.

 

Næringer og ressurser

Brasil er et land med enorme naturressurser. Som gull, olje, tømmer kaffe, sukker, bomull og soyabønner. Siden landet er så stort er det selvfølgelig variasjoner i de ulike delene av landet. I den sørlige delen av Brasil er det mye jorder. Der dyrkes det veldig mye soyabønner og kaffe. Mesteparten av kaffen blir eksportert.

 

I dag

Brasil er et av verdens største industriland. På 1900-tallet opplevd de en stor økonomisk vekst. Men ikke alle innbyggere har fått ta del i denne veksten. To tredjedeler av befolkningen lever under fattigdomsgrensen i Brasil nå. Og det er det landet i verden der det er størst forskjell mellom fattig og rik. I tillegg har Brasil stor gjeld til utlandet. De betaler hvert eneste år mange penger i renter og avdrag. De har ufattelige med rikdommer og utfordringen deres er og fordele de på en rettferdig måte. Totalt bor det 186 millioner mennesker i Brasil.

 

Skolegang: 52 prosent av ungdom i alderen 17-29 år har ikke fullført grunnskolen. Av 30 millioner barn som begynte på skolen i 1991 er det bare ti prosent som per i dag har gjennomført normal skolegang. De fleste står igjen med mindre enn fire år på skole.

 

Analfabetisme: Brasil har det største antall analfabeter i Latin-Amerika. I overkant av 15 millioner kan verken lese eller skrive. Ytterlige 20 millioner er såkalt funksjonelle analfabeter, dvs. at de kan gjøre seg lite nytte av tillærte lese- og skriveferdigheter

 

Klima
Brasil har et tropisk klima, og etter våre forhold er det varmt hele året. Sommeren er fra midten av november og frem til slutten av februar, og i denne perioden er det svært varmt. I Rio ligger temperaturen på ca 35oC om dagen og ca 25oC om natten. Vinteren er fra mai til august og minner ganske mye om den norske sommeren. Regntiden er i løpet av månedene desember til mars. Det kan styrtregne i dagevis, andre ganger kommer det en regnskyll et par timer sent på ettermiddagen, men det er tropisk regn som er verst. Da kan man oppleve at vannet stiger i gatene, opptil en meter på en time, hvis avløpene blir stoppet.

 

Høytids- og helligdager
Nyttårsdag, 1. januar
Helligtrekongersdag, 6. januar
Tiradentes dag (revolusjonshelt), 21. april
Fridag, 1. mai
Uavhengighetdag, 7. september
Vor Frue Aparecida, 12. oktober
Alle sjeler dag, 2. november
Erklæring av Republikken, 15. november
Juledag, 25. desember
Karneval, februar eller mars
Påske, mars eller april


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

ole grang
24.04.2013 18:36

Bra!
36
anbefalinger
jeg fikk 6er, og fikk ligge med læreren

u kjent ?
24.04.2013 18:32

Bra!
4
anbefalinger
ikke verst... BARE KØDDA, FIKK 5,ER+

oskar
05.02.2008 18:26

Bra!
2
anbefalinger
jeg syns teksten om brasil er veldig god har brukt den til en lekse i norsk jeg syns den flrtener en 6`er


16.05.2008 10:24

Bra!
2
anbefalinger
Hei alle sammen !!!

jan kling
24.04.2013 18:34

Bra!
2
anbefalinger
jeg fikk 3 er

:)
24.04.2013 18:37

Bra!
1
anbefalinger
 Smile :-\)

kari
23.08.2017 12:32

Bra!
1
anbefalinger
jeg fikk 7 er, slå den


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews